Постанова
від 10.11.2010 по справі 11/530
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № < Внутрішній Номер сп рави >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

10 листопада 2010 року № 11/530

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі колегії суддів: головуючого судді Винокурова К.С. , суддів Маруліна Л.О. Шрамко Ю.Т.

розглянув у письмовому п ровадженні адміністративну справу

За позовом ОСОБА_1

до Міністерст ва оборони України

Київського міс ького військового комісаріа ту

Треті особи 1) Державне казначейство України

2) Дарн ицький районний у місті Києв і військовий комісаріат

про зобов' яза ння виплатити грошову допомо гу

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 (далі позивач) звернувся до суду з адмініст ративним позовом до Міністер ства оборони України (надалі Міноборони, відповідач) про з обов' язання виплатити одно разову виплату в розмірі 3 400 гр н.

Ухвалою суду від 16.12.2008 року ві дкрито провадження у справі, призначене попереднє судове засідання.

Під час проведення підгото вчого провадження до участі у справі в якості третьої осо би без самостійних вимог на п редмет спору залучено Держав не казначейство України у зв ' язку з вимогою позивача пр о стягнення коштів з Державн ого бюджету України.

Позивачем до початку судов ого розгляду подано уточнени й адміністративний позов від 12.02.2009 р.

У зв' язку з постійним нез' явленням у судові засідання представника Міністерства о борони України судом було ви несено окрему ухвалу.

Ухвалою суду від 14.12.2009 року за кінчене підготовче провадже ння та призначено справу до с удового розгляду колегією су ддів.

Під час судового розгляду п озивач підтримав позов вимог и в повному обсязі. Позовні ви моги в цілому мотивовані тим , що позивачу після обстеженн я рішенням комісії МСЕК у 2007 ро ці було встановлено ІІІ груп у інвалідності з постійною в тратою працездатності на 50%, у зв' язку з чим позивач має пр аво на отримання одноразової допомоги, оскільки втрата пр ацездатності настала внаслі док захворювання, що пов' яз ане з проходженням військово ї служби.

Позивач зазначив, що відпов ідачем у виплаті страхової с уми було відмовлено, посилаю чись на відсутність договору між Міністерством оборони У країни та НАСК «Оранта»про в иплату компенсацій на 2007 та 2008 р оки, а також у зв' язку з тим, щ о такі виплати не передбачен і у статті видатків Міноборо ни України.

Відповідач позовні вимоги не визнав, проте не надав суду свої заперечення, у зв' язку з постійним нез' явленням п овноважного представника Мі ноборони у судові засідання, судом було ухвалено про розг ляд справи за відсутності пр едставника відповідача - су б' єкта владних повноважень .

В процесі судового розгляд у судом було залучено до учас ті у справі Київський міськи й військовий комісаріат в як ості другого відповідача, а т акож в якості третьої особи Д арницький районний у місті К иєві військовий комісаріат.

Відповідач 2 та треті особи не направили в судове засіда ння своїх повноважних предст авників, хоча були повідомле ні судом про час і місце прове дення судового засідання нал ежним чином.

Крім того, позивачем було подано клопотання про розгля д справи без його участі, у зв' язку з чим суд ухвалив про вир ішення справи у порядку пись мового провадження.

Дослідивши подані докумен ти і матеріали, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджено матер іалами справи, згідно з наказ ом Першого заступника началь ника Генерального штабу Збро йних Сил України від 09.03.2004 року № 9-пм старшого прапорщика О СОБА_1 було звільнено з війс ькової служби у запас за п. 63, пі дпункт «в»(за станом здоров' я) Положення про проходження військової служби особами о фіцерського складу, прапорщи ками (мічманами) Збройних Сил України.

Після звільнення, у 2004 році позивач за державним обов' язковим особистим страхуван ням військовослужбовців оде ржав страхову суму у розмірі 850 грн., яка була виплачена йому НАСК «Оранта», що підтверджу ється листом Київської міськ ої дирекції від 21.12.2007 № 04-5623.

За висновком спеціалізова ної радіологічної медико-соц іальної комісії позивачеві з 20.08.2007 року встановлена безстро ково третя група інвалідност і згідно з довідкою до акту ог ляду МСЕК серії КБ-1 22780 від 03.09.2007 р оку та визнано, що причина інв алідності пов' язана з викон анням обов' язків військово службовця по ліквідації насл ідків аварії на ЧАЕС. Позивач у було видане посвідчення се рії Є № 117498 від 12.09.2007 року.

09 жовтня 2007 року позивач звер нувся із заявою про виплату с трахової суми, проте листом К иївської міської дирекції НА СК «Оранта»від 21.12.2007 року йому б уло відмовлено у здійсненні таких виплат, враховуючи те, щ о законом України від 03.11.2006 року № 328-V «Про внесення змін до дея ких законодавчих актів Украї ни з питань соціального захи сту військовослужбовців, вій ськовозобов' язаних та резе рвістів, які призвані на навч альні (або перевірочні) та спе ціальні збори, і деяких інших осіб», державне страхування замінено на одноразову грош ову допомогу, починаючи з 01 сі чня 2007 року.

Згідно зі ст. 1 Закону Україн и «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»соціальн ий захист військовослужбовц ів - діяльність (функція) дер жави, спрямована на встановл ення системи правових і соці альних гарантій, що забезпеч ують реалізацію конституцій них прав і свобод, задоволенн я матеріальних і духовних по треб військовослужбовців ві дповідно до особливого виду їх службової діяльності, ста тусу в суспільстві, підтрима ння соціальної стабільності у військовому середовищі. Це право на забезпечення їх у ра зі повної, часткової або тимч асової втрати працездатност і, втрати годувальника, безро біття з незалежних від них об ставин, у старості, а також в і нших випадках, передбачених законом.

Враховуючи те, що позивач пе ребував на військовій службі як різновиді публічної служ би, він наділений державою пе вним правовим статусом, який поєднує в собі сукупність ви значених прав та обов' язків , а крім того певними соціальн ими благами (пільгами, гарант іями тощо).

У зв'язку з особливим характ ером військової служби, яка п ов'язана із захистом Вітчизн и, військовослужбовцям надаю ться визначені законом пільг и, гарантії та компенсації, як і не можуть бути скасовані чи призупинені без їх рівноцін ної заміни.

Нормативно-правові акти ор ганів державної влади та орг анів місцевого самоврядуван ня, які обмежують права і піль ги військовослужбовців та чл енів їх сімей, є недійсними.

Статтею 2 Закону України «Пр о соціальний і правовий захи ст військовослужбовців та чл енів їх сімей»передбачено, щ о ніхто не вправі обмежувати військовослужбовців та член ів їх сімей у правах і свобода х, визначених законодавством України.

Виплата одноразової грош ової допомоги у разі загибел і (смерті) або каліцтва військ овослужбовців, військовозоб ов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або пе ревірочні) та спеціальні збо ри передбачена статтею 16 Зако ну України «Про соціальний і правовий захист військовосл ужбовців та членів їх сімей» .

Призначення і виплата одно разової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), поране ння (контузії, травми або калі цтва) чи інвалідності військ овослужбовців, військовозоб ов'язаних і резервістів, приз ваних на навчальні (або перев ірочні) та спеціальні збори, т а інвалідності звільнених з військової служби (зборів) ос іб, що сталися після 1 січня 2007 р ., здійснюється згідно з «Поря дком та умовами призначення і виплати одноразової грошов ої допомоги у разі загибелі (с мерті), поранення (контузії, тр авми або каліцтва) чи інвалід ності військовослужбовців, в ійськовозобов'язаних і резер вістів, призваних на навчаль ні (або перевірочні) та спеціа льні збори, та інвалідності з вільнених з військової служб и (зборів) осіб», затвердженим постановою Кабінету Міністр ів України від 28.05.2008 року № 499.

Згідно з підпунктом 2 пункту 2 цього Порядку одноразова гр ошова допомога виплачується :

військовослужбовцям (крім військовослужбовців строко вої служби) у разі настання ін валідності в період проходже ння військової служби та осо бам, звільненим з військової служби, у разі настання інвал ідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення з такої служби чи після закін чення зазначеного строку, ал е внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали мі сце в період її проходження, - у розмірі:

48-місячного грошового забез печення - інвалідам I групи;

42-місячного грошового забез печення - інвалідам II групи;

36-місячного грошового забез печення - інвалідам III групи.

Таким чином, оскільки ОСО БА_1 був звільнений з військ ової служби у 2004 році, але у 2007 ро ці за висновком МСЕК йому вст ановлена інвалідність ІІІ гр упи, яка настала внаслідок за хворювання, що мало місце в пе ріод проходження військової служби, суд приходить до висн овку, що дія підпункту 2 пункту 2 Порядку розповсюджується н а позивача.

Відповідно до ч. 3 п. 2 Порядк у зазначено, що у разі встанов лення більшого відсотка втра ти працездатності або в разі встановлення групи інвалідн ості, яка дає право на отриман ня одноразової грошової допо моги в більшому розмірі, випл ата провадиться з урахування м раніше виплаченої суми.

Як встановлено у п. 3 Порядку , особи, яким виплачується одн оразова грошова допомога у р азі поранення (контузії, трав ми або каліцтва) чи в разі наст ання інвалідності, подають з а місцем проходження служби (зборів) або до військомату (да лі - уповноважений орган) такі документи:

заяву про виплату одноразо вої грошової допомоги у зв'яз ку з пораненням (контузією, тр авмою або каліцтвом) чи наста нням інвалідності;

довідку медико-соціальної експертної комісії про вста новлення відсотка втрати пра цездатності та рішення відпо відної військово-медичної ус танови щодо визнання поранен ня (контузії, травми або каліц тва);

копію документа, що свідчит ь про причини та обставини по ранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що в оно не пов'язане з вчиненням о собою злочину чи адміністрат ивного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркот ичного чи токсичного сп'янін ня або навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження;

довідку медико-соціальної експертної комісії про вста новлення групи інвалідності ;

копію сторінок паспорта з д аними про прізвище, ім'я та по батькові і місце реєстрації;

копію довідки про присвоєн ня ідентифікаційного номера .

Таким чином, уповноваженим органом, який здійснює випла ти одноразової грошової допо моги є військовий комісаріат .

За повідомленням Дарницьк ого районного у місті Києві в ійськового комісаріату від 2 7.08.2010 року № 2318, судом встановлено , що особова справа старшого п рапорщика ОСОБА_1 знаходи ться на зберіганні у Київськ ому міському військовому ком ісаріаті, який є уповноважен им органом по виплаті однора зової грошової допомоги пози вачу та як належний відповід ач залучений до участі у спра ві судом.

Судом були витребувані у по зивача документи, які підтве рджують встановлення йому ін валідності, а також те, що інва лідність настала внаслідок з ахворювання, що пов' язане з виконанням обов' язків війс ьковослужбовця. Таким чином, у матеріалах справи наявні у сі необхідні документи позив ача для призначення та випла ти одноразової грошової допо моги, які передбачені п. 3 Поря дку, зокрема, копія паспорту ОСОБА_1 серії НОМЕР_1, коп ія довідки про присвоєння О СОБА_1 ідентифікаційного ко ду, копія довідки МСЕК серії К Б-1 № 022780 від 03.09.2007 р. про встановлен ня інвалідності ІІІ групи та зазначенням причини - захво рювання, так, пов' язане з вик онанням обов' язків військо вослужбовця по ліквідації на слідків на ЧАЕС.

Згідно з ч. 1 та 2 ст. 2 Кодексу а дміністративного судочинст ва України завданням адмініс тративного судочинства є зах ист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтере сів юридичних осіб у сфері пу блічно-правових відносин від порушень з боку органів держ авної влади, органів місцево го самоврядування, їхніх пос адових і службових осіб, інши х суб'єктів при здійсненні ни ми владних управлінських фун кцій на основі законодавства , в тому числі на виконання дел егованих повноважень.

Відповідно до частини 2 ст атті 11 Кодексу адміністратив ного судочинства України суд розглядає адміністративні с прави не інакше як за позовно ю заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може ви ходити за межі позовних вимо г. Суд може вийти за межі позов них вимог тільки в разі, якщо ц е необхідно для повного захи сту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про зах ист яких вони просять.

Зважаючи на те, що станом на день звернення позивача з ад міністративним позовом до су ду, Кабінетом Міністрів Укра їни було затверджено Порядок та умови, які чітко врегулюва ли питання призначення та ви плати одноразової грошової д опомоги у разі інвалідності звільнених з військової служ би (зборів) осіб, що сталися пі сля 1 січня 2007 р., суд вважає, що т ільки відповідно до цього По рядку позивачу має бути приз начена та виплачена одноразо ва грошова допомога у розмір і, визначеному для осіб, звіл ьненим з військової служби, у разі настання інвалідності внаслідок захворювання, що м ало місце в період її проходж ення, який для інвалідів ІІІ г рупи становить 36-місячне грош ове забезпечення.

Таким чином, з метою повного захисту прав та інтересів по зивача, суд виходить за межі п озовних вимог, задовольняючи їх не у розмірі, визначеному п озивачем, а відповідно до нор мативно-правового акту, яким врегульовано питання призна чення і виплати одноразової грошової допомоги.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги визнаються с удом обґрунтованими та таким и, що підлягають задоволенню шляхом зобов' язання відпов ідача 2 здійснити виплату одн оразової грошової допомоги на користь позивача у розмір і 36-місячного грошового забез печення. При цьому виплата од норазової грошової допомоги повинна бути проведена з ура хуванням раніше виплаченої с уми в розмірі 850 грн.

З огляду на те, що до компете нції Міністерства оборони Ук раїни, яке було визначено від повідачем у адміністративно му позові, не належить питанн я призначення і виплати одно разової грошової допомоги, с уд приходить до висновку, що п озовні вимоги по відношенню до відповідача 1 не підлягают ь задоволенню, у зв' язку з чи м позов задовольняється част ково.

Відповідно до вимог части ни 3 статті 94 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни якщо адміністративний поз ов задоволено частково, судо ві витрати, здійснені позива чем, присуджуються йому відп овідно до задоволених вимог, а відповідачу - відповідно до тієї частини вимог, у задовол енні яких позивачеві відмовл ено.

Позивач, як постраждалий в наслідок аварії на Чорнобиль ській атомній електростанці ї І категорії, звільнені від с плати судових витрат.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 КАС України, адміністративн ий суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовол ьнити.

2. Зобов' язати Київсь кий міський військовий коміс аріат виплатити ОСОБА_1 од норазову грошову допомогу в розмірі 36-місячного грошовог о забезпечення з урахуванням раніше виплаченої суми.

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ному ст. 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України . Постанова може бути оскарже на до суду апеляційної інста нції в порядку та в строки, вст ановлені ст. 186 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Головуючий суддя К.С. Винокуров

Суддя Л.О. Маруліна

Суддя Ю.Т. Шрамко

Дата ухвалення рішення10.11.2010
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13636434
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11/530

Ухвала від 14.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 29.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 17.01.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 25.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 23.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 10.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні