Ухвала
від 31.05.2011 по справі 11-352/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-352/11 Головуючий по 1 інстанції

Категорія: ч.2 ст.15, ч.5 ст.185, ч.5 с т.185 КК України Вітер Л.А.

Доповідач в апеляційній ін станції

Євтушенко В.Г.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" травня 2011 р. колегія суддів судової палати в крим інальних справах апеляційно го суду Черкаської області в складі:

головуюч ого судді Єв тушенка В. Г.

суддів Та пала Г. К., Торопенка М. В.

за участю: прокурор а Лєнк ової Н. Д.

засуджен ого О СОБА_3

розглянула у відкритому су довому засіданні в м. Черкаси кримінальну справу за апеля ціями старшого помічника про курора Христинівського райо ну Черкаської області Барс ької Т.М., та засудженого О СОБА_3 на вирок Христинівсь кого районного суду Черкаськ ої області від 6 липня 2010 р., яким

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженець м. Христинівк а Черкаської області, судим ості немає

(ст. 89 КК України)

засуджений за ч. 2 ст. 15 та ч. 5 с т. 185 КК України із застосуванн ям ст. 69 КК України на 3 роки обм еження волі з конфіскацією ј частини майна, яке є його влас ністю, за ч. 5 ст. 185 КК України із застосуванням ст. 69 КК Україн и на 3 роки обмеження волі з ко нфіскацією ј частини майна, я ке є його власністю.

На підставі ст. 70 КК Укра їни за сукупністю злочинів ш ляхом поглинення менш суворо го покарання більш суворим о статочно визначено покаранн я 3 роки обмеження волі з конф іскацією ј частини майна, яке є його власністю.

В строк покарання зара ховано попереднє ув' язненн я з 23.11.2008 року по 14.07.2009 року, що скла дає 7 місяців 22 дні і відповіда є 1 року 3 місяцям 14 дням обмежен ня волі.

ОСОБА_3 визнаний ви нним і засуджений за те, що він , як учасник стійкої злочинно ї групи, яка діяла з кінця січн я до березня 2006 року, під керівн ицтвом ОСОБА_9 з участю О СОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 , ОСОБА_11 вчинив закінчени й замах на таємне викрадення чужого майна, поєднане з прон икненням в приміщення, вчине не організованою групою, із к афе в с. Одарівка Христинівсь кого району, що мав місце 9 бер езня 2006 року в період з 23 год. 15 хв . до 23 год. 30 хв., коли ОСОБА_3, д іючи як співучасник, на керов аному ним автомобілі ВАЗ-2101 де ржномер НОМЕР_1 разом з О СОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 прибув до с. Ора дівки з метою вчинення краді жки чужого майна, на місці ско регували план скоєння злочин у, за яким ОСОБА_3 залишивс я в автомобілі, а ОСОБА_9., ОСОБА_6, ОСОБА_10 та ОСОБ А_11 намагалися через вікно ш ляхом злому металевих грат т а розбиття скла принесеним з собою ломом проникнути до пр иміщення кафе, розташованого поряд з автодорогою Львів-Кі ровоград-Знам' янка, при цьо му ОСОБА_9 розбивав вікно , а ОСОБА_6, ОСОБА_10 та О СОБА_11 спостерігали за навк олишньою обстановкою, проте довести до кінця свій злочин ний умисел, направлений на та ємне викрадення товарно-мате ріальних цінностей, вони змо гли через незалежні від їх во лі обставини, так як ОСОБА_9 був помічений сторожем і був змушений разом з іншими учас никами організованого злочи нного угрупування втекти з м ісця злочину.

10 березня 2006 року ОСОБА _3, діючи в складі вказаної ор ганізованої групи вчинив тає мне викрадення чужого майна, поєднане з проникненням в пр иміщення, вчинене повторно, і з магазину № 85 в смт. Верхняка Х ристинівського району, запод іявши матеріальну шкоду на з агальну суму 3888,61 грн.

Так, ОСОБА_3 10 березня 2006 р. в період з 1 год. до 1 год. 30 хв. у складі очолюваної ОСОБА_ 9 організованої злочинної г рупи, діючи як співучасник, з м етою незаконного збагачення , разом з ОСОБА_9, ОСОБА_6 , ОСОБА_11 та ОСОБА_10 на к ерованому ним автомобілі ВАЗ -2101 держномер НОМЕР_1, маючи намір вчинити крадіжку това рно-матеріальних цінностей з приміщення магазину №85 коопе ративного підприємства №5 Хр истинівського районного спо живчого товариства, прибув д о с. Верхняка Христинівськог о району Черкаської області, де вони на місці скорегували план вчинення злочину, за як им ОСОБА_3 залишився чекат и в автомобілі на відстані бл изько 300 м від магазину, ОСОБ А_6 і ОСОБА_11 спостерігал и за навколишньою обстановко ю, а ОСОБА_9 і ОСОБА_10 піс ля того, як ОСОБА_9 металев им ломом розбив скло та злама в металеві грати на вікні, про никли до приміщення магазину , звідки ними були викрадені т оварно-матеріальні цінності на загальну суму 3888 грн. 61 коп.

У апеляції прокурор, як а брала участь у судовому роз гляді справи, не оспорюючи до веденості винності засуджен ого, мотивуючи про неправиль не застосування судом кримін ального закону, та застосува нням закону, який не підлягав до застосування, а саме, що су д безпідставно врахував при призначенні покарання ОСО БА_3 таку пом' якшуючу обст авину, як вчинення злочину вп ерше, незважаючи на те, що він раніше вже засуджувався до п озбавлення волі зі звільненн ям від відбування покарання з випробуванням, а за даним ви роком засуджується за сукуп ністю злочинів, що відповідн о до ст. 35 КК України не є переду мовою для оцінки особи підсу дного, як такої, що вперше вчин ила злочин, а також - грубо пор ушив правила ст. 70 КК України п ри призначенні ОСОБА_3 пок арання за сукупністю злочині в: призначивши за кожен із зл очинів, що складають сукупні сть, два однакові за видом і ро зміром покарання, суд застос ував правило поглинення менш суворого покарання більш су ворим, що в даному випадку є не припустимим, та, вважаючи при значене засудженому покаран ня явно несправедливим внасл ідок його м' якості, просить скасувати вирок з направлен ням справи на новий судовий р озгляд до того ж суду, але в ін шому складі суду.

Засуджений ОСОБА_3 в своїй апеляції, посилаючись на недоведеність його вини у вчиненні злочинів, за які він засуджений, просить вирок су ду скасувати.

Заслухавши доповідь судд і апеляційного суду, пояснен ня прокурора Лєнкової Н.Д., яка підтримала апеляцію прокуро ра, пояснення засудженого О СОБА_3, який підтримав свою а пеляцію, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляцій, колегія суддів вва жає, що апеляції підлягають д о часткового задоволення з н аступних підстав.

У відповідності зі ст. 349 К ПК України вирок суду повине н бути законним і обґрунтова ним.

Проте, перевіряючи вирок в ч астині призначення ОСОБА_ 3 покарання, колегія суддів приходить до висновку про йо го незаконність через неправ ильне застосування кримінал ьного закону, а саме - ст. 70 КК Ук раїни при призначенні покара ння за сукупністю злочинів.

Так, призначивши засуджен ому за кожен із злочинів, що ск ладають сукупність, однакові за видом і розміром як основн і, так і додаткові покарання, с уд при визначенні остаточног о покарання застосував прави ло поглинення менш суворого покарання більш суворим, що є неприпустимим, оскільки одн акові за видом і розміром пок арання поглиненню не підляга ють, крім випадку, коли вони пр изначені у максимальних межа х санкції статей КК. В даному в ипадку призначені покарання не є максимальними в межах са нкції статей КК, за якими засу джений ОСОБА_3

За таких обставинах, розг лядаючи справу в межах подан ої прокурором апеляції, коле гія суддів вважає, що наявнос ті безумовної підстави для с касування вироку суду вирок підлягає скасуванню в цілому з направленням справи на нов ий судовий розгляд, в ході яко го також підлягають докладні й перевірці доводи і твердже ння ОСОБА_3, викладені ним у своїй апеляції.

Керуючись ст. ст. 365, 366, 367, 371, 378, 37 9 КПК України, колегія суддів

у х в а л и л а:

Апеляції прокурора та з асудженого ОСОБА_3 задово льнити частково.

Вирок Христинівського ра йонного суду Черкаської обла сті від 6 липня 2010 року відносн о ОСОБА_3 скасувати.

Справу направити на нови й судовий розгляд в той же суд в іншому складі.

Запобіжний захід щодо пі дсудного ОСОБА_3 залишити - підписку про невиїзд.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено27.07.2011
Номер документу17277183
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-352/11

Ухвала від 30.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Слободян К. Б.

Ухвала від 27.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Горецька С. О.

Ухвала від 07.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Пустовар М. Л.

Ухвала від 11.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О. П.

Ухвала від 26.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Збитковська Т.І. Т. І.

Ухвала від 26.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Березюк О. Г.

Ухвала від 31.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Євтушенко В. Г.

Ухвала від 16.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Сахнюк В. Г.

Ухвала від 26.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Миронцов В. М.

Постанова від 05.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Деревінський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні