Постанова
від 01.06.2011 по справі 4-1024/11
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№4-1024/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2011 року

СУДДЯ НОВОЗАВОДСЬКОГО РА ЙОННОГО СУДУ М. ЧЕРНІГОВА

Шипов І.М.

розглянувши подання н ачальника СВ ПМ ДПА в Чернігі вській області Адам”юк О.О. узгодженого із заступнико м прокурора Чернігівської об ласті про розкриття банківсь кої таємниці та проведення в иїмки документів, що становл ять банківську таємницю, в зв ' язку з розслідуванням крим інальної справи № 901/744, -

Встановив:

В провадженні слідчог о відділу податкової міліції ДПА в Чернігівській області знаходиться кримінальна спр ава №901/744, порушена відносно не встановлених осіб, які придб али ПП «Атлантік Фіш Холо д» (код 37095027,- юридична адреса: м. Ч ернігів, вул. Комсомольська, 57 ) з метою прикриття незаконно ї діяльності за фактом фікти вного підприємництва, що зап одіяло велику матеріальну шк оду державі, за ознаками злоч ину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК У країни.

В ході досудового слід ства встановлено, що у ПП «А тлантік Фіш Холод» відсутн і необхідні умови для веденн я господарської діяльності, відсутні основні фонди, техн ічний персонал, виробничі ак тиви, складські приміщення, т ранспортні засоби, підприємс тво не знаходиться за юридич ною адресою, а тому у відповід ності до частини 1, 5 ст. 203, п. 1, 2 ст. 215, ст. 228 Цивільного кодексу Укр аїни угоди, укладені ПП «Ат лантік Фіш Холод» з іншими суб'єктами оподаткування маю ть ознаки нікчемності.

Також було встановлено , що 22.11.2010 року ОСОБА_4, разом з невстановленими особами при дбав у ОСОБА_5 ПП «Атлант ік Фіш Холод». ОСОБА_4 по яснив, що перереєстрував ПП « Атлантік Фіш Холод» на св оє ім'я в якості керівника та з асновника на прохання незнай омих йому осіб в м. Києві за грошову винагороду, до госп одарської діяльності ПП « Атлантік Фіш Холод» не має ніякого відношення, ві д надання письмових пояснень категорично відмовився.

Таким чином, невстановлені особи, діючи умисно, з корисли вих мотивів, переслідуючи ме ту, спрямовану на здійснення тяжких та особливо тяжких зл очинів, організували схему н езаконної діяльності щодо сп рияння підприємствам незако нному формуванню податковог о кредиту з податку на додану вартість та ухилення від спл ати податків.

Використовуючи реквізити та банківські рахунки ПП «А тлантік Фіш Холод», ОСОБА _4, разом з невстановленими о собами документально оформл ювали неіснуючі операції на отриманнявідпуск товарно-ма теріальних цінностей, послуг , робіт, після чого, дані докум енти відображалисьвідображ ення, замовниками послуг в бу хгалтерському і податковому обліку, з метою незаконного ф ормування податкового креди ту і валових витрат, заниженн я своїх податкових зобов'яза нь з податку на додану вартіс ть на загальну суму 3 787 881 грн.

З метою повного, всебічного та об' єктивного дослідженн я всіх обставин справи, викри ття всієї схеми задіяних під приємств та осіб, що сприяли в чиненню злочину, встановленн я подальшого руху коштів, оде ржаних внаслідок документал ьного оформлення проведення безтоварних операцій з вико ристанням банківських рахун ків ПП «Атлантік Фіш Холо д» (ЄДРПОУ 37095027), отримання зразк ів їх почерку та підписів для проведення в разі необхідно сті криміналістичного дослі дження у експертних установа х, по кримінальній справі вин икла необхідність у проведен ні виїмки оригіналів докумен тів, що становлять банківськ у таємницю клієнта АТ «УкрСи ббанк» МФО 351005, м. Харків, проспе кт Московський, буд. 60, а саме: д окументів юридичної справи к лієнта банку, передбачених „ Інструкцією про порядок відк риття, використання і закрит тя рахунків у національній т а іноземних валютах”, затвер дженою Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 року №492, платіжних док ументів, відомостей про рух г рошових коштів по рахунку № 260 09284103400.

Єдиним можливим способом о тримати банківські документ и є одержання відповідного р ішення (постанови) суду про їх вилучення у банківській уст анові.

Відповідно до ст. 22 КПК Украї ни слідчий зобов'язаний вжит и всіх передбачених законом заходів для всебічного, повн ого і об'єктивного досліджен ня обставин справи, виявити я к ті обставини, що викривають , так і ті, що виправдують обви нуваченого, а також обставин и, що пом'якшують і обтяжують й ого відповідальність. Згідн о ст. 66 КПК України слідчий в сп равах, які перебувають в його провадженні, вправі вимагат и від підприємств, установ, ор ганізацій, посадових осіб і г ромадян пред'явлення предмет ів і документів, які можуть вс тановити необхідні в справі фактичні дані; вимагати від б анків інформацію, яка містит ь банківську таємницю, щодо ю ридичних та фізичних осіб у п орядку та обсязі, встановлен их Законом України "Про банки і банківську діяльність". Вик онання цих вимог є обов'язков им для всіх громадян, підприє мств, установ і організацій.

Ст. 141 КПК України визначено, що таємниця банківських вкла дів та рахунків охороняються законом. Розкриття інформац ії, яка містить банківську та ємницю, здійснюється з письм ового дозволу власника такої інформації або за рішенням с уду.

Ст. 178 КПК України передбачен о, що виїмка проводиться у вип адках, коли є точні дані, що пр едмети чи документи, які мают ь значення для справи, знаход яться в певної особи чи в певн ому місці. Виїмка документів , що становлять банківську та ємницю, проводиться тільки з а вмотивованою постановою су дді і в порядку, погодженому з керівником відповідної уста нови.

Відповідно до ст.60 Закону Ук раїни “Про банки та банківсь ку діяльність” інформація що до діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відо ма банку у процесі обслугову вання клієнта та взаємовідно син з ним чи третіми особами п ри наданні послуг банку і роз голошення якої може завдати матеріальної чи моральної шк оди клієнту, є банківською та ємницею.

У ст. 62 Закону України “Про ба нки та банківську діяльність ” зазначено, що інформація що до юридичних та фізичних осі б, яка містить банківську тає мницю, розкривається банками на письмовий запит або з пись мового дозволу власника тако ї інформації на письмову вим огу суду або за рішенням суду . Іншим способом, ніж розкрит и банківську таємницю та отр имати документи, що мають док азове значення по справі нем ожливо, тому начальник СВ ПМ Д ПА в Чернігівській області з вернувся до суду з подання пр о надання дозволу банківські й установі - АТ „УкрСиббанк ” МФО 351005, м. Харків, проспект Мос ковський, буд. 60, дозвіл на розк риття інформації стосовно кл ієнту ПП „Атлантік Фіш Хо лод” та винесення постанови про проведення виїмки докум ентів, які містять банківськ у таємницю.

Дослідивши матеріали справи, оглянувши матеріали кримінальної справи, приход жу до висновку, що подання на чальника CВ ПМ ДПА в Чернігівс ькій області обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладено го, керуючись ст. 178 КПК України , ст.ст. 60, 62 Закону України "Про б анки і банківську діяльність " ,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання нача льника СВ ПМ ДПА в Чернігівсь кій області Адам”юк О.О. п ро розкриття банківської тає мниці та проведення виїмки д окументів, що становлять бан ківську таємницю - задовол ьнити. Надати АТ «УкрСиббанк » МФО 351005, м. Харків, проспект Мос ковський, буд. 60, дозвіл на розк риття інформації стосовно кл ієнту ПП «Атлантік Фіш Хо лод» (ЄДРПОУ 37095027), яка містить б анківську таємницю.

Провести в АТ «УкрСиб банк» МФО 351005, м. Харків, проспек т Московський, буд. 60, виїмку ор игіналів документів, що стан овлять банківську таємницю:

- документів юридично ї справи ПП «Атлантік Фіш Холод» (ЄДРПОУ 37095027), передбаче них „Інструкцією про порядок відкриття, використання і за криття рахунків у національн ій та іноземних валютах”, зат вердженою Постановою Правлі ння Національного банку Укра їни від 12.11.2003 року №492, які були на дані для відкриття вказаного банківського рахунку, а тако ж зібраних в результаті кори стування вказаним рахунком з а весь період функціонування рахунку;

- актів прийому-перед ачі виконаних робіт по підкл юченню клієнта ПП «Атланті к Фіш Холод» (ЄДРПОУ 37095027) до си стеми «Клієнт-Банк» (актів пр ийому передачі ключів електр онного цифрового підпису);

- довіреностей (доруч ень) від імені ПП «Атлантік Фіш Холод» (ЄДРПОУ 37095027) на отр имання від банку ключів елек тронного цифрового підпису ( робіт по підключенню до сист еми клієнт-банк);

- рух грошових коштів по рахунку ПП «Атлантік Фі ш Холод» (ЄДРПОУ 37095027) № 26009284103400, ві дкритий в АТ «УкрСиббанк» МФ О 351005, м. Харків, проспект Москов ський, буд. 60, за період з 01.07.2010 р. п о теперішній час (в електронн ому вигляді та на паперових н осіях), із зазначенням реквіз итів контрагентів (назва під приємства, код ЄДРПОУ), в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківськ ої установи), призначення і су ми платежу, дати та часу здійс нення платежів, відомостей щ одо документів, на підставі я ких здійснені такі платежі;

- первинних документі в, що свідчать про зарахуванн я на вказаний банківський ра хунок та зняття з нього грошо вих коштів (платіжні доручен ня, грошові чеки, платіжні вим оги та інші розрахункові док ументи) за період з 01.07.2010 р. по теп ерішній час.

Всі документи надати в оригіналах і в повному обся зі, а в разі відсутності оригі налів, надати засвідчені коп ії вказаних документів та пр отоколів виїмки, що підтверд жують вилучення оригіналів. В разі відсутності будь-яких з вище перелічених документ ів, зазначити письмово окрем им листом про причину не нада ння документів.

Постанова оскарженн ю не підлягає.

Суддя: І. М. Шипов

Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16392615
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1024/11

Постанова від 15.06.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Рудяк А. О.

Постанова від 13.07.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Постанова від 13.06.2012

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шуліка Ю. В.

Постанова від 22.04.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Постанова від 22.04.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Постанова від 08.08.2011

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Зелінська Марія Борисівна

Постанова від 27.07.2011

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Херсона

Біднина О. В.

Постанова від 08.07.2011

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Постанова від 24.06.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Донецька

Кротінов В. О.

Постанова від 01.06.2011

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Шипов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні