Постанова
від 14.07.2011 по справі 22/165
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2011 № 22/165

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Андріє нка В.В.

суддів: Вербицької О. В.

Буравльова С.І.

за участю представників:-

позивача: ОСОБА_1, довіре ність б/н від 26.05.11р.,

відповідача: ОСОБА_2, дов іреність № 22 від 16.03.11р.,

ОСОБА_3, дові реність № 50 від 12.07.11р.

розглянувши у від- критому с удовому засіданні апеляційн у скаргу-Закритого акціонерн ого товариства «Страхова ком панія «Галактика»

на рішення господарського суду-міста Києва від-10.06.2011 р.

у справі-№ 22/165 (суддя Самсін Р. І.)

за позовом-Закритого акціо нерного товариства «Страхов а компанія «Галактика»

до-Публічного акціонерног о товариства «Акціонерний ко мерційний банк «Трест-капіта л»

про -визнання недійсним дог овору

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне тов ариство «Страхова компанія « Галактика» звернулося до гос подарського суду з позовом д о Публічного акціонерного то вариства «Акціонерний комер ційний банк «Трест-капітал» про визнання недійсним догов ору.

Рішенням господарського с уду у задоволенні позовних в имог відмовлено повністю.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Закрите акціонерн е товариство «Страхова компа нія «Галактика» подало апеля ційну скаргу, в якій просить с касувати рішення господарсь кого суду м. Києва від 10.06.2011 року у справі №22/165 повністю і прийн яти нове рішення, яким позов З акритого акціонерного товар иства «Страхова компанія «Га лактика» задовольнити.

Зокрема, скаржник зазначає , що оскаржуване рішення суду прийняте внаслідок неповног о з' ясування обставин, що ма є значення для справи, а також з порушенням та неправильни м застосуванням норм матеріа льного та процесуального пра ва, що призвело до прийняття н еправильного рішення. Також скаржник зазначає, що Догові р застави був укладений з пор ушенням законодавства, а том у підлягає визнанню недійсни м. Скаржник стверджує, що відп овідач визнав те, йому було ві домо про наявність обмеження повноважень Голови правлінн я позивача, які закріплені в п . 15.4.4.Статуту позивача, а також т е, що відповідно до законодав ства він зобов' язаний був і дентифікувати позивача, зокр ема перевірити повноваження осіб, які мають право діяти ві д імені позивача. Проте, відпо відач помилково та безпідста вно вважав, що вказана норма с татуту позивача не може обме жувати діяльність Голови Пра вління, оскільки було відсут нє призначення Голови та чле нів Наглядової ради. При цьом у, належними доказами того, що Голова та члени Наглядової р ади позивача не призначались , відповідач вважає пункти 4,5 А нкети клієнта-юридичної особ и, підписаної керівником поз ивача, Висновком з питань мож ливості кредитування позива ча від 13.12.2007 року за підписом за ступника начальника юридичн ого управління відповідача, рішенням Правління позивача від 13.12.2007 року (протокол №13/12).

Відповідач у своєму письмо вому відзиві просив суд відм овити у задоволенні апеляцій ної скарги Закритого акціоне рного товариства «Страхова к омпанія «Галактика» у повном у обсязі.

Розглянувши апеляційну ск аргу, заслухавши пояснення п редставника позивача та відп овідача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, ко легія суддів вважає, що апеля ційна скарга підлягає задово ленню, виходячи з такого.

14.12.2007 року між Приватним акці онерним товариством «Акціон ерний комерційний банк «Трес т-капітал» та Закритими акці онерним товариство «Страхов а компанія «Галактика» уклад ено договір застави №127/ДЗМП-07 м айнових прав на грошові кошт и.

Зазначений договір був укл адений ЗАТ «Акціонерний коме рційний банк «Трест-капітал» в особі Голови Правління Ков туна Юрія Миколайовича та ЗА Т «Страхова компанія «Галакт ика» в особі Голови Правлінн я Удовиченка Максима Володим ировича, який діє на підставі Статуту.

Вказаний договір застави б ув підписаний з метою забезп ечення виконання СК „Галакти ка” зобовязань перед АКБ „Тр аст-Капітал” по договору про надання овердрафту №25/О від 14.1 2.2011 року.

Відповідно до Статуту ЗАТ « Страхова компанія «Галактик а» (нова редакція 2007 року) орган ами Товариства є: Загальні зб ори акціонерів; Наглядова Ра да; Правління; Ревізійна комі сія.

Відповідно до п. 16.1. Статуту, в иконавчим органом Товариств а, який здійснює керівництво поточною діяльністю, є Правл іння в наступному складі:

- Голова Правління;

- Перший заступник Гол ови Правління;

- Заступник Голови Пра вління;

- Заступник Голови Пра вління;

- Заступник Голови Пра вління;

- Заступник Голови Пра вління.

Роботою Правління керує Го лова Правління, який обираєт ься Загальними Зборами Акціо нерів на строк до 5 (п' яти) рок ів.

Відповідно до пункту 16.6. Стат уту Голова правління керує р оботою Правління. Він має пра во без довіреності здійснюва ти дії від імені Товариства, в ін уповноважений керувати п оточними справами Товариств а, розпоряджатися в межах сво єї компетенції його майном і коштами, виконувати рішення Загальних зборів та Наглядо вої ради, представляти Товар иство в його відносинах з тре тіми сторонами, вести перего вори та укладати угоди від ім ені Товариства, видавати дор учення (довіреності), організ овувати введення протоколів засідань Правління.

Також, відповідно до п. 15.4.4. Ст атуту до компетенції Голови Наглядової ради належить, зо крема, прийняття рішення щод о надання застави, гарантій т ощо грошовими та іншими кошт ами Товариства, купівлі-прод ажу цінних паперів різних ем ітентів.

Відповідно до статті 161 Циві льного кодексу України викон авчим органом акціонерного т овариства, який здійснює кер івництво його поточною діяль ністю, є правління або інший о рган, визначений статутом.

Виконавчий орган вирішує в сі питання діяльності акціон ерного товариства, крім тих, щ о віднесені до компетенції з агальних зборів і наглядової ради товариства.

Виконавчий орган є підзвіт ним загальним зборам акціоне рів і наглядовій раді акціон ерного товариства та організ овує виконання їхніх рішень. Виконавчий орган діє від іме ні акціонерного товариства у межах, встановлених статуто м акціонерного товариства і законом.

Виконавчий орган акціонер ного товариства може бути ко легіальним (правління, дирек ція) чи одноособовим (директо р, генеральний директор).

Згідно з частиною 5 статті 47 З акону України «Про господарс ькі товариства» правління ді є від імені акціонерного тов ариства в межах, передбачени х цим Законом і статутом акці онерного товариства.

Як зазначалось вище, відпов ідно до Статуту позивача, при йняття рішення щодо надання застави, можливе лише на підс таві відповідного рішення Го лови Наглядової ради Товарис тва.

Зважаючи на відсутність ві дповідного рішення Голови На глядової ради, Голова Правлі ння не мав необхідних повнов ажень на укладання договору застави, вказаний договір.

Згідно з ч. 1 ст. 207 ГК України, г осподарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закон у, або вчинено з метою, яка зав ідомо суперечить інтересам д ержави і суспільства, або укл адено учасниками господарсь ких відносин з порушенням хо ча б одним з них господарсько ї компетенції (спеціальної п равосуб'єктності), може бути н а вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державн ої влади визнано судом недій сним повністю або в частині.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК Укра їни підставою недійсності пр авочину є недодержання в мом ент вчинення правочину сторо ною (сторонами) вимог, які вста новлені частинами першою - тр етьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Зазначеними частинами 1-3, 5 та 6 ст. 203 ЦК України встановлено:

1. Зміст правочину не може су перечити цьому Кодексу, інши м актам цивільного законодав ства, а також інтересам держа ви і суспільства, його мораль ним засадам.

2. Особа, яка вчиняє правочин , повинна мати необхідний обс яг цивільної дієздатності.

3. Волевиявлення учасника пр авочину має бути вільним і ві дповідати його внутрішній во лі.

5. Правочин має бути спрямов аний на реальне настання пра вових наслідків, що обумовле ні ним.

6. Правочин, що вчиняється ба тьками (усиновлювачами), не мо же суперечити правам та інте ресам їхніх малолітніх, непо внолітніх чи непрацездатних дітей.

Отже, враховуючи відсутніс ть рішення Голови Наглядової Ради Закритого акціонерного товариства «Страхова компан ія «Галактика» на укладання договору застави, колегія ді йшла висновку про недійсніст ь договору застави майнових прав №127/ДЗМП-07 від 14.12.2007 року, укла деного між Закритим акціонер ним товариством «Страхова ко мпанія «Галактика» та Публіч ним акціонерним товариством «Акціонерний комерційний ба нк «Трест-капітал».

Колегією суддів не приймає ться до уваги твердження апе лянта про те, що на момент укла дення спірного договору не б уло створено наглядової ради позивача. При цьому судом в як ості доказу приймається нада ний позивачем протокол № 16 заг альних зборів акціонерів від 20.06.2007 р. На даних зборах було при йнято рішення про призначенн я голови та членів наглядово ї ради товариства. Судова кол егія приймає вказаний письмо вих доказ з огляду на те, що з м атеріалів справи та пояснень сторін вбачається, що позива ч був позбавлений можливості надати відповідний документ при розгляді справи у суді пе ршої інстанції, оскільки оск аржуване позивачем рішення б уло прийнято місцевим господ арським судом в першому судо вому засіданні.

За таких обставин апеляцій на скарга підлягає задоволен ню, а рішення суду першої інст анції скасуванню, як таке, що п рийняте за недоведених обста вин, що мають значення для спр ави, які місцевий суд визнав в становленими, а висновки суд у не відповідають обставинам справи. Позов задовольнити у повному обсязі.

Згідно ст. 49 ГПК України судо ві витрати покласти на відпо відача.

Керуючись ст. ст. 49, 99, 101, 103-105 Госп одарського процесуального к одексу України, Київський ап еляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу За критого акціонерного товари ства «Страхова компанія «Гал актика» на рішення господарс ького суду м. Києва від 10.06.2011 рок у у справі №22/165 задовольнити.

2. Рішення господарського су ду міста Києва від 10.06.2011 року у с праві №22/165 скасувати.

3. Прийняти нове рішення, яки м позов задовольнити повніст ю. Визнати недійсним договір застави майнових прав на гро шові кошти №127/ДЗМП-07 від 14.12.2007 рок у укладеного між Закритим ак ціонерним товариством «Стра хова компанія «Галактика» та Публічним акціонерним товар иством «Акціонерний комерці йний банк «Трест-капітал».

4. Стягнути з Публічного акц іонерного товариства «Акціо нерний комерційний банк «Тре ст-капітал» (01103, м. Київ, вул. Під висоцького, 7, код 26519933) на корист ь Закритого акціонерного тов ариства «Страхова компанія « Галактика» (03115, м. Київ, вул. Коте льникова, 23, код 30026143) державне ми то в розмірі - 85,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу - 236,00 грн. та 42,50 грн. державного мита, сплаченого за подання а пеляційної скарги.

5. Видачу наказу доручити го сподарському суду міста Києв а.

6. Копію постанови надіслати учасникам судового процесу.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку до Вищого господ арського суду України.

Головуючий суддя Андрієнко В.В.

Судді Вербицька О.В.

Бура вльов С.І.

26.07.11 (відправлено)

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено29.07.2011
Номер документу17290787
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/165

Рішення від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Постанова від 19.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Новікова P.Г.

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Новікова P.Г.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Рішення від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні