Постанова
від 05.10.2011 по справі 22/165
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД У КРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" жовтня 2011 р. Справа № 22/165

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Волкова Р.В.

суддів Новікової Р.Г. (доповідач по справі)

Прокопанич Г.К.

за участю представників від позивача: ОСОБА_4 - за дов. від 26.05.2011р.

від відповідача ОСОБА_5 - за дов. №9 від 10.01.2011р .

ОСОБА_6 - за дов. №22 від 16.03.2011р .

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

касаційну скаргу Публічного акціонерного т овариства "Акціонерний комер ційний банк "Траст-капітал"

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду

від 14.07.2011р.

у справі №22/165

господарського суду міста Києва

за позовом Закритого акціонерного то вариства "Страхова компанія "Галактика"

до Публічного акціонерного т овариства "Акціонерний комер ційний банк "Траст-капітал"

про визнання недійсним догово ру,

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне товар иство "Страхова компанія "Гал актика" звернулося до Публіч ного акціонерного товариств а "Акціонерний комерційний б анк "Траст-капітал" з позовом п ро визнання недійсним догово ру застави майнових прав на г рошові кошти №127/ДЗМП-07 від 14.12.2007р .

Рішенням господарського с уду міста Києва від 10.06.2011р. (судд я Самсін Р.І.) у справі №22/165 у зад оволенні позовних вимог відм овлено повністю.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 14.07.2011р. (головуючий - Анд рієнко В.В., судді Буравльов С. І., Вербицька О.В.) вищевказане рішення суду першої інстанц ії скасовано, прийнято нове р ішення про задоволення позов них вимог.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, відповідач зве рнувся до Вищого господарськ ого суду України з касаційно ю скаргою, в якій просить її ск асувати, а рішення місцевого господарського суду залишит и в силі.

В заяві від 05.10.2011р. скаржник ут очнив вимоги касаційної скар ги та просив скасувати поста нову Київського апеляційног о господарського суду від 14.07.20 11р., справу передати на новий р озгляд до суду першої інстан ції.

Свої вимоги скаржник обґру нтовує порушенням судом апел яційної інстанції норм матер іального та процесуального п рава.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 09.09.2011р. ка саційна скарга прийнята до п ровадження та призначена до розгляду у судовому засіданн і на 28.09.2011р.

В судовому засіданні 28.09.2011р. б уло оголошено перерву до 05.10.2011р .

Представники відповідача в судовому засіданні підтрим али доводи та вимоги касацій ної скарги. Представник пози вача заперечив проти вимог с каржника.

Розглянувши касаційну ска ргу, перевіривши наявні мате ріали справи на предмет прав ильності юридичної оцінки об ставин справи, повноти їх вст ановлення в оскаржуваній пос танові та застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, колегія суддів Ви щого господарського суду Укр аїни дійшла висновку, що каса ційна скарга підлягає залише нню без задоволення з наступ них підстав.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, між Закрит им акціонерним товариством " Акціонерний комерційний бан к "Траст-капітал" (заставодерж атель) та Закритим акціонерн им товариством "Страхова ком панія "Галактика" (заставодав ець) укладено договір застав и майнових прав на грошові ко шти №127/ДЗМП-07 від 14.12.2007р. (далі - д оговір), згідно якого заставо давець передає у забезпеченн я зобов'язань, що виникли на пі дставі договору про надання овердрафту №25/О-07 від 14.12.2007р., а зас таводержатель приймає у заст аву майнові права на отриман ня грошових коштів в сумі 10695000г рн., що належать заставодавцю на праві власності на підста ві договорів, що викладені в д одатку №1 до договору.

Спірний договір з боку пози вача був підписаний головою правління ОСОБА_7

У відповідності до положен ь Статуту ЗАТ "СК "Галактика" (д алі - Статуту) органами упра вління товариства є: загальн і збори акціонерів, наглядов а рада, правління, ревізійна к омісія.

Згідно п. 16.1., 16.2., 16.6. Статуту прав ління є виконавчим органом т овариства та здійснює керівн ицтво поточною діяльністю юр идичної особи. Роботою цього органу керує голова правлін ня, який обирається загальни ми зборами акціонерів. Голов а правління має право без дов іреностей здійснювати дії ві д імені товариства, уповнова жений керувати поточними спр авами товариства, розпоряджа тися в межах своєї компетенц ії майном і коштами товарист ва, виконувати рішення загал ьних зборів та наглядової ра ди, представляти товариство в його відносинах з третіми с торонами, вести переговори т а укладати угоди від імені то вариства.

В свою чергу, до компетенції правління належить право пр иймати рішення щодо надання застави, гарантій тощо грошо вими коштами та іншими кошта ми товариства, купівлі-прода жу цінних паперів різних емі тентів на підставі окремих р ішень наглядової ради (п. 16.5.5. ст атуту).

Відповідно до п. 15.4.4. Статуту д о компетенції голови наглядо вої ради, зокрема, належить пр ийняття рішень щодо надання застави, гарантій тощо грошо вими та іншими коштами товар иства, купівлі-продажу цінни х паперів різних емітентів.

За приписами ст. 47 Закону Укр аїни "Про господарські товар иства" (в редакції Закону Укра їни №997-V від 27.04.2007р.) та ст. 161 Цивіль ного кодексу України виконав чим органом акціонерного тов ариства, який здійснює керів ництво його поточною діяльні стю, є правління або інший орг ан, визначений статутом. Вико навчий орган вирішує всі пит ання діяльності акціонерног о товариства, крім тих, що відн есені до компетенції загальн их зборів і наглядової ради т овариства. Виконавчий орган діє від імені акціонерного т овариства у межах, встановле них статутом акціонерного то вариства і законом.

Таким чином, прийняття ріше нь щодо надання застави, згід но положень Статуту позивача , можливе лише на підставі від повідного рішення голови наг лядової ради товариства.

За таких обставин, суд апеля ційної інстанції обґрунтова но встановив, що у зв'язку з ві дсутністю відповідного ріше ння голови наглядової ради, г олова правління ЗАТ "СК "Галак тика" не мав необхідних повно важень на укладення спірного договору застави.

У відповідності до ч. 1 ст. 207 Го сподарського кодексу Україн и господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам зак ону, або вчинено з метою, яка з авідомо суперечить інтереса м держави і суспільства, або у кладено учасниками господар ських відносин з порушенням хоча б одним з них господарсь кої компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, аб о відповідного органу держав ної влади визнано судом неді йсним повністю або в частині .

За приписами ч. 1 ст. 215 ЦК Украї ни, підставою недійсності пр авочину є недодержання в мом ент вчинення правочину сторо ною (сторонами) вимог, які вста новлені частинами першою - тр етьою, п' ятою та шостою стат ті 203 цього Кодексу, а саме: зміс т правочину не може суперечи ти цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства; о соба, яка вчиняє правочин, пов инна мати необхідний обсяг ц ивільної дієздатності; волев иявлення учасника правочину має бути вільним і відповіда ти його внутрішній волі; прав очин має бути спрямований на реальне настання правових н аслідків, що обумовлені ним.

Оскільки спірний договір з астави майнових прав на грош ові кошти №127/ДЗМП-07 від 14.12.2007р. бул о підписано за відсутності в ідповідного рішення голови н аглядової ради ЗАТ "СК "Галакт ика", тобто всупереч положень Статуту ЗАТ "СК "Галактика" та вимог чинного законодавства , судова колегія погоджуєтьс я з висновком апеляційного г осподарського суду про визна ння вказаного договору недій сним.

Посилання скаржника на без підставне прийняття судом ап еляційної інстанції в якості доказу протоколу загальних зборів акціонерів №16 від 20.06.2007р ., який не було подано в суді пе ршої інстанції, не приймаєть ся судовою колегією до уваги , оскільки це не впливає на пра вомірність висновку апеляці йної інстанції.

В силу приписів ст. 1117 ГПК Укр аїни, касаційна інстанція не має права сама встановлюват и або вважати доведеними обс тавини, що не були встановлен і у рішенні або постанові міс цевого чи апеляційного госпо дарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про д остовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних до казів над іншими, збирати нов і докази або додатково перев іряти докази.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що суд ом апеляційної інстанції дан а належна юридична оцінка об ставинам справи, порушень но рм матеріального та процесуа льного права не вбачається, у зв' язку з чим підстави для с касування постанови Київськ ого апеляційного господарсь кого суду від 14.07.2011р. у справі №22/ 165 відсутні.

З огляду на приписи статті 4 9 ГПК України, судові витрати з а подання касаційної скарги покладаються на скаржника.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119-11112 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публічн ого акціонерного товариства "Акціонерний комерційний ба нк "Траст-капітал" залишити бе з задоволення.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 14.07.2011р. у справі №22/165 залишит и без змін.

Головуючий Р.В. Волков

Судді Р.Г. Новікова

Г.К. Прокопанич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення05.10.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18544268
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/165

Рішення від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Постанова від 19.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Новікова P.Г.

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Новікова P.Г.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Рішення від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні