Рішення
від 07.11.2011 по справі 39/153
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 39/153 07.11.11

За позовом Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Пресс - Кур"єр Україна"

до Приватного підприємства "Газетна справ а"

про виплату ко мпенсації за порушення автор ського права

Суддя Гумега О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - представник на підставі до віреності № б/н від 11.08.2011 р.

від відповідача: ОСОБА_ 3 - директор, ОСОБА_2 - пре дставник на підставі довірен ості № б/н від 05.10.2011 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Пресс - Кур "єр Україна" (позивач) звернувс я до Господарського суду міс та Києва з позовом до Приватн ого підприємства "Газетна сп рава" (відповідач) про виплат у компенсації за порушення а вторського права в розмірі 86 4 00,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що у виданнях «Интерес ная газета в Украине. Загадки цивилизации»та «Интересная газета в Украине. Мир непізна нного», видавцем яких є відпо відач, без дозволу позивача б ули опубліковані твори (стат ті), які раніше були надрукова ні позивачем у виданні "Тайни ХХ века", оскільки саме позива чу належать виключні майнові авторські права на спірні ст атті, при цьому відповідач зм інив в деяких випадках назви статей та/або імена авторів. О скільки відповідачем були по рушені авторські права позив ача, останній відповідно до с т. 52 Закону України «Про автор ське і суміжні права»звернув ся до суду з позовом про випла ту відповідачем компенсації за порушення авторського пр ава.

Ухвалою Господарського су ду від 09.09.2011 р. порушено провадж ення у справі № 39/153 та призначе но справу до розгляду на 03.10.2011 р . о 10:10 год.

21.09.2011 р. відповідач через відд іл діловодства суду подав кл опотання про ознайомлення з матеріалами справи. Клопотан ня судом задоволено.

26.09.2011 р. відповідач через відд іл діловодства суду подав кл опотання про ознайомлення з матеріалами справи. Клопотан ня судом задоволено.

03.10.2011 р. відповідач через відд іл діловодства суду подав кл опотання, відповідно до яког о просить суд справу розгляд ати у відкритому судовому за сіданні, на наступне судове з асідання запросити директор а ТОВ "Пресс-Курєр-Україна" Є.М .Кабанова, головного редакто ра журналу "Тайни ХХ века" Г.Лі сова та авторів спірних стат ей.

Представник позивача в суд овому засіданні 03.10.2011 р. подав п исьмові пояснення на виконан ня вимог ухвали суду від 09.09.2011 р ., а також залучив до матеріалі в справи копію Свідоцтва про державну реєстрацію друкова ного засобу масової інформац ії «Таємниці ХХ сторіччя»(«Т айны ХХ века») від 23.08.2007 р. (серія КВ № 13078-1962Р) та витяг з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців (серія АЄ № 589678) стосовно відповідача станом на 30.09.2011 р.

Представник відповідача в судовому засіданні 03.10.2011 р. под ав відзив на позов, відповідн о до якого зазначив, що відпов ідач є видавцем друкованих в идань (газет «Интересная газ ета в Украине. Загадки цивили зации»та «Интересная газета в Украине. Мир непізнанного» ) за дорученням засновника ци х видань ОСОБА_3, відповід ач співпрацює з авторами як з а договорами, так і за усною до мовленістю, письмові угоди з авторами спірних статей від повідач не укладав, тоді як бу ли досягнуті усні домовленос ті, з урахуванням яких автори спірних статей надіслали св ої роботи на електронну пошт у відповідача, які в подальшо му і були опубліковані відпо відачем, відповідач просив а вторів спірних статей надати йому належні документи для н арахування авторської винаг ороди, відповідач стверджує, що автори ОСОБА_4 та ОСО БА_5 одержали від відповіда ча авторську винагороди за п ублікацію їх творів (статей). К рім того, відповідач вважає, щ о договори про надання росій ськими авторами виключної лі цензії позивачу на використа ння спірних творів, опубліко ваних у виданнях позивача, є п ідробленими, оскільки, зокре ма, місцем їх підписання зазн ачено Санкт-Петербург, а тако ж вказані договори не містят ь у відповідності до пункту 10. 4, який входить до складу цих д оговорів, підписів сторін на кожній сторінці відповідног о договору, крім того, електро нний лист автора ОСОБА_5 у відповідь на лист директора відповідача ОСОБА_3 свідч ить, що вказаний автор не має н іяких стосунків з українськи ми виданнями.

В судовому засіданні, призн аченому на 03.10.2011 р., на підставі ч . 3 ст. 77 ГПК України, оголошено п ерерву до 17.10.2011 р. о 11:30 год.

05.10.2011 р. відповідач через відд іл діловодства суду подав кл опотання про ознайомлення з матеріалами справи. Клопотан ня судом задоволено.

Представник позивача в суд овому засіданні, призначеном у на 17.10.2011 р., звернувся до суду з усним клопотанням про залуч ення доказів по справі, зокре ма, витягу з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (серія АЄ № 594509) стосовно позива ча станом на 10.10.2011 р. та довідки в ідділення «Подільське»АТ «О ТП Банк»про банківський раху нок позивача. Клопотання пре дставника позивача судом зад оволено.

Представник позивача в суд овому засіданні, призначеном у на 17.10.2011 р., надав письмові пояс нення на відзив відповідача, відповідно до яких, зокрема, з азначив, що чинність авторсь ких договорів на спірні твор и не є предметом розгляду дан ої справи, при цьому відповід ачем не подано доказів того, щ о сторони вказаних договорів ставлять під сумнів їх окрем і умови чи дійсність договор ів в цілому. Крім того, відпові дачем не надано належних док азів на підтвердження укладе ння ним з авторами спірних тв орів усних угод щодо опублік ування цих творів, а факт одер жання авторами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 авторської винаго роди від відповідача не є під твердженням того, що вказані автори надали згоду на здійс нення публікації своїх творі в (статей) у виданнях відповід ача.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 17.10.2011 р., подав письмове клопотання про залучення до казів до матеріалів справи

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 17.10.2011 р., подав клопотан ня про залучення до участі у с праві у якості третіх осіб, як і не заявляють самостійних в имог на предмет спору авторі в спірних статей. Представни к позивача проти заявленого клопотання заперечував. Судо м клопотання представника ві дповідача відхилено як необг рунтоване.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 17.10.2011 р., підтримав пода не ним через відділ діловодс тва суду клопотання, відпові дно до якого просить суд викл икати в судове засідання дир ектора ТОВ "Пресс-Курєр-Украї на" Є.М.Кабанова, головного ред актора журналу "Тайни ХХ века " Лісова Г., авторів спірних ст атей для дачі пояснень. Клопо тання представника відповід ача судом відхилено.

Представник позивача в суд овому засіданні, призначеном у на 17.10.2011 р., надав усні поясненн я по суті заявлених позовних вимог. Позовні вимоги підтри мав повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 17.10.2011 р., надав усні запе речення щодо заявлених позов них вимог та просив відмовит и позивачу в позові.

Представники сторін в судо вому засіданні, призначеному на 17.10.2011 р., звернулися до суду із спільним клопотанням про пр одовження термінів розгляду справи. Клопотання судом зад оволено.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 17.10.2011 р., на під ставі ст.ст. 77, 86 ГПК України, роз гляд справи відкладено на 07.11.20 11 р. о 10:20 год.

18.10.2011 р. представник відповід ача через відділ діловодства суду подав клопотання про за лучення до участі у справі у я кості третіх осіб, які не заяв ляють самостійних вимог на п редмет спору авторів спірних статей. При цьому, згідно наве деного клопотання, відповіда ч додатково повідомив суд, що частина спірних статей була надана відповідачу його кол ишнім кореспондентом, оскіль ки вказані статті знаходилис ь в Інтернеті у вільному дост упі.

Представник позивача в суд овому засіданні, призначеном у на 07.11.2011 р., подав письмове клоп отання про залучення доказів до матеріалів справи, зокрем а, на підтвердження виплати а вторської винагороди автора м за спірні статті відповідн о до авторських договорів (ли ст ООО «Пресс-Курьер Медиа»№ 09 від 02.11.2011 р. директору позивача з переліком творів та сум, що були сплачені вказаною компа нією російським авторам спір них творів на виконання авто рських договорів, лист ООО «П ресс-Курьер Медиа»№ 8 від 02.11.2011 р . до Господарського суду міст а Києва з інформацією про те, щ о вказана російська компанія є засновником та єдиним учас ником ТОВ "Пресс - Кур"єр Украї на" (позивач), листи ОСОБА_5 від 13.10.2011 р. та ОСОБА_4 від 14.10.2011 р., адресовані позивачу). Клоп отання представника позивач а про залучення доказів до ма теріалів справи судом задово лено.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 07.11.2011 р., звернувся до су ду з клопотанням, відповідно до якого просив залучити док ази до матеріалів справи, зок рема, електронні листи голов ного редактора відповідача д о авторів спірних статей, зая ву (про порушення кримінальн ої справи) до Шевченківськог о РУ ГУ МВС України в м. Києві в ід ПП «Газетна справа», а тако ж, відповідач просив залучит и до участі в справі в якості т ретіх осіб без самостійних в имог авторів спірних статей - ОСОБА_4, В.ОСОБА_5, з ог ляду на одержання ними автор ської винагороди від відпові дача.

Вищенаведене клопотання п редставника відповідача суд ом задоволено в частині залу чення доказів до матеріалів справи, тоді як в частині залу чення до участі в справі трет іх осіб - відхилено з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК Укр аїни треті особи, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийнятт я рішення господарським судо м, якщо рішення з господарськ ого спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо одні єї з сторін. Їх може бути залуч ено до участі у справі також з а клопотанням сторін, прокур ора або ініціативи господарс ького суду.

Фактично відповідачем нал ежними доказами не доведено наявність договірних віднос ин міх вказаними особами та в ідповідачем, а також те, що оде ржана авторами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 винагорода від від повідача є саме винагородою за надання їх згоди на здійсн ення публікації спірних твор ів (статей) у виданнях відпові дача. Таким чином, відсутні пі дстави вважати, що рішення з д аного господарського спору м оже вплинути на права або обо в'язки вказаних авторів щодо однієї з сторін.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 07.11.2011, звернувся до суд у з клопотанням про направле ння оригіналів документів до Шевченківського РУ ГУ МВС Ук раїни в м. Києві та зупинення п ровадження у справі. Наведен е клопотання судом відхилене як необґрунтоване та з огляд у на відсутність підстав, пер едбачених статтею 79 ГПК Украї ни, для зупинення провадженн я у даній справі.

Представник відповідача в судовому засіданні, признач еному на 07.11.2011, подав до суду кло потання про залучення до уча сті в справі Кравця Валерія К остянтиновича у якості співв ідповідача, оскільки згідно з листом останнього, направл еним відповідачу, саме вказа на особа знайшла у мережі Інт ернет та надіслала відповіда чу спірні твори. Наведене кло потання судом відхилено з ог ляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 ГПК Укр аїни господарський суд за на явністю достатніх підстав ма є право до прийняття рішення залучити за клопотанням сто рони або за своєю ініціативо ю до участі у справі іншого в ідповідача.

Фактично відповідачем не н адано, а матеріали справи не м істять, належних та допустим их доказів в розумінні ст. 34 ГП К України на підтвердження д остатності підстав для залуч ення до участі у справі в якос ті іншого відповідача (співв ідповідача) Кравця Валерія К остянтиновича. Крім того, поз ивач звернувся з позовними в имогами саме до відповідача.

В судовому засіданні 07.11.2011 р. п редставник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив стягнути з відпові дача компенсацію за порушенн я авторського права на 9 творі в у розмірі 86400 грн.

Відповідач проти задоволе ння позовних вимог заперечув ав повністю.

Після виходу суду з нарадчо ї кімнати, у судовому засідан ні 07.11.2011 р. було проголошено вст упну та резолютивну частину рішення та повідомлено, що по вне рішення буде складено у т ермін, передбачений ч. 4 ст. 85 ГП К України.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача та відпов ідача, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, ог лянувши в судових засіданнях оригінали документів, копії яких знаходяться в матеріал ах справи, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 1 ст. 154 Госпо дарського кодексу України ві дносини, пов' язані з викори станням у господарській діял ьності та охороною прав інте лектуальної власності, регул юються Господарським кодекс ом України та іншими законам и.

До відносин, пов' язаних з в икористанням у господарські й діяльності прав інтелектуа льної власності, застосовуют ься положення Цивільного код ексу України з урахуванням о собливостей, передбачених Го сподарським кодексом Україн и та іншими законами (ч. 2 ст. 154 Го сподарського кодексу Україн и).

Частиною 1 ст. 418 Цивільного к одексу України визначено, що право інтелектуальної влас ності - це право особи на рез ультат інтелектуальної, твор чої діяльності або на інший о б' єкт права інтелектуально ї власності, визначений Циві льним кодексом України та ін шим законом.

Право інтелектуальної вла сності є непорушним відповід но до ч. 3 ст. 418 Цивільного кодек су України. Ніхто не може бути позбавлений права інтелекту альної власності чи обмежени й у здійсненні, крім випадків , передбачених законом.

До об' єктів права інтелек туальної власності, відповід но до ч. 1 ст. 420 Цивільного кодек су України, зокрема, належать літературні та художні твор и.

Об' єктами авторського пр ава, відповідно до ч. 1 ст. 433 Циві льного кодексу України, є, в то му числі, літературні та худо жні твори, зокрема, романи, пое ми, статті та інші письм ові твори.

Закон України від 23.12.1993 року № 3792-XII "Про авторське право і сумі жні права" (надалі - Закон Укр аїни "Про авторське право і су міжні права") в п. 1 ч. 1 ст. 8 також в изначає, що об' єктами автор ського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтв а, зокрема, літературні письм ові твори белетристичного, п убліцистичного, наукового, т ехнічного або іншого характе ру (книги, брошури, статті тощо).

Суб' єктами права інтелек туальної власності є: творец ь (творці) об' єкта права інте лектуальної власності (автор , виконавець тощо) та інші особ и, яким належать особисті нем айнові та (або) майнові права і нтелектуальної власності ві дповідно до Цивільного кодек су України, іншого закону чи д оговору (ч. 1 ст. 421 Цивільного ко дексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 435 Цивіль ного кодексу України, первин ним суб' єктом авторського п рава є автор твору. Суб' єкта ми авторського права є також інші фізичні та юридичні осо би, які набули прав на твори ві дповідно до договору або зак ону (ч. 2 ст. 435 Цивільного кодекс у України).

Суб'єктами авторського пра ва, відповідно до ст. 7 Закону У країни "Про авторське право і суміжні права", є автори творі в, зазначених у частині перші й статті 8 цього Закону, їх спа дкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали св ої авторські майнові права.

Відповідно до ч. 1 ст. 424 Цивіль ного кодексу України, майнов ими правами інтелектуальної власності, зокрема, є виключн е право дозволяти використан ня об' єкта права інтелектуа льної власності; виключне пр аво перешкоджати неправомір ному використанню об' єкта п рава інтелектуальної власно сті, в тому числі забороняти т аке використання.

Майновими правами інтелек туальної власності на твір, з гідно ч. 1 ст. 440 Цивільного коде ксу України, зокрема, є викл ючне право дозволяти викорис тання твору.

Частиною 1 ст. 15 Закону Україн и "Про авторське право і суміж ні права" передбачено, що до ма йнових прав автора (чи іншої о соби, яка має авторське право ) належить: а) виключне право н а використання твору; б) виклю чне право на дозвіл або забор ону використання твору іншим и особами.

Виключним правом, відповід но до ст. 1 Закону України "Про а вторське право і суміжні пра ва", є майнове право особи, яка має щодо твору авторське пра во і (або) суміжні права, на вик ористання цих об' єктів авто рського права і (або) суміжних прав лише нею і на видачу лише цією особою дозволу чи забор ону їх використання іншим ос обам у межах строку, встановл еного цим Законом;

Відповідно до ч. 1 ст. 427 Цивіль ного кодексу України, майнов і права інтелектуальної влас ності можуть бути передані в ідповідно до закону повністю або частково іншій особі.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про авторське право і суміжні права", майнові прав а автора (чи іншої особи, яка м ає авторське право) можуть бу ти передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями с татті 31 Закону, після чого ця о соба стає суб'єктом авторськ ого права.

Згідно ч. 1 ст. 31 Закону Україн и "Про авторське право і суміж ні права" автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права , зазначені у статті 15 цього За кону, будь-якій іншій особі по вністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншо ї особи, яка має авторське пра во) оформляється авторським договором.

Згідно ч. 1 ст. 32 Закону Україн и "Про авторське право і суміж ні права", автору та іншій особ і, яка має авторське право, нал ежить виключне право надават и іншим особам дозвіл на вико ристання твору будь-яким одн им або всіма відомими способ ами на підставі авторського договору. Використання твору будь-якою особою допускаєть ся виключно на основі авторс ького договору, за винятком в ипадків, передбачених стаття ми 21-25 закону.

Передача права на використ ання твору іншим особам, згід но ч. 2 ст. 32 Закону України "Про а вторське право і суміжні пра ва", може здійснюватися на осн ові авторського договору про передачу виключного права н а використання твору або на о снові авторського договору п ро передачу невиключного пра ва на використання твору.

Частиною 3 ст. 32 Закону Україн и "Про авторське право та сумі жні права" встановлено, що за а вторським договором про пере дачу виключного права на вик ористання твору автор (чи інш а особа, яка має виключне авто рське право) передає право ви користовувати твір певним сп особом і у встановлених межа х тільки одній особі, якій ці п рава передаються, і надає цій особі право дозволяти або за бороняти подібне використан ня твору іншим особам. При цьо му за особою, яка передає викл ючне право на використання т вору, залишається право на ви користання цього твору лише в частині прав, що не передают ься.

Договір про передачу прав н а використання творів вважає ться укладеним, якщо між стор онами досягнуто згоди щодо в сіх істотних умов (строку дії договору, способу використа ння твору, території, на яку по ширюється передаване право, розміру і порядку виплати ав торської винагороди, а також інших умов, щодо яких за вимог ою однієї із сторін повинно б ути досягнено згоди (ч. 2 ст. 33 За кону України "Про авторське п раво і суміжні права").

Відповідно до ч. 2 ст. 426 Цивіль ного кодексу України, особа, я ка має виключне право дозвол яти використання об' єкта пр ава інтелектуальної власнос ті, може використовувати цей об' єкт на власний розсуд з д одержанням при цьому прав ін ших осіб.

Використання об' єкта пра ва інтелектуальної власност і іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виклю чне право дозволяти використ ання об' єкта права інтелект уальної власності, крім випа дків правомірного використа ння без такого дозволу, перед бачених Цивільним кодексом У країни та іншим законом (ч. 3 ст . 426 Цивільного кодексу Україн и).

Аналогічна норма стосовно використання твору міститьс я в ч. 1 ст. 443 Цивільного кодексу України.

Умови надання дозволу (вида чі ліцензії) на використання об'єкта права інтелектуальн ої власності можуть бути виз начені ліцензійним договоро м, який укладається з додержа нням вимог Цивільного кодекс у України та іншого закону (ч. 4 ст. 426 Цивільного кодексу Укра їни).

В ході розгляду справи по су ті судом встановлено, що у газ еті "Тайны ХХ века" (Свідоцтво про державну реєстрацію друк ованого видання КВ № 13078-1962Р від 23.08.2007 р.), видавником та засновни ком якої є позивач, було опубл іковано статті: "Тайна строит ельства пирамид", автор ОСО БА_4 (№ 4 за лютий 2011 року); "Кто уб ил Григория Распутина", автор ОСОБА_5 (№ 7 за лютий 2011 року); "Мир невиданных зверей", автор ОСОБА_6 (№47 за грудень 2010 рок у); "Огни долины Хессдален", авт ор ОСОБА_7 (№ 48 грудень 2010 рок у); "Рогатые дезертиры молдавс ких подземелий", автор ОСОБ А_8 (№ 51 за грудень 2010 року); "Кто на свете всех умнее", авт ор ОСОБА_6 (№ 1-2 за січень 2011 р. ); "Кровосмешение фараонов - п роклятие Древнего Египта", ав тор ОСОБА_9 (№ 43 за листопад 2010 року); "Трудно быть воло сатым", автор ОСОБА_10 (№ 49 за грудень 2010 р.); "Такого не бывает ", автор ОСОБА_6.№ 41 жовтень 20 10 року (надалі - твори).

Згідно з ч. 1, 2 ст. 11 Закону Укра їни "Про авторське право та су міжні права" первинним суб'єк том, якому належить авторськ е право, є автор твору. За відс утності доказів іншого автор ом твору вважається особа, за значена як автор на оригінал і або примірнику твору (презу мпція авторства).

Керуючись ч. 1, 2 ст.11 Закону Укр аїни "Про авторське право та с уміжні права" та за відсутнос ті доказів іншого, суд вважає встановленим, що авторами за значених творів є особи, вказ ані в якості таких поряд з тек стами творів, опублікованих у відповідних номерах газети "Тайны ХХ века".

До дати опублікування твор ів у газеті "Тайны ХХ века" авт ори творів надали позивачу в иключні права використовува ти твори, а також дозволяти та забороняти їх використання іншим особам за авторськими договорами про надання виклю чного права на використання творів (виключної ліцензії), в иключних прав дозволяти вико ристання творів та перешкодж ати використанню твору (далі по тексту - авторські догов ори). Серед способів використ ання творів, у авторських дог оворах, зокрема, зазначено та кі, як опублікування та викор истання у складі збірок, анто логій, енциклопедій, інших ск ладених творів.

Оцінивши та дослідивши всі зазначені докази в сукупнос ті, суд прийшов до висновку, що позивач володіє на територі ї України виключними майнови ми авторськими правами на тв ори, а саме:

- на статтю ОСОБА_4 "Тайна строительства пирамид" з 15.01.2011 згідно з Авторським договоро м № 7/11 від 15.01.2011 р.;

- на статтю ОСОБА_5 "Кто уб ил Григория Распутина" з 01.12.2010 з гідно з Авторським договором № 43/10 від 01.12.2010;

- на статтю ОСОБА_6 "Мир не виданных зверей" з 01.06.2010 згідно з Авторським договором № 24/10 ві д 01.06.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_7 "Огни д олины Хессдален" з 01.06.2010 згідно з Авторським договором № 22/10 ві д 01.06.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_8 "Рогат ые дезертиры молдавских подз емелий" з 05.02.2010 згідно з Авторсь ким договором № 15/10 від 05.02.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_6 "Кто на свете всех умнее" з 01.12.2010 згідно з Авторським договором № 42/10 ві д 01.12.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_9 "Крово смешение фараонов - проклят ие Древнего Египта" з 01.06.2010 згід но з Авторським договором № 26/ 10 від 01.06.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_10 "Трудн о быть волосатым" з 01.06.2010 згідно з Авторським договором № 21/10 ві д 01.06.2010 р.;

- на статтю ОСОБА_6 "Таког о не бывает" з 01.12.2010 згідно з авт орським договором № 41/10 від 01.12.201 0 р.

При цьому суд не бере до ува ги доводи відповідача про те , що наведені авторські догов ори є сфальсифікованими, а пі дписи авторів на них підробл еними з огляду на наступне.

На підтвердження зазначен их доводів відповідач, зокре ма, вказує на те, що автори спі рних творів ОСОБА_5 та ОС ОБА_4 прийняли від відповід ача авторську винагороду за статті, відповідно "Тайна стр оительства пирамид" та "Кто уб ил Григория Распутина".

Натомість, такі доводи відп овідача спростовуються наяв ними в матеріалах справи лис том ОСОБА_4 від 14.10.2011 р. та лис том ОСОБА_5 від 13.10.2011 р., в яких вказані автори підтверджуют ь підписання ними з позиваче м відповідних авторських дог оворів, згоду з їх умовами та о тримання належної авторсько ї винагороди. Кожен з наявних в матеріалах справи авторсь ких договорів щодо спірних т ворів містить вказівку на ви значений твір, перелік прав, щ о передаються та строк, на яки й передаються права, підписа ний сторонами у відповідному розділі й не містить умови пр о те, що відсутність підписів сторін на кожному аркуші авт орського договору має наслід ком його недійсність. Разом з цим суд вважає за необхідне з азначити, що дійсність автор ських договорів не є предмет ом розгляду даної справі.

Крім того, з матеріалів спра ви вбачається, що сплачена ві дповідачем вищевказаним авт орам винагорода, була фактич но сплачена вже після поруше ння провадження по справі, пр и цьому підстави вважати так у сплату саме авторською вин агородою за надання авторами згоди на здійснення публіка ції їх статей у виданнях відп овідача відсутні.

Як встановлено судом, після опублікування спірних творі в у газеті "Тайны ХХ века", вони були опубліковані у видання х "Интересная газета в Украин е. Загадки цивилизации", "Интер есная газета в Украине. Мир не познанного", видавцем яких є в ідповідач відповідно до Свід оцтва про державну реєстраці ю друкованого засобу масової інформації КВ № 11311-191Р від 08.06.2006 р., Свідоцтва про державну реєс трацію друкованого засобу ма сової інформації КВ № 11908-779Р від 31.10.2006 р. та відповідних доручен ь ОСОБА_3 як засновника вк азаних видань.

Зокрема, у газеті "Интересна я газета в Украине. Загадки ци вилизации" № 8 за 2011, замовленій до друку 21.04.2011, опубліковано ст аттю ОСОБА_4 "Тайна строит ельства пирамид" під назвою "Т айна строительства пирамид р аскрыта" з зазначенням того ж автора, статтю ОСОБА_5 "Кто убил Григория Распутина" під назвою "Зачем убили Григория Распутина" з зазначенням тог о ж автора, статтю ОСОБА_6 "М ир невиданных зверей" під тіє ю ж назвою та з тим же іменем а втора.

Також, у газеті "Интересная газета в Украине. Мир непозна нного" № 4 за 2011 р. (замовленій до друку 24.02.2011), опубліковано статт ю ОСОБА_7 "Огни долины Хесс дален" під тією ж назвою та з т им же іменем автора; статтю ОСОБА_8 "Рогатые дезертиры м олдавских подземелий" під на звою "Рогатые дезертиры Белг ород-Днестровских поземелий " та з іменем автора - ОСОБА_11 ; статтю ОСОБА_6 "Кто на све те всех умнее" під тією ж назво ю та з іншим іменем автора - ОСОБА_12.

Також, у газеті "Интересная газета в Украине. Мир непозна нного" № 8 за 2011 р. (замовлено до д руку 21.04.2011) опубліковано статтю ОСОБА_9 "Кровосмешение фа раонов - проклятие Древнего Египта" під тією ж назвою та з тим же іменем автора; статтю ОСОБА_10 "Трудно быть волос атым" під тією ж назвою та з ін шим іменем автора - ОСОБА_1 3; статтю ОСОБА_6 "Такого н е бывает" під назвою "Удивител ьные и забавные" та з іншим іме нем автора - ОСОБА_12.

Представником відповідача надано суду адресований ОС ОБА_8 лист головного редакт ора видань "Интересная газет а в Украине. Загадки цивилиза ции" та "Интересная газета в Ук раине. Мир непознанного" ОС ОБА_3 від 10 жовтня 2011 року, в яко му ОСОБА_8 пропонується сп латити авторську винагороду за опублікування його твору "Рогатые дезертиры молдавск их подземелий" у випуску газе ти "Интересная газета в Украи не. Мир непознанного" № 4 за 2011 р., що, як зазначено в листі, було зроблено без узгодження з ав тором з вини редактора. Предс тавник відповідача надав так ож лист ОСОБА_3 з подібним змістом, адресований ОСОБА _10 стосовно твору ОСОБА_10 "Трудно быть волосатым".

Крім того, представник пози вача, разом з поясненнями на в ідзив, надав суду лист головн ого редактора видань "Интере сная газета в Украине. Загадк и цивилизации" та "Интересная газета в Украине. Мир непозна нного" ОСОБА_3 від 27.09.2010 р., адр есований К.Фьодорову, в якому йдеться про те, що в декількох номерах газети "Интересная г азета в Украине" з вини редакт ора були опубліковані матері али зазначеного автора "Мир н евиданных зверей", "Такого не б ывает", "Кто на свете всех умне е" без погодження з ним, у зв»я зку з чим приносяться вибаче ння, а також пропонується пов ідомити реквізити для сплати авторської винагороди.

У зв' язку з наведеним, суд вважає встановленим, що опуб лікована у випуску газети "Ин тересная газета в Украине. Ми р непознанного" № 4 за 2011 р. статт я "Рогатые дезертиры Белгоро д-Днестровских поземелий" пі д іменем автора - ОСОБА_11 є тим же твором, що і стаття "Рог атые дезертиры молдавских по дземелий" ОСОБА_8, опублік ована в цьому ж випуску статт я "Кто на свете всех умнее" під іменем автора - ОСОБА_12 є статтею "Кто на свете всех умн ее" ОСОБА_6; опублікована у випуску газети "Интересная г азета в Украине. Мир непознан ного" № 8 за 2011 р. стаття "Трудно б ыть волосатым" під іменем авт ора - ОСОБА_13 є статтею "Т рудно быть волосатым" ОСОБА _10, опублікована в цьому ж ви пуску стаття "Удивительные и забавные" під іменем автора - ОСОБА_12 є статтею ОСОБА_6 "Такого не бывает".

Як вбачається з поданого пр едставником відповідача в су довому засіданні 03.10.2011 р. відзив у на позовну заяву, з авторами спірних творів у відповідач а були укладені усні договор и на опублікування в порядку п. 1 ст. 33 Закону України "Про авт орське право і суміжні права ", а тексти спірних творів (ста тей) отримувались відповідач ем від авторів електронною п оштою.

Згідно частини 1 статті 33 Зак ону України "Про авторське пр аво та суміжні права" договор и про передачу прав на викори стання творів укладаються у письмовій формі. В усній форм і може укладатися договір пр о використання (опублікуванн я) твору в періодичних виданн ях (газетах, журналах тощо).

Частиною 2 наведеної статті передбачено, що договір про п ередачу прав на використання творів вважається укладеним , якщо між сторонами досягнут о згоди щодо всіх істотних ум ов (строку дії договору, спосо бу використання твору, терит орії, на яку поширюється пере даване право, розміру і поряд ку виплати авторської винаго роди, а також інших умов, щодо яких за вимогою однієї із сто рін повинно бути досягнено з годи).

В той же час, жодних доказів на підтвердження укладення відповідачем з авторами спір них творів усних угод, в т.ч. до сягнення між сторонами згоди щодо всіх істотних умов таки х угод, рівно як і надсилання а вторами відповідачу спірних творів, суду надано не було.

Крім того, в судовому засіда нні 17.10.2011 представник відповід ача переглянув свої тверджен ня у відзиві на позов, надавши пояснення про те, що за резуль татами проведеної службової перевірки ним було встановл ено, що тексти спірних творів направлялись до редакції ви дань відповідача його колишн ім співробітником В.К. Кравце м електронною поштою. На підт вердження вказаного, відпові дачем було надано акт переві рки, а також лист ОСОБА_14 ві д 06.10.2011 р., в якому останній ствер джує, що тексти спірних творі в були взяті ним з відкритих д жерел у мережі Інтернет, які н е містили застереження про з аборону передрукування твор ів. Роздруківки з мережі Інте рнет з посиланнями на деякі з і спірних творів було залуче но до матеріалів справи судо м. На думку представника відп овідача, знаходження спірних творів у вільному доступі в м ережі Інтернет вказує на те, щ о автори спірних творів не ук ладали з позивачем авторськи х договорів на спірні твори.

За змістом ч. 3 ст. 32 Закону Укр аїни "Про авторське право і су міжні права" за особою, яка пер едає виключне право на викор истання твору, залишається п раво на використання цього т вору лише в частині прав, що не передаються. Авторськ і договори, укладені щодо спі рних творів не містять полож ень про те, що позивачу переда ється виключне право на вико ристання творів у мережі Інт ернет. Таким чином, суд не може погодитись з думкою предста вника відповідача про те, що р озміщення спірних творів в м ережі Інтернет є доказом від сутності між авторами спірни х творів та позивачем зобов' язань за відповідними авторс ькими договорами.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Господ арського процесуального код ексу України, підприємства, у станови, організації, інші юр идичні особи (у тому числі іно земні), мають право звертатис я до господарського суду згі дно з встановленою підвідомч істю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюв аних законом інтересів, а так ож для вжиття передбачених Г осподарським процесуальним кодексом України заходів, сп рямованих на запобігання пра вопорушенням.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 441 Циві льного кодексу України викор истанням твору, серед іншого , є опублікування (випуск у сві т).

Твір вважається опубліков аним (випущеним у світ), якщо в ін будь-яким способом повідо млений невизначеному колу ос іб, у тому числі виданий, публі чно виконаний, публічно пока заний, переданий по радіо чи т елебаченню, відображений у з агальнодоступних електронн их системах інформації (ч. 1 ст . 442 Цивільного кодексу Україн и).

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни від 05.06.1997, № 318/97-ВР "Про видав ничу справу" визначено, що вид авцем є фізична чи юридична о соба, яка здійснює підготовк у і випуск видання.

У вихідних даних залучени х до матеріалів справи примі рників газет "Интересная газ ета в Украине. Загадки цивили зации" № 8 за 2011 р., "Интересная га зета в Украине. Мир непознанн ого" № 4 за 2011 р. та "Интересная га зета в Украине. Мир непознанн ого" № 8 за 2011 р. в якості видавця зазначається Приватне підпр иємство "Газетна справа" (відп овідач).

Крім того, в матеріалах спра ви наявні доручення, видані ОСОБА_3, як засновником газе т "Интересная газета в Украин е. Загадки цивилизации" (Свідо цтво про державну реєстрацію друкованого видання КВ № 11311-191Р від 08.06.2006 р.) та "Интересная газет а в Украине. Мир непознанного " (Свідоцтво про державну реєс трацію друкованого видання КВ № 11908-779Р від 31.10.2006), за якими він д оручає відповідачу здійснюв ати підготовку, випуск у світ та реалізацію, зокрема, вказа них видань.

Відповідно до п.1.3.2. та п.1.3.6. авт орських договорів, що є однот ипними, позивачу надано викл ючне право використовувати с пірні твори шляхом опублікув ання та використання у склад і збірок, інших складених тво рів. Згідно з п.1.3.13. авторських д оговорів Товариству з обмеже ною відповідальністю "Пресс - Кур"єр Україна" (позивачу) над ано право дозволяти або забо роняти використовувати спір ні твори будь-яким способом з наведених у авторських дого ворах.

Зібрані у справі докази сві дчать, що позивач як особа, які й належать виключні майнові авторські права на спірні тв ори, зокрема, виключне право д озволяти їх використання в р озумінні ч. 1 ст. 440 Цивільного к одексу України та ч. 1 ст. 15 Зако ну України "Про авторське пра во і суміжні права", не надавав відповідачу відповідного до зволу на їх використання.

Таким чином, судом встановл ено, що здійснивши опублікув ання спірних творів у газета х "Интересная газета в Украин е. Загадки цивилизации" № 8 за 201 1 р., Интересная газета в Украи не. Мир непознанного" № 4 за 2011 р. та "Интересная газета в Украи не. Мир непознанного" № 8 за 2011 р. без дозволу позивача, відпов ідач порушив виключні майнов і авторські права позивача.

Частиною 1 ст. 15 Цивільного ко дексу України передбачено, щ о кожна особа має право на зах ист свого цивільного права у разі його порушення, невизна ння або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивіль ного кодексу України кожна о соба має право звернутися до суду за захистом свого особи стого немайнового або майнов ого права та інтересу. Частин ою другою цієї статті визнач ено способи захисту цивільни х прав та інтересів. Суд може з ахистити цивільне право або інтерес іншим способом, що вс тановлений договором або зак оном.

Стаття 52 Закону України "Про авторське право і суміжні пр ава" визначає способи цивіль но-правового захисту авторсь кого права і суміжних прав.

Відповідно до ст. 20 Цивільно го кодексу України, право на з ахист особа здійснює на свій розсуд.

З огляду на положення зазна ченої норми та принцип диспо зитивності у господарському судочинстві, позивач має пра во вільно обирати способи за хисту порушеного права чи ін тересу.

Відповідно до п. "а" ст. 50 Закон у України "Про авторське прав о і суміжні права", порушенням , зокрема авторського права, щ о дає підстави для судового з ахисту, є вчинення будь-якою о собою дій, які порушують, зокр ема майнові права суб' єктів авторського права, визначен і статтею 15 Закону, з урахуван ням передбачених законом обм ежень майнових прав.

Судом було встановлено, що п озивач є суб' єктом авторськ ого права, якому належать вик лючні майнові авторські прав а на спірні твори.

Факт використання відпові дачем спірних творів без доз волу позивача був встановлен ий в судовому засіданні.

Порушення права інтелекту альної власності, в тому числ і невизнання цього права чи п осягання на нього, тягне за со бою відповідальність, встано влену Цивільним кодексом Укр аїни, законом чи договором (ст . 431 Цивільного кодексу Україн и).

Захист особистих немайнов их і майнових прав суб'єктів а вторського права і (або) суміж них прав здійснюється в поря дку, встановленому адміністр ативним, цивільним і криміна льним законодавством (ст. 51 За кону України "Про авторське п раво і суміжні права").

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про авторське право і суміжні права" визначено, щ о за захистом свого авторськ ого права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права т а суміжних прав мають право з вертатися в установленому по рядку до суду та інших органі в відповідно до їх компетенц ії.

Статтею 52 Закону України "Пр о авторське право і суміжні п рава" надається можливість о собі звертатися до суду з поз овом про виплату компенсацій .

Пунктом 6 Оглядового листа В ищого господарського суду Ук раїни від 14.12.2007р. № 01-8/974 "Про практи ку застосування господарськ ими судами законодавства про захист прав на об' єкти інте лектуальної власності" встан овлено, що стягнення компенс ації як спосіб правового зах исту порушеного права інтеле ктуальної власності має заст осовуватися лише у випадках та в порядку, встановлених за коном.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 432 Циві льного кодексу України, суд у випадках та в порядку, встано влених законом, може постано вити рішення, зокрема, про зас тосування разового грошово го стягнення замість відшкод ування збитків за неправомір не використання об' єкта пра ва інтелектуальної власност і. Розмір стягнення визначає ться відповідно до закону з у рахуванням вини особи та інш их обставин, що мають істотне значення.

Відповідно до п. «г»ч. 1 ст. 52 За кону України "Про авторське п раво і суміжні права", при пору шеннях будь-якою особою, зокр ема авторського права, перед бачених статтею 50 Закону, суб' єкти авторського права мають право подавати позови про ві дшкодування збитків (матеріа льної шкоди), включаючи упуще ну вигоду, або стягнення дохо ду, отриманого порушником вн аслідок порушення ним авторс ького права, або виплату комп енсацій.

Пунктом "г" ч. 2 ст. 52 Закону Укр аїни "Про авторське право і су міжні права" передбачено, що с уд має право постановити ріш ення чи ухвалу про: виплату ко мпенсації, що визначається с удом, у розмірі від 10 до 50000 мінім альних заробітних плат, замі сть відшкодування збитків аб о стягнення доходу.

При визначенні компенсаці ї, яка має бути виплачена замі сть відшкодування збитків чи стягнення доходу, суд зобов'я заний у встановлених пунктом "г" ч. 2 ст. 52 Закону України "Про а вторське право і суміжні пра ва" межах визначити розмір ко мпенсації, враховуючи обсяг порушення та (або) наміри відп овідача.

Відповідно до п. 33 Рекоменда цій Президії Вищого господар ського суду України від 10.06.2004р. № 04-5/1107 "Про деякі питання практи ки вирішення спорів, пов' яз аних із захистом прав інтеле ктуальної власності" передба чено, що компенсація підляга є виплаті у разі доведення фа кту порушення майнових прав суб' єкта авторського права , а не розміру заподіяних збит ків. Для задоволення вимоги п ро виплату компенсації доста тньо наявності доказів вчине ння особою дій, які визнаютьс я порушенням авторського пра ва. Стягнення компенсації є о дним з видів відповідальност і за порушення авторського п рава, який застосовується як альтернативний захід у випа дку неможливості точного обч ислення завданих у зв' язку з правопорушенням збитку та розміру отриманого порушник ом доходу.

Аналогічні позиції виклад ені також в Оглядових листах Вищого господарського суду України від 27.06.2008р. № 01-8/383/1 "Про пра ктику застосування господар ськими судами законодавства про захист прав на об' єкти і нтелектуальної власності" (п . 2 та 3), від 17.04.2006р. № 01-8/846 "Про практик у застосування господарськи ми судами законодавства про захист прав на об' єкти авто рського права і суміжних пра в" (п. 4), від 06.05.2005р. № 01-8/784 "Про практик у застосування господарськи ми судами законодавства про захист прав на об' єкти авто рського права і суміжних пра в" (п. 11).

Згідно п. 2.2. Роз' яснення Вищ ого арбітражного суду Україн и № 02-5/289 від 18.09.1997р. "Про деякі питан ня практики застосування Гос подарського процесуального кодексу України", будь-які под ані учасниками процесу доказ и підлягають оцінці судом на предмет належності і допуст имості. Вирішуючи питання що до доказів, господарські суд и повинні враховувати інстит ут допустимості засобів дока зування, згідно з яким обстав ини справи, що відповідно до з аконодавства повинні бути пі дтверджені певними засобами доказування, не можуть підтв ерджуватись іншими засобами доказування. Що ж до належнос ті доказів, то нею є спроможні сть відповідних фактичних да них містити інформацію стосо вно обставин, які входять до п редмету доказування з даної справи.

Суд приходить до висновку, щ о в процесі розгляду справи п озивачем належними засобами доказування доведено факт н аявності у нього виключних м айнових авторських прав на с пірні твори. Суд також приход ить до висновку, що позивачем був доведений факт порушенн я відповідачем виключних май нових авторських прав позива ча, що дає позивачу право на зв ернення до суду з вимогою про стягнення компенсації з від повідача, як порушника автор ського права.

В той же час, відповідач нал ежних і допустимих доказів н а спростування наведених поз ивачем обставин суду не нада в.

Відповідно до п. 33 Рекоменда цій Президії Вищого господар ського суду України від 10.06.2004р. № 04-5/1107 "Про деякі питання практи ки вирішення спорів, пов' яз аних із захистом прав інтеле ктуальної власності", розмір компенсації визначається у межах заявлених вимог у зале жності від характеру порушен ня, ступеню вини відповідача та інших обставин з урахуван ням тривалості порушення та його обсягу, передбачуваного розміру збитків потерпілої особи, розміру доходу, отрима ного внаслідок правопорушен ня, кількості потерпілих осі б, наміру відповідача, можлив остей відновлення попереднь ого стану та необхідних для ц ього зусиль тощо.

Згідно п. 6 Оглядового листа Вищого господарського суду України від 22.01.2007р. № 01-8/25 "Про прак тику застосування господарс ькими судами законодавства п ро захист прав на об' єкти ав торського права і суміжних п рав", розмір компенсації, що ви значається судом при порушен ні авторського права замість відшкодування збитків або с тягнення доходу, не обов' яз ково має точно відповідати р озмірові шкоди, що була завда на, проте повинен співвіднос итися з нею певним чином, оскі льки особливою функцією циві льно-правової відповідально сті є відшкодування майнових витрат, завданих правопоруш енням.

Виходячи з фактичних обста вин справи, що підтверджують ся наявними у матеріалах спр ави належними і допустимими доказами, вбачається наступн е:

- відповідач здійснював ви користання об' єктів авторс ького права, належних позива чу, зокрема, спірних статей;

- використання відповідаче м об' єктів авторського прав а, належних позивачу, мало нео дноразовий характер;

- загальний наклад кожного п римірника видань відповідач а, в яких було використано об' єкти авторського права позив ача, згідно з їх вихідними дан ими складає 425 000 примірників;

- можливості відновлення п опереднього стану не існує.

Позивач просить встановит и розмір компенсації в сумі 864 00,00 грн., виходячи при цьому з 960,00 грн. мінімальної заробітної плати, що була встановлена ст аном на момент звернення поз ивача з позовом до суду (згідн о Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2011 рік»в ід 23.12.2010 р. № 2857-VI), у розмірі 10 мініма льних заробітних плат за кож ен з 9 об' єктів авторського п рава, опублікованих відповід ачем без дозволу позивача (960,00 грн. х 10 х 9 = 86400,00 грн.).

З огляду на те, що заявлений розмір компенсації є мініма льним відповідно до "г" ч. 2 ст. 52 З акону України "Про авторське право і суміжні права", позовн і вимоги про стягнення з відп овідача компенсації у розмі рі 86400,00 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Частиною 1 ст. 32 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни передбачено, що доказа ми у справі є будь-які фактичн і дані, на підставі яких госпо дарський суд у визначеному з аконом порядку встановлює на явність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги і заперечення сторін, а так ож інші обставини, які мають з начення для правильного вирі шення господарського спору.

Відповідно до вимог ст. 33 Гос подарського процесуального кодексу України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 2 ст. 34 Господарського процесуальн ого кодексу України).

Відповідно до ст. 43 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д оцінює докази на своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на всебічному, повно му і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом. Ніякі дока зи не мають для господарсько го суду заздалегідь встановл еної сили. Визнання однією ст ороною фактичних даних і обс тавин, якими інша сторона обґ рунтовує свої вимоги або зап еречення, для господарського суду не є обов'язковим.

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що до води позивача знайшли своє п ідтвердження в ході розгляду справи, а встановленні в судо вому засіданні факти відпові дають фактичним обставинам і матеріалам справи, тому суд п овністю задовольняє вимоги п озивача про виплату відповід ачем компенсації за порушенн я авторського права в розмір і 86 400,00 грн.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 4 Декрету Каб інету Міністрів України від 21.01.1993р. «Про державне мито»(в ре дакції, яка була чинним стано м на час звернення позивача з позовом до суду), від сплати д ержавного мита звільняються позивачі - за позовами, що ви пливають, зокрема з авторськ ого права. Порядком оплати ви трат з інформаційно-технічно го забезпечення судових проц есів, пов' язаних з розглядо м цивільних та господарських справ, та їх розмірів, затверд женим постановою Кабінету Мі ністрів України від 21.12.2005р. № 1258, п ередбачено, що для позивачів , звільнених у встановленому порядку від сплати державно го мита, визначено нульову ст авку витрат з інформаційно-т ехнічного забезпечення судо вих процесів, пов' язаних з р озглядом цивільних та господ арських справ.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України (в редакції, яка бул а чинна станом на час звернен ня позивача з позовом до суду ), державне мито, від сплати як ого позивач у встановленому порядку звільнений, стягуєть ся з відповідача в доход бюдж ету пропорційно розміру задо волених вимог, якщо відповід ач не звільнений від сплати д ержавного мита. Якщо спір ви ник внаслідок неправильних д ій сторони, господарський су д має право покласти на неї де ржавне мито незалежно від ре зультатів вирішення спору.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 20, 418, 420, 421, 424, 426, 427, 430, 431, 432, 435, 440, 442, 443, Цивільного кодек су України, ст. 154 Господарсько го кодексу України, ст.ст. 1, 8, 15, 31, 32, 33, 50, 52 Закон України від 23.12.1993, № 3792 -XII “Про авторське право і сумі жні права”, ст. 1 Закону Україн и від 05.06.1997, № 318/97-ВР "Про видавничу справу", ст.ст. 1, 24, 27, 32, 33, 34, 43, 49, 82-85, 116 Гос подарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного під приємства «Газетна справа»(0 1135, м. Київ, вул. Золотоустівськ а, будинок 10-12, кв. 40, ідентифікац ійний код 36691575; р/р № 26005014040519 у філії ВАТ Держ ЕКСП.-ІМП. Банк, МФО 380333) , або з будь-якого іншого рахун ку, виявленого державним вик онавцем під час виконання рі шення суду, на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Пресс - Кур"єр Україна" ( 04053, м. Київ, провулок Киянівськ ий, будинок 3-7, ідентифікаційн ий код 34494387, р/р 26000701311744 в АТ «ОТП Бан к»м. Києва, МФО 300528) 86400 грн. (вісім десят шість тисяч чотириста гривень 00 коп.) компенсації за порушення майнових авторськ их прав.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Газетна справ а»(01135, м. Київ, вул. Золотоустівс ька, будинок 10-12, кв. 40, ідентифік аційний код 36691575; р/р № 26005014040519 у філі ї ВАТ Держ ЕКСП.-ІМП. Банк, МФО 38 0333), або з будь-якого іншого рах унку, виявленого державним в иконавцем під час виконання рішення суду, в доход Державн ого бюджету України 864,00 грн. (ві сімсот шістдесят чотири грив ні 00 коп.) державного мита та 236,00 грн. (двісті тридцять шість гр ивень 00 коп.) витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Видати накази.

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК Укр аїни рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о апеляційну скаргу не було п одано. У разі подання апеляці йної скарги рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним господарськи м судом.

Суддя Гумега О. В.

Дата підписання

повного рішення: 14.11.2011 р.

Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено25.11.2011
Номер документу19282378
СудочинствоГосподарське
Сутьвиплату ко мпенсації за порушення автор ського права

Судовий реєстр по справі —39/153

Постанова від 16.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Моторний О.А.

Постанова від 25.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Приходько І.В.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Приходько І.В.

Рішення від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Рішення від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні