Рішення
від 15.06.2011 по справі 17/176
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/176 15.06.11

За позовом Заступника прокурора Поді льського району міста Києва інтересах держави в особі Ки ївської міської ради

До товариства з обмеженою в ідповідальністю «Зембудінв ест»

Третя особа на стороні відповідача, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору, товариство з о бмеженою відповідальністю « Автокуренівка»

Про зві льнення земельної ділянки та приведення її у придатний дл я користування стан

Суддя Удалова О.Г.

Представники учасникі в процесу:

від прокуратури ОС ОБА_1 (за дов.)

від позивача ОСОБА_2 (за дов.)

від відповідача не з ' явились

від третьої особи не з ' явились

Обставини справи:

До Господарського суд у міста Києва звернувся заст упник прокурора Подільськог о району міста Києва інтерес ах держави в особі Київської міської ради з позовом до тов ариства з обмеженою відповід альністю «Зембудінвест»про зобов' язання останнього зв ільнити земельну ділянку, за гальною площею 0,13 га, за адресо ю: м. Київ, вул. Сирецька, 13, та при вести вказану земельну ділян ку у первинний стан.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач використо вує земельну ділянку без док ументів, передбачених ст. 126 Зе мельного кодексу України, а о тже, відповідно до приписів ч инного законодавства зобов' язаний звільнити її та приве сти у первинний стан.

Позивач позовні вимоги під тримав у повному обсязі.

Відповідач у відзиві позов ні вимоги відхилив та зазнач ив, що займає вказану земельн у ділянку на підставі розпор ядження Подільської районно ї у м. Києві державної адмініс трації № 1531 від 04.10.2007 р..

Третя особа в жодне судове з асідання представників не на правила, про день та час прове дення судових засідань була повідомлена належним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 04.04.2011 р. поруш ено провадження у справі № 17/176.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 20.04.2011 р. до уча сті у справі як третю особу на стороні відповідача, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору, залучено това риство з обмеженою відповіда льністю «Автокуренівка».

Розгляд справи неодноразо во відкладався, за заявою сто рін ухвалою суду від 30.05.2011 р. про довжено строк вирішення спор у на підставі ст. 69 ГПК України .

Розглянувши надані учас никами судового процесу доку менти та матеріали, заслухав ши пояснення представників с торін, всебічно та повно з' я сувавши обставини, на яких ґр унтуються позовні вимоги та заперечення, об' єктивно оці нивши в сукупності докази, як і мають значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Прокурор, звертаючись д о суду з даним позовом, просит ь зобов' язати відповідача з вільнити земельну ділянку з агальною площею 0,13 га за адрес ою: м. Київ, вул. Сирецька, 13, та пр ивести вказану земельну діля нку у первинний стан.

Як слідує з матеріалів спр ави, прокуратурою Подільсько го району м. Києва проведено п еревірку дотримання вимог пр иродоохоронного законодавс тва при організації об' єкті в платного зберігання (тимча сового відстою) транспортних засобів у Подільському райо ну, при проведенні якої встан овлено, що відповідачем вико ристовується земельна ділян ка загальною площею 0,13 га за ад ресою: м. Київ, вул. Сирецька, 13, п ід розміщення, обслуговуванн я та експлуатацію відкритої автомобільної стоянки.

Факт використання відпові дачем зазначеної земельної д ілянки для розміщення, обслу говування та експлуатації ві дкритої автомобільної стоян ки підтверджується актом пер евірки дотримання вимог земе льного законодавства № А42/23 та актом обстеження земельної ділянки № 8/23, складеними 08.02.2010 р. д ержавним інспектором з контр олю за використанням та охор оною земель Головного управл іння Держкомзему у місті Киє ві.

Зі змісту перелічених вище актів слідує, що при проведен ні перевірки було встановлен о, що документи, передбачені с т. 126 Земельного кодексу Украї ни, відсутні.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України зобов' яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов'язана вчинити на користь д ругої сторони (кредитора) пев ну дію (передати майно, викона ти роботу, надати послугу, спл атити гроші тощо) або утримат ися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржн ика виконання його обов' язк у. Зобов' язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 11 ЦК України ци вільні права та обов'язки мож уть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавс тва.

Статтею 4 ЦК України встано влено, що:

- основу цивільного законод авства України становить Кон ституція України.

- основним актом цивільного законодавства України є Цив ільний кодекс України.

- актами цивільного законод авства є також інші закони Ук раїни, які приймаються відпо відно до Конституції України та цього Кодексу

- цивільні відносини можуть регулюватись актами Президе нта України у випадках, встан овлених Конституцією Україн и.

Згідно зі ст. 13 Конституції У країни, земля, її надра, атмосф ерне повітря, водні та інші пр иродні ресурси, які знаходят ься в межах території Україн и, природні ресурси її контин ентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об' єктами права власності Українського народу. Від іме ні Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи мі сцевого самоврядування в меж ах, визначених цією Конститу цією.

Відповідно до ст. 14 Конститу ції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охо роною держави.

Згідно зі ст. 3 Земельного ко дексу України земельні відно сини регулюються Конституці єю України, цим Кодексом, а так ож прийнятими відповідно до них нормативно-правовими акт ами.

Частиною 1 статті 116 Земельно го кодексу України передбаче но, що громадяни та юридичні о соби набувають права власнос ті та права користування зем ельними ділянками із земель державної або комунальної вл асності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом, або за резу льтатами аукціону.

Згідно з ч. 2 ст. 116 Земельного к одексу України набуття права на землю громадянами та юрид ичними особами здійснюється шляхом передачі земельних д ілянок у власність або надан ня їх у користування.

Право власності на земельн у ділянку і право постійного користування земельною діля нкою посвідчується державни ми актами; право оренди землі оформляється договором, яки й реєструється відповідно до закону (ст. 126 Земельного кодек су України).

Відповідно до ст. 125 Земельно го кодексу України право вла сності на земельну ділянку, а також право постійного кори стування та право оренди зем ельної ділянки виникають з м оменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 1 Закону України «Пр о державний контроль за вико ристанням та охороною земель »визначено, що самовільне за йняття земельної ділянки - бу дь-які дії, які свідчать про фа ктичне використання земельн ої ділянки за відсутності ві дповідного рішення органу ви конавчої влади чи органу міс цевого самоврядування про її передачу у власність або над ання у користування (оренду) а бо за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельн ої ділянки, за винятком дій, як і відповідно до закону є прав омірними.

Отже, відповідно до приписі в чинного законодавства Укра їни для користування земельн ою ділянкою потрібно набути відповідні права у встановле ному порядку.

Статтею 9 Земельного кодекс у України встановлено, що роз порядження землями територі альної громади міста; переда ча земельних ділянок комунал ьної власності у власність г ромадян та юридичних осіб ві дповідно до цього Кодексу; на дання земельних ділянок у ко ристування із земель комунал ьної власності відноситься д о повноважень Київської місь кої ради.

Як вбачається з матеріалів справи, на час проведення пер евірок дотримання вимог прир одоохоронного законодавств а та розгляду справи у суді, Ки ївська міська рада не прийма ла рішення про передачу спір ної земельної ділянки у влас ність чи в користування відп овідачу.

Щодо посилань відповідача на те, що він займає вказану з емельну ділянку на підставі розпорядження Подільської р айонної у м. Києві державної а дміністрації № 1531 від 04.10.2007 р., слі д зазначити наступне.

Як слідує з матеріалів спра ви:

- рішенням виконавчого комі тету Київської міської ради трудящих № 1171/12 від 15.08.1977 р. Управл інню культури міськвиконком у відведено земельну ділянку площею близько 0,12 га під прибу дову до дитячої музикальної шкоди № 31 по вул. Сирецькій, 13, в П одільському районі м. Києва;

- розпорядженням голови Под ільської районної державної адміністрації № 831 від 26.08.1998 р. «П ро обладнання тимчасової авт остоянки по вул. Сирецькій, 13» третій особі дозволено приве сти спірну земельну ділянку в задовільний санітарний ста н, виконати благоустрій прил еглої території, розробити п роект обладнання автостоянк и та погодити його з відповід ними службами міста, а після в иконання вище переліченого о бладнати тимчасову автостоя нку на спірній земельній діл янці;

- за зверненням третьої особ и розпорядженням Подільсько ї районної у м. Києві державно ї адміністрації «Про надання дозволу ТОВ «Зембудінвест»н а експлуатацію автостоянки п о вул. Сирецькій, 13»№ 1531 від 04.10.2007 р . відповідача визначено як ек сплуатуючу організацію авто стостоянки вул. Сирецькій, 13 т а доручено йому вирішити з тр етьою особою майново-правові питання щодо передачі автос тоянки відповідно до чинного законодавства;

- актом передачі автостоянк и від 04.10.2007 р. третя особа переда ла відповідачу майно автосто янки (будинок, огорожа, щит, то що) та відповідну документац ію;

- в подальшому відповідачем вчинялись дії щодо отриманн я спірної земельної ділянки у користування (оренду) (лист № 32 від 25.05.2010 року на ім' я Голов и Київської міської адмініст рації), проте станом на дату ви несення рішення земельну діл янку у встановленому законод авством порядку у користуван ня відповідачем не отримано .

З викладеного слідує, що, по -перше, розпорядженням Поділ ьської районної у м. Києві дер жавної адміністрації «Про на дання дозволу ТОВ «Зембудінв ест»на експлуатацію автосто янки по вул. Сирецькій, 13»№ 1531 ві д 04.10.2007 р. відповідача лише визн ачено як експлуатуючу органі зацію автостоянки, проте зем ельну ділянку, на якій зазнач ена автостоянка перебуває, у користування відповідачу не надано, а по-друге, відповідач сам усвідомлював відсутніст ь правових підстав для переб ування його на цій земельній ділянці та намагався отрима ти її у користування у встано вленому законодавством пор ядку.

Згідно зі ст. 212 Земельного ко дексу України:

- самовільно зайняті земель ні ділянки підлягають поверн енню власникам землі або зем лекористувачам без відшкоду вання затрат, понесених за ча с незаконного користування н ими (ч. 1);

- приведення земельних діля нок у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я будинків, будівель і споруд , здійснюється за рахунок гро мадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки (ч. 2);

- повернення самовільно зай нятих земельних ділянок пров адиться за рішенням суду (ч. 3).

Відповідно до ст. 1 Господар ського процесуального кодек су України підприємства та о рганізації мають право зверт атися до господарського суду згідно з встановленою підві домчістю господарських спра в за захистом своїх порушени х прав та охоронюваних закон ом інтересів.

Позивачем належним чином д оведене порушення його прав зі сторони відповідача.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни обов'язок доказування тих обставин, на які посилаєт ься сторона як на підставу св оїх вимог та заперечень, покл адається на сторону.

Обставини, на які посилаєт ься прокурор та позивач, як на підставу своїх вимог, належн им чином доведені та відпові дачем не спростовані, а тому п озовні вимоги підлягають зад оволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни судові витрати покладают ься на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК Україн и, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю «Зембудінвест»(03187, м. Київ, вул . Академіка Заболотного, 20А, ко д 33737716) звільнити земельну діля нку площею 0,13 га розташовану з а адресою: м. Київ, вул. Сирецьк а, 13, та привести її у придатний для використання стан.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Зе мбудінвест»(03187, м. Київ, вул. Ака деміка Заболотного, 20А, код 33737716 ) на користь державного бюдже ту України 85 (вісімдесят п' ят ь) грн. державного мита та 236 (дв істі тридцять шість) грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Суддя О.Г. Удалова

Рішення підписано 05.07.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17321609
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/176

Ухвала від 04.09.2014

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Рішення від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 13.01.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 04.01.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні