Ухвала
від 26.07.2011 по справі 11-352/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Апеляційний суд Рівненської області


У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2011 року м. Рівне

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Апеляційного суду Рівненської області в складі:

Головуючого-судді Збитковської Т.І.

ОСОБА_1І, ОСОБА_2

За участю засудженого- Зозуля В.М.

Захисника -адвоката ОСОБА_3

Потерпілої -ОСОБА_4

розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за апеляцією захисника -адвоката ОСОБА_3 в інтересах засудженого ОСОБА_5 на вирок Здолбунівського районного суду від 4 квітня 2011 року.

Цим вироком ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець і мешканець м. Здолбунів вул. Калнишевського 1ж Рівненської області, громадянин України, одружений, працюючий машиністом локомотивного депо станції Здолбунів, раніше не судимий, -

засуджений за ч. 2 ст. 125 КК України на шість місяців виправних робіт за місцем праці з відрахуванням в прибуток держави 10% заробітку щомісячно.

Постановлено стягнути із ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 635 грн. в рахунок відшкодування матеріальної та 3500 грн.- моральної шкоди.

В задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_4 відмовлено.

Згідно вироку суду ОСОБА_5 визнаний винним в тому, що 17 серпня 2010 року близько 19 год. в квартирі АДРЕСА_1 під час конфліктної ситуації з ОСОБА_4 умисно заподіяв їй тілесні ушкодження у вигляді забою головного мозку, які відносяться до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоровВ»я.

В поданій на вирок апеляції захисник інтересів засудженого -адвокат ОСОБА_3 доводить, що вирок стосовно ОСОБА_5 в порушення вимог ст.334 КПК України не містить способу вчинення ним злочину, форми вини і мотивів вчиненого, а в його основу покладено суперечливі докази, яким на дано належної оцінки. Вважає обвинувальний вирок щодо ОСОБА_5 постановленим з істотними порушеннями вимог КПК України і просить його скасувати, як незаконний, із закриттям справи провадженням за відсутністю в діях останнього складу злочину, передбаченого ч.2 ст.125 КК України.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи захисника- адвоката ОСОБА_3 та засудженого ОСОБА_5 на підтримання апеляції, думку потерпілої ОСОБА_4 щодо законності вироку і залишення його без зміни, перевіривши матеріали справи й обговоривши викладене в апеляції, колегія суддів вважає, що апеляція захисника підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ст.16-1 КПК України здійснення обвинувачення в судах покладається на прокурора, а в окремих, передбачених законом випадках, зокрема, і в справах приватного обвинувачення, на потерпілого чи його представника.

Визнавши ОСОБА_4 потерпілою по справі, яка, згідно вимог ч.1 ст.27 КПК України, і повинна була оголосити свою скаргу та підтримувати обвинувачення, суд в порушення ст.16-1 та ч.3 ст.297 КПК України функцію обвинувачення перебрав на себе, порушивши вимоги закону щодо розгляду справи з дотриманням засад і правил судочинства.

З протоколу судового засідання / а.с.44-46,58/, який є основним засобом фіксації перебігу судового розгляду справи, слідує, що скарга ОСОБА_4Д, на підставі якої було порушено дану кримінальну справу, оголошена не була, питання щодо заподіяння зазначеної у вироку потерпілій матеріальної і моральної шкоди, стягнутої з ОСОБА_5М, в судовому засіданні не зВ»ясовувалося і не досліджувалося, і з цього приводу протокол не містить жодних даних.

Відповідно до вимог ст. ст. 323, 334 КПК України вирок суду має бути законним і обґрунтованим, а мотивувальна частина обвинувального вироку повинна містити формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, з зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків злочину, форми вини і мотивів злочину.

Зазначених вимог закону суд першої інстанції також належним чином не дотримав.

Як вбачається з оскаржуваного вироку, його мотивувальна частина взагалі не містить способу вчинення ОСОБА_5 злочину та механізму нанесення тілесних ушкоджень потерпілій, про що правомірно наголошується в апеляції захисника засудженого.

За наявності викладених істотних порушень вимог кримінально-процесуального законодавства України вирок у даній справі не може вважатися законним і обґрунтованим, і у відповідності до п.3 ч.1 ст.367 та ч.2 ст.374 КПК України підлягає скасуванню з поверненням справи на новий судовий розгляд.

При новому судовому розгляді суду першої інстанції слід врахувати наведене, дослідити докази по справі з дотриманням вимог КПК України і належним чином вмотивувати прийняте процесуальне рішення.

Керуючись ст.ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляцію захисника -адвоката ОСОБА_3 в інтересах засудженого ОСОБА_5 задовольнити частково.

Вирок Здолбунівського районного суду від 4 квітня 2011 року стосовно ОСОБА_5 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд в той же суд під головуванням іншого судді.

С У Д Д І :

Т.І. ОСОБА_6 ОСОБА_7 МАТЮХА

Вірно: Суддя Т.І. Збитковська

Дата ухвалення рішення26.07.2011
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45303312
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-352/11

Ухвала від 30.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Слободян К. Б.

Ухвала від 27.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Горецька С. О.

Ухвала від 07.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Пустовар М. Л.

Ухвала від 11.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О. П.

Ухвала від 26.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Збитковська Т.І. Т. І.

Ухвала від 26.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Березюк О. Г.

Ухвала від 31.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Євтушенко В. Г.

Ухвала від 16.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Сахнюк В. Г.

Ухвала від 26.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Миронцов В. М.

Постанова від 05.05.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Деревінський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні