Ухвала
від 13.01.2010 по справі 2-а-47/07
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №2-а-47/07 Голову ючий у 1- й інстанції Терещен ко Н.І.

Суддя - доповідач: Сап рикіна І.В.

У Х В А Л А

Іменем України

13 січня 2010 р. м. Київ

Колегія суддів Киї вського апеляційного адміні стративного суду у складі:

головуючого судді: Сап рикіної І.В.,

суддів: Го ряйнова А.М., Мельничука В.П.,

при секретарі: Пр иходько Є.І.,

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні у м. Ки єві клопотання Управління пр аці та соціального захисту н аселення Ватутінської міськ ої ради про поновлення строк у на апеляційне оскарження п останови Ватутінського місь кого суду Черкаської області від 13.09.2007 року у справі за позов ом ОСОБА_2 до Управління п раці та соціального захисту населення Ватутінської місь кої ради про зобов' язання в чинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_2 звернувся до Ватутінського міського с уду Черкаської області з поз овом до Управління праці та с оціального захисту населенн я Ватутінської міської ради про зобов' язання здійснити перерахунок та виплату недо плачену щорічну разову допом огу до 5 травня за 2005-2007 роки в роз мірі 4725,30 грн. відповідно до вим ог Закону України «Про стату с ветеранів війни, гарантії ї х соціального захисту».

Постановою Ватутінськог о міського суду Черкаської о бласті від 13.09.2007 року позов задо волено в повному обсязі.

Не погоджуючись з таким суд овим рішенням, УПСЗН Ватутін ської міської ради подали ап еляційну скаргу, в якій прося ть апеляційну інстанцію скас увати незаконну, на їх думку, п останову суду першої інстанц ії та постановити нову про ві дмову в задоволенні позову. В своїй апеляційній скарзі ап елянт посилається на незакон ність та необґрунтованість о скаржуваного рішення, поруше ння судом норм матеріального та процесуального права.

Одночасно з апеляці йною скаргою апелянтом подан о також клопотання про понов лення строку на апеляційне о скарження рішення Ватутінсь кого міського суду Черкасько ї області від 13.09.2007 року. В обґру нтування поважності причин пропуску строку апеляційног о оскарження відповідач поси лається на те, що за результат ами опрацювання, вивчення та узагальнення судової практи ки перегляду Вищим адміністр ативним судом України в каса ційному порядку судових ріше нь у справах про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту законодавств а свідчать про незаконність та необґрунтованість оскарж уваного судового рішення. Зо крема, в клопотання йдеться м ова про ухвалу Вищого адміні стративного суду України від 16.04.2008 року за результатами розг ляду касаційної скарги УПСЗН Чорнобаївської РДА Черкаськ ої області на постанову Чорн обаївського районного суду Ч еркаської області від 03.05.2006 рок у та постанову судової палат и у цивільних справах апеляц ійного суду Черкаської облас ті від 18.08.2006 року в справі за поз овом ОСОБА_3 до УПСЗН Чорн обаївської РДА Черкаської об ласті про стягнення грошової допомоги. Дана ухвала мотиво вана тим, що в порушення вимог закону, позивач не навів обґр унтування позову в частині к ола повноважень, як Головног о управління, так і Управлінн я праці та соціального захис ту населення Чорнобаївської РДА щодо виплати щорічної ра зової грошової допомоги до 5 т равня, передбаченої ст. 13 Зако ну України «Про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту», зокрема, дже рела фінансування цих витрат . У позові не наведено докази, що підтверджують незаконніс ть рішень, дій чи бездіяльнос ті відповідача при визначенн і розміру грошової допомоги і її виплати позивачу. Крім то го, зазначено, що застосуванн я спірних правовідносин розм іру мінімальної пенсії за ві ком, суперечить вимогам ст. 28 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування», згідно з якою м інімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзацом першим частини першої цієї с татті, застосовується виключ но для визначення розмірів п енсій, призначених згідно з ц им Законом. Саме цим і зумовле но подання апеляційної скарг и з запізненням пропуском ст року.

Відповідно до ч. 1 ст. 102 КАС України процесуальний ст рок може бути поновлений суд ом за клопотанням особи, яка б ере участь у справі, у разі йог о пропущення з поважних прич ин.

Заслухавши суддю-доповід ача, пояснення учасників про цесу, що з' явилися в судове з асідання, перевіривши матері али справи і доводи клопотан ня, колегія суддів приходить до висновку про його необґру нтованість та відсутність пі дстав для його задоволення.

Судова колегія не може взят и до уваги посилання відпові дача на поважність причин пр опуску строку апеляційного о скарження з підстав, зазначе них в його клопотанні з огляд у на наступне.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження (ч. 3 ст. 186 КАС України).

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржувана постано ва винесена судом 13.09.2007 року, пр едставник апелянта був прису тній в судовому засіданні пі д час оголошення тексту судо вого рішення, таким чином, сам е з цієї дати розпочався стро к апеляційного оскарження по станови Ватутінського міськ ого суду Черкаської області, який закінчився для подачі з аяви про апеляційне оскаржен ня 24.09.2007 року (23 вересня 2007 року - вихідний день), яка була подан а в строк, а саме, 20.09.2007 року. Таки м чином з цієї дати розпочавс я строк для подачі апеляційн ої скарги, який закінчився - 10.11.2007 року. Остання була надана до суду першої інстанції лиш е 04.11.2008 року, тобто з пропуском с троку апеляційного оскаржен ня судового рішення майже на рік.

Колегія суддів не може прий няти до уваги такі доводи апе лянта та визнати причини про пуску строку апеляційного ос карження рішення суду з пова жних причин. При цьому апеляц ійна інстанція виходить з на ступного:

КАС України чітко визначає , що заява про апеляційне оска рження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі - з дня складення в повному обсязі.

Судова колегія при ходить до висновку, що посила ння апелянта на наявність ін шої судової практики вирішен ня аналогічних спорів не є пі дставою для поновлення строк у апеляційного оскарження рі шення суду, оскільки під час п остановлення останнього суд керувався чинними на той час нормативно-правовими актами , тобто на той час існувала єди на правильна правова позиція вирішення таких спорів, випа дку незгоди з якою відповіда ч мав право оскаржити постан ову суду першої інстанції в а пеляційному порядку.

Знаючи про існування оскаржуваної постанови, вин есеної судом першої інстанці ї відповідач подав заяву про апеляційне, проте в подальшо му «визначавшись»з доцільні стю чи недоцільністю оскарже ння судового рішення в апеля ційному порядку, апеляційна скарга апелянтом так і не бул а подана.

Також апеляційна і нстанція вважає за необхідне зазначити, що відповідач, про явивши халатність щодо існув ання оскаржуваного рішення, знаючи наслідки пропуску стр оку апеляційного оскарження не виявив бажання вчасно оск аржити рішення суду, тобто фа ктично був з ним згоден.

Виходячи з положень ч. 6 ст. 186 КАС України, заява про апеля ційне оскарження чи апеляцій на скарга, подані після закін чення строків, встановлених цією статтею, залишаються бе з розгляду, якщо суд апеляцій ної інстанції за заявою особ и, яка їх подала, не знайде під став для поновлення строку, п ро що постановляється ухвала .

За таких підстав судова кол егія не може прийняти правов у позицію апелянта і не може визнати пропуск ним строку н а апеляційне оскарження пова жним.

Керуючись ст.ст. 102, 186, 189, 257 КАС України, колегія суддів -

У Х В А Л И Л А :

В задоволенні клопота ння Управління праці та соці ального захисту населення Ва тутінської міської ради про поновлення строку на апеляці йне оскарження постанови Ват утінського міського суду Чер каської області від 13.09.2007 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціа льного захисту населення Ват утінської міської ради про з обов' язання вчинити певні д ії - відмовити, а апеляційну скаргу - залишити без розгл яду.

Ухвала набирає зако нної сили з моменту проголош ення та може бути оскаржена п ротягом одного місяця шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного су ду України.

Повний текст ухвал и виготовлено 18.01.2010 року.

Головуючий суддя

Судді:

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.01.2010
Оприлюднено29.03.2010
Номер документу7610458
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-47/07

Ухвала від 12.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Ухвала від 06.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Твердохліб В.А.

Ухвала від 28.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кобилянський М.Г.

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кобилянський М.Г.

Постанова від 15.10.2007

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Хаюк Сергій Миколайович

Ухвала від 13.01.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Саприкіна І.В.

Ухвала від 05.12.2007

Адміністративне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Завальнюк І.В.

Постанова від 10.08.2007

Адміністративне

Ржищівський міський суд Київської області

Козіна С.М.

Постанова від 21.11.2006

Адміністративне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Болоніна М.Б.

Постанова від 15.10.2007

Адміністративне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Смольняков О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні