Постанова
від 06.10.2008 по справі 6/515
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06.10.2008 р. № 6/515

Окружний адміністративни й суд міста Києва у складі гол овуючого судді Добрянську Я .І. при секретарі судового зас ідання Зубко Л.П. вирішив адм іністративну справу

Прокурор Святошинського району м. Києва старший радни к юстиції СмітюхВ.Є.

до Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Пік-РТ"

про стягнення 994,14 грн. ,

За участю представників ст орін

позивача Гаврюшенко Г.В.

відповідача не з' явилися

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданн і 06.10.2008 р. проголошено вступну т а резолютивну частини постан ови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн увся Прокурор Святошинськог о району Управління Пенсійно го фонду України у Святошинс ькому районі м. Києва з позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Пік - РТ» пр о стягнення заборгованості по внесках на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування на суму 994,14 грн.

В обґрунтування позову п редставник позивача зазнача в, що у ТОВ «Пік - РТ»існує забо ргованість по внесках на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування. Товар иство порушило вимоги ст.ст. 14 , 15, п. 6 ст. 20 Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі Закон № 1058-IV).

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове з асідання не з' явився, про ча с та місце розгляду справи бу в повідомлений належним чино м, докази чого наявні в матері алах справи.

Розглянувши подані сторон ою документи і матеріали, зас лухавши пояснення його предс тавника, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких ґрунтується позо в, об' єктивно оцінивши дока зи, які мають юридичне значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежен ою відповідальністю «Пік - РТ »є платником страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я відповідно до Закону Украї ни «Про збір на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня»від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР та Закону У країни «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Підприємство має заборгов аність перед Пенсійним фондо м України, яка виникла в зв' я зку з несплатою відповідачем внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування в розмірі 994,14 грн.

Відповідно до п. 1 ст. 14 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», (далі Закон № 1058-IV), ст рахувальниками є роботодав ці підприємства, установи і о рганізації, створені відпові дно до законодавства України , незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, об'єднання громадя н, профспілки, політичні парт ії (у тому числі філії, предста вництва, відділення та інші в ідокремлені підрозділи зазн ачених підприємств, установ, організацій, об'єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності т а інші особи (включаючи юриди чних та фізичних осіб - суб'єкт ів підприємницької діяльнос ті, які обрали особливий спос іб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий податок, придбали спеціал ьний торговий патент), які вик ористовують працю фізичних о сіб на умовах трудового дого вору (контракту) або на інших у мовах, передбачених законода вством, або за договорами цив ільно-правового характеру, - д ля осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Базовим звітним періодом д ля страхувальників, зазначен их у пунктах 1, 2, 4 статті 14 вказан ого Закону, є календарний міс яць.

Як визначає п. 6 ст. 20 цього Зак ону, страхувальники зобов'яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду.

Відповідно до п. 1 ст. 19 Закону №1058-IV, страхові внески до солід арної системи нараховуються :

для роботодавця - на суми фа ктичних витрат на оплату пра ці (грошового забезпечення) п рацівників, що включають вит рати на виплату основної і до даткової заробітної плати та інших заохочувальних та ком пенсаційних виплат, у тому чи слі в натуральній формі, які в изначаються згідно з нормати вно-правовими актами, прийня тими відповідно до Закону Ук раїни "Про оплату праці", випла ту винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обк ладенню податком на доходи ф ізичних осіб, а також на суми о плати перших п'яти днів тимча сової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок кошт ів роботодавця, та допомоги п о тимчасовій непрацездатнос ті.

З 01 січня 2006 р. розмір збору на обов'язкове державне пенсій не страхування, визначений п унктом 3 статті 4 Закону Україн и «Про збір на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування» , становить 31,8 відсотка згідно із Законом України від 20.12.2005р. № 3235-ІУ "Про державний бюджет на 2006 рік».

Необхідно також зазначити про те, що відповідно до ст. 92 З акону України «Про державний бюджет на 2007 рік»установлено , що у 2007 році збору на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання у пунктах 1, 2, 3 статті 4 Зако ну України «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування» становить 33,2 відсотк а.

Також, відповідно до ст. 113 За кону України «Про державний бюджет на 2007 рік»установлено, що у 2007 році ставка збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування для платників - ф ізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору а бо фізичні особи, які виконую ть згідно з цивільно - правови ми договорами, в тому числі дл я членів творчих спілок, твор чих працівників, які є членам и творчих спілок (крім платни ків визначених абзацом четве ртим пункту 4 та пункту 5 ст.4 Зак ону України «Про збір на обов 'язкове державне пенсійне ст рахування»), встановлюється в таких розмірах:

0,5 відсотка від об' єкта опо даткування, визначеного п. З с т.2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування», із заробітн ої плати або з частини що не пе ревищує розміру прожитковог о мінімуму для працездатних осіб;

2 відсотка від об' єкта опод аткування, визначеного п. З ст .2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійн е страхування», з частини зар обітної плати що перевищує р озмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Обчислення та сплата страх ових внесків у 2007 році здійсню ється у порядку та відповідн ості до Закону України "Про зб ір на обов'язкове державне пе нсійне страхування" та Закон України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування».

Згідно п. 1 та п. 2 ст. 106 цього Зак ону, у разі виявлення своєчас но не сплачених сум страхови х внесків страхувальники зоб ов'язані самостійно обчислит и ці внески і сплатити їх з нар ахуванням пені в порядку і ро змірах, визначених цією стат тею.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 Закону № 1058-IV, в тому числі обчис лені територіальними органа ми Пенсійного фонду у випадк ах, передбачених частиною тр етьою статті 20 зазначеного За кону, вважаються прострочено ю заборгованістю із сплати с трахових внесків (далі - недої мка) і стягуються з нарахуван ням пені та застосуванням фі нансових санкцій.

Як встановлює п. 12 ст. 20 Закону № 1058-IV, страхові внески підляга ють сплаті незалежно від фін ансового стану платника стра хових внесків.

У разі наявності у платника страхових внесків одночасно із зобов'язаннями із сплати с трахових внесків зобов'язань із сплати податків, інших обо в'язкових платежів, передбач ених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, то зобов'язання із сплати страх ових внесків виконуються в п ершу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'яза ннями, крім зобов'язань щодо в иплати заробітної плати (дох оду).

Відповідно до п. 8 Постанова правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року N 21-1 «Про за твердження Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України», зареєст рованої в Міністерстві юстиц ії України 16.01.2004 р. за N 64/8663, суми ст рахових внесків, своєчасно н е нараховані та/або не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у тому числі обчи слені органами Пенсійного фо нду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати ст рахових внесків (далі - недоїм ка) і стягуються з нарахуванн ям пені та застосуванням фін ансових санкцій.

Органи Пенсійного фонду на дсилають страхувальникам ви могу про сплату недоїмки в та ких випадках:

а) якщо дані документальних перевірок результатів діяль ності страхувальника свідча ть про донарахування сум стр ахових внесків;

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового пе ріоду недоїмку зі сплати стр ахових внесків;

в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду бор ги зі сплати фінансових санк цій (штрафів) та пені.

Враховуючи той факт, що забо ргованість перед Пенсійним ф ондом України виникла, в зв' язку з несплатою Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Пік - РТ»внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування, Управління м виписана та вручена вимога про сплату боргу № Ю-6/66 від 07.05.2008 р. в розмірі 994,14 грн.

Таким чином, узгоджена сума простроченої заборгованост і по внесках на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування становить - 994,14 гр н.

Вказані вимоги були отрима ні відповідачем, про що свідч ать підписи уповноважених ос іб на поштовому повідомленні .

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ст. 162 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, при вирішенні спр ави по суті суд може задоволь нити адміністративний позов повністю або частково чи від мовити в його задоволенні по вністю або частково, у разі за доволення адміністративног о позову суд може прийняти по станову про визнання протипр авними рішення суб'єкта влад них повноважень чи окремих й ого положень, дій чи бездіяль ності і про скасування або ви знання нечинним рішення чи о кремих його положень, про пов орот виконання цього рішення чи окремих його положень із з азначенням способу його здій снення.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку, що з ураху ванням положень зазначеної с татті необхідно позов задово льнити повністю, оскільки у п озивача наявні докази існува ння податкового боргу у відп овідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу. Суд прийшов до ви сновку про задоволення позов них вимог позивача в повному обсязі та примусово стягнут и кошти в рахунок погашення б оргу ТОВ «Пік - РТ».

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 94, 97, 112, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, Окружний адмініс тративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольн ити.

2. Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Пік - РТ»(03148, м. Київ, вул. Гн ата Юри, 9, к. 414, ЄДРПОУ 31403119) суму за боргованості по страхових вн есках у розмірі 994,14 грн. (дев' я тсот дев' яносто чотири грн. . 14 коп.) на користь Управління П енсійного фонду України в Св ятошинському районі м.Києва (03148 м. Київ, вул..Корольова, 5-А, ко д ЄДРПОУ 22869431, р/р 256053012612 в Головном у управлінні Ощадбанку по К иєву та Київській області , МФ О 322669).

Постанова відповідно д о ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання зая ви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подан о.

Постанова суду може бути ос каржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання зая ви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційн ої скарги. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляц ійне оскарження та апеляційн а скарга подаються Київськом у апеляційному адміністрати вному суду через Окружний ад міністративний суд міста Киє ва.

Суддя Добрянська Я .І.

Дата ухвалення рішення06.10.2008
Оприлюднено13.11.2009
Номер документу2324791
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6/515

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні