Ухвала
від 26.10.2011 по справі 12/5025/1693/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-9 8

УХВАЛА

"26" жовтня 2011 р. Справа № 12/5025/1693/11

За позовом Прокурор а Летичівського району смт. Л етичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хме льницької області смт. Летич ів

до Митковецької сіль ської ради с. Митківці Летичі вського району

до ТОВ "Волочиськ -Агро " м.Волочиськ

про 1. визнання догово ру оренди земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошо ва оцінка, якої становить 913827,94 г рн. від 01.06.2011, укладеного між Мит ковецькою сільською радою з ТОВ “Волочиськ Агро” недійсн им;

2. звільнення земел ьної ділянки площею 75,36 га, н ормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від к ористування ТОВ “Волочиськ - Агро” та передачу Летичі вській райдержадміністраці ї.

Суддя Шпак В.О.

Представники сторін:

позивача: не з`явивс я

відповідача 1: не з`яви вся

відповідача 2: ОСОБА_1 - пр едставник за довіреністю 05.01.11р .

від прокуратури : Гонч ар І.О.- прокурор відділу облпр окуратури.

Суть спору:

Прокурор Летичівсько го району смт. Летичів вернув ся із позовом до суду в інтере сах держави в особі Летичівс ької районної державної адмі ністрації Хмельницької обла сті смт. Лютичів до Митковець кої сільської ради с. Митківц і Летичівського району до ТО В „Волочиськ - Агро” м.Волоч иськ про 1. визнання договору оренди земельної ділянки пл ощею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94 грн . від 01.06.2011, укладеного між Митко вецькою сільською радою з ТО В “Волочиськ Агро” недійсним ; 2. Земельну ділянку площею 75 ,36 га, нормативна грошова оц інка, якої становить 913827,94 грн. звільнити від корис тування ТОВ “Волочиськ Агро”та передати Летичі вській райдержадміністраці ї.

В обгрунтування своїх вимо г посилається на те, що згідно ст. 124 Земельного кодексу Укра їни, передача в оренду земель них ділянок, що перебувають у державній або комунальній в ласності, здійснюється на пі дставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядув ання чи договору купівлі-про дажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення дог овору оренди земельної ділян ки.

Відповідно до п. 12 розділу 10 „ Перехідні Положення” Земель ного кодексу України, до розм ежування земель державної та комунальної власності повно важення щодо розпорядження з емлями (крім земель, передани х у приватну власність, та зем ель, зазначених в абзаці друг ому цього пункту) в межах насе лених пунктів здійснюють від повідні сільські, селищні, мі ські ради з урахуванням вимо г абзацу третього цього пунк ту, а за межами населених пунк тів - відповідні органи викон авчої влади.

Всупереч наведеним положе нням закону Митковецькою сіл ьською радою, укладено догов ір оренди земельної ділянки площею 75,36 га з ТОВ „Волочиськ А гро”, яка знаходиться за межа ми населеного пункту та відп овідно до закону нею розпоря джається Летичівська РДА.

Повноважний представни к відповідача (ТОВ „Волочись к - Агро”) в судовому засідан ні заперечив проти задоволе ння позовних вимог, мотивуюч и тим , що рішення про укладенн я договору приймалось на сес ії Митковецької сільської ра ди і на даний час, дане рішення не скасоване і не визнано в су довому порядку незаконним. Н а його думку, враховуючи те, що рішення на даний час залишає ться в силі то відповідно і до говір оренди земельної ділян ки площею 75,36 га укладеного між ТОВ “Волочиськ агро” та Митк івською сільською радою явля ється дійсним, а тому просить суд в задоволенні позову від мовити, про що винести відпов ідне рішення.

На вимогу суду позивачем та прокуратурою надано суду рі шення сьомої сесії Митковець кої сільської ради шостого с кликання від 27 травня 2011року за №02-01/2011 „Про надання дозволу сіл ьському голові на укладання договору оренди земель не в итребуваних паїв єдиним маси вом” .

В пунктах 1,2 вказаного рішен ня радою вирішено надати доз віл сільському голові на укл адання договору з ВПА „О ріяна -2008” на використання зем лі на умовах оренди в тимчасо ве користування земель не ви требуваних паїв -36чол. єдиним масивом загальною площею - 75,36г а терміном па дев' ять місяц ів , що знаходяться в урочищі: „ Біля пасіки” Встановити ор ендну плату за користування земельною ділянкою на умовах оренди ВПА „Оріяна - 2008” в розм ірі 3% від вартості нормативно -грошової оцінки земельної д ілянки.

В судовому засіданні предс тавник ТОВ „Волочиськ-агро” повідомив, що ВПА „Оріяна -2008” на даний час є структурним пі дрозділам товариства без пра ва юридичної особи, оскільки товариство є правонаступник ом прав та обов' язків ПП „Ор іяна-2008” (місцезнаходження: 29000, м. Хмельницький, вул.. Водопров ідна, будинок 43, квартира 39, код ЄДРПОУ 35703233).

Ним в судовому засіданні на дано витяг із Статуту товари ства у п.п.7.8, 7.9, якого зазначено, що вкладом до статутного кап італу Товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінност і, цінні папери, земельні діля нки відповідно до Земельного кодексу України, права корис тування водою та іншими прир одними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а так ож інші майнові права (в тому ч ислі на інтелектуальну власн ість), грошові кошти, в тому чи слі в іноземній валюті. Грошо ва оцінка вкладу учасника То вариства здійснюється за зго дою учасників Товариства, а у випадках, встановлених зако ном, вона підлягає незалежні й експертній перевірці. Вкла д, оцінений у гривнях, станови ть частку учасника у статутн ому капіталі Товариства.

Формування статутного кап італу Товариства здійснюєть ся грошовими коштами, шляхо м перерахунку на банківський рахунок Товариства, майном о триманим Товариством у якост і внеску згідно рішення учас ників Товариства та майном о триманим Товариством у якост і правонаступника за передат очним актом та балансом від п ідприємств: .....в тому числі ПП „Оріяна-2008” (місцезнаходж ення: м. Хмельницький, вул.. Вод опровідна, будинок 43, квартира 39. ідентифікаційний код 3570323 3).

Зазначив, що на час прийнятт я рішення про надання земель ної ділянки ПП „Оріяна-2008” бул о самостійною юридичною особ ою.

В судовому засіданні предс тавник прокуратури повідоми в, що прокуратурою Летичівсь кого району подано позов до М итковецької сільської ради п ро скасування рішення сьомої сесії Митковецької сільсько ї ради шостого скликання від 27 травня 2011року за №02-01/2011 „Про над ання дозволу сільському голо ві на укладання договору оре нди земель не витребуваних п аїв єдиним масивом”.

Відповідно до ч.1 ст.79 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд зупиняє провадження у с праві в разі неможливості р озгляду даної справи до вирі шення пов'язаної з нею іншої с прави, що розглядається інши м судом, а також у разі звернен ня господарського суду із су довим дорученням про надання правової допомоги до інозем ного суду або іншого компете нтного органу іноземної держ ави.

Пов'язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду , який розглядає справу, встан овлює обставини, що впливают ь на збирання та оцінку доказ ів у даній справі, зокрема, фак ти, що мають преюдиціальне зн ачення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значенн я для даної справи і не можуть бути встановлені господарсь ким судом самостійно у зв'язк у з обмеженістю предмету поз ову.

При цьому, пов'язаними можут ь бути справи і з різними пред метами спору.

Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти н еможливість для даного госпо дарського суду самостійно вс тановити обставини, які вста новлюються іншим судом в інш ій справі, - у зв' язку з непід відомчістю або непідсудніст ю іншої справи даному господ арському суду, одночасністю розгляду двох пов' язаних мі ж собою справ різними судами або з інших причин.

З матеріалів справи вбачає ться, що предметом судового р озгляду по даній справі є вир ішення питання про відповідн ість вимогам закону договору оренди земельної ділянки пл ощею 75,36 га від 01.06.2011, укладеного м іж Митковецькою сільською ра дою з ТОВ “Волочиськ Агро”.

Підставою для укладення вк азаного договору було прийня те відповідне рішення Митков ецької сільської ради (від 27 т равня 2011року за №02-01/2011 „Про надан ня дозволу сільському голові на укладання договору оренд и земель не витребуваних паї в єдиним масивом”).

В судовому засіданні встан овлено, що ухвалою господарс ького суду області порушено провадження у справі №22/5025/1857/11 з а позовом прокурора Летичівс ького району в інтересах дер жави в особі Летичівської ра йонної державної адміністра ції Хмельницької області смт . Летичів до Митковецької сіл ьської ради с. Митківці Летич івського району про скасуван ня рішення сесії сільської р ади №02-01/2011 від 27.05.2011р.

В п.2.24 Постанови Пленуму Вищо го господарського суду Украї ни від 17.05.2011р. N6 „Про деякі питан ня практики розгляду справ у спорах, що виникають із земел ьних відносин” зазначено, що для правильного вирішення с пору про визнання недійсним договору оренди суттєве знач ення має з'ясування правовог о режиму спірної земельної д ілянки та дотримання сторона ми порядку передачі її в орен ду згідно з вимогами статей 84, 118, 123, 124 ЗК України з урахуванням необхідності у певних випад ках дотримання порядку її ви лучення. З огляду на це судам п отрібно встановлювати наявн ість у відповідної ради повн оважень для вирішення питанн я щодо затвердження проекту відведення і передачі спірно ї земельної ділянки в оренду , а отже й дійсність укладеног о договору, що оспорюється.

З огляду на це судам необхід но враховувати, що оскільки д оговір оренди укладається на виконання рішення органу мі сцевого самоврядування чи ви конавчої влади, то без скасув ання таких рішень у встановл еному законом порядку відсут ні правові підстави для визн ання відповідних договорів н едійсними з підстав відсутно сті повноважень у відповідно ї місцевої ради чи органу вик онавчої влади на затвердженн я проекту відведення та пере дачі спірної земельної ділян ки в оренду.

Приймаючи до уваги, що рішен ням по справі №22/5025/1857/11 можуть бу ти встановлені обставини, що впливають на збирання та оці нку доказів у даній справі, зо крема, факти, що мають преюдиц іальне значення і вони можут ь вплинути на прийняття ріше ння по даній справі, суд вважа є за необхідне провадження у справі №12/5025/1693/11 зупинити до вир ішення справи №22/5025/1857/11.

Керуючись ст. ст.79, 86 Господар ського процесуального кодек су України, суд -

у х в а л и в :

Зупинити провадженн я у справі №12/5025/1693/11 до вирішення справи №22/5025/1857/11.

Зобов' язати сторони повідомити суд про набрання законної сили рішення госпо дарського суду області по сп раві №22/5025/1857/11.

Суддя В.О. Шпа к

Віддруковано в 6 примірника х:

1 - до справи;

2 - позивачу;

3,4 - відповідачам;.

5,6 - прокуратурі.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу18985123
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/5025/1693/11

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 22.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Постанова від 19.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Постанова від 25.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні