Рішення
від 25.02.2008 по справі 2-282/2008
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-282 за 2008 р.

РІШЕННЯ копія

ІМ'ЯМ УКРАЇНИ копія

25 лютого 2008 року Переяслав -Хмельницький міськрайонний суд Київської області в скла ді:

головуючого - судді Потоцького В.В.,

при секретарі Олійник Ю.І.,

розглянувши у відкритому п опередньому судовому засіда нні в м.Переяслав-Хмельницьк ий справу за позовом ОСОБА_ 1 до Лецьківської сільської ради Переяслав-Хмельницьког о району Київської області, т ретя особа: Переяслав-Хмельн ицьке БТІ, про встановлення ф акту прийняття спадщини, фак ту володіння будівлею на пра ві приватної власності та ви знання права власності на сп адкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до с уду і просить встановити фак т, що має юридичне значення - прийняття нею спадщини у виг ляді будинковолодіння АДР ЕСА_1 після смерті дядька, ОСОБА_2, померлого ІНФОРМ АЦІЯ_1, встановити факт воло діння померлим ОСОБА_2 вка заним будинковолодінням, а т акож просить визнати за нею, п озивачкою, право власності н а спадкове майно - вказаний жи лий будинок, посилаючись на т е, що вона є спадкоємицею поме рлого ОСОБА_2 за заповітом , і прийняла спадщину, фактичн о вступивши в управління та в олодіння спадковим майном, а ле із-за відсутності свідоцт ва про право власності на буд инок оформити спадщину після смерті чоловіка позивачка н е може і встановити даний фак т в позасудовому порядку нем ожливо.

В попередньому судовому засіданні позивач позов під тримала і просила його задов ольнити.

Представник Лецьківсько ї сільської ради Переяслав-Х мельницького району Герас именко В.І. в попередньому с удовому засіданні позов визн ав і не заперечує проти його з адоволення.

Представник Переяслав-Хм . БТІ в попереднє судове засід ання не з`явився, направив суд у заяву, в якій просить слухат и справу без участі представ ника, проти задоволення позо ву не заперечує.

Суд вважає, що позов пі длягає задоволенню. При житт і ОСОБА_2 належав жилий бу динок АДРЕСА_1. ІНФОРМАЦ ІЯ_1 ОСОБА_2 помер. Після й ого смерті позивачка, яка є пл емінницею ОСОБА_2, відпові дно до вимог ст.ст.529,548,549 ЦК Украї ни (в редакції 1963 року) вчинила дії, які свідчать про прийнят тя нею спадщини: доглядала за спадковим будинком, користу валася земельною ділянкою та сплачувала комунальні плате жі. Але у видачі свідоцтва про право на спадщину після смер ті ОСОБА_2 позивачці було відмовлено, так як у померлог о відсутнє свідоцтво про пра во власності на будинок.

Проте, спірне господарств о, яке побудоване в 1930-х роках, в ідносилося до категорії колг оспного двору, а тому реєстра ція права власності відбувал ася в погосподарській книзі. В подальшому за життя спадко давця свідоцтво про право вл асності на будинок не оформл ялося. При таких обставинах, о формити спадщину після смерт і дядька позивачка не може і в становити даний факт в позас удовому порядку неможливо.

Спірний будинок не вз ятий на облік як безхазяйне м айно.

При таких обставинах, кол и позивачка в нотаріальну ко нтору не зверталася, і це нео бхідно для визнання права вл асності на спадкове майно, су д, на підставі ст.ст.256 ЦПК Укра їни, встановлює факт, який має юридичне значення - прийня ття ОСОБА_1 спадщини післ я смерті ОСОБА_2.

Суд визнає встановлен им факт володіння жилим буди нком АДРЕСА_1 на праві при ватної власності за померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2, п ро що свідчить запис в погосп одарській книзі №2 Лецьківсь кої сільської ради Переяслав -Хмельницького району, особо вий рахунок НОМЕР_1, будин ок АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА _2.

При таких обставинах, за ОСОБА_1 необхідно визнати п раво власності на спадкове м айно.

Оскільки правовідносин и виникли до набрання чиннос ті новим Цивільним кодексом України, то на підставі ст.5 ч.3, п.4 Прикінцевих і перехідних п оложень ЦК України (в редакці ї 2003року) підлягають застосув анню положення ЦК України (в р едакції 1963 року).

На підставі ст.ст.529,548,549 ЦК Ук раїни (в редакції 1963 року), ст.328 Ц К України, керуючись ст.ст. 10; 11; 6 0; 213; 214; 215; 256 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Встановити факт прийнятт я ОСОБА_1 спадщини після с мерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБ А_2 у вигляді права приватно ї власності на жилий будинок АДРЕСА_1.

Встановити факт володін ня жилим будинком АДРЕСА_1 на праві приватної власност і за померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2.

Визнати в порядку спадкув ання за ОСОБА_1 право при ватної власності на жилий бу динок АДРЕСА_1.

Заяву про апеляційне ос карження рішення суду першої інстанції може бути подано п ротягом десяти днів з дня про голошення рішення. Апеляційн а скарга на рішення суду пода ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно.

Суддя: (підпис)

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.02.2008
Оприлюднено19.02.2011
Номер документу13801670
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-282/2008

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Рішення від 25.02.2008

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький Віктор Васильович

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Роман Михайлович

Рішення від 09.10.2008

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Голік Г.К.

Рішення від 21.04.2008

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

Ухвала від 15.08.2008

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Марчук В.І.

Рішення від 13.08.2008

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Антоновський О.О.

Ухвала від 25.11.2008

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Волошко Т.П.

Рішення від 14.05.2008

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Зємцов В. В.

Ухвала від 08.10.2008

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні