Ухвала
від 06.06.2011 по справі 51/154
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 51/154 06.06.11

За позовом ОСОБА_1

до Приватного акціонер ного товариства «Екологоохо ронна фірма «Креома - Фарм»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча - Територіальне управлі ння Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у у місті Києві та Київській о бласті

про визнання недійсним рішень загальних зборів акц іонерів

Суддя Пригунова А.Б.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: Середюк О.С .

від третьої особи: Панчук Ю. В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Го сподарського суду міста Києв а з вимогою про визнання недо бросовісною емісії цінних па перів Закритого акціонерног о товариства «Екологоохорон на фірма «Креома - Фарм», ріш ення про яку було прийнято за гальними зборами, яке оформл ено протоколом № 13 від 31.03.2006 р.; ви знання недійсним рішення заг альних зборів Закритого акці онерного товариства «Еколог оохоронна фірма «Креома - Фа рм», яке оформлене протоколо м № 13 від 31.03.2006 р. в частині збільш ення статутного капіталу Зак ритого акціонерного товарис тва «Екологоохоронна фірма « Креома - Фарм»до розміру 3 600 0 00, 00 грн. шляхом додаткового вип уску 10 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 1 80, 00 грн.; визнання недійсним рі шення про випуск акцій Закри того акціонерного товариств а «Екологоохоронна фірма «Кр еома - Фарм», затвердженого рішенням загальних зборів, я ке оформлено протоколом № 13 ві д 31.03.2006 р. Позовні вимоги обґрун товані порушенням порядку по відомлення акціонерів про ск ликання загальних зборів та переважного права позивача н а придбання акцій Закритого акціонерного товариства «Ек ологоохоронна фірма «Креома - Фарм».

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.05.2011 р. поруш ено провадження у даній спра ві, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 23.05.2011 р . за участю представників сто рін, яких зобов' язано надат и суду певні документи.

Під час розгляду справи від повідач подав відзив на позо вну заяву, у якому зазначає, що загальні збори акціонерів З акритого акціонерного товар иства «Екологоохоронна фірм а «Креома - Фарм»від 31.03.2006 р. бу ли проведені з дотриманням в становленого законодавство м порядку їх скликання.

У судовому засіданні 23.05.2011 р. п озивач подав заяву про збіль шення розміру позовних вимог , у якій просить визнати недоб росовісною емісію цінних пап ерів Закритого акціонерного товариства «Екологоохоронн а фірма «Креома - Фарм», ріше ння щодо якої було прийнято з агальними зборами, яке оформ лено протоколом № 13 від 31.03.2006 р.; в изнати недійсним рішення, пр ийняте загальними зборами За критого акціонерного товари ства «Екологоохоронна фірма «Креома - Фарм», яке оформле не протоколом № 13 від 31.03.2006 р. в ча стині прийняття рішення про з питання збільшення статутн ого капіталу Закритого акціо нерного товариства «Еколого охоронна фірма «Креома - Фар м»до розміру 3 600 000, 00 грн. шляхом додаткового випуску 10 000 штук простих іменних акцій номіна льною вартістю 180, 00 грн.; визнат и недійсним рішення про випу ск акцій Закритого акціонерн ого товариства «Екологоохор онна фірма «Креома - Фарм», з атверджене рішенням загальн их зборів, яке оформлено прот околом № 13 від 31.03.2006 р.; скасувати запис про державну реєстрац ію змін до статуту Закритого акціонерного товариства «Ек ологоохоронна фірма «Креома - Фарм», здійснений відділо м державної реєстрації Солом ?янської районної у місті Киє ві державної адміністрації в частині внесення змін про зб ільшення статутного капітал у Закритого акціонерного тов ариства «Екологоохоронна фі рма «Креома - Фарм»; визнати незаконним та скасувати сві доцтво про випуск цінних пап ерів Закритого акціонерного товариства «Екологоохоронн а фірма «Креома - Фарм», вида не Територіальним управлінн ям Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку у місті Києві на загальну сум у 3 600 000, 00 грн. кількістю 20 000 штук п ростих іменних акцій номінал ьною вартістю 180, 00 грн. кожна.

30.05.2011 р. через відділ діловодс тва Господарського суду міст а Києва позивач подав заяву п ро збільшення позовних вимог , у якій просить визнати недоб росовісною емісію цінних пап ерів Закритого акціонерного товариства «Екологоохоронн а фірма «Креома - Фарм», ріше ння щодо якої було прийнято з агальними зборами, яке оформ лено протоколом № 13 від 31.03.2006 р.; в изнати недійсним рішення заг альних зборів Закритого акці онерного товариства «Еколог оохоронна фірма «Креома - Фа рм», яке оформлене протоколо м № 13 від 31.03.2006 р. в частині збільш ення статутного капіталу Зак ритого акціонерного товарис тва «Екологоохоронна фірма « Креома - Фарм»до розміру 3 600 000, 00 грн. шляхом додаткового ви пуску 10 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 180, 00 грн.; визнати недійсним ріш ення про випуск акцій Закрит ого акціонерного товариства «Екологоохоронна фірма «Кре ома - Фарм», затвердженого р ішенням загальних зборів, як е оформлено протоколом № 13 від 31.03.2006 р.; скасувати запис про дер жавну реєстрацію змін до ста туту Закритого акціонерного товариства «Екологоохоронн а фірма «Креома - Фарм», здій снений відділом державної ре єстрації Солом?янської район ної у місті Києві державної а дміністрації в частині внесе ння змін про збільшення стат утного капіталу Закритого ак ціонерного товариства «Екол огоохоронна фірма «Креома - Фарм»; визнати незаконним та скасувати свідоцтво про вип уск цінних паперів Закритого акціонерного товариства «Ек ологоохоронна фірма «Креома - Фарм», видане Територіаль ним управлінням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку у місті Києві на загальну суму 3 600 000, 00 грн. кільк істю 20 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 1 80, 00 грн. кожна; визнати незакон ним та скасувати свідоцтво п ро реєстрацію випуску акцій Приватного акціонерного тов ариства «Екологоохоронна фі рма «Креома-Фарм»реєстрацій ний номер № 224/10/1/10 від 01.07.2010 р. , видан е Територіальним управління м Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у місті Києві на загальну суму 3 600 000, 00 грн. кількістю 20 000 штук пр остих іменних акцій номіналь ною вартістю 180, 00 грн. кожна.

Крім того, позивач подав кло потання про залучення до уча сті у розгляді справи третім и особами, які не заявляють са мостійних вимог на предмет с пору, на стороні відповідача - Територіальне управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку у м істі Києві та Київській обла сті, Солом' янську районну у місті Києві державну адміні страцію та Приватне акціонер не товариство «Всеукраїнськ ий депозитарій цінних папері в».

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 23.05.2011 р. вищез азначене клопотання позивач а задоволено частково та зал учено до участі у розгляді сп рави третьою особою, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спору - Територіальне управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку у місті Києві та Київ ській області. Розгляд іншої частині клопотання позивача судом перенесено.

01.06.2011 р. через відділ Господар ського суду міста Києва від ОСОБА_2 надійшло клопотанн я про залучення до участі у ро згляді справи третьою особою , яка не заявляє самосійних ви мог на предмет спору, на сторо ні відповідача, яке обґрунто вує тим, що він є акціонером Пр иватного акціонерного товар иства «Екологоохоронна фірм а «Креома - Фарм», а відтак - рішення у даній справі може в плинути на його права та обов ' язки щодо відповідача.

Розглянувши у даному судов ому засіданні клопотання О СОБА_2, суд відзначає наступ не.

Відповідно до приписів ст. 2 7 Господарського процесуальн ого кодексу України треті ос оби, які не заявляють самості йних вимог на предмет спору , можуть вступити у справу на стороні позивача або ві дповідача до прийняття рішен ня господарським судом, якщо рішення з господарського сп ору може вплинути на їх прав а або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також з а клопотанням сторін, прок урора або з ініціативи го сподарського суду.

Як вбачається з виписки про стан рахунку у цінних папері в зберігача цінних паперів П ублічного акціонерного това риства «Укрсоцбанк», ОСОБА _2 є акціонером Приватного а кціонерного товариства «Еко логоохоронна фірма «Креома - Фарм».

За таких обставин, суд дійшо в висновку вважає за необхід не залучити ОСОБА_2 до уча сті у розгляді справи третьо ю особою, яка не заявляє самос ійних вимог на предмет спору , на стороні відповідача.

Також у даному судовому зас іданні судом розглянуто клоп отання позивача в частині за лучення до участі у розгляді справи третіми особами, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору, на стороні відповідача Солом' янську р айонну у місті Києві державн у адміністрацію та Приватне акціонерне товариство «Всеу країнський депозитарій цінн их паперів».

Вищевказане клопотання по зивач обґрунтовує тим, що раз і задоволення позовних вимог , у державного реєстратора ві дповідної адміністративно-т ериторіальної одиниці виник не обов' язок скасувати держ авну реєстрацію змін до уста новчих документів Закритого акціонерного товариства «Ек ологоохоронна фірма «Креома - Фарм»та до реєстру власни ків іменних цінних паперів.

Положеннями ст. 27 Господарс ького процесуального кодекс у України передбачено залуче ння третіх осіб, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов 'язки щодо однієї з сторін.

Тож, особа, яка бере участь у справі як третя особа без сам остійних вимог, має знаходит ися з однією зі сторін у матер іальних правовідносинах, які в результаті прийняття судо м рішення у справі зазнають п евних змін.

При цьому, предмет спору пов инен бути за межами цих право відносин, інакше така особа м оже мати самостійні вимоги н а предмет спору., а тому не є мо жливим покладення на третіх осіб, які не заявляють самост ійних вимог на предмет спору , будь-яких матеріально-право вих обов'язків, а також устано влення чи захист їхніх прав. Т обто є неможливим винесення рішення або ухвали суду про п рава чи обов'язки цих третіх о сіб.

Відповідно ж до положень ст . 21 Господарського процесуаль ного кодексу України особа, д о якої заявлено вимогу, та у як ої за рішенням суду виникає о бов' язок вчинити на користь позивача певні дії набуває п роцесуальний статус відпові дача.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд дій шов висновку, що клопотання п озивача в частині залучення третіми особами, які не заявл яють самосійних вимог на пре дмет спору, на стороні відпов ідача - Солом' янську район ну у місті Києві державну адм іністрацію та Приватне акціо нерне товариство «Всеукраїн ський депозитарій цінних пап ерів»не підлягає задоволенн ю.

Враховуючи наведене та кер уючись ст.ст. 27, 86 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, Господарський суд міст а Києва, ?

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопот ання ОСОБА_2 про залучення до участі у розгляді справи т ретьою особою, яка не заявляє самосійних вимог на предмет спору, на стороні відповідач а.

2. Залучити до участі у ро згляді справи третьою особою , яка не заявляє самосійних ви мог на предмет спору, на сторо ні відповідача - ОСОБА_2 (тр етя особа 2).

3. Відмовити позивачу у з адоволенні клопотання в част ині залучення до участі у роз гляді справи третіми особами , які не заявляють самостійни х вимог на предмет спору, на ст ороні відповідача Солом' ян ську районну у місті Києві де ржавну адміністрацію та Прив атне акціонерне товариство « Всеукраїнський депозитарій цінних паперів».

4. Запропонувати третій о собі 2 надати суду письмові по яснення по справі із додання м доказів на підтвердження в икладених у поясненнях обста вин.

5. Примірники даної ухвал и направити сторонам та трет ім особам.

Суддя Пригунова А.Б.

Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу16055333
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/154

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 25.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 27.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Постанова від 27.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні