Рішення
від 30.11.2011 по справі 2-421/11
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                              

Справа  2-421/11                                                                                                                                                       

 Р І Ш Е Н НЯ

І М Е Н Е М           У К Р А Ї Н И

 30 листопада 2011 року                                                                      смт.Куйбишеве

Куйбишевський районний суд Запорізької області

          у складі:    головуючого судді                   Мальованого В.О.

                          при секретарі                               Синяковій О.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю “Лана-2006” , третя особа Куйбишевський районний відділ Запорізької регіональної філії ДП Центр ДЗК про стягнення  заборгованості з виплати орендної плати та розірвання договору оренди землі і зобов'язання повернути земельну ділянку -,

                                                        ВСТАНОВИВ:

          

          26 жовтня 2011 року ОСОБА_1 звернулася із зазначеним позовом до Куйбишевського районного суду Запорізької області. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач ОСОБА_1, вказувала, що вона є власником земельної ділянки площею 7,60 га, розташованої на території Більманської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області. Право власності на зазначену земельну ділянку посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії IV-ЗП № 024992, виданим 23 лютого 2004 року Куйбишевською районною державною адміністрацією Запорізької області. 01 листопада 2006 року між нею та ТОВ “Лана-2006” було укладено договір оренди землі, який був зареєстрований 30 листопада 2007 року Куйбишевський районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" за № 040727100061 строком на десять років. Відповідно до акту прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) за договором від 01 листопада 2006 року вона передала в оренду відповідачу належну їй земельну ділянку .

          В позові позивач вказувала, що відповідач ТОВ “Лана-2006”, за час дії договору неналежним чином не виконувало свої зобов'язання за договором, несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувало орендну плату за землю, внаслідок чого їй до цього часу не сплачена орендна плата за землю за 2010 рік в розмірі 1500 гривнен також до цьогоь часу їй не сплачено орендну плату за 2011 рік. Жодного разу за час дії договору розмір орендної плати не переглядався, не нараховувалася та не сплачувалася індексація орендної плати.  Хоча за час дії договору з'явились обставини, які фактично зобов'язували відповідача здійснити перегляд орендної плати, а саме: значне збільшення нормативної грошової оцінки земельної ділянки по Більманській сільській раді Куйбишевського району Запорізької області та внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють спірне питання.

          Вона  неодноразово , зверталася до відповідача ТОВ “Лана-2006 “ з проханням  переглянути розмір орендної плати та виплатити  їй заборгованість, однак відповідач відповідав відмовою, і повідомив , що заборгованість з орендної плати буде їй виплачена , лише після того . як буде переукладено договір оренди  з 2011 року строком на десять років до 2021 року.  

        Систематичним неналежним виконанням своїх зобов'язань за договором оренди відповідач позбавив її можливості своєчасно отримувати орендну плату в повному розмірі, передбаченому умовами цього договору. Відтак, позивач вважає, що систематичне неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором оренди щодо виплати орендної плати є істотним порушенням умов договору та підставою для його розірвання.           

          Тому позивач ОСОБА_1 вимушена звернутися до суду з даним позовом в якому прохає стягнути з ТОВ “Лана-2006” заборгованість з орендної плати за 2010-2011 роки у розмірі 3000 гривень. Розірвати договір оренди земельної діляни №175,  укладений 01 листопада 2006 року  між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю “Лана-2006” , зареєстрований 30 листопада 2007 року Куйбишевським районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства “Центр Державного земельного кадастру” за № 040727100061. Скасувати державну реєстрацію договору оренди землі в Куйбишевському районному відділі Запорізької регіональної філії державного підприємства “Центр Державного земельного кадастру” за  № 040727100061 від 30.11.2007 року. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю “Лана-2006”, повернути ОСОБА_1 належну їй  земельну ділянку розміром 7,60 га, розташовану на території Більманської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.  

          В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2В . повністю підтримали позовні вимоги на тих підставах, що викладені в позовній заяві і прохали задовольнити позов в повному обсязі.

          Представник відповідача ТОВ “Лана-2006 ОСОБА_3, в судовому засіданні позов не визнала і пояснила, що зобов'язання за договором оренди землі виконуються належним чином, орендну плату за землю сплачується в повному обсязі і у встановлені строки. Визнала, що за 2010 , 2011 роки є заборгогованість з виплати орендної плати, однак  заборгованість за 2010 рік виникла тому , що позивач ОСОБА_1, не зверталася до підприємства для отримання орендної плати. Листи з вимогою переглянути розмір орендної плати, нарахувати та виплатимти  індексацію, виплатити заборогованість з орендної плати надіслані ОСОБА_1, на ім'я директора ТОВ “Лана-2006” ОСОБА_4, адресовані не належній особі , оскільки директором ТОВ “Лана-2006” є ОСОБА_5, тому вони не розгглядалися. Що стосується не виплати орендної плати   за 2011 рік , то в даному випадку , ще не сплив строк її сплати . Оскільки за договором оренди , орендна плата сплачується до 31 грудня  поточного року.

          Представник ТОВ “Лана-2006” вважає відсутнім предмету спору і підстав для розірвання договору оренди і прохає відмовити в задоволенні позову.        

          Суд вислухав пояснення сторін,  вивчивши матеріали справи вважає позов таким, що підлягає задоволенню частково.

       Відповідно до  статтей 13,14,15,16,20,21 Закону України “Про оренду землі” договір оренди      землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Істотними умовами договору оренди землі є об’єкт оренди, строк дії договору оренди, орендна плата із зазначенням її розмірі, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату та інші істотні умови, передбачені ст. 15 вказаного Закону. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.  

          Судом встановлено, що  01 листопада 2006 року між нею та ТОВ “Лана-2006” було укладено договір оренди землі строком на десять років, який був зареєстрований 30 листопада 2007 року Куйбишевський районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" за № 040727100061 строком на десять років. Відповідно до акту прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) за договором від 01 листопада 2006 року вона передала в оренду відповідачу належну їй земельну ділянку .

          Предметом спору і відповідно доказування є неналежне виконання умов договору.

        Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.   

          Відповідно до п.п. 9,11 договору оренди, орендна плата сплачується в розмірі 1500 гривень, або в натуральній фоормі відповідно до додатку до договору , і сплачується в строк до 31 грудня кожного року оренди.

      З пояснень позивача встановлено, що на даний час орендна плата сплачена не в повному обсязі і має місце заборгованість з її виплати за 2010, 2011 роки. Дані обставини визнаються і представником відповідвача. Тому є всі підстави , щодо стягнення заборгованості з виплати орендної плати за 2010 рік , згідно договору в розмірі 1500 гривень. Що стосується виплати орендної плати за 2011 рік , суд приймаючи , до уваги , що орендна палта сплачується до 31 грудня кожного року , вважає , що строк виконання своїх зобов'язань зі сплати орендної плати за 2011 рік ТОВ “Лана-2006” не сплинув, тому в цій частині позовні вимоги не підлягають задоволенню.

          Відповідно до п.13 договору розмір орендної плати переглядається на початку кожного року у разі :

–          змін умов господарювання;

–          зміни розмірів земельного податку, підвищення цін , тарифів, у тому числі і внаслідок інфляції;

–          погіршення стагну орендованої ділянки не з вини орендаря , що підтверджується документами;

–          в інших випадках , передбачених законом.                                                                         

                Відповідно до ч.1 ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

          Згідно ч.1 ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язань або одностороння зміна його умов не допускається.

       В порушення зазначених норм та умов договору оренди, орендна плата позивачу ОСОБА_1 , в розмірі 1500 гривень за 2010 рік не виплачена. Розмір орендної плати з 2006 року , жодного разу не переглядався , хоча з даною вимогою позивач ОСОБА_1, неодноразово зверталася і для перегляду розміру орендної плати наявні підстави передбачені в п.13 Договору, а саме підвищилися ціни та тарифи в тому числі і внаслідок інфляції, збільшилася нормативна грошова оцінка земельної ділянки,   у 2008 році набрав чинності Указ Президента України №725/2008 від 19.08.2008 року “Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), за яким орендна плата повинна складати не менше 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

           До посилань представника відповідача ТОВ “Лана-2006” ОСОБА_3, про те що орендна плата за 2010 рік не виплачена з тих причин, що позивач ОСОБА_1, не зверталася з даною вимогою , суд відноситься критично , оскільки вони спростовуються   поясненнями позивача ОСОБА_1, її представника ОСОБА_2, копіями письмових заяв на адресу директора ТОВ “Лана-2006 “ з вимогами переглянути розмір орендної плати , виплатити індексацію орендної плати , та виплатити заборгованість з орендної плати.           

             Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України “Про оренду землі”, на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків , передбачених статтями 24,25 цього Закону та умовами договору.

          Відповідно до ч.2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладені договору.

         Відтак, суд вважає , що  систематичне неналежне виконання відповідачем ТОВ “Лана 2006” своїх зобов'язань за договором щодо виплати орендної плати, перегляду розміру орендної плати є істотним порушенням  умов договору та підставою для його розірвання.

            

          Вирішуючи питання , щодо розподілу  судових витрат , суд керується ст.88 ЦПК України , за якою стороні на користь якої ухвалено рішення , суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

          Керуючись ст.ст. 526, 615, 651 ЦК України, ст.32  закону України “Про оренду землі” ст.ст.10,11,209, 212,214, 215,218  ЦПК України  суд -

                                                             ВИРІШИВ:  

 

            Позовні вимоги ОСОБА_1  задовольнити частково.

          

          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “Лана-2006”  (юридична адреса: вул.30 років Перемоги 98 смт.Куйбишеве Запорізької області , код ЕДРПОУ 34262283) на користь   ОСОБА_1   заборгованість  з орендної плати за 2010 рік в сумі 1500 (одна тисяча п'ятсот) гривень.

Розірвати договір оренди земельної діляни №175,  укладений 01 листопада 2006 року  між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю “Лана-2006” , зареєстрований 30 листопада 2007 року Куйбишевським районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства “Центр Державного земельного кадастру” за № 040727100061.

Скасувати державну реєстрацію договору оренди землі в Куйбишевському районному відділі Запорізької регіональної філії державного підприємства “Центр Державного земельного кадастру” за  № 040727100061 від 30.11.2007 року.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю “Лана-2006”, повернути ОСОБА_1 належну їй  земельну ділянку розміром 7,60 га, розташовану на території Більманської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.  

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.          

          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “Лана-2006” на користь ОСОБА_1  понесені нею судові витрати в розмірі 885 ( вісімсот вісімдесят п'ять) гривень 85 копійок сплаченого державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 ( сто двадцять) гривень 00 копійок, а всього 1005 (одну тисячу п'ять) гривень 85 копійок.

          Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення  апеляційної скарги.

                       Суддя:                                             В.О.Мальований

СудКуйбишевський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено30.12.2011
Номер документу20381644
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-421/11

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Ухвала від 21.09.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Ухвала від 21.09.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 30.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні