Рішення
від 28.01.2011 по справі 6/128
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/128

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "28" січня 2011 р.Справа № 6/128

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Кабакової В.Г., розглянув у відкритому судовому засіданні  матеріали справи № 6/128

за позовом: Комунального підприємства по управлінню будинками Кіровоградської обласної ради, м. Кіровоград

до відповідача: Кіровоградської обласної молодіжної організації "Фундація регіональних ініціатив", м. Кіровоград

про стягнення 3645,10 грн,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: Іванов  Віктор Вікторович, довіреність від 05.01.2011 № 6;

від відповідача: участі не брали.

                                             

Комунальним підприємством по управлінню будинками Кіровоградської обласної ради подано позов до Кіровоградської обласної молодіжної організації "Фундація регіональних ініціатив" про стягнення 3645,10 грн заборгованості з орендної плати.

Представник позивача в судовому засіданні 28.01.2011 позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач відзив на позов та інших витребуваних документів до суду не подав, уповноваженого представника для участі в судовому засіданні по даній справі не забезпечив, причини неявки не повідомив.

При цьому, господарський суд вважає відповідача належним чином повідомленим про дату, час і місце проведення судового засідання, виходячи з наступного.

Ухвала про порушення провадження у справі від  10.12.2010 була направлена на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві, а саме                    м. Кіровоград, вул. Преображенська, 2.

Конверт з примірником даної ухвали повернуто на адресу суду з відміткою органу поштового зв'язку: "Вибули".

Згідно довідки Головного управління статистики  у Кіровоградській області від 27.12.2010 № 14-14585, відповідач зареєстрований за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Дзержинського, буд. 71, кв. 29, яка в подальшому також підтверджена  Державним реєстратором  Виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, про що зазначено у наданому суду Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Саме на зазначену адресу була направлена ухвала про відкладення розгляду справи від  24.12.2010 та повторно ухвала про порушення провадження у справі від  10.12.2010, що підтверджується списком № 188 згрупованих внутрішніх поштових  відправлень  від 27.12.2010 господарського суду Кіровоградської області, належним чином засвідчена копія якого долучена до матеріалів справи (а.с. 59).

Крім того, ухвала від 24.12.2010 про відкладення розгляду справи відправлена з додержанням вимог п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. №75, тобто, на звороті у лівому нижньому куті проставлено штамп суду з відміткою про відправку документа. Дана відмітка є підтвердженням належного надсилання копії процесуального документа сторонам по справі.

Поряд з тим, конверт з ухвалою суду від 24.12.2010 станом на день слухання справи на адресу суду не повернуто, як і відсутні відповідні поштові повідомлення про вручення відповідачу поштового відправлення суду.

Господарським судом враховано нормативний строк пересилання рекомендованої кореспонденції, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв'язку від 12.12.2007 № 1149 "Про затвердження Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень та поштових переказів", який  відповідно до підпункту 4.1.1 пункту 4.1. та пункту 4.2 складає 3 дні з дня подання поштового  відправлення  до пересилання в об'єкті поштового зв'язку.

Тобто, ухвалу від 24.12.2010 про відкладення розгляду справи на 15:00 год 28.01.2011, направлену 27.12.2010, відповідач мав отримати 30.12.2010.

Крім того, розгляд справи було відкладено на місяць, що є достатнім строком для отримання  стороною відповідного процесуального документа та підготовки власної позиції з приводу  заявлених позовних вимог.

За вказаних обставин господарський суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, оскільки направляв судові акти за місцем реєстрації відповідача.

Відповідач у справі несе відповідальність за всі процесуальні наслідки неподання ним відомостей стосовно зміни свого місцезнаходження до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Частина 3 статті 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами.

Згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному судовому засіданні.

Враховуючи наведені норми, граничний строк вирішення спору, належне повідомлення відповідача про дату, час і місце проведення судового засідання, фактичну можливість подання відповідачем до суду витребуваних документів,  господарський суд вважає можливим розглянути справу № 6/128 за відсутністю представника відповідача та за наявними у справі документами.

В судовому засіданні проголошено вступну і резолютивну частини рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  господарський суд

                                                ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підприємством по управлінню будинками Кіровоградської обласної ради та Кіровоградською обласною молодіжною організацією "Фундація регіональних ініціатив" укладено договір оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області від 01.01.2010 № 158 (далі за текстом - Договір).

За умовами даного Договору (Розділ 1) орендодавець (позивач у справі) на підставі рішення постійної комісії обласної ради з питань власності та приватизації від 10.12.2009 № 941 передав, а орендар (відповідач у справі) прийняв в строкове платне користування нерухоме майно загальною площею 43,68 кв.м за адресою: м. Кіровоград, вул. Преображенська, 2, на 5 поверсі, вартість якого визначена на підставі балансу і становить балансову (залишкову) вартість в сумі 13253,33 грн. Майно передається в оренду з метою розміщення Кіровоградської обласної молодіжної організації "Фундація регіональних ініціатив".

Пунктом 1.2 Договору сторони погодили, що орендар відшкодовує орендодавцю вартість отриманих ним комунальних послуг.

За змістом пункту 3.1 Договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунків, затвердженої рішенням Кіровоградської обласної ради від 04.11.2005 № 501 і становить з ПДВ за базовий місяць розрахунку - грудень 2009 року (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції - листопад 2009 року) - 272,39 грн.

Орендна плата за перший місяць оренди - січень 2010 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за грудень 2009 року.

Відповідно до пункту 3.2 орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

Пунктом 3.3 Договору сторони погодили, що орендна плата та відшкодування плати за користування земельною ділянкою перераховуються орендодавцю в строк до 5-го числа місяця наступного за розрахунковим без виставлення рахунку на оплату.

За змістом п. 3.4 Договору до орендної плати не включаються плата за комунальні послуги. Такі суми сплачуються орендарем окремо в строк до 5-го числа місяця наступного за розрахунковим без виставлення рахунку на оплату в сумі не меншій ніж за 1-й місяць оренди.

У відповідності до пункту 5.2 Договору орендар зобов'язався своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату, плату за користування земельною ділянкою, комунальні послуги та витрати за утримання орендованого майна в порядку, визначеному пунктами 3.3, 3.4 Договору.

Згідно пункту 10.1 Договору його укладено на строк до 30.12.2010.

Невід'ємною частиною Договору є розрахунок орендної плати (а.с. 11 зворот) та комунальних послуг (а.с. 12).

На виконання умов Договору позивачем згідно акта приймання-передачі (а.с. 12 зворот) передано відповідачеві об'єкт оренди.

Позивачем зазначено, що на підставі листа відповідача, йому з 01.02.2010 було зменшено площу оренди до 27,7 кв.м., про що  було підписано зміни до договору, складено розрахунок орендної плати та плати за комунальні послуги.

На вимогу суду, позивачем не надано вказані документи з причин їх втрати.

Поряд з тим, як зазначено позивачем  з 01.02.2010 нарахування орендної плати та плати за комунальні послуги здійснювалось виходячи з  орендованої площі  - 27,7 кв.м., що підтверджується розрахунком суми позову та виставленими, за ініціативою позивача,  до оплати рахунками.

Згідно акта здачі-приймання від 31.08.2010 відповідач здав, а позивач прийняв  орендоване приміщення  площею 27,7 кв.м. в задовільному стані.

Разом з тим, відповідачем умови Договору в частині сплати передбачених Договором платежів виконані несвоєчасно та не у повному обсязі.

Відповідно до розрахунку позивача, який не заперечено відповідачем, заборгованість відповідача згідно укладеного Договору складає 3645,10 грн (а.с. 28).

Наявність вказаної заборгованості підтверджується  підписаним сторонами та скріпленим печаткою  актом звірки взаєморозрахунків від 04.10.2010 (а.с. 15 зворот).

Відповідно до положень статті 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.  

Частина 7 статті 179 Господарського кодексу України передбачає, що господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

За змістом статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись в установлений законом або договором строк.

Господарський суд враховує, що укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором найму (оренди).

Правовідносини найму (оренди) регулюються главою 58 Цивільного кодексу України.

Так, у відповідності до статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Статтею 762 Цивільного кодексу України встановлено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Господарський суд враховує, що спеціальним законом щодо правовідносин, які виникли між сторонами, є Закон України "Про оренду державного та комунального майна" від 10.04.1992 № 2269-ХІІ (далі за текстом - Закон).

Так, у відповідності до частини 3 статті 18 вказаного закону орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і в повному обсязі.

Правилами частини 1 статті 19 Закону орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

За змістом статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог.

Відповідач не надав господарському суду доказів, які спростовують позовні вимоги чи звільняють його від цивільної відповідальності.

З урахуванням вказаного, а також тої обставини, що відповідачем у справі  факти, викладені в позовній заяві, не спростовано, господарський суд вважає позовні вимоги Комунального підприємства по управлінню будинками Кіровоградської обласної ради про стягнення суми боргу в розмірі 3645,10 грн обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідача покладаються судові витрати на державне мито та на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Керуючись статтями 33, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                  ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Кіровоградської обласної молодіжної організації "Фундація регіональних ініціатив" (25006, м. Кіровоград, вул. Дзержинського, буд. 71, кв. 29, р/р суду не відомі, код ЄДРПОУ 34100094) на користь  Комунального підприємства по управлінню будинками Кіровоградської обласної ради (25022, м. Кіровоград,  пл. Кірова, 1, Будинок Рад, р/р 26006266345900 АКІБ "УкрСиббанк", МФО 351005, код ЄДРПОУ 04013867) заборгованість в сумі  3645,10 грн, державне мито в розмірі 102,00 грн та 236,00 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Суддя                                                                                             В.Г.Кабакова

  

Повне рішення складено 31.01.2011.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13646703
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/128

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 22.10.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 25.09.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 20.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Рішення від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

Постанова від 15.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні