Постанова
від 09.02.2011 по справі 33/98-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2011 р. № 33/98-09

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Божок В.С.- головуючого,

Костенко Т.Ф.,

Сибіга О.М.

розглянувши матеріали

касаційної скарги Відкритого акціонерного т овариства "Південний гірничо -збагачувальний комбінат"

на постанову Дніпропетровського апеля ційного господарського суду

від 30.11.2010

у справі господарського суду Дніпр опетровської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Білоцерківс ький механічний завод"

до Відкритого акціонерного товариства "Південний гірни чо-збагачувальний комбінат"

про стягнення 192612, 00 грн.

за скаргою Відкритого акціонерного товариства "Південний гірни чо-збагачувальний комбінат"

на дії підрозділу примусового в иконання рішень відділу держ авної виконавчої служби голо вного управління юстиції у Д ніпропетровській області

в судовому засіданні взял и участь представники:

від позивача: не з' явились

від відповідача: Чобаток Т.М. - дов. від 12.01.2011

від ВДВС: не з' явились

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 28.12.2009 господ арського суду Дніпропетровс ької області (суддя: Рудовськ а І.А. ) в задоволенні скарги ВА Т "Південний гірничо-збагачу вальний комбінат" на дії Підр озділу примусового виконанн я рішень відділу державної в иконавчої служби головного у правління юстиції у Дніпропе тровській області відмовлен о.

Постановою від 30.11.2010 Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду (судді: Крут овських В.І. - головуючий, Дмит ренко А.К., Прокопенко А.Є.) ухва лу від 28.12.2009 господарського су ду Дніпропетровської област і залишено без змін.

Судові рішення мотивовані тим, що відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 50 Закону України "Про виконав че провадження" за наявності даних про кошти та інші цінно сті боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах та на зб еріганні в банках чи інших кр едитних організаціях, на них накладається арешт. У разі ві дсутності у боржника коштів та цінностей, достатніх для з адоволення вимог стягувача, стягнення звертається на нал ежне боржникові інше майно, з а винятком майна, на яке згідн о з законом не може бути накла дено стягнення. Боржник має п раво вказати ті види майна чи предмети, на які необхідно зв ернути стягнення в першу чер гу. Остаточно черговість стя гнення на кошти та інше майно боржника визначається держа вним виконавцем.

Не погоджуючись з судовими рішеннями ВАТ "Південний гір ничо-збагачувальний комбіна т" звернулось до Вищого госпо дарського суду України з кас аційною скаргою і просить їх скасувати, посилаючись на те , що судами порушені норми мат еріального та процесуальног о права, зокрема, ст.ст.5, 50, 55 Зако ну України "Про виконавче про вадження".

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваного судово го акта, знаходить необхідни м у задоволенні касаційної с карги відмовити.

Господарськими судами вст ановлено, що постановою стар шого державного виконавця П ідрозділу примусового викон ання рішень відділу державно ї виконавчої служби головног о управління юстиції у Дніпр опетровській області від 15.07.200 9 відкрито виконавче провадж ення щодо примусового викона ння наказу господарського су ду Дніпропетровської област і від 05.06.2009 року у справі №33/98-09 та накладений арешт на все майн о боржника в межах суми зверн ення стягнення - 185 386 грн. 78 коп.

Відповідно д п. 3 ч. 1 ст. 19 Закон у України "Про виконавче пров адження" у виконавчому докум енті повинні бути зазначені найменування (для юридичних осіб) або ім' я (прізвище, ім' я та по батькові за його наявн ості для фізичних осіб) стягу вача і боржника, їх місцезнах одження (для юридичних осіб) а бо місце проживання (для фізи чних осіб), ідентифікаційний код суб' єкта господарської діяльності стягувача та бор жника за його наявності (для ю ридичних осіб), індивідуальн ий ідентифікаційний номер ст ягувача та боржника за його н аявності (для фізичних осіб - платників податків), а також і нші відомості, якщо вони відо мі суду чи іншому органу, що ви дав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти п римусовому виконанню, такі я к дата і місце народження бор жника та його місце роботи (дл я фізичних осіб), місцезнаход ження майна боржника тощо.

Частиною першою ст. 5 Закону України "Про виконавче прова дження" встановлено, що держа вний виконавець зобов' язан ий вживати заходів примусов ого виконання рішень, встано влених даним Законом, неупер еджено, своєчасно, повно вчин яти виконавчі дії. Одним із за ходів примусового виконання рішень, відповідно до п. 1 ст. 4 ц ього Закону, є звернення стяг нення на майно боржника.

Згідно ч. 1 ст. 50 Закону Україн и "Про виконавче провадження " звернення стягнення на майн о боржника полягає в його аре шті (опису), вилученні та приму совій реалізації.

Частинами 4, 5 ст. 50 Закону Укр аїни "Про виконавче провадже ння" передбачено, що за наявно сті даних про кошти та інші ці нності боржника, що знаходят ься на рахунках і вкладах та н а зберіганні в банках чи інши х кредитних організаціях, на них накладається арешт. У раз і відсутності у боржника кош тів та цінностей, достатніх д ля задоволення вимог стягува ча, стягнення звертається на належне боржникові інше май но, за винятком майна, на яке з гідно з законом не може бути н акладене стягнення. Боржник має право вказати ті види май на чи предмети, на які необхід но звернути стягнення в перш у чергу. Остаточно черговіст ь стягнення на кошти та інше м айно боржника визначається д ержавним виконавцем.

Згідно з ч. 2 ст. 55 Закону Укра їни "Про виконавче проваджен ня" державним виконавцем за п остановою про відкриття вико навчого провадження або за п остановою про арешт майна бо ржника та оголошення заборон и на його відчуження може бут и накладений арешт у межах су ми стягнення за виконавчими документами з урахуванням ви трат, пов' язаних з проведен ням виконавчих дій на викона ння на все майно боржника або на окремо визначене майно бо ржника. У разі потреби постан ова, якою накладено арешт на м айно боржника та оголошено з аборону на його відчуження, н адсилається державним викон авцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відч уження.

Господарські суди дійшли в исновку, що Підрозділом прим усового виконання рішень від ділу державної виконавчої сл ужби головного управління юс тиції у Дніпропетровській об ласті не були порушені вимог и Закону України "Про виконав че провадження" при здійснен ні виконавчих дій з примусов ого виконання наказу господа рського суду Дніпропетровсь кої області від 05.06.2009 у справі № 33/98-09.

Постановою Підрозділу при мусового виконання рішень ві дділу державної виконавчої с лужби головного управління ю стиції у Дніпропетровській о бласті від 17.08.2009 про відмову в з адоволенні скарги на неправо мірні дії старшого державног о виконавця встановлено, що н а виконанні у підрозділі при мусового виконання рішень пе ребуває на виконанні зведене виконавче провадження відно сно відповідача зі справи (по станова Підрозділу примусов ого виконання рішень відділу державної виконавчої служби головного управління юстиці ї у Дніпропетровській област і від 23.07.2009 про приєднання викон авчого провадження з примус ового виконання наказу № 33/98-09 в ід 05.06.2009 до зведеного виконавчо го провадження) і старшим дер жавним виконавцем накладено арешт на все майно в межах сум и боргу за виконавчими докум ентами.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів вважає, що господа рськими судами дана правильн а юридична оцінка обставинам справи, тому судові рішення в ідповідають чинному законод авству України та обставинам справи і підстав для їх скас ування немає.

На підставі викладеного, к еруючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касаційн ої скарги відмовити.

Постанову від 30.11.2010 Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду зі справи № 33/98-09 залишити без змін.

Головуючий В.С. Божок

Судді Т.Ф. Костенко

О.М. Сибіга

Дата ухвалення рішення09.02.2011
Оприлюднено22.02.2011
Номер документу13867292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/98-09

Постанова від 09.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 09.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 09.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 30.11.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Крутовських Володимир Іванович

Постанова від 30.11.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Крутовських Володимир Іванович

Постанова від 30.11.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Крутовських Володимир Іванович

Постанова від 23.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мазур Д.Т.

Ухвала від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мазур Д.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні