Вирок
від 07.09.2010 по справі 1-73
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 1-73

2010 року

07 вересня 2010 року

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді: Гольші О.А.

при секретарі: Сачко О.С.

з участю прокурора: Топонар Н.С.

Чернишенка В.П.

представника потерпілого,

представника цивільного позивача: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Вільшанка кримінальну справу по обвинуваченню:

- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Дорожинка Вільшанського району Кіровоградської області, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, неодруженого, пенсіонера, невійськовозобовязаного, жителя АДРЕСА_1, раніше несудимого,

- у скоєні злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , вчинив крадіжку чужого майна та таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно.

Злочини скоєнні за такими обставинами.

ОСОБА_3 08 травня 2010 року з 22 год. 00 хв. до 23 год. 30 хв., на 278 км залізничної колії Одеської залізниці, біля станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, з метою крадіжки чужого майна, шляхом демонтажу, таємно від оточуючих умисно викрав 301 старопридатний протиугон типу Р-65 на загальну суму 608,02 грн., після чого з місця вчинення злочину зник, а викраденим розпорядився на власний розсуд як своїм.

Крім, того ОСОБА_3, 14 травня 2010 року з 22 год. 30 хв. до 23 год. 00 хв., на 276 км залізничної колії перегону Ємилівка-Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, Одеської залізниці, з метою крадіжки чужого майна, шляхом демонтажу, повторно таємно від оточуючих умисно викрав 51 старопридатний протиугон типу Р-65 на загальну суму 103,02 грн., після чого з місця вчинення злочину зник, а викраденим розпорядився на власний розсуд як своїм.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 свою вину у вчинені інкримінованого йому злочину визнав повністю та щиро розкаявся у скоєному. Суду показав, що дійсно злочин скоїв при вищевказаних обставинах. Так, 08 травня 2010 року, з метою викрасти та здати на металобрухт старопридатні протиугони, взявши з дому ліхтарик та молоток, він пішов у напрямку залізничної колії біля станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області Одеської залізниці, де таємно від оточуючих, за допомогою молотка вибив 301 протиугон, які в подальшому переніс до свого домоволодіння та здав їх як металобрухт невідомому чоловікові . Крім того, ОСОБА_3 14 травня 2010 року, з метою повторно викрасти та здати на металобрухт старопридатні протиугони, знову взяв з дому ліхтарик та молоток і пішов у напрямку залізничної колії біля с танції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області Одеської залізниці, де таємно від оточуючих, за допомогою молотка вибив 51 протиугон, які в подальшому також переніс до свого домоволодіння та здав їх як металобрухт невідомому чоловікові

Крім повного визнання підсудним своєї вини у вчиненому, його вина в повному обсязі предявленого обвинувачення підтверджується зібраними по справі, перевіреними у судовому засіданні доказами, обєктивність і достовірність яких у суду не викликає сумнівів.

Висновки суду про винність підсудного ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 185 КК України, ґрунтуються на доказах, безпосередньо досліджених судом при розгляді даної справи.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_4 , суду показав, що він працює бригадиром колії дистанції колії станції Гайворон. 09 травня 2010 року він отримав від ОСОБА_5 повідомлення про відсутність на 278 км станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, 301 старопридатного протиугону . Крім того, 26 травня 2010 року, на 276 км 5 пікет перегону Ємилівка-Йосипівка в залізничній колії, ним було виявлено відсутність іще 51 старопридатного протиугону, про що він відразу повідомив майстру колії ОСОБА_6.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 , суду показав, що він працює старшим монтером колії дистанції колії станції Гайворон. 09 травня 2010 року він, під час обходу території обслуговування на 278 км 1-4, 10 пікет станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, виявив відсутність 301 старопридатного протиугону типу Р-65, про що відразу повідомив бригадира колії ОСОБА_4 .

Допитані на досудовому слідстві свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_8, показали, що 09 травня 2010 року при огляді 278 км залізничної колії Одеської залізниці, біля станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, та 26 травня 2010 року при огляді 276 км залізничної колії перегону Ємилівка-Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, Одеської залізниці, вони були запрошені в якості понятих. При огляді зазначених колій, були встановлені факти крадіжки старопридатних протиугонів в кількості відповідно 301 та 51 штуки.

Дослідивши матеріали кримінальної справи, суд вважає доведеною вину ОСОБА_3, яка підтверджується сукупністю зібраних в матеріалах справи та досліджених безпосередньо в ході судового розгляду доказів.

Згідно протоколу огляду місця події від 09.05.2010 року та від 26.05.2010 року, було встановлено місце вчинення злочину та оглянуто 276 і 278 кілометри залізничної колії Одеської залізниці, біля станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області (а.с. 8, 9, 29, 30).

Згідно постанови про визнання та приєднання до справи речових доказів від 25.06.2010 року, було визнано та приєднано до справи молоток та ліхтарик, які знаходились у ОСОБА_3, та передані на зберігання речових доказів ЛВ на ст. Христинівка (а.с. 39).

Аналізуючи та оцінюючи докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що підсудний ОСОБА_3 вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжку) та таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно, а тому його дії слід кваліфікувати за ч. 1 та ч. 2 ст. 185 КК України.

Злочин вчинено умисно, оскільки підсудний передбачав настання суспільно-небезпечних наслідків від своїх дій та бажав їх настання, про що свідчать його показання в ході досудового та судового слідства.

Призначаючи покарання підсудному у відповідності до вимог ст. 65 КК України, суд враховує характер і ступінь тяжкості та суспільну небезпеку вчиненого ним злочину, особу винного, обставини, що обтяжують та помякшують покарання.

За ступенем тяжкості вчиненого злочину, ст. 12 КК України відносить злочини, кваліфіковані за ч. 1, ч. 2 ст. 185 КК України, до категорії злочинів середньої тяжкості.

Обставинами, що помякшують покарання є: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання у справі суд не знаходить.

За місцем проживання підсудний характеризується посередньо, ніде не працює, зловживає спиртними напоями, скарг на його поведінку не надходило (а.с. 69).

Відповідно до довідки Вільшанської центральної районної лікарні Кіровоградської області, ОСОБА_3 не перебуває на обліку у лікаря-психіатра та у лікаря-нарколога (а.с. 74).

Згідно довідок ВІТ УМВС України в Кіровоградській області та ДІБ МВС України, ОСОБА_3 до кримінальної відповідальності не притягувався (а.с. 71, 72).

Враховуючи наведені обставини, що помякшують покарання та знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи підсудного, який вперше притягується до кримінальної відповідальності та щиро кається в скоєному, суд вважає за можливе призначити покарання підсудному ОСОБА_3 у вигляді позбавлення волі, однак від призначеного покарання звільнити з випробуванням, застосувавши ст. 75 КК України.

Дана міра покарання буде необхідною і достатньою для його виправлення та попередження нових злочинів.

Цивільний позов потерпілого про стягнення 711,04 грн. матеріальної шкоди підлягає задоволенню. ОСОБА_3, демонтувавши 352 старопридатні угони на 276 та 278 кілометрах залізничної колії Одеської залізниці, біля станції Йосипівка Вільшанського району Кіровоградської області, завдав збитків на загальну суму 711 грн. 04 коп., що підтверджується технічними висновками від 21.06.2010 року № 367, № 368 (а.с. 23, 36) .

Судових витрат по справі немає.

Речові докази по справі підлягають знищенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 323-324, 335 КПК України, суд

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати винним за ч. 1, ч. 2 ст. 185 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 1 ст. 185 КК України у вигляді одного року позбавлення волі;

- за ч. 2 ст. 185 КК України у вигляді одного року і шість місяців позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, визначити остаточне покарання два роки позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням, встановивши тривалість іспитового строку два роки.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Одеської залізниці, яка знаходиться в м. Одеса, вул. Пантелеймонівська, 19, р/р 26001000296 в Одеській філії АБ «Експрес-Банк», МФО 328801, код ЄРДПОУ 01072059, - 711 (сімсот одинадцять) грн. 04 (чотири) коп. матеріальних збитків.

У відповідності до ст. 76 КК України, покласти на засудженого такі обовязки:

- не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

- повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Міру запобіжного заходу засудженому ОСОБА_3, до вступу вироку в законну силу, залишити попередню підписку про невиїзд.

Речові докази по справі, а саме: молоток та ліхтарик, які знаходяться на зберіганні в камері для зберігання речових доказів ЛВ на ст. Христинівка знищити, як такі що не являють собою ніякої цінності (а.с.40).

Апеляція на вирок може бути подана до апеляційного суду Кіровоградської області через Вільшанський районний суд Кіровоградської області протягом 15 діб з моменту його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу13741849
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-73

Постанова від 07.06.2010

Кримінальне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Дармограй І. І.

Вирок від 19.03.2010

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Постанова від 16.11.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Олексієнко Ю. Г.

Вирок від 17.06.2011

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Ляху Г. О.

Вирок від 24.06.2009

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Вирок від 06.05.2009

Кримінальне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Божко Л.А.

Вирок від 24.06.2009

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Вирок від 19.05.2009

Кримінальне

Військовий місцевий суд Київського гарнізону

Верланов С.М.

Вирок від 06.05.2009

Кримінальне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Божко Л.А.

Вирок від 07.04.2011

Кримінальне

Сватівський районний суд Луганської області

Пчолкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні