Постанова
від 06.04.2011 по справі 10/333/08-6/327/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" квітня 2011 р. Справа № 10/333/08-6/327/09

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Козир Т.П. - головуючого, Мале тича М.М., Мамонтової О.М.,

за участю представників: по зивача - Білецького С.В. дов. б /н від 3 липня 2009 року та відпові дача - Щербини Є.Є. дов. № 108/1 від 7 грудня 2010 року, Савченка М.В. до в. № 108/1 від 1 грудня 2010 року та ОС ОБА_2. дов. № 108 від 1 грудня 2010 рок у,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к асаційну скаргу ТОВ "Наш Дім" н а постанову Донецького апеля ційного господарського суду від 12 січня 2011 року у справі гос подарського суду Запорізько ї області за позовом ЗАТ "Запо ріжжяводбуд" до ТОВ "Наш Дім", т реті особи - Фізична особа-п ідприємець ОСОБА_1., ОСОБ А_2. та ОСОБА_3., про визнан ня недійсними рішень, устано вчого договору та визнання п рава власності,

УСТАНОВИВ:

У квітні 2008 року ЗАТ "Запо ріжжяводбуд" (далі - позивач ) звернулось до господарсько го суду з позовом до ТОВ "Наш Д ім" (далі - відповідач) про ви знання недійсним рішення збо рів засновників ТОВ "Наш Дім" в ід 16 грудня 1999 року, оформленог о протоколом № 3; визнання неді йсним рішення установчих збо рів засновників відповідача від 8 серпня 1999 року, оформлено го протоколом № 1, в частині зд ійснення внеску до статутног о фонду нерухомим майном, а са ме: частиною адміністративно го будинку, розташованого в м . Запоріжжі, по пр. Леніна, 105; виз нання частково недійсним уст ановчого договору відповіда ча, зареєстрованого у відділ і реєстрації та єдиного реєс тру Комунарської районної ад міністрації Запорізької міс ької ради 21 жовтня 1999 року; акту прийому-передачі, в частині п ередачі зазначеного адмініс тративного будинку як внеску до статутного фонду 2/25 частин будівлі та визнання права вл асності на будівлю літ. А-5, при міщення 170, приміщення 210, розта шовану у м. Запоріжжі по пр. Ле ніна, 105 (з урахуванням заяви пр о уточнення та доповнення по зовних вимог б/н від 1 жовтня 2008 року).

Позовні вимоги обґрунтова но порушенням норм закону пр и прийнятті оспорюваних ріше нь, відповідно до яких позива ча неправомірно виключено зі складу засновників відповід ача без виплати його частки у статутному капіталі.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 14 жовтня 2008 року позовні вимоги задоволено.

Визнано недійсним рішення зборів засновників ТОВ "Наш Д ім" від 16 грудня 1999 року, оформле не протоколом № 3.

Визнано недійсним рішення установчих зборів ТОВ "Наш Ді м", оформлене протоколом № 1, в ч астині здійснення внеску до статутного фонду нерухомим м айном, а саме: частиною адміні стративного будинку, розташо ваного за адресою: м. Запорі жжя, пр. Ленiна, 105.

Визнано частково недійсни м установчий договір ТОВ "Наш дім", зареєстрований у відді лі реєстрації та єдиного реє стру Комунарської районної а дміністрації Запорізької мі ської ради 21 жовтня 1999 року та а кт прийому-передачі майна №1 в iд ЗАТ "Запорiжжяводбуд" до ТОВ "Наш дiм" вiд 11 жовтня 1999 року, а са ме, в частині передачі як внес ку до статутного фонду 2/25 част ин будівлі /лiт. А-5/, розташ ованої за адресою: м. Запорiжжя , пр. Леніна, 105, загальною площе ю 433,7 кв.м.

Визнано за ЗАТ "Запоріжжяво дбуд" право власності на буді влю літ. А-5, приміщення 170 (4 повер х), приміщення 210 (5-й поверх), розташовану за адресою: м. За порiжжя, пр. Ленна, 105.

Заходи по забезпеченню поз ову, застосовані ухвалою суд у від 23 квітня 2008 року, скасован о.

Знято арешт з майна, що нале жить ТОВ "Наш дім", а саме: 2/25 част ин будівлі, розташованої у м. З апоріжжя, пр. Леніна, 105.

До участі у справі в якості третіх осіб залучено Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1. , ОСОБА_2. та ОСОБА_3.

Постановою Запорізького а пеляційного господарського суду від 3 березня 2009 року апел яційну скаргу ТОВ "Наш Дім" зал ишено без задоволення.

Рішення господарського су ду Запорізької області від 14 ж овтня 2008 року в частині задово лення вимог ЗАТ "Запоріжжяво дбуд" про визнання недійсним акту прийому-передачі майна № 1 від ЗАТ "Запоріжжяводбуд" д о ТОВ "Наш Дім" в частині внеск у до статутного фонду 2/25 части н будівлі /літ А-5/ розташовано ї у м. Запоріжжя, пр. Леніна, 105 ск асовано.

Прийнято нове рішення, яким провадження у справі в части ні визнання недійсним акту п рийому-передачі майна № 1 від З АТ "Запоріжжяводбуд" до ТОВ "На ш Дім" в частині внеску до стат утного фонду 2/25 частин будівл і /літ А-5/, розташованої у м. Зап оріжжя, пр. Леніна, 105, припинено .

Постановою Вищого господа рського суду України від 24 чер вня 2009 року касаційну скаргу Т ОВ "Наш Дім" задоволено частко во.

Рішення господарського су ду Запорізької області від 14 ж овтня 2008 року та постанову Зап орізького апеляційного госп одарського суду від 3 березня 2009 року скасовано.

Ухвалу господарського суд у Запорізької області від 23 кв ітня 2008 року залишено без змін .

Справу направлено на новий розгляд до господарського с уду Запорізької області в ін шому складі суду.

ТОВ "Наш Дім" звернувся до су ду з заявою про застосування строків позовної давності.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 6 жовтня 2010 року провадження у с праві про визнання недійсним акту прийому-передачі майна № 1 ЗАТ "Запоріжжяводбуд" до ТО В "Наш Дім" від 11 жовтня 1999 року в частині передачі як внеску д о статутного фонду 2/25 частин б удівлі /літ А-5/, розташованої у м. Запоріжжі, пр. Леніна 105, заг альною площею 433, 7 кв.м., припине но.

В іншій частині позову відм овлено.

Постановою Донецького апе ляційного господарського су ду від 12 січня 2011 року апеляцій ну скаргу ЗАТ "Запоріжжяводб уд" задоволено частково.

Рішення господарського су ду Запорізької області від 6 ж овтня 2010 року скасовано частк ово.

Визнано недійсним рішення зборів засновників ТОВ “Наш Дім” від 16 грудня 1999 року, оформ лене протоколом № 3; рішення ус тановчих зборів ТОВ “Наш Дім ”, оформлене протоколом № 1, в ч астині здійснення внеску до статутного фонду нерухомим м айном, а саме: частиною адміні стративного будинку, розташо ваного за адресою: м. Запоріжж я, пр. Ленiна, 105; частково недійс ним установчого договору ТОВ „Наш Дім”, зареєстрованого у відділі реєстрації та єдино го реєстру Комунарської райо нної адміністрації Запорізь кої міської ради 21 жовтня 1999 ро ку в частині передачі як внес ку до статутного фонду 2/25 част ин будівлі /лiт. А-5/, розташ ованої за адресою: м. Запоріжж я, пр. Леніна, 105, загальною площ ею 433,7 кв.м.

У решті вимог рішення госп одарського суду залишено без змін.

У касаційній скарзі ТОВ "На ш Дім" просить скасувати пост анову Донецького апеляційно го господарського суду від 12 с ічня 2011 року та залишити в силі рішення господарського суду Запорізької області від 6 жов тня 2010 року, посилаючись на пор ушення судом апеляційної інс танції ст.ст. 100, 267, 268 ЦК України, с т. 167 ГК України та ст. ст. 63, 71, 76 і 80 Ц К УРСР.

Заявник зазначає, що позива чем заявлено вимогу, яка стос ується порушення майнових пр ав, а тому судом необґрунтова но не прийнято до уваги подан у ТОВ "Наш Дім" заяву про засто сування строку позовної давн ості, який на момент зверненн я з позовом сплив.

Також, на думку заявника, ви сновки апеляційного суду про те, що директор ЗАТ "Запоріжжя водбуд", присутній на загальн их зборах учасників товарист ва, діяв із перевищенням повн оважень, спростовуються нада ними доказами наявності повн оважень останнього діяти від імені товариства.

Крім того, вважає висновки с уду апеляційної інстанції що до того, що рішення про відчуж ення спірного майна до стату тного фонду відповідача пози вачем не приймалось, такими, щ о не відповідають дійсності.

ТОВ "Наш Дім" вказує також на те, що обставини, які є підста вою позову у даній справі, бул и предметом розгляду в інших справах за участю тих же стор ін, а встановлені у цих справа х факти під час розгляду дано го спору судом апеляційної і нстанції необґрунтовано не б уло взято до уваги.

Представники Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1. та ОСОБА_3. у судове засідання н е з' явились.

Враховуючи, що Фізична особ а- підприємець ОСОБА_1. та ОСОБА_3. належним чином по відомлені про час та дату роз гляду касаційної скарги, суд вважає за можливе розглянут и справу за їх відсутності.

Вислухавши пояснення пред ставників позивача та відпов ідача, обговоривши доводи ка саційної скарги, вивчивши ма теріали справи, суд вважає, що касаційна скарга підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Судами встановлено, що ріше нням зборів засновників ТОВ "Наш Дім", оформленим протокол ом № 3 від 16 грудня 1999 року, ЗАТ "За поріжжяводбуд" було виведено з числа засновників ТОВ "Наш Д ім".

Заявою № 972/1 від 21 грудня 1999 рок у генеральний директор Іванч енко М.В. повідомив, що ЗАТ "Зап оріжжяводбуд" виходить зі ск ладу ТОВ "Наш Дім" у зв' язку з неможливістю фінансування п очатку господарської діяльн ості та відсутністю можливос ті забезпечення розвитку ТОВ "Наш Дім".

Відповідно до п. 1 Установчо го договору ТОВ "Наш Дім" засно вниками товариства є ЗАТ "Зап оріжжяводбуд" в особі директ ора Іванченка М.П. та громадян и України ОСОБА_2. та ОСО БА_3.

На зборах 16 грудня 1999 року всі учасники були присутні, про щ о свідчать їх підписи на прот околі зборів.

У спірному рішенні визначе но такий порядок денний:"Про в несення змін в засновчі доку менти та вихід із складу засн овників ТОВ "Наш Дім" - ЗАТ "За поріжжяводбуд".

Зборами засновників ТОВ "На ш Дім" вирішено: "В зв' язку з т им, що з моменту створення ТОВ "Наш Дім", один з учасників тов ариства - ЗАТ "Запоріжжяводб уд" не забезпечив початку гос подарської діяльності підпр иємства і по теперішній час н е приймає участі в забезпече нні та функціонуванні ТОВ "На ш Дім", вивести ЗАТ "Запоріжжяв одбуд" зі складу засновників ТОВ "Наш Дім".

Отже, ЗАТ "Запоріжжяводбуд" було виведено зі складу засн овників за те, що з моменту ств орення ТОВ "Наш дім" позивач не забезпечив початку господа рської діяльності підприємс тва і до теперішнього часу не бере участі в забезпечені ро звитку та функціонування від повідача.

Також встановлено, що спіль ним рішенням, оформленим про токолом наглядової ради та д ирекції ЗАТ "Запоріжжяводбуд " № 8 від 17 грудня 1999 року, було ви рішено вивести зі складу зас новників ТОВ "Наш Дім" позивач а у зв' язку з тим, що ЗАТ "Запо ріжжяводбуд" не забезпечив п очатку господарської діяльн ості підприємства і по тепер ішній час не бере участі в за безпечені розвитку та функці онування відповідача.

Зазначеним рішенням було н адано згоду на оплату долі ЗА Т "Запоріжжяводбуд" належним и ТОВ "Наш Дім" акціями позива ча.

На виконання рішення загал ьних зборів учасників ТОВ "На ш Дім" долю позивача в статутн ому фонді (50%), що становить 322 840 гр н., було виплачено останньому акціями ЗАТ "Запоріжжяводбу д" у кількості 5 880 шт., про що свід чить виписка з особового рах унку ЗАТ "Запоріжжяводбуд" за № 007.01.1/1911 від 25 червня 2001 року, нада на реєстратором ЗАТ "Сервіс-р еєстр" про зменшення статутн ого фонду згідно рішення заг альних зборів учасників № 3 ві д 16 грудня 1999 року.

21 грудня 1999 року в газеті "Запо різька січ" ТОВ "Наш дім" опубл ікувало оголошення про зменш ення статутного фонду згідно зазначеного рішення.

З огляду на викладене, є юри дично правильним висновок мі сцевого господарського суду , що ЗАТ "Запоріжжяводбуд" було виведено з числа засновникі в ТОВ "Наш Дім" з дотриманням в имог Закону України "Про гос подарські товариства" (в реда кції, що діяла на момент існув ання спірних правовідносин ) та одержав в якості компенса ції свого внеску до статутно го фонду відповідача власні акції.

Також, позивач просив визна ти недійсним рішення установ чих зборів ТОВ "Наш дім", оформ лене протоколом № 1 від 08 серпн я 1999 року, в частині здійс нення внеску до статутного ф онду нерухомим майном, а саме : частиною адміністративної будівлі, розташованої за адр есою: м. Запоріжжя, пр.Леніна, 105 .

Відповідно до ст. 52 Закону У країни "Про господарські тов ариства" (в редакції, яка діяла на момент існування спірних правовідносин) у товаристві з обмеженою відповідальніст ю створюється статутний фонд , розмір якого повинен станов ити не менше суми, еквівалент ної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мі німальної заробітної плати, діючої на момент створення т овариства з обмеженою відпов ідальністю.

До моменту реєстрації това риства з обмеженою відповіда льністю кожен із учасників з обов'язаний внести не менше 30 відсотків вказаного в устано вчих документах вкладу, що пі дтверджується документами, в иданими банківською установ ою.

Таким чином, є правильним ви сновок суду першої інстанції , що внесення вкладу до статут ного фонду є корпоративним о бов' язком засновника перед товариством, в заснуванні як ого він взяв участь.

Також встановлено, що на мом ент проведення установчих зб орів ТОВ "Наш Дім", 8 серпня 1999 ро ку, статут позивача діяв в ред акції, яка не вимагала отрима ння згоди загальних зборів п озивача на внесення вкладу д о статутного фонду іншого то вариства. Підпунктом "л" п. 12.2.2 бу ло лише передбачено затверд ження загальними зборами поз ивача договорів (угод), укладе них на суму більше 20% статутно го фонду товариства, за винят ком договорів підряду.

Редакція статуту ЗАТ "Запо ріжжяводбуд", на яку посилаєт ься позивач, була зареєстров ана відділом реєстрації та є диного реєстру Запорізької м іської ради 4 жовтня 1999 року та розпорядженням Запорізьког о міського голови 2 листопада 1999 року, тобто, після прийняття установчими зборами ТОВ "Наш дім" спірного рішення, оформл еного протоколом № 1. Ця редак ція статуту також не передба чає отримання згоди на внесе ння вкладу до статутного фон ду іншого товариства.

Місцевий господарський су д перевірив доводи позивача щодо підробки документів ЗАТ «Запоріжжяводбуд», за якими повноважними органами управ ління позивача було прийняте рішення про заснування відп овідача та внесення до його с татутного фонду спірного май на.

Внаслідок дослідження та о цінки висновку експерта госп одарський суд Запорізької об ласті встановив, що факт підр обки вказаних документів сам е в тому ракурсі, про який стве рджує позивач, не підтвердив ся.

Крім того, відповідно до акт у прийому-передачі майна № 1, я кий є додатком установчого договору про створення та ді яльність ТОВ "Наш дім", підписа ного генеральним директоро м ЗАТ "Запоріжжяводбуд" Іванч енком М.П., ОСОБА_2. та ОСО БА_3., довідкою вартості част ки будівлі, яка знаходиться з а адресою: м. Запоріжжя, пр. Ле нина,105 та передавалась ТОВ "На ш дім" № 684/4 від 10 липня 1999 року, під писаною директором та головн им бухгалтером позивача, до відкою вартості цілісного ма йнового комплексу автоколон и № 1 ЗАТ "Запоріжжяводбуд", яки й передавався ТОВ "Наш дім" № 683/ 4 від 10 липня 1999 року, підписаної директором та головним бухг алтером ЗАТ "Запоріжжяводбуд ", вартість частини будівлі, як а знаходиться за зазначеною адресою, складає 70 200, 00 грн., а заг альна вартість всього переда ного майна складає 322 840, 00 грн.

Також встановлено, що підтв ердженням факту передачі до статутного фонду ТОВ "Наш Дім " зазначеної частини будівлі є наказ № 70 від 12 жовтня 1999 року з а підписом генерального дире ктора ЗАТ "Запоріжжяводбуд", в якому чітко вказано, що до ст атутного фонду ТОВ "Наш Дім" пе редається цілісний майнови й комплекс автобази № 1, який з находиться за адресою: м. Запо ріжжя, вул. Радгоспна, 61, та част ина адміністративної будівл і, яка знаходиться за адресою : пр. Леніна,105.

Крім того, судами встановле но, що генеральний директор З АТ "Запоріжжяводбуд" Іванчен ко М.П. звернувся з заявою на і м' я начальника Запорізьког о міського бюро технічної і нвентаризації, в якій останн ій просив видати технічний п аспорт та провести розрахун ок частини будівлі, розташов аної за адресою: пр. Ленніна,105 у м. Запоріжжі, яку ЗАТ "Запоріж жяводбуд" передає у власніст ь ТОВ "Наш дім".

Відповідно до договору оре нди № 2 від 01 лютого 2003 року ТОВ "Н аш дім" надавав позивачу - ЗАТ "Запоріжжяводбуд" в оренду сп ірне приміщення, при цьому пі дписуючи акти прийому-переда чі робіт (послуг) та сплачуючи орендні платежі.

ЗАТ "Запоріжжяводбуд" проси ть визнати недійсним установ чий договір ТОВ "Наш дім", заре єстрований Відділом реєстра ції та єдиного реєстру Комун арської районної адміністра ції Запорізької міської ради 21 жовтня 1999 року, реєстраційни й номер 25438178ю0010134, в частині перед ачі як внеску до статутного ф онду 2/25 частин будівлі /лiт. А-5/, р озташованої за адресою: м. Зап оріжжя, пр. Леніна, 105, загальною площею 433,7 кв. м.

Судом першої інстанції з' ясовано, що експерт вказав у в исновку, що третій аркуш уста новчого договору в редакції від 08 жовтня 1999 року, наданий Де ржавним реєстратором відділ у реєстрації та єдиного реєс тру Комунарської районної ад міністрації Запорізької міс ької ради, підлягав заміні.

Дійсно п. 5.4 установчого дого вору в зазначеній редакції, н аданий Державним реєстрато ром відділу реєстрації та єд иного реєстру Комунарської р айонної адміністрації Запор ізької міської ради та Держа вним нотаріальним архівом За порізької області відрізняю ться за текстом.

Так, в установчому договорі , наданому Державним реєстра тором відділу реєстрації та єдиного реєстру Комунарсько ї районної адміністрації Зап орізької міської ради, вказа но, що до статутного фонду ТОВ "Наш дім" передається частина адміністративної будівлі, р озташованої за адресою: м. Зап оріжжя, пр. Леніна, 105, а в устано вчому договорі, наданому Дер жавним нотаріальним архівом Запорізької області, зазнач ена будівля не значиться, про те, в обох примірниках устано вчого договору визначено, що до статутного фонду ТОВ "Наш д ім" передається майно, згідно переліку № 1 від 08 вересня 1999 рок у, в якому спірне майно вказан о.

Крім того, судом прийнято до уваги, що експертом зазначен о, що заміні підлягав третій а ркуш установчого договору в редакції від 08 жовтня 1999 року, а позивач просить визнати нед ійсним установчий договір, в редакції від 21 жовтня 1999 року. В исновком експерта не було вс тановлено заміни третього ар куша установчого договору в редакції від 21 жовтня 1999 року.

Крім того, зміни до п. 5.4 устан овчого договору в редакції в ід 21 жовтня 1999 року були внесен і рішенням загальних зборів учасників ТОВ "Наш дім" від 18 жо втня 1999 року, оформленим прото колом № 2.

При цьому встановлено, що на зазначених зборах були прис утні всі засновники: генерал ьний директор ЗАТ "Запоріжжя водбуд" в особі директора Іва нченка М.П. та громадяни Украї ни ОСОБА_2. та ОСОБА_3., як і підписали протокол № 2.

Також, рішення загальних зб орів учасників ТОВ "Наш дім" ві д 18 жовтня 1999 року, оформлене пр отоколом № 2, не було визнано н едійсним у встановленому зак оном порядку.

За таких обставин місцевий господарський суд прийшов д о юридично правильного висно вку, що рішення про заснуванн я та про вихід із числа заснов ників ТОВ «Наш дім», формуван ня його статутного фонду за р ахунок майна позивача прийма ли повноважні органи управлі ння позивача, таким чином, фак т перевищення повноважень пр едставником позивача не підт вердився.

За таких обставин місцевий господарський суд правильно застосував норми матеріальн ого та процесуального права та підставно відмовив у позо ві.

Також ЗАТ "Запоріжжяводбуд " просив визнати за ним право в ласності на будівлю літ. А-5, пр иміщення 170 (4 поверх), приміщенн я 210 (5-й поверх), розташованої за адресою: м. Запоріжжя, пр. Лені на, 105.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що ухвалою ві д 22 грудня 2009 року у даній справ і суд першої інстанції зобов ' язав ОП "Запорізьке МБТІ", в порядку ст. ст. 30, 38 ГПК України, надати письмові пояснення, д е вказати, за ким було зареєст ровано право власності за ве сь період існування нежитлов ого приміщення літ. А-5, яке зна ходиться за адресою: м. Запорі жжя, пр. Леніна, 105.

Листом № 378 від 13 січня 2010 року ОП "Запорізьке МБТІ" відповіл о, що перша реєстрація була зд ійснена 09 грудня 1999 року за ТОВ "Наш Дім" на підставі свідоцтв а про право власності № 2335 від 09.12.1999р., виданого Запорізькою м іською радою.

Також зазначило, що за позив ачем - ЗАТ "Запоріжжяводбуд " право власності було зареєс тровано лише 17 березня 2009 року на підставі рішення господар ського суду Запорізької обла сті від 14 жовтня 2008 року у даній справі, яке було скасовано по становою Вищого господарськ ого суду України від 24 червня 2009 року.

Ухвалою від 01 вересня 2010 року господарський суд Запорізьк ої області зобов' язав ОП "За порізьке МБТІ", в порядку ста тей 30, 38 ГПК України, надати пис ьмові пояснення, де вказати, з а ким зареєстровано право вл асності на спірне нежитлове приміщення, літ. А-5, яке знаход иться за адресою: м. Запоріжжя , пр. Леніна, 105, на теперішній ча с.

Листом № 11475 від 8 вересня 2010 рок у ОП "Запорізьке МБТІ" повідо мило, що станом на 07 жовтня 2010 ро ку право власності на нежитл ове приміщення літ. А-5, приміщ ення 170 (4 поверх), та приміщення 210 (5-й поверх), розташоване за ад ресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна , 105, зареєстровано за ТОВ "Уніве рсал інвест мінус" м. Запоріжж я на підставі рішення господ арського суду Запорізької об ласті від 17 липня 2009 року у спра ві № 10/307/09, яке набрало законної сили.

Одночасно, в матеріалах спр ави міститься рішення Викона вчого комітету Запорізької м іської ради № 574/3 від 26 листопад а 1999 року про оформлення права на спірні приміщення та про з дійснення їх державної реєс трації за ТОВ "Наш дім".

Зазначене рішення Виконав чого комітету Запорізької мі ської ради № 574/3 від 26 листопада 1999 року оспорювалось у судово му порядку, проте, як встановл ено судами, визнано законним і є дійсним на даний час.

Крім цього, відповідно до св ідоцтва, право власності на с пірну будівлю, яка розташова на за адресою: м. Запоріжжя, пр . Леніна, 105 зареєстровано за Т ОВ "Наш дім".

Згідно рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя в ід 17 серпня 2006 року у справі № 2-28 49, яке набрало законної сили, в иділені в натурі приміщення, які розташовані за адресою: м . Запоріжжя, пр. Леніна, 105, визна но право власності на спірні приміщення за ТОВ "Наш дім" та зобов' язано БТІ провести р еєстрацію права власності.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 29 травня 2007 року у справі № 26/333/06-22/17 4/07 ЗАТ "Запоріжжяводбуд" висел ено зі спірного приміщення, у зв' язку з розірванням дого вору оренди № 2 від 01 лютого 2003 ро ку.

З цього рішення суду вбача ється, що відповідач - ТОВ "Наш дім" надавав позивачу у даній справі - ЗАТ "Запоріжжяводбу д" в оренду спірне приміщення . При цьому, ЗАТ "Запоріжжявод буд" підписувало акти здачі - приймання робіт (послуг) та оп лачувало орендні платежі.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 21 л ютого 2008 року у справі № 9/88/07 вст ановлено, що власником спірн ого приміщення, яке розташов ане за адресою: м. Запоріжжя, п р. Леніна, 105 являється ТОВ "Наш дім". Також ухвалою встановле но законність передачі спір ного майна до статутного фон ду ТОВ "Наш дім".

Постановою господарськог о суду Запорізької області від 15 травня 2007 року у справі № 17 /29/07-АП ЗАТ "Запоріжжяводбуд" та ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністрати вного суду від 19 грудня 2007 року встановлено, що позивачу ще в жовтні 1999 року було відомо пр о передачу до статутного фон ду ТОВ "Наш дім" спірного майна . .

Згідно ч. 4 ст. 35 ГПК України, рі шення суду з цивільної справ и, що набрало законної сили, є обов' язковим для господарс ького суду щодо фактів, які вс тановлені судом і мають знач ення для вирішення спору.

Факти, які відповідно до зак ону вважаються встановленим и, не доводяться при розгляді справи. Таке припущення може бути спростовано в загально му порядку.

За таких підстав, факти, вст ановлені рішенням суду з адм іністративної справи від 15 тр авня 2007р. у справі № 17/29/07-АП, що наб рало законної сили, є обов' я зковими для господарського с уду щодо фактів, які встановл ені судом і мають значення дл я вирішення цього спору.

Висновок місцевого господ арського суду про необґрунто ваність позову в цій частині також підтверджений судом а пеляційної інстанції і не ос порюється сторонами.

Також, ЗАТ "Запоріжжяводбуд " просив визнати недійсним ак т прийому-передачі майна № 1 до статутного фонду ТОВ "Наш Дім ", в частині передачі як внеску до статутного фонду 2/25 частин будівлі /лiт. А-5/, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, пр. Ле ніна, 105, загальною площею 433,7 кв. м.

Втім, до вирішення спору по суті позивач відмовився від вимог у цій частині та його ві дмова прийнята судом першої інстанції як така, що відпові дає п. 4 ст. 80 ГПК України.

З огляду на викладене, місце вий господарський суд повно встановив суттєві для справи обставини, правильно застос ував норми матеріального пра ва, які регулюють правовідно сини, пов' язані із заснуван ням господарського товарист ва та виходом із нього учасни ка, прийшов до юридично обґру нтованого висновку про відпо відність спірних рішень вимо гам закону та обґрунтовано в ідмовив у позові.

Суд апеляційної інстанції помилково ототожнив поняття затвердження угоди з укладе нням угоди, внаслідок чого пр ийшов до хибного висновку пр о перевищення повноважень ди ректором позивача в момент у часті в прийнятті рішення пр о заснування ТОВ «Наш дім».

За таких обставин постанов а суду апеляційної інстанції від 12 січня 2011 року підлягає ск асуванню, а рішення господар ського суду Запорізької обла сті від 6 жовтня 2010 року законне та обґрунтоване, а тому скасу ванню чи зміні не підлягає.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117- 11112 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу задо вольнити.

Скасувати постанову Донец ького апеляційного господар ського суду від 12 січня 2011 року .

Рішення господарського су ду Запорізької області від 6 ж овтня 2010 року залишити без змі н.

Головуючий Т. Козир

Судді М. Малетич

О. Мамонтова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15112285
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/333/08-6/327/09

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Місюра Л.С.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Місюра Л.С.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Місюра Л.С.

Ухвала від 20.01.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Місюра Л.С.

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 12.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні