Ухвала
від 28.09.2011 по справі 2-а-47/07
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

"28" вересня 2011 р. м. Київ К-24376/07

Колегія суддів Вищог о адміністративного суду Укр аїни у складі:

головуючого - суд ді Кобилянського М.Г.

суддів: Амєліна С.Є., Стародуба О.П., Тракало В.В., Юрч енка В.В.,

розглянувши в пись мовому провадженні адмініст ративну справу

за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м.Дебальцеве Донец ької області про визнання ві дмови неправомірною та зобов ' язання провести перераху нок пенсії

за касаційною скаргою у правління Пенсійного фонду У країни в м.Дебальцеве Донець кої області на постанову Деб альцівського міського суду Д онецької області від 30 серпн я 2007 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністратив ного суду від 06 грудня 2007 року, -

В С Т А Н О В И Л А:

У липні 2007 року ОСОБА _1 звернувся до суду із вка заним позовом. Зазначав, що є інвалідом І групи захворюва ння, яке пов' язане з роботам и по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській А ЕС, та віднесений до 1 категор ії осіб, які постраждали внас лідок Чорнобильської катаст рофи, у зв' язку з чим йому бул а призначена пенсія. Посилав ся на те, що розміри призначе них і виплачуваних йому пен сій не відповідають розмір ам, передбаченим законодав ством, проте управління Пенс ійного фонду України в м.Деба льцеве Донецької області від мовляється привести їх у від повідність до Закону України «Про статус і соціальний за хист громадян, які постражда ли внаслідок Чорнобильської катастрофи». Просив зобов' язати відповідача провести п ерерахунок державної пенсії по інвалідності та додатков ої пенсії, за шкоду, заподіяну здоров'ю, відповідно до полож ень ст.ст.50,54 Закону України «Пр о статус і соціальний захис т громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської кат астрофи», виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком .

Постановою Дебальц івського міського суду Донец ької області від 30 серпня 2007 ро ку позов задоволено. Визнано неправомірною відмову управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м.Дебальцеве Донецької о бласті у перерахунку ОСОБА _1 пенсії по інвалідності та додаткової пенсії, за шкоду, з аподіяну здоров'ю, у відповід ності із ст.ст. 50,54 Закону Украї ни «Про статус і соціальний захист громадян, які постраж дали внаслідок Чорнобильськ ої катастрофи», виходячи із р озміру мінімальної пенсії за віком. Зобов' язано управлі ння Пенсійного фонду України в м.Дебальцеве Донецької обл асті провести перерахунок пр изначеної ОСОБА_1 держав ної пенсії по інвалідності в розмірі десяти мінімальних пенсій за віком, виходячи із р озміру мінімальної пенсії за віком, встановленої Законом України «Про Державний бюдж ет України на 2007 рік». Зобов' я зано управління Пенсійного ф онду України в м.Дебальцеве Д онецької області провести пе рерахунок призначеної ОСО БА_1 щомісячної додаткової пенсії, за шкоду, заподіяну з доров'ю, в розмірі 100 відсотків мінімальної пенсії за віком , виходячи із розміру мінімал ьної пенсії за віком, встанов леної Законом України «Про Д ержавний бюджет України на 2007 рік».

Ухвалою Донецького а пеляційного адміністративн ого суду від 06 грудня 2007 року це судове рішення залишено без змін.

Відповідач просить с касувати судові рішення суді в першої і апеляційної інста нцій та постановити нове - п ро відмову у позові. Зазначає , що судові рішення прийняті в наслідок неправильного заст осування ст.ст. 50,54 Закону Укра їни «Про статус і соціальний захист громадян, які постраж дали внаслідок Чорнобильсь кої катастрофи» та ст. 28 Закон у України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне страхування».

Перевіривши за наявними у справі матеріалами доводи к асаційної скарги та правильн ість застосування судом апел яційної інстанції норм матер іального та процесуального п рава, правової оцінки обстав ин у справі у межах, визначени х ч.2 ст. 220 КАС України, колегія с уддів приходить до висновку про наявність підстав для за лишення без задоволення каса ційної скарги, а оскаржувани х судових рішень - без змін з т аких підстав.

Судами встановлено, що ОС ОБА_1 є інвалідом І групи про фесійного захворювання, пов' язаного з роботами по ліквід ації наслідків аварії на Чо рнобильській АЕС, віднесений до 1 категорії осіб, що постра ждали внаслідок Чорнобильсь кої катастрофи. У зв' язку з ц им йому була призначена дер жавна пенсія відповідно до с т.54 Закону України «Про стату с і соціальний захист гро мадян, які постраждали вна слідок Чорнобильської ката строфи», а також щомісячна д одаткова пенсія у розмірі 100% мінімальної пенсії за віком за шкоду, заподіяну здоров' ю, відповідно до ст.50 цього За кону. Відповідач відмовив у п ерерахунку призначених пенс ій відповідно до статей 50, 54 вка заного Закону посилаючись на те, що згідно з ч. 3 ст. 28 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування»передбачено, що міні мальний розмір пенсії за вік ом, установлений абзацом пер шим частини 1 даної статті зас тосовується винятково для пр изначення розмірів пенсії, п ризначених за цим Законом.

Право громадян України на отримання пенсійних ви плат та соціальних послуг визначене ст.8 Закону Україн и «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхув ання». Пунктом 2 ч. 1 ст. 8 зазначе ного Закону таке право закрі плене за особами, яким до дня н абрання чинності цим законом була призначена пенсія від повідно до Закону України « Про пенсійне забезпечення» (крім соціальних пенсій) або була призначена пенсія (що місячне довічне грошове утри мання) за іншими законодавч ими актами, але вони мали прав о на призначення пенсії за Законом України «Про пенсі йне забезпечення» - за умови, якщо вони не отримують пенсі ю (щомісячне довічне грошове утримання) з інших джерел, а т акож у випадках, передбачени х цим Законом, - члени їхніх сі мей.

У разі якщо особа має право на отримання пенсії відповід но до Закону України «Про ста тус і соціальний захист гр омадян, які постраждали вна слідок Чорнобильської катас трофи» призначається одна п енсія за її вибором. При цьом у різниця між розміром пенсі ї, на який має право особа відп овідно до зазначених закон одавчих актів, та розміром пенсії із солідарної систе ми відповідно до цього Закон у фінансується за рахунок ко штів Державного бюджету Укра їни.

Статтею 49 Закону України «П ро статус і соціальний захис т громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської ка тастрофи» пенсії особам, від несеним до категорій 1, 2, 3, 4 вста новлюються у вигляді: а) держа вної пенсії; б) додаткової пен сії за шкоду, заподіяну здоро в' ю, яка призначається післ я виникнення права на держав ну пенсію.

Статтею 50 Закону передбаче но, що особам, віднесеним до категорії 1, зокрема інваліда м І групи, призначається щомі сячна додаткова пенсія за шк оду, заподіяну здоров' ю у ро змірі 100% мінімальної пенсії з а віком. Виплата додаткової п енсії відповідно до статті 53 з азначеного Закону здійснюєт ься повністю незалежно від з аробітку, пенсії чи іншого до ходу.

Таким чином, вихідним крите рієм обчислення державної та додаткової пенсій виступає мінімальна пенсія за віком. М інімальний розмір пенсії за віком згідно статті 28 Закону У країни від 9 липня 2003 року «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування»вс тановлюється у розмірі прож иткового мінімуму для осіб, я кі втратили працездатність, визначеного законом.

Нормами ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний зах ист громадян, які постражда ли внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначені підс тави та умови призначення де ржавних пенсій особам, відн есеним до категорії 1 та у зв' язку з втратою годувальника. Зазначені норми розповсюджу ються на позивача як на особу , віднесену до категорії 1.

Відповідно до частини четв ертої статті 54 Закону України «Про статус і соціальний зах ист громадян, які постраждал и внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка визначає пі дстави та умови призначення державних пенсій особам, ві днесеним до категорії 1 та у зв ' язку з втратою годувальник а, в усіх випадках розміри пен сії для інвалідів, щодо яких встановлено зв' язок з Чорн обильською катастрофою, не м ожуть бути нижчими по І групі інвалідності - 10 мінімальни х пенсій за віком.

Цією нормою визначений для даної категорії мінімальний розмір державних пенсій. Так им чином, якщо нормами ст. 49 пер едбачений максимальний ро змір, то ч. 4 ст. 54 - мінімальний розмір державної пенсії для інвалідів, віднесених виклю чно до категорії 1, та у зв' яз ку з втратою годувальника в наслідок Чорнобильської кат астрофи.

При розрахунку державної т а додаткової пенсій позивачу як інваліду І групи, особі, по страждалій внаслідок Чорноб ильської катастрофи, 1 катего рії, передбачених статт ями 50, 54 Закону України «Про ста тус і соціальний захист гром адян, які постраждали внаслі док Чорнобильської катастро фи»застосуванню при їх обчис ленні підлягає розмір прожит кового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, вс тановлений в законі про Держ авний бюджет України на відп овідний рік, із якого визнача ється мінімальний розмір пен сії за віком

Крім того, у відповідності до ст.50 Закону України «Про с татус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської ка тастрофи» позивачу, як учасн ику ліквідації наслідків ав арії на ЧАЕС, повинна признач атися додаткова пенсія за шк оду, заподіяну здоров'ю, в роз мірі 100% мінімальної пенсії за віком.

Судами встановлено, що при обґрунтуванні відмови у про веденні перерахунку пенсії ОСОБА_1, відповідач посил ався на постанову № 1 від 3 січн я 2002 року «Про підвищення розм ірів пенсій та інших соціаль них виплат окремим категорія м пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету», із змінами і доповненнями, вн есеними Постановою КМУ від 13.0 7.2004р. №894. Проте, всупереч положе нь статей 50, 54 Закону України «П ро статус і соціальний захис т громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської кат астрофи», Кабінет Міністрів України установив розміри су м, з яких проводиться розраху нок пенсій, при тому що ці суми не відповідають розмірам мі німальної пенсії за віком.

Виходячи із загальних зас ад пріоритетності законів на д підзаконними актами, виріш уючи даний спір суди прийшли до обґрунтованого висновку про те, що при розрахунку держ авної та додаткової пенсій передбачених статтями 50, 54 Зак ону України Закону України «Про статус і соціальний за хист громадян, які постражд али внаслідок Чорнобильсь кої катастрофи» застосуванн ю підлягає розмір прожитково го мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність, вст ановленого в законі про Держ авний бюджет України на відп овідний рік, із якого визнача ється мінімальний розмір пе нсії за віком.

Відтак, суд першої інстанці ї, з рішенням якого погодився суд апеляційної інстанції, д ійшов правильного висновку п ро те, що позовні вимоги щодо п ерерахунку пенсії по інвалід ності відповідно до статей 50, 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи”, в иходячи з розміру мінімально ї пенсії за віком підлягають задоволенню, оскільки суб' єкт владних повноважень пору шив права та законні інтерес и позивача.

Положення ч. 3 ст. 28 Закону «Пр о загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування »не є перешкодою для застосу вання даної величини (мініма льного розміру пенсії за вік ом) до обрахування інших пенс ій чи доплат пов' язаних з мінімальною пенсією за ві ком, оскільки чинним зако нодавством не встановлено ін шого крім передбаченого част иною 1 цієї статті мінімально го розміру пенсії за віком.

Враховуючи те, що пос илання відповідача в касацій ній скарзі на порушення суда ми норм матеріального права не знайшли свого підтверджен ня при розгляді даної справи , а судами повно та всебічно з' ясовані обставини, які підтв ерджені дослідженими в судов ому засіданні доказами і при цьому рішення ухвалено відп овідно до норм матеріального права при дотриманні норм пр оцесуального права, касаційн а скарга підлягає залишенню без задоволення, а оскаржува ні судові рішення - без змін.

Керуючись ст.ст. 220, 222, 224, 230 КА С України, -

У Х В А Л И Л А:

Касаційну скаргу упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в м.Дебальцеве Донецько ї області залишити без задо волення, а постанову Дебальц івського міського суду Донец ької області від 30 серпня 2007 ро ку та ухвалу Донецького апел яційного адміністративного суду від 06 грудня 2007 року - без змін.

Ухвала набирає зако нної сили через п' ять днів п ісля направлення її копій ос обам, які беруть участь у спра ві і оскарженню не підлягає.

ГОЛОВУЮЧИЙ : Коби лянський М.Г.

СУДДІ : Амє лін С.Є.

Стародуб О.П.

Т ракало В.В.

Юрченко В.В.

Суддя М.Г. Кобилянський

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18528324
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-47/07

Ухвала від 12.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Ухвала від 06.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Твердохліб В.А.

Ухвала від 28.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кобилянський М.Г.

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кобилянський М.Г.

Постанова від 15.10.2007

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Хаюк Сергій Миколайович

Ухвала від 13.01.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Саприкіна І.В.

Ухвала від 05.12.2007

Адміністративне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Завальнюк І.В.

Постанова від 10.08.2007

Адміністративне

Ржищівський міський суд Київської області

Козіна С.М.

Постанова від 21.11.2006

Адміністративне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Болоніна М.Б.

Постанова від 15.10.2007

Адміністративне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Смольняков О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні