Рішення
від 22.09.2011 по справі 9/222
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 9/222 22.09.11

За позовом П риватного акціонерного това риства «Кагма»

До При ватного підприємства «Конди терська «Лісова пісня»

Про стя гнення заборгованості 25943, 98 гр н.

Суддя Бондаренко Г.П.

Представники :

від позивача ОСОБА_1 (дов. №345 від 22.09.2011р.)

від відповідача не з' явився

В судовому засіданні 22.09.2011 р . відповідно до ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне това риство «Кагма»(далі по текст у - позивач) звернулося до Госп одарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватн ого підприємства «Кондитерс ька «Лісова пісня» (далі по те ксту - відповідач) про стягне ня 25943,98 грн., з яких 24894, 62 грн. заборг ованості за Договором постав ки продукції №38 від 25.12.2009 року за поставлений товар, 1049, 36 грн. пен і за неналежне виконання зоб ов'язань по договору, а також п росить суд покласти на відпо відача судові витрати.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на неналежне виконання відпові дачем умов Договору поставки товару №38 від 25.12.2009р., в частині о плати за поставлений позивач ем товар. Позовні вимоги вмот ивовані положеннями ст. ст. 526, 5 27, 530, 625 ЦК України, ст. 173 ГК України .

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 15.08.2011 року по зовну заяву прийнято до розг ляду, порушено провадження у справі № 9/222, розгляд справи пр изначено на 22.09.2011 року.

В судове засідання 22.09.2011 року представник відповідача не з' явився, конверт з ухвалою суду від 15.08.2011 року, направлени й відповідачу за адресою: 04209, м . Київ, просп. Героїв Сталінгра ду, 24, секція 10 повернуто до суд у з відміткою «за закінчення м терміну зберігання».

Представником позивача в с удовому засіданні надав дода ткові матеріали по справі ви требувані ухвалою суду про п орушення провадження у справ і. Також позивачем подано зая ву про зменшення розміру поз овних вимог, у відповідності до якої просить суд стягнути з відповідача 20894,62 грн. ос новної заборгованості, 1049,36 грн . пені, у зв' язку з частковою сплатою відповідачем суми ос новної заборгованості у розм ірі 4000, 00 грн., після порушення пр овадження у справі, що підтве рджується виписками з рахунк у позивача у справі, копії як их наявні в матеріалах справ и.

Відповідно до ст. 22 ГПК Украї ни суд приймає дану заяву про зменшення позовних вимог до розгляду, а отже розгляд спра ви здійснюється в межах заяв лених позовних вимог по заяв і від 22.09.2011р.

Представником позивача на дано усні пояснення по справ і, підтримано позовні вимоги в повному обсязі з урахуванн ям заяви про зменшення розмі ру позовних вимог.

Враховуючи те, що нез' явл ення представника Відповіда ча не перешкоджає розгляду с прави по суті, а матеріали спр ави є достатніми для вирішен ня спору в даному судовому за сіданні, відповідач не скори стався своїм процесуальним п равом на надання відзиву та н аправлення представника для участі в судове засідання, су д вважає за можливе розгляну ти позов у відсутності предс тавника відповідача, за наяв ними у справі матеріалами зг ідно з вимогами статті 75 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Розглянувши подані сторон ами матеріали, заслухавши по яснення повноважного предст авника позивача, всебічно і п овно з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуют ься позовні вимоги, Господар ський суд міста Києва -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріа лів справи, 25.12.2009р. між Приватни м акціонерним товариством «К агма»(далі по тексту - Позив ач, Постачальник за Договоро м) та Приватним підприємство м «Кондитерська «Лісова пісн я»(далі по тексту - Відповід ач, Покупець за Договором) укл адено Договір поставки проду кції №38 (далі по тексту - Догові р).

Відповідно до умов вказано го Договору, Постачальник зо бов' язується постачати мол очну продукцію, а Покупець - пр иймати та оплачувати її варт ість на умовах даного Догово ру, та повертати тару в строк т а на умовах, передбачених дан им Договором.

У відповідності до п. 2.1. Дого вору, асортимент та кількіст ь продукції на кожну конкрет ну його партію узгоджується Сторонами під час прийому за мовлень, прийнятих по телефо ну, або факсом за 1 (один) день до їх виконання і зазначається в накладних, які є невід' ємн ими частинами даного Договор у.

Поставка та передача проду кції здійснюється у відповід ності до п.п. 2.2., 2.3., 2.4. Договору, пі д час передачі продукції Пок упець (або довірена особа Пок упця) приймає фактичну її кіл ькість від водія - експедито ра, який здійснює її доставку зазначає своє прізвище, підп исує товарно-транспортну нак ладну та ставить круглу печа тку (штемпель) або надає належ ним чином оформлене дорученн я.

Згідно п. 5.1. Договору, продук ція відпускається Постачаль ником за вільно відпускними цінами, які зазначаються в то варно-транспортних накладни х. Розрахунки за продукцію пр оводяться по цінах, вказаних в товарно-транспортній накл адній. Відмітка Покупця в тов арно-транспортній накладній про прийом продукції означа є згоду покупця з запропонов аною ціною на неї (п. 5.3. Договор у).

У відповідності до п. 5.4. Дого вору, Покупець зобов' язаний розрахуватися за кожну парт ію поставленої продукції з в ідстрочкою платежу 14 (чотирна дцяти) календарних днів з мом енту постачання продукції по товарно-транспортній наклад ній.

Пунктом 5.5. Договору передба чено, що для уточнення розрах унків між сторонами Покупець зобов' язаний до 10 числа пото чного місяця провести звірку розрахунків з Постачальнико м за минулий місяць, з складан ням Акту звірки. При ухиленні Покупця від звірки Постачал ьник проводить її одноосібно на підставі реєстру накладн их, з складанням Акту звірки о бов' язкового для Покупця.

Згідно п. 8.4. Договору, даний Д оговір набирає чинності з мо менту його підписання Сторон ами і діє до 31.12.2010р., але в будь-як ому випадку до моменту викон ання Сторонами зобов' язань встановлених даних Договоро м.

За твердження Позивача, у зв ' язку з неналежним виконанн я Відповідачем умов Договору , у Відповідача утворилась за боргованість перед позиваче м у розмірі 24894, 62 грн.

01.09.2010 року сторонами було укл адено Додатковий договір №1 д о Договору поставки продукці ї №38 від 25.12.2009 року, щодо погашенн я заборгованості за поставле ну продукцію, яким було визна чено, що заборгованість, що не оспорюється покупцем та стр ок сплати якої станом на 01.09.2010р. настав у сумі 10650, 54 грн. мала бут и погашена останнім в термін до 01.12.2010р.

У відповідності до підписа ної між сторонами Додаткової угоди №2 від 23.11.2010 року підписан ої між представниками сторін , сума боргу за поставлену про дукцію, що не оспорюється Від повідачем та становить 17413, 14 гр н., Відповідач зобов' язаний сплатити до 28.12.2010 року.

Однак, за твердженням Позив ача, Відповідачем не було вик онано вимоги додаткових угод , що з урахуванням подальших п оставок призвело до утворенн я заборгованості у розмірі 2539 4, 62 грн. Також на підтвердження наявності заборгованості Ві дповідача перед Позивачем, П озивачем додано до матеріалі в справи Акт звірки взаєморо зрахунків від 31.08.2011 року, у відп овідності до якого заборгова ність Відповідача перед Пози вачем складає 24894, 62 грн.

З урахуванням заяви про уто чнення позовних вимог, Позив ач просить суд стягнути з Від повідача 20894, 62 грн. основної заб оргованості та 1049, 36 пені.

Оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності, керуючись законом, суд приходить до вис новку, що заявлені позовні ви моги підлягають задоволенн ю, виходячи з наступного.

Укладений Договір є підст авою для виникнення у сторін господарських зобов'язань в ідповідно до ст. ст. 173, 174 ГК Укра їни (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України), і зг ідно ст. 629 ЦК України є обов'язк овими для виконання сторонам и.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

В силу ст. 599 ЦК України зобов 'язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

Згідно з ч. 1 ст. 655 ЦК України з а договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) пере дає або зобов' язується пере дати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов' язується прийняти майно (тов ар) і сплатити за нього певну г рошову суму.

В статті 692 ЦК України зазнач ено, покупець зобов'язаний оп латити товар після його прий няття або прийняття товароро зпорядчих документів на ньог о, якщо договором або актами ц ивільного законодавства не в становлений інший строк опла ти товару. Покупець зобов'яза ний сплатити продавцеві повн у ціну переданого товару. Дог овором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочен ня платежу. У разі прострочен ня оплати товару продавець м ає право вимагати оплати тов ару та сплати процентів за ко ристування чужими грошовими коштами.

Поряд з цим, стаття 712 ЦК Укра їни регулює відносини, що вин икають із договору поставки. Так, за договором поставки пр одавець (постачальник), який з дійснює підприємницьку діял ьність, зобов'язується перед ати у встановлений строк (стр оки) товар у власність покупц я для використання його у під приємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашні м або іншим подібним викорис танням, а покупець зобов'язує ться прийняти товар і сплати ти за нього певну грошову сум у.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 712 ЦК України до договору поставк и застосовуються загальні по ложення про купівлю-продаж, я кщо інше не встановлено дого вором, законом або не виплива є з характеру відносин сторі н. Законом можуть бути передб ачені особливості регулюван ня укладення та виконання до говорів поставки, у тому числ і договору поставки товару д ля державних потреб.

Факт наявності боргу у Відп овідача перед Позивачем за Д оговором в сумі 20894,62 грн. належн им чином доведений, документ ально підтверджений і Відпов ідачем не спростований, а том у позовні вимоги в частині ст ягнення основного боргу є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Також Позивачем заявлено в имогу про стягнення з Відпов ідача пені у розмірі 1049, 36 грн. за прострочення оплати за пост авлений товар у період з 07.04.2011 р оку по 03.08.2011 року.

У відповідності до п. 6.1. Дого вору, відповідальність Сторі н у випадках, не передбачених даним Договором, регулюєтьс я чинним законодавством Укра їни.

Відповідно до п. 5. Додаткови х договорів №1 та №2, Договір по ставки продукції №38 від 25 груд ня 2009 року доповнено пунктом 6.2 ., який викладено в наступній р едакції: «За порушення строк ів оплати продукції згідно п . 5.4. Договору Покупець сплачує на користь Постачальника пе ню в розмірі подвійної облік ової ставки НБУ за кожен день прострочення».

У відповідності до ст. 549 ЦК У країни, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен пе редати кредиторові у разі по рушення боржником зобов'язан ня. Штрафом є неустойка, що обч ислюється у відсотках від су ми невиконаного або неналежн о виконаного зобов'язання. Пе нею є неустойка, що обчислюєт ься у відсотках від суми несв оєчасно виконаного грошовог о зобов'язання за кожен день п рострочення виконання.

Враховуючи те, що наявний ф акт прострочення Відповідач а щодо оплати товару, то позов ні вимоги в частині стягненн я з Відповідача пені у розмір і 1049,36 грн. підлягають задоволе нню.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Отже, позовні вимоги Прива тного акціонерного товарист ва «Кагма» підлягають задово ленню повністю, з урахування м заяви про зменшення розмір у позовних вимог, поданої в су довому засіданні 22.09.2011р.

Витрати по оплаті державн ого мита та інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу покладається на від повідача повністю, оскільки проведення часткової оплати заборгованості відповідаче м було здійснено після поруш ення провадження у справі, ві дповідно до ст. 49 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.ст. 4, 22, 49, 75, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськи й суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити пов ністю з урахуванням заяви пр о зменшення позовних вимог.

2. Стягнути з Приватного пі дприємства «Кондитерська «Л ісова пісня»(04209, м. Київ, просп. Г ероїв Сталінграду, буд. 24, секц ія 10; код ЄДРПОУ 34891818, з будь-якого рахунку виявленого державни м виконавцем під час виконан ня рішення на користь Приват ного акціонерного товариств а «Кагма»(09200, Київська область , м. Кагарлик, вул. Карла Маркса , 14; код ЄДРПОУ 00445883) 20894 (двадцять ти сяч вісімсот дев' яносто чот ири) грн. 62 коп. основної заборг ованості, 1049 (одна тисяча сорок дев' ять) грн. 36 коп. пені, витр ати по сплаті державного мит а в сумі 259 (двісті п' ятдесят д ев' ять) грн. 43 коп. та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу в сумі 236 (двісті тридцять шість ) грн. 00 коп.

3. Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

4. Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Г.П. Бондаренко

Дата підписання рішення 26.09.2 011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18464744
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/222

Постанова від 01.07.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Рішення від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні