Постанова
від 23.08.2011 по справі 13/185
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.08.2011 № 13/185

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Пашкін ої С.А.

суддів:

при секретарі:

за участю представників:

від позивача: не з' я вилися

від відповідача: ОС ОБА_1. - представник за дові реністю б/н від 26.03.2010 року

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

апеляційну скаргу Доч ірнього підприємства «Строй -Маркет груп»

на ухвалу госпо дарського суду міста Києва в ід 13.07.2011 року

у справі № 13/185 (суд дя Курдельчук І. Д.)

за позовом Євпат орської міської ради

до До чірнього підприємства «Стро й-Маркет груп»

про спонук ання внести зміни до договор у оренди земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду міста Києва від 13.07.2011 рок у у справі № 13/185 справу передан о за підсудністю до господар ського суду Автономної Респу бліки Крим на підставі ч. 7 ст. 16 ГПК України, згідно якій спр ави у спорах, пунктом 6 частини першої статті 12 ГПК України, р озглядаються господарським судом за місцезнаходженням об' єктів земельних відноси н або їх основної частини, за в инятком справ, передбачених частиною четвертою цієї стат ті.

Не погоджуючись з ухвалою с уду першої інстанції, відпов ідач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить Київс ький апеляційний господарсь кий суд ухвалу господарсько го суду міста Києва від 13.07.2011 ро ку по справі № 13/185 скасувати та винести ухвалу, якою поверну ти дану справу на розгляд до г осподарського суду міста Киє ва.

Враховуючи про належне пов ідомлення всіх учасників про час і місце судового розгляд у апеляційної скарги, а також те, що явка представників сто рін в судове засідання не бул а визнана обов' язковою, кол егія суддів прийшла до висно вку про розгляд апеляційної скарги у відсутність предста вників позивача за наявними матеріалами апеляційного пр овадження.

В судовому засіданні предс тавник відповідача надав по яснення в яких апеляційну ск аргу підтримав в повному обс язі та просив оспорювану ухв алу суду скасувати, а матеріа ли справи передати на розгля д до господарського суду міс та Києва..

Дослідивши доводи апеляці йної скарги, наявні матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представника позивача, з у рахуванням правил ст.101 Господ арського процесуального код ексу України, згідно з яким ап еляційний господарський суд не зв' язаний доводами апел яційної скарги і перевіряє з аконність і обґрунтованість рішення господарського суду у повному обсязі, колегія суд дів встановила наступне.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 07.06.2011 року по рушене провадження у справі № 13/185 за позовом Євпаторської м іської ради до Дочірнього пі дприємства «Строй-Маркет гру п» про спонукання внести зім ни до договору оренди земель ної ділянки.

Ухвалою від 13.07.2011р. господарс ький суд міста Києва передав справу № 13/185 за підсудністю го сподарському суду Автономно ї Республіки Крим виходячи з того, що, оскільки предметом с пору у справі є внесення змін у договір оренди земельної д ілянки, розташованої за адре сою: Україна, Автономна Респу бліка Крим, місто Євпаторія, Н овоселівське шосе, 1-и. (кадаст ровий № 0110900000:01:070:0051), площею 3030,00кв.м., р озгляд справи за даним позов ом підпадає під категорію сп рав виключної підсудності, а саме ч.7 ст. 16 ГПК України, з огля ду на що дана справа підсудна господарському суду Автоном ної Республіки Крим оскільки земельна ділянка розташован а у м. Євпаторія, Новоселівсь ке шосе, 1-и.

З такою правовою позицією к олегія суддів погодитися не може з огляду на наступне.

Як слідує з матеріалів спра ви предметом спору у даній сп раві є внесення змін до догов ору оренди земельної ділянки від 13.06.2011 року, укладеного між п озивачем та відповідачем та зареєстрованого у Кримській регіональній філії ДП «Цент р державного земельного када стру» 15.12.2008 року за № 04080200178.

Частиною 1 ст. 12 ГПК України в становлено, що господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім:

- спорів про приватизацію де ржавного житлового фонду;

- спорів, що виникають при по годженні стандартів та техні чних умов;

- спорів про встановлення ці н на продукцію (товари), а тако ж тарифів на послуги (виконан ня робіт), якщо ці ціни і тариф и відповідно до законодавств а не можуть бути встановлені за угодою сторін;

- спорів, що виникають із пуб лічно-правових відносин та в іднесені до компетенції Конс титуційного Суду України та адміністративних судів;

- інших спорів, вирішення як их відповідно до законів Укр аїни та міжнародних договорі в України віднесено до відан ня інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету У країни, Рахункової палати з п итань, віднесених законодавч ими актами до їх компетенції ;

4) справи, що виникають з корп оративних відносин у спорах між господарським товариств ом та його учасником (засновн иком, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, крім тр удових спорів;

5) справи у спорах щодо облік у прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникаю ть із земельних відносин, в як их беруть участь суб'єкти гос подарської діяльності, за ви нятком тих, що віднесено до ко мпетенції адміністративних судів.

Враховуючи, що предметом сп ору у даній справі є внесення змін до договору, вказаний сп ір підпадає під категорію сп орів, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 12 Г ПК України, а саме - справи у сп орах, що виникають при уклада нні, зміні, розірванні і викон анні господарських договорі в, з огляду на що суд першої ін станції помилково відніс спі р, який виник між сторонами до справ, які виникають із земел ьних відносин, в яких беруть у часть суб'єкти господарської діяльності та застосував до спірних правовідносин припи си ч. 7 ст. 16 ГПК України.

Згідно ч.1 ст.15 ГПК України сп рави у спорах, що виникають пр и укладанні, зміні та розірва нні господарських договорів , справи у спорах про визнання договорів недійсними розгля даються господарським судом за місцезнаходженням сторон и, зобов'язаної за договором з дійснити на користь другої с торони певні дії, такі як: пере дати майно, виконати роботу, н адати послуги, сплатити грош і тощо.

Відповідно до ч.1 ст.509 ЦК Укра їни зобов'язанням є правовід ношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо ) або утриматися від певної ді ї, а кредитор має право вимага ти від боржника виконання йо го обов'язку.

Згідно ч.1 ст.626 ЦК України дог овором є домовленість двох а бо більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або пр ипинення цивільних прав та о бов'язків.

Частинами 2 та 3 вказаної ста тті визначено, що договір є од ностороннім, якщо одна сторо на бере на себе обов'язок пере д другою стороною вчинити пе вні дії або утриматися від ни х, а друга сторона наділяєтьс я лише правом вимоги, без вини кнення зустрічного обов'язку щодо першої сторони. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обид ві сторони договору.

Як слідує зі змісту договор у оренди земельної ділянки в ід 13.06.2011 року, внесення змін до я кого є предметом спору у спра ві, цей договір є двосторонні м і обов' язки за його умовам и мають обидві сторони, що уне можливлює визначення терито ріальної підсудності справи виходячи з правил ч. 1 ст. 15 ГПК У країни.

Згідно ч. 2 ст. 15 ГПК України сп рави у спорах, що виникають пр и виконанні господарських до говорів та з інших підстав, а т акож справи про визнання нед ійсними актів розглядаються господарським судом за місц езнаходженням відповідача.

Враховуючи, що місцезнаход женням відповідача є: м. Київ, вул. Ярославська, 57, справа № 13/185 за територіальною підсудніс тю, виходячи з правил ч. 2 ст. 15 ГП К України, має розглядатися с аме за місцезнаходженням від повідача.

За таких обставин, висновок суду першої інстанції про пе редачу справи № 13/185 за підсудні стю до господарського суду А втономної Республіки Крим, н е відповідає дійсним обстави нам справи.

Згідно п. 2) ст. 103 ГПК України а пеляційна інстанція за резул ьтатами розгляду апеляційно ї скарги має право скасувати рішення повністю або частко во і прийняти нове рішення.

Згідно ч. 5 ст. 106 ГПК України ап еляційні скарги на ухвали мі сцевого господарського суду розглядаються в порядку, пер едбаченому для розгляду апел яційних скарг на рішення міс цевого господарського суду.

З урахуванням викладеного вище, апеляційна скарга Дочі рнього підприємства «Строй-М аркет груп» колегією суддів задовольняється, ухвала госп одарського суду міста Києва від 13.07.2011 у справі № 13/185 підлягає скасуванню, а справа № 13/185 - пе редачі на розгляд господарсь кого суду міста Києва.

Керуючись ст.ст. 99, 101 - 106 Господ арського процесуального код ексу України, Київський апел яційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Доч ірнього підприємства «Строй -Маркет груп» задовольнити.

2. Ухвалу господарського суд у міста Києва від 13.07.2011 року у сп раві № 13/185 скасувати.

4. Повернути справу № 13/185 до го сподарського суду міста Києв а.

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено09.09.2011
Номер документу17920246
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/185

Ухвала від 01.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Постанова від 12.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 29.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 07.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Постанова від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Постанова від 26.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні