Постанова
від 31.08.2011 по справі 16/17-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" серпня 2011 р. Справа № 16/17-10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Остапенка М.І . (головуючого),

Гончарука П.А.,

Кондратової І.Д .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу фізичної особи - під приємця ОСОБА_1 на рішення господарського суду Сумсько ї області від 10 березня 2011 року та постанову Харківського а пеляційного господарського суду від 8 червня 2011 року у спра ві № 16/17-10 за позовом відкритого акціонерного товариства "Су мьске машинобудівне науково -виробниче об'єднання ім. М.В. Ф рунзе" до фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_1 про врегу лювання переддоговірного сп ору, -

Встановив:

У лютому 2010 року відкрит е акціонерне товариство "Сум ське машинобудівне науково-в иробниче об'єднання ім. М.В. Фр унзе" звернулось до господар ського суду Сумської області з позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про зоб ов'язання укласти договір що до надання послуг з централі зованого опалення в редакції позивача.

Справа розглядалась судам и неодноразово.

Останнім рішенням господа рського суду Сумської област і від 10 березня 2011 року позов за доволено. Зобов' язано відпо відача укласти договір про н адання послуг з централізова ного опалення в редакції поз ивача з викладеними у цьому р ішенні умовами. Стягнуто з ві дповідача на користь позивач а судові витрати.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 8 червня 2011 року рішен ня місцевого суду скасовано в частині зобов'язання відпо відача укласти договір в ред акції позивача. Зобов'язано в ідповідача укласти з позивач ем договір про надання послу г з централізованого опаленн я в редакції, доданій до позов у 5 лютого 2010 року. В іншій части ні рішення залишено без змін .

У касаційній скарзі відпов ідач, посилаючись на порушен ня судами першої та апеляцій ної інстанцій норм матеріаль ного та процесуального права , просить постановлені у спра ві судові рішення скасувати в повному обсязі, припинивши провадження у справі або зал ишивши позов без розгляду.

У відзиві на касаційну скар гу позивач просить залишити оскаржувані судові рішення б ез змін, а касаційну скаргу - без задоволення, вказуючи на безпідставність викладених в ній доводів.

Заслухавши пояснення відп овідача, вивчивши матеріали справи, обговоривши доводи к асаційної скарги, суд вважає , що касаційна скарга не підля гає задоволенню з таких підс тав.

Задовольняючи позовні ви моги та зобов'язуючи відпові дача укласти з позивачем дог овір щодо надання послуг з це нтралізованого опалення в ре дакції позивача, місцевий го сподарський суд виходив з то го, що:

- нежитлове приміщення, ро зташоване за адресою: АДРЕС А_1, власником якого на під ставі нотаріально посвідчен ого договору купівлі-продажу ВЕІ/186587 від 15 листопада 2006 року є відповідач, використову ється останнім для здійсненн я ним підприємницької діяльн ості;

- відповідач фактично є сп оживачем послуг з централізо ваного опалення, які надають ся позивачем;

- згідно ч. 1 ст. 19 Закону Укра їни "Про житлово-комунальні п ослуги" відносини між учасни ками у сфері житлово-комунал ьних послуг здійснюються вик лючно на договірних засадах. При цьому, норми цього Закону зобов'язують споживача укла сти договір на надання житло во-комунальних послуг, підго товленого виконавцем на осно ві типового договору; оплачу вати житлово-комунальні посл уги в строки, встановлені дог овором або законом, а також зо бов' язують виконавця підго тувати та укласти із спожива чем договір на надання житло во-комунальних послуг з визн аченням відповідальності за дотримання умов його викона ння згідно з типовим договор ом. Споживач не має права відм овити теплопостачальній орг анізації у разі дотримання н ею вимог вказаного Закону в у кладенні договорів про надан ня послуг з централізованого опалення;

- проект договору, що надсил ався на адресу відповідача, о станнім не підписано, відпов ідного протоколу розбіжност ей не оформлено, заходів щодо врегулювання з позивачем сп ірних питань не здійснено;

- тариф на послуги централіз ованого опалення, застосован ий позивачем в проекті догов ору № ПРЗ10-6/ на рівні 551,10 грн. за 1 Г кал, з ПДВ - 661,32 грн. за 1 Гкал, є за конним та обґрунтованим.

Переглядаючи справу в апеляційному порядку, госп одарський суд другої інстанц ії погодився з висновком міс цевого суду про наявність пр авових підстав для задоволен ня позову з тих же мотивів, про те, скасував судове рішення в частині зобов'язання відпов ідача укласти договір в реда кції позивача та постановив в цій частині нове рішення пр о зобов'язання відповідача у класти договір в редакції по зивача, доданій до позову 5 лют ого 2010 року.

При цьому, апеляційна інст анція виходила з того, що місц евим господарським судом бра вся до уваги проект договору , вручений позивачем відпові дачу під час нового розгляду справи, а саме - 10 лютого 2011 рок у, тоді як правомірною в даном у випадку є редакція договор у від 5 лютого 2010 року.

Вказані висновки апеляці йного господарського суду є законними, обґрунтованими, п рийнятими у відповідності з нормами матеріального та про цесуального права, фактичним и обставинами та наявними ма теріалами справи, а доводи ка саційної скарги їх не спрост овують.

З огляду на викладене, підст ав для зміни або скасування п останови Харківського апеля ційного господарського суду від 8 червня 2011 року у справі не вбачається.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу фізич ної особи - підприємця ОСО БА_1 залишити без задоволен ня, а постанову Харківського апеляційного господарськог о суду від 8 червня 2011 року у спр аві № 16/17-10 - без змін.

Головуючий Остапенко М.І.

Судді Гончарук П.А.

Кондратова І.Д.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено12.09.2011
Номер документу18107973
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/17-10

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 30.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Постанова від 31.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 10.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Рішення від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні