Постанова
від 15.03.2012 по справі 32/158
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2012 № 32/158

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Куксов а В.В.

суддів: Коршун Н.М.

Авдеєва П.В.

за участю представників :

від позивача: представник - ОСОБА_1 - за довіреністю ,

від відповідача: не з'явився ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Товариства з обмеже ною відповідальністю «Будів ельна компанія «Господар», м . Київ

на ухвалу Господарського с уду міста Києва від 24.11.2011 р. про п рипинення провадження

у справі № 32/158 (суддя Підченко Ю.О.)

за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю «Бу дівельна компанія «Господар », м. Київ

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Ольтенія Б ілд», м. Київ

про стягнення 2 155,00 грн.,

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2011 р. Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Будівельна компанія «Го сподар» звернулось до Господ арського суду міста Києва з п озовом до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Ольт енія Білд» про стягнення 2 155,00 г рн., мотивуючи вимоги тим, що п ісля підписання акту виконан их робіт за договором № 7 від 14.0 1.2011 р., який укладений між сторо нами, виявились неякісно вик онані роботи, у зв' язку з чим був складений акт обстеженн я дефектних місць від 24.05.2011 р. та дефектний акт, в якому зазнач ено, що для гарантійного ремо нту необхідно виконати робот и на загальну суму 2155,00 грн.

Ухвалою Господарсько го суду міста Києва від 24.11.2011 р. у справі № 32/158 провадження у спр аві за позовом Товариства з о бмеженою відповідальністю « БК Господар» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ольтенія Білд» про стягнен ня 2 155,00 грн. припинено на підста ві п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни у зв' язку з відсутністю п редмету спору; стягнуто з Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Ольтенія Білд» на користь Товариства з обмежен ою відповідальністю «БК Госп одар» витрати по державному миту в сумі 102,00 грн. та забезпеч енню судового процесу в сумі 236 грн.

Не погоджуючись з при йнятою ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Госпо дар» звернулось до Київськог о апеляційного господарсько го суду з апеляційною скарго ю, в якій просить оскаржувану ухвалу скасувати та прийнят и нове рішення, яким позовні в имоги задовольнити повністю .

Апеляційна скарга об ґрунтована тим, що суть позов них вимог полягала у стягнен ні з відповідача збитків за н еякісно виконані роботи. В хо ді розгляду справи позивачем був наданий до суду лист про т е, що на день розгляду спору не доліки були усунуті. Але пози вач поніс збитки в розмірі 2 155, 00 грн. і відповідач дані грошо ві кошти не перерахував. При ц ьому позивач не писав заяви п ро закриття справи. На думку а пелянта суд повинен був досл ідити усі обставини справи т а винести рішення.

Відповідач правом на подання відзиву на апеляцій ну скаргу не скористався.

Представник позивача в судовому засіданні доводи апеляційної скарги підтрима в в повному обсязі, просив її з адовольнити, оскаржувану ухв алу скасувати та прийняти но ве рішення про задоволення п озовних вимог.

Відповідач явку свог о представника в судове засі дання не забезпечив, клопота нь про відкладення розгляду справи не надходило.

Згідно роз' яснень п . 3.9.2 постанови Пленуму Вищого г осподарського суду України в ід 26 грудня 2011 року N 18 «Про деякі питання практики застосуван ня Господарського процесуал ьного кодексу України судами першої інстанції» у випадку нез'явлення в засідання госп одарського суду представник ів обох сторін або однієї з ни х справа може бути розглянут а без їх участі, якщо неявка та ких представників не перешко джає вирішенню спору.

Неявка представника відпо відача в судове засідання не перешкоджає розгляду справи , оскільки в матеріалах справ и достатньо доказів для вирі шення спору по суті.

Розглянувши у судовому зас іданні апеляційну скаргу, до слідивши матеріали справи та зібрані у ній докази, заслуха вши пояснення представника п озивача, колегія суддів прих одить до висновку про те, що ап еляційну скаргу слід залишит и без задоволення, а оскаржув ану ухвалу без змін з наступн их підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 101 Госпо дарського процесуального ко дексу України у процесі пере гляду справи апеляційний гос подарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази при ймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанц ії з причин, що не залежали від нього. Апеляційний господар ський суд не зв'язаний довода ми апеляційної скарги і пере віряє законність і обґрунтов аність рішення місцевого гос подарського суду у повному о бсязі.

Припиняючи провадження у с праві, місцевий господарськи й суд виходив з того, що станом на 23.11.2011 р. відповідач виконав р оботи, що письмово підтвердж ує позивач.

З даним висновком погоджує ться і колегія суддів, оскіль ки він відповідає обставинам справи та вимогам законодав ства.

Як вбачається з матеріалів справи, позовні вимоги мотив овано тим, що за договором № 7 в ід 17.01.2011 р. на виконання робіт по зивачем складено дефектний а кт від 24.05.2011 р. відповідно до яко го відповідачем повинен був виконати свої гарантійні зоб ов' язання на загальну суму 2 155,00 грн.

Згідно листа від 23.11.2011 р. № 53, яки й підписаний директором ТОВ «БК «Господар», компанією ТО В «Ольтенія Білд»в повному о бсязі усунуті дефекти вказан і в дефектному акті обстежен ня дефектних місць № 25/3/1 на об' єкті за адресою: вул. Фрунзе, 40, літера «Р» в м. Києві. ТОВ «БК « Господар» претензій до ТОВ « Ольтенія Білд» не має.

У відповідності до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуаль ного кодексу України господа рський суд припиняє провадже ння у справі, якщо відсутній п редмет спору.

Згідно п. 4.4 постанови Пленум у Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 « Про деякі питання практики з астосування Господарського процесуального кодексу Укра їни судами першої інстанції» господарський суд припиняє провадження у справі у зв'язк у з відсутністю предмета спо ру (пункт 1-1 частини першої ста тті 80 ГПК), зокрема, у випадку пр ипинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного май на, скасування оспорюваного акта державного чи іншого ор гану тощо), якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Отже, оскільки з матеріалів справи вбачається, що між сто ронами не залишилось неврегу льованих питань, провадження у справі за позовом Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «БК Господар» до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Ольтенія Білд» про стя гнення 2 155,00 грн. підлягало прип иненню на підставі п. 1-1 ст. 80 ГП К України за відсутністю пре дмету спору.

Колегія суддів відхиляє по силання апелянта на те, що поз ивач поніс збитки в розмірі 2 155,00 грн. і відповідач дані грош ові кошти не перерахував, оск ільки відповідачем усунуті н едоліки вказані в дефектному акті обстеження на об' єкті за адресою: вул. Фрунзе, 40, літе ра «Р» в м. Києві.

Так, приписами ч. 1 ст. 858 Цивіль ного кодексу України встанов лено, якщо робота виконана пі дрядником з відступами від у мов договору підряду, які пог іршили роботу, або з іншими не доліками, які роблять її непр идатною для використання від повідно до договору або для з вичайного використання робо ти такого характеру, замовни к має право, якщо інше не встан овлено договором або законом , за своїм вибором вимагати ві д підрядника:

1) безоплатного усунення нед оліків у роботі в розумний ст рок;

2) пропорційного зменшення ц іни роботи;

3) відшкодування своїх витра т на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх в становлено договором.

Отже, у зв' язку з тим, що від повідач усунув недоліки вико наних робіт, позивачем не пон есені збитки.

Щодо тверджень позивача пр о те, що останній не подавав за яву про припинення проваджен ня по справі, колегія суддів з азначає, що п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господар ського процесуального кодек су України не встановлена об ов' язковість подання такої заяви для припинення провад ження по справі у зв' язку з в ідсутністю предмету спору.

Крім того, місцевий господа рський суд відповідно до вим ог ст. 49 Господарського процес уального кодексу України обґ рунтовано стягнув з відповід ача на користь позивача поне сені судові витрати.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України п ередбачено, що обставини спр ави, які відповідно до законо давства повинні бути підтвер джені певними засобами доказ ування, не можуть підтверджу ватись іншими засобами доказ ування.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків с уду першої інстанції та не мо жуть бути підставою для скас ування рішення.

Відповідно до ч. 5 ст. 106 Господ арського процесуального код ексу України апеляційні скар ги на ухвали місцевого госпо дарського суду розглядаютьс я в порядку, передбаченому дл я розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господ арського суду.

Відповідно до п. 1 ст. 103 Господ арського процесуального код ексу України апеляційна інст анція за результатами розгля ду апеляційної скарги має пр аво залишити рішення місцево го господарського суду без з мін, а скаргу без задоволення .

З огляду на вищевикладені о бставини колегія суддів пого джується з висновком місцево го господарського суду про п рипинення провадження у спра ві у зв' язку з відсутністю п редмета спору та не вбачає пі дстав для задоволення апеляц ійної скарги.

Керуючись статтями 99, 101, 103, 105, 106 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Апеляційну скаргу Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Будівельна компанія « Господар» залишити без задов олення.

2. Ухвалу Господарського суд у міста Києва від 24.11.2011 р. у справ і № 32/158 залишити без змін.

3. Матеріали справи № 32/158 повер нути до Господарського суду міста Києва.

Постанова може бути оскарж ена впродовж двадцяти днів д о Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Куксов В.В.

Судді Коршун Н.М.

Авде єв П.В.

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22239649
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/158

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Постанова від 15.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 22.01.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шелест С.Б.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 22.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 28.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні