Ухвала
від 15.03.2011 по справі 6/407
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа №  6/407

15.03.11

За заявою                    Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Про                               роз’яснення рішення суду

У справі за

позовом                    Заступника Генерального прокурора України в інтересах держави в особі Київської міської ради та Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

До відповідачів          1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»

2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»

Третя особа           на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал»

Про                                 визнання недійсним договору, зобов’язання повернути майно та вчинити дії  

                                                                                         Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          До господарського суду міста Києва звернувся заступник Генерального прокурора України з позовом в інтересах держави в особі Київської міської ради та Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(відповідача-1) та товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(відповідача-2) про:

-  визнання недійсним укладеного 18.03.2010 р. між Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»договору № Д-2010/03/18/2;607 купівлі-продажу пакета акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(далі –ВАТ «АК «Київводоканал») у кількості 178748500 штук, що становить 25,464 % його статутного капіталу;

- зобов’язання   товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»повернути за актом приймання-передачі територіальній громаді міста Києва в особі Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) придбані за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010 р. прості іменні акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»у кількості 178748500 штук, що становить 25,464 % його статутного капіталу;

          - зобов’язання  товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор» внести запис до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»про перехід у власність Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»у кількості 178748500 штук, що становить 25,464% його статутного капіталу.

Ухвалою суду 31.08.2010 р. було порушено провадження у справі № 6/407, залучено до участі у справі як третю особу на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал».

Рішенням суду від 21.10.2010 р., залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.12.2010 р., позов задоволено повністю.

10.01.2011 р. видано відповідні накази.

Постановою Вищого господарського суду України від 01.03.2011 р. рішення господарського суду міста Києва від 21.10.2010 р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.12.2010 р. залишено без змін.

Головне управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звернулося до суду з заявою про роз’яснення рішення господарського суду міста Києва № 6/407 від 21.10.2010 р..

Зокрема, заявник зазначив, що 20.12.2010 р. на позачергових загальних зборах акціонерів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»прийнято рішення про розірвання договору з чинним реєстроутримувачем - товариством з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(код ЄДРПОУ 34430894), та передачу ведення реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»іншому реєстроутримувачу - товариству з обмеженою відповідальністю «Фінреєстр»(код ЄДРПОУ 33937657, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, 8 корп. 8, секція 1).

Головне управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звернулось до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінреєстр»стосовно відкриття рахунку власника-юридичної особи на ім'я Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради та зарахування на нього акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінреєстр»визнало право власності Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на пакет акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерної компанії «Київодоканал», проте повідомило про неможливість виконання рішення суду у зв'язку з тим, що у судовому рішенні зазначений інший реєстратор та не вказаний порядок внесення змін у реєстр акціонерів приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал», а саме: з якої зареєстрованої особи необхідно списати акції у кількості зазначеній у судовому рішенні.

Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю «Фінреєстр»вказало, що згідно з записом № 5769 від 13.04.2010 р. у журналі обліку записів у реєстрі приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»акції у кількості 178748500 шт. були передані (знерухомлені) власником - Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до номінального утримувача - TOB «Фондова спілка «Україна». За результатами операції було видано свідоцтво про знерухомлення № 5 на 178748550 акцій.

На думку заявника - Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), рішення господарського суду міста Києва від 21.10.2010 р. у справі № 6/407 підлягає виконанню чинним на момент виконання такого рішення реєстроутримувачем шляхом внесення запису до системи реєстру власників іменних цінних паперів приватного акціонерного товариства «Акціонерного товариства «Київводоканал» (код ЄДРПОУ 03327664) про перехід у власність Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (код ЄДРПОУ 19020407) 178748500 (ста семидесяти восьми мільйонів сімсот сорока восьми тисяч п'ятиста) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал», а замість свідоцтва про знерухомлення № 5 на 178748500 акцій (сто сімдесят вісім мільйонів сімсот сорок вісім тисяч п'ятсот) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерної компанія «Київводоканал», виданого номінальному утримувачу товариству з обмеженою відповідальністю «Фондова спілка «Україна» (код ЄДРПОУ 34429695), видати номінальному утримувачу товариству з обмеженою відповідальністю «Фондова спілка «Україна»(код ЄДРПОУ 34429695) свідоцтво про знерухомлення на 50 (п'ятдесят) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал».

Відповідно до ст. 89 Господарського процесуального кодексу України суддя роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.

З огляду на вищевикладене, керуючись ст. ст. 86, 89, 115 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

Роз’яснити рішення господарського суду міста  Києва по справі № 6/407 від 21.10.2010 р. наступним чином:

Відповідно до ст. 124 Конституції України, з якою кореспондується ст. 115 ГПК України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Рішенням  господарського суду міста Києва від 21.10.2010 р. у справі № 6/407 встановлено недійсність договору № Д-2010/03/18/2;607 купівлі-продажу пакета акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» у кількості 178748500 штук, що становить 25,464 % його статутного капіталу, укладеного 18.03.2010 р. між Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон», та застосовані наслідки недійсності, в тому числі, у зв’язку з  встановленими законодавством України особливостями обігу цінних паперів та переходу прав за ним, покладено обов’язок на реєстратора внести відповідний запис до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»про поновлення власності Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на спірні акції.

Таким чином, оскільки даний обов’язок покладено на реєстратора як наслідок недійсності правочину, і враховуючи конституційний принцип обов’язковості судового рішення, рішення господарського суду міста  Києва по справі № 6/407 від 21.10.2010 р. є обов'язковим для виконання відповідними підприємствами установами та організаціями, які повинні здійснити всі необхідні дії по відновленню правового становища, що існувало до укладення недійсного договору, в тому числі чинним на момент виконання такого рішення реєстроутримувачем приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал», шляхом внесення запису до системи реєстру власників іменних цінних паперів приватного акціонерного товариства «Акціонерного товариства «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) про перехід у власність Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (код ЄДРПОУ 19020407) 178748500 (ста семидесяти восьми мільйонів сімсот сорока восьми тисяч п'ятиста) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал», та видачі номінальному утримувачу товариству з обмеженою відповідальністю «Фондова спілка «Україна»(код ЄДРПОУ 34429695), замість свідоцтва про знерухомлення № 5 на 178748500 акцій (сто сімдесят вісім мільйонів сімсот сорок вісім тисяч п'ятсот) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерної компанія «Київводоканал»свідоцтво про знерухомлення на 50 (п’ятдесят) штук простих іменних акцій приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал».

Суддя                                                                                 С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14426749
СудочинствоГосподарське
Суть                              роз’яснення рішення суду

Судовий реєстр по справі —6/407

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 12.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Постанова від 03.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні