Рішення
від 22.09.2011 по справі 5016/2225/2011(6/134)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "22" вересня 2011 р.                                  Справа №  5016/2225/2011(6/134)

                                                                                                                      м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

при  секретарі Мотуз В.С.,

за участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 533  від 26.07.11 ;

Від відповідача: ОСОБА_2,довіреність № б/н  від 15.06.10 ;

    В судовому засіданні приймає участь прокурор Чуйков К.Е.,           

       розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 5016/2225/2011(6/134)        

За позовом:   Прокурора Жовтневого району в інтересах держави в особі            Лиманівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області, 57284, Миколаївська область, Жовтневий район, с. Лимани, вул. Фрунзе, 130.

 До відповідача: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3, АДРЕСА_1.

про: стягнення заборгованості в сумі 28 472,04 грн. та розірвання договору оренди земельної ділянки.,-

                                                         В С Т А Н О В И В:

          Прокурор Жовтневого району звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі Лиманівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 про стягнення заборгованості з орендної плати  в сумі 28 472,04 грн. та розірвання договору оренди землі від 14.07.2007 року.

          В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне:

В ході проведеної прокуратури району перевіркою було встановлено, що 14.07.2007 року між Лиманівською сільською радою Жовтневого району Миколаївської області (надалі- орендодавець, позивач) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 (надалі-  ФОП і орендар, відповідач) укладено договір оренди земельних ділянок для обслуговування дитячого санаторію, що розташований в с. Лимани Жовтневого району Миколаївської області по вул. Фрунзе 111 та 145-6 (надалі- договір).

Відповідно до ст. ст. 2, 19, 20 Закону України «Про плату за землю»встановлено, що використання землі в Україні є платним. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за угодою сторін у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. Платежі за землю зараховуються до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю. Кошти від плати за землю використовуються на цілі, що визначаються законодавством України.

Згідно зі ст. 21 Закону України „ Про оренду землі", орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.4 вказаного вище договору передбачено, що за оренду земельних ділянок орендар сплачує орендну плату в грошовій формі,  розмір якої складає 9285,64 грн. на рік.

Орендна плата вноситься орендарем за період з 10 до 01 числа наступного місяця за звітнім одноразовим внеском, а далі щомісячно з розрахунку щомісяця як 1/12 від розміру річної орендної плати на протязі 30 днів наступного місяця за звітнім.

Порушуючи вищезазначені умови договору ФОП ОСОБА_3 за період з 2009 по 01.07.2011 року не сплачувала орендну плату, в результаті чого у відповідача перед Лиманівською сільської радою виникла заборгованість у розмірі 28472,04 грн.

Підпунктами „в" та „г" пункту 9.1 договору визначено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати та припинення або дострокового розірвання договору у випадку несплати орендних платежів, зміни цільового призначення.

Відповідно до пункту 12.4 Договору, його дія припиняється шляхом розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором (систематична несплата орендної плати протягом 6 місяців поспіль).

Крім того, рішенням господарського суду Миколаївської області від 21.10.2010р. у справі № 3/100/10, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду 09.12.2010р. задоволено позов Регіонального відділення Фонду державного майна в Миколаївській області про визнання недійсними договору купівлі-продажу майнового комплексу МОТ „Радянська Україна" від 03.02.2006 р., укладеного між Миколаївським об'єднанням оздоровчих підприємств „Миколаївсільгоспздравниця" та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3, що розташований на указаній земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_2

Таким чином, ФОП ОСОБА_3 вказану вище земельну ділянку використовує не за цільовим призначенням, оскільки не має у власності або у користуванні майнового комплексу для обслуговування дитячого санаторію.

Відповідно ж до ст. ст. 18, 19 Земельного кодексу України, до земель України належать усі землі в межах її території, які за основним цільовим призначенням поділяються на категорії, однією з яких є землі оздоровчого призначення. Категорії земель України мають особливий правовий режим.

Згідно зі ст. ст. 20, 21 Земельного кодексу України, до земель оздоровчого призначення належать землі, що мають природні лікувальні властивості, які використовуються або можуть використовуватися для профілактики захворювань і лікування людей.

На землях оздоровчого призначення забороняється діяльність, яка суперечить їх цільовому призначенню або може негативно вплинути на природні лікувальні властивості цих земель.

Статтею 143 Земельного кодексу України встановлені підстави для примусового припинення прав на земельну ділянку у судовому порядку, зокрема, у разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Крім того, відповідно до ст. 32 Закону України «Про оренду землі»на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору. Враховуючи невиконання ФОП ОСОБА_3 умов договору щодо виплати орендної плати, є підстави для припинення договору оренди земельних ділянок від 14.07.2007 року.

Таким чином,враховуючи наведе,позивач просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

          Відповідач проти позову заперечує,зокрема посилаючись на те, що рішенням Господарського суду Миколаївської області від 13.08.2007 р. у справі № 12/367/07 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна по Миколаївській області до Миколаївським об'єднанням оздоровчих підприємств «Миколаївсільгоспздравниця»про визнання права власності на майновий комплекс, позивачу було відмовлено у задоволені позовних вимог, залишеного без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2007 р. і слід зазначити, що постанова набрала законної сили у момент її проголошення та у касаційному порядку не оскаржувалась.

Також, у додатках до  позовної заяви відсутнє рішення Лиманівської сільської ради від 12 квітня 2007 року за № 9 (Про надання в оренду земельної ділянки), яке було підставою для укладання договору оренди земельних ділянок зазначених у ньому.

Також відповідач просив відкласти розгляд справи та не розглядати справу без її участі у зв‘язку з  її хворобою.

Прокурор та позивач в судовому засіданні проти заявленого відповідачем клопотання про відкладення розгляду справи заперечували.

Таким чином, суд не вбачає підстав для задоволення заявленого відповідачем клопотання про відкладення розгляду справи у зв‘язку з  її хворобою, оскільки в судовому засіданні  присутній  уповноважений представник відповідача для представництва в суді.  Так, у відповідності до ч. 5 ст.28 ГПК України, громадяни можуть вести свої справи в господарському суді особисто або через представників, повноваження яких підтверджуються нотаріально посвідченою довіреністю.

Вивчивши матеріали справи,суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено та сторонами не заперечується, що 14.07.2007 року між Лиманівською сільською радою та ФОП ОСОБА_3 укладено договір оренди земельної ділянки для обслуговування дитячого санаторію, що розташований АДРЕСА_2 та 145-6, який на момент укладення договору належав останній на праві власності.

Пунктами 4,1, 4.2, 4.4 Договору передбачено, що за оренду земельних ділянок орендар сплачує орендну плату в сумі 9285,64 грн. на рік.

Порушуючи умови договору ФОП ОСОБА_3 за період з 2009 року по 01.07.2011 р.  не сплачувала орендну плату. Відповідно до п. 12.4 Договір припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однією із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених Договором.

          Слід зазначити що відповідна земельна ділянка надавалась відповідачу в оренду безпосередньо для обслуговування дитячого санаторію, про що зазначено в п.п.1.1. та 5.1. спірного договору, який був власністю відповідача.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 21.10.2010 р. у справі 3/100/10, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду, задоволено позов Регіонального відділення Фонду державного майна в Миколаївській області про визнання недійсним договору купівлі-продажу від 03.02.2006 р. вищевказаного дитячого санаторію (майнового комплексу МОТ „ Радянська Україна"), у зв'язку з чим ФОП ОСОБА_3 було позбавлено право власності на вказане нерухоме майно.

Статтею 141 Земельного кодексу України передбачено, що підставами припинення права користування земельною ділянкою, окрім інших, є систематична несплата земельного податку або орендної плати та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці. Аналогічні положення містяться в статті 31 Закону України „ Про оренду землі".

В даному випадку ФОП ОСОБА_3 позбавлено права власності на вказаний об‘єкт рішенням суду,яким було визнано недійсним з моменту укладення договір купівлі - продажу 03.02.2006 р. спірного майна.

Таким  чином ФОП ОСОБА_3 на теперішній час не може використовувати орендовану земельну ділянку за цільовим призначенням для обслуговування дитячого санаторію, так як вказаний об'єкт нерухомого майна не належить відповідачу.                                 

Відповідно до пояснень колишнього Лиманівського сільського голови ОСОБА_4 вказаний договір був укладений строком на 49 років.

Договір оренди в трьох примірниках був підписаний ним та ОСОБА_3, а 14.07.2007 р.  укладено та підписано акт прийому-иередачі вказаних земельних ділянок.(а.с.21).

Після цього, 21.08.2007 р. договір оренди зареєстровано у відділі Держкомзему Жовтневого району за № 66.

На виконання умов договору ОСОБА_3 сплачувала орендну плату протягом 2008 року.

Відповідно довідки Лиманівської сільської ради за період 2008 року до сільської ради надійшли кошти в сумі 5895,75 грн. за оренду зазначених земельних ділянок (КБКД 13050500 „ Орендна плата з фізичних осіб").

Той факт, що зазначений договір оренди земельних ділянок укладений саме на 49 років також підтверджується податковими деклараціями орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2008 та 2009 роки та додатки до них, заповнені власноручно ОСОБА_3

Також в матеріалах справи наявне рішення № 9 від 12.04.2007 р. Лиманівської сільської ради Жовтневого району про надання спірної земельної ділянки ФОП ОСОБА_3 на термін 49 років та рекомендовано укласти договір оренди  в строк до 15.07.2007 р.,що й було зроблено сторонами 14.07.2007 року. Також слід зазначити, що цей договір було укладено саме на підставі рішення ради № 9 від 12.04.2007 р. ( а.с.15).  

Таким чином, це спростовує твердження відповідача щодо відсутності рішення ради № 9 від 12.04.2007 р., на підставі якого укладався спірний договір оренди.

З огляду на викладене, суд вважає, що  позовні вимоги  ґрунтуються на чинному законодавстві України, матеріалами справи підтверджені, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

         Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

                                                  

ВИРІШИВ:

1.  Позовні вимоги Прокурора Жовтневого району в інтересах держави в особі Лиманівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області задовольнити  в повному обсязі.

2. Стягнути з фізичної особи-підприємця  ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; код НОМЕР_1) заборгованість з орендної плати в сумі  28 472,04 грн. (двадцять вісім тисяч чотириста сімдесят дві грн. 04 коп.) на користь Лиманівської сільської ради Жовтневого району (57284, Миколаївська область, Жовтневий район, с. Лимани, вул. Фрунзе, 130) (р/р 33210815700182 місцевого бюджету Лиманівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області МФО 826013, ГУДКУ у Миколаївській області, код ЄДРПОУ 04375240, код платежу 1305200).

3.          Розірвати договір оренди земельної ділянки від 14.07.2007р., укладений між Лиманівською сільською радою Жовтневого району           Миколаївської  області (57284, Миколаївська область, Жовтневий район, с. Лимани, вул. Фрунзе, 130; код ЄДРПОУ 04375240) та фізичною особою-підприємцем  ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; код НОМЕР_1) для обслуговування дитячого санаторію, що розташований в с. Лимани Жовтневого району Миколаївської області по вул. Фрунзе 111 та 145-6.

4.          Стягнути з фізичної особи-підприємця  ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; код НОМЕР_1) на користь державного бюджету (банк одержувача: ГУДК у Миколаївської області, МФО банку: 826013, одержувач: УДК у м. Миколаєві, ЄДРПОУ 23626096, р/р 31118095700006) 85,00 грн. ( вісімдесят п‘ять грн. 00 коп.) та 284,72грн. (двісті вісімдесят чотири  грн. 72 коп.) держмита.

5.          Стягнути з фізичної особи-підприємця  ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; код НОМЕР_1)в доход держбюджету (Одержувач:           Держбюджет Центрального р-ну м. Миколаєва; ЄДРПОУ: 23626096, Банк отримувача: ГУДКУ у Миколаївській області; МФО 826013, Рахунок: 31217264700006) 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн. 00 коп.) витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.

      6.  Накази видати після набрання рішенням законної сили.

    Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення  строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає  законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

   Суддя                                                        С.М.Коваль

             Оформлене відповідно до статті 84  ГПК України, рішення підписано 27.09.2011 року.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено11.10.2011
Номер документу18474075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/2225/2011(6/134)

Постанова від 29.07.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 28.07.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 23.04.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні