Постанова
від 26.10.2011 по справі 8/226
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 "26" жовтня 2011 р.                                                                                    

Справа № 8/226  

 Вищий господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді

Євсікова О.О.,

суддів

Барицької Т.Л.,

Хрипуна О.О.,

розглянувши

касаційну скаргу

Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом"

на ухвалу

Київського апеляційного господарського суду від 29.07.2011 р.

(головуючий суддя: Сулім В.В., судді: Шипко В.В., Разіна Т.І.)

у справі

№ 8/226 Господарського суду міста Києва

за позовом

Дочірнього підприємства Всеукраїнської громадської організації "Союз організацій інвалідів України "Фаворит-Плюс"

до

Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Южно-Українська АЕС"

про

стягнення заборгованості,

за участю представників

позивача

не з'явились;

відповідача

Лозицька О.Л.;

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2011 р. у справі № 8/226 відмовлено Державному підприємству “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Южно-Українська АЕС” в задоволенні скарги на дії відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у місті Києві.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою, відповідач звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить Київський апеляційний господарський суд скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 09.06.2011 р. у справі № 8/226 та визнати незаконною бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у місті Києві щодо незупинення виконавчого провадження № 16596765, зобов’язати Відділ державної виконавчої служби Головного управління юстиції у місті Києві винести постанову про зупинення виконавчого провадження № 16596765.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 29.07.2011 р. вирішено не приймати до розгляду та повернути апеляційну скаргу Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Юно-Українська АЕС” на ухвалу Господарського суду міста Києва від 09.06.2011р. у справі   № 8/226 з доданими матеріалами.

Не погоджуючись з даною ухвалою, скаржник звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу апеляційної інстанції скасувати, а справу направити до суду апеляційної інстанції для розгляду апеляційної скарги по суті.

Вимоги та доводи касаційної скарги мотивовані тим, що апеляційним господарським судом було неповно з’ясовано обставини, які мають значення для справи, а також порушено норми процесуального права, зокрема ст. 93 ГПК України. На думку скаржника, строк  подання апеляційної скарги на оскаржувану ухвалу слід обчислювати з моменту підписання її повного тексту.

Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

В судове засідання представники позивача не з’явились. Беручи до уваги суть спору та матеріали справи, а також встановлені ст. 111-8 ГПК України строки розгляду касаційних скарг, колегія суддів визнала за можливе розглянути справу за відсутності представника позивача.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представника скаржника, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарським судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п‘яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвала Господарського суду міста Києва прийнята 09.06.2011 р., а апеляційну скаргу подано до суду  15.06.2011 р., про що свідчить вхідний номер на апеляційній скарзі, тобто зі спливом п’ятиденного строку, встановленого ст. 93 Господарського процесуального кодексу України на подання апеляційної скарги.

При цьому колегія суддів відхиляє доводи скаржника про те, що строк подання апеляційної скарги на оскаржувану ухвалу слід обчислювати з моменту підписання її повного тексту, оскільки відповідно до ст. 93 ГПК України даний строк підлягає обчисленню саме з дня оголошення ухвали місцевим господарським судом. Крім того, оголошення лише вступної та резолютивної частини ухвали положеннями ГПК України не передбачено.

Згідно з ч. 1 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку.

Враховуючи те, що апеляційна скарга Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Юно-Українська АЕС” подана з порушенням п'ятиденного строку, встановленого ст. 93 Господарського процесуального кодексу України (пропущено один день), без клопотання про відновлення пропущеного строку, колегія суддів вважає, що апеляційний суд дійшов вірного висновку про те, що це є підставою для повернення апеляційної скарги.

При цьому колегія суддів бере до уваги таке.

Як вбачається з наданого відповідачем оригіналу апеляційної скарги, вона була виготовлена, підписана та направлена іншим учасникам судового процесу 14.06.2011 р., тобто, в межах зазначеного п’ятиденного строку, і лише до суду подана із запізненням.

Згідно з ч. 1 ст. 111-7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Відповідно до ст. 111-9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право, зокрема, залишити рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення.

За висновком колегії суддів, апеляційний господарський суд повно встановив обставини справи, надав їм вірну юридичну оцінку, встановив відсутність підстав для прийняття апеляційної скарги до провадження та прийняв обґрунтоване рішення.

З огляду на викладене, підстав для зміни або скасування постановленого у справі  апеляційною інстанцією судового рішення не вбачається.

Керуючись ст. ст.  85, 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України,

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" залишити без задоволення, а ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 29.07.2011 р. у справі № 8/226 –без змін.

Головуючий суддя

О.О. Євсіков

судді

Т.Л. Барицька

О.О. Хрипун

Дата ухвалення рішення26.10.2011
Оприлюднено04.11.2011
Номер документу18852968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/226

Рішення від 01.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Постанова від 14.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Ухвала від 27.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Постанова від 20.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Постанова від 26.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Рішення від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні