Рішення
від 04.05.2011 по справі 4/119/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" травня 2011 р. Справа № 4/119/10

Позивач ОСОБА _1,

АДРЕСА_1, 54042,

Відповідач Товари ство з обмеженою відповіда льністю “ПРОГРЕС-ЦЕНТР”,

вул. Чкалова, 1 10-А, м. Миколаїв, 54003

Суддя Дубова Т.М.

ПРИСУТНІ:

Від позивача - О СОБА_3 довіреність від 08.10.10р.

Від відповідача - не з' явився

СУТЬ СПОРУ: стягнення внеску до статутн ого фонду в розмірі 10218,00 грн. та зобов' язання пр овести державну реєстрацію з мін в установчих документах ТОВ “ПРОГРЕС-ЦЕНТР”.

Заявою про зменшення п озовних вимог від 18.04.2011р. позива ч відмовився від вимоги про с тягнення на свою користь вар тості частини майна товарист ва «ПРОГРЕС-ЦЕНТР»пропорцій ну його частці 39/100 у статутному (складеному) капіталі та відп овідної частини одержаного п рибутку - всього в розмірі 1860 3,00 грн., які обчислені на дату п одання ним заяви про вихід з т овариства - 22 травня 2009 року та просить зобов' язати відпов ідача провести державну реєс трацію змін в установчих док ументах ТОВ “ПРОГРЕС-ЦЕНТР” у зв' язку зі зміною у складі учасників цього товариства, а саме виходом з цього товари ства ОСОБА_1.

Враховуючи, що відповідно д о ст. 22 ГПК України, позивач від мовився від частини своїх ви мог, тобто скористався своїм правом до прийняття рішення , справа розглядається за зая вою від 18.04.2011р.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, господа рський суд -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до го сподарського суду Миколаївс ької області з позовом про зо бов' язання відповідача про вести державну реєстрацію зм ін в установчих документах Т ОВ “ПРОГРЕС-ЦЕНТР”, обґрунто вуючи свої вимоги ст.ст. 7, 10, 54 ЗУ “Про господарські товариств а”.

Відповідач надав відзив, з аперечуючи розмір частки поз ивача в статутному фонді (дет альніше викладене у відзиві акр.спр. 62-63).

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи та надав ши їм юридичної оцінки, суд ді йшов висновку, що позовні вим оги обґрунтовані та підлягаю ть задоволенню повністю, вих одячи з наступного:

08 лютого 2005 року зареєстров ано статут товариства з обме женою відповідальністю "ПРОГ РЕС-ЦЕНТР" виконкомом Микола ївської міської ради, одним і з засновників якого був пози вач. Розмір внеску його до ст атутного фонду цього товарис тва складав 10218,00 грн., про що сві дчить витяг з Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в станом на 31.08.2010р. за № 6849560.

21.12.06р. було прийнято нову реда кцію статуту, відповідно до я кого позивач залишився у скл аді учасників товариства з р озміром частки 39 відсотків.

Згідно положень ст.ст. 1, 50 За кону України "Про господарсь кі товариства" товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що ма є статутний капітал, розділе ний на частки, розмір яких виз начається статутними докуме нтами.

Відповідно до статей 54 і 64 За кону України "Про господарсь кі товариства" учасник товар иства, що виходить або був вик лючений з товариства, має пра во на одержання вартості час тини майна товариства пропор ційно розміру його частки у с татутному капіталі товарист ва. Відповідно до частини пер шої статті 190 Цивільного Кодек су України майном, крім речей , вважаються майнові права та обов'язки.

22 травня 2009 року позивач под ав відповідачу заяву про ви хід із товариства та виплат у вартості належної йому ча стки майна цього товариства пропорційно частці у статут ному фонді у грошовому еквів аленті. Заява про вихід із то вариства посвідчена 22.05.2009 за № 5 44 приватним нотаріусом Микол аївського міського нотаріал ьного округу та зареєстрован а відповідачем 22.05.2009 за вх. №29/5, п ро що також свідчить копія жу рналу вхідної кореспонденці ї відповідача.

Відповідно до поло жень ЦК України та ЗУ “Про гос подарські товариства”, учасн ик ТОВ вправі у будь-який час в ийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі с кладу учасників товариства н е пов'язується ні з рішенням з борів учасників, ні з внесенн ям змін до установчих докуме нтів товариства. У зв'язку з ци м моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особа м органами зв'язку.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з подання м учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується п итання про внесення змін до у становчих документів товари ства, про їх державну реєстра цію), учасник товариства впра ві звернутися до господарськ ого суду з позовом про зобов'я зання товариства до державно ї реєстрації змін в установч их документах товариства у з в'язку зі зміною у складі учас ників товариства на підставі статті 7 Закону про господарс ькі товариства (Постанова ПВ СУ від 24.10.2008р. № 13 “Про практику р озгляду судами корпоративни х спорів”).

Згідно розділу 5 статуту в ідповідача до компетенції за гальних зборів учасників від носиться внесення змін до ст атуту товариства.

Проте, рішення загальними зборами про виключення пози вача з ТОВ «ПРОГРЕС-ЦЕНТР»на підставі його заяви про вихі д та про виплату вартості час тки майна не приймалося. Між тим, позивач від майнових вим ог відмовився.

Відповідачем не надано д оказів про прийняття рішення зборами про виключення пози вача із складу учасників тов ариства та проведення розрах унків з ними.

Згідно ст.7 Закону “Про гос подарські товариства”, зміни , які сталися в установчих док ументах товариства і які вно сяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців, під лягають державній реєстраці ї за тими ж правилами, що встан овлені для державної реєстра ції товариства. Товариство зобов'язане у п'ятиденний с трок повідомити орган, що про вів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих докуме нтах, для внесення необхідни х змін до державного реєстру .

За таких обставин, позив ач вправі звернутися до госп одарського суду з позовом пр о зобов'язання відповідача д о державної реєстрації змін в установчих документах відп овідача у зв'язку зі зміною у с кладі учасників відповідача на підставі ст.7 Закону. Відпо відно до ст.ст. 15, 16 ЦК України, ко жна особа має право на захист свого цивільного права у раз і його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інт ересу, який не суперечить заг альним засадам цивільного за конодавства. Способами захис ту цивільних прав та інтерес ів можуть бути: визнання прав а; визнання правочину недійс ним; припинення дії, яка поруш ує право; відновлення станов ища, яке існувало до порушенн я; примусове виконання обов'я зку в натурі; зміна правовідн ошення; припинення правовід ношення; і т.і.

Суд може захистити цивіль не право або інтерес іншим сп особом, що встановлений дого вором або законом.

Враховуючи викладене вище , суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю, судов і витрати віднести на відпов ідача, в частині стягнення 18603,0 0 грн. провадження у справі слі д припинити, у зв' язку з відм овою від позову.

Керуючись ст.ст. 49, 80, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повн істю.

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю “ПРОГРЕС-ЦЕНТР” (вул. Чкалова , 110-А, м. Миколаїв, код 33368066) провест и державну реєстрацію змін в установчих документах ТОВ “ ПРОГРЕС-ЦЕНТР” у зв' язку зі зміною у складі учасників ць ого товариства, а саме: виходо м з цього товариства ОСОБА_ 1.

Стягнути з товарист ва з обмеженою відповідальні стю “ПРОГРЕС-ЦЕНТР” (вул. Чкал ова, 110-А, м. Миколаїв, код 33368066) на к ористь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1) суму 85,00 грн. (ві сімдесят п' ять грн. 00 коп.) - де ржмита та 236,00 грн. (двісті тридц ять шість грн. 00 коп.) - витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Наказ видати позивачу.

На суму 18603,00 грн. провадження по справі припинити.

Рішення може бути оск аржене у 10-дений строк.

Суддя Т.М.Дубов а

Рішення оформлено у ві дповідності зі ст. 84 ГПК Украї ни та підписано суддею 10.05.2011р.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено16.05.2011
Номер документу15155261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/119/10

Рішення від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Постанова від 27.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Постанова від 04.11.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Шевченко В.В.

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Шевченко В.В.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні