Рішення
від 24.07.2008 по справі 4/298
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/298

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  4/298

24.07.08

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю „Імпреза»

До

Фонду приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва

Третя особаГолосіївська районна в м.Києві РадаКиївське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна

Провизнання договору укладеним

                                                                                                  

Суддя  Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача:              Рибін  Д.Ю. –дов.

Від відповідача:             Дроздова О.А.-дов.

Від третьої особи    Калугін О.Ю.-дов.

Обставини справи:

           Позивач звернувся до суду з позовом про визнання укладеним договору купівлі-продажу приміщення за адресою: м.Київ, пр-т Науки між Фондом приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва та Товариством з обмеженою відповідальністю «Імпреза».

          Відповідач - Фонд приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва в відзиві на позовну заяву від 15.07.2008р. зазначає, що відповідач має бажання продати  вищезазначене приміщення та погоджується з посиланням позивача на ст..638 ЦК України щодо умови досягнення згоди з усіх істотних умов договору для підписання договору купівлі-продажу нежилого приміщення. Відповідач не має претензій до запропонованого позивачем договору купівлі-продажу, але не може посвідчити його нотаріально.

          27.06.2007р. відповідач подав до Головного управління комунальної власності м.Києва заяву про отримання свідоцтва про право власності, для підтвердження права власності територіальної громади Голосіївського району м.Києва на вищезазначене приміщення і подальшої реєстрації, але станом на 15.07.2008р. Головне управління комунальної власності м.Києва не видало відповідачу зазначене свідоцтво.

          Третя особа Голосіївська районна в м. Києві Рада підтримує вимоги, просить задовольнити позовні вимоги позивача. Свої пояснення виклала в відзиві на позовну заяву від 23.07.2008р. за №451.

          Третя особа Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна в судові засідання не з'являвся.

          Позивач відмовився від вимог до Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна про зобов'язання останнього провести державну реєстрацію договору купівлі-продажу нежилого приміщення за адресою:м.Київ, пр. Науки,17/15 (літ.А) між Фондом приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва та Товариством з обмеженою відповідальністю „Імпреза»і відмова прийнята судом.

          Розглянувши документи і матеріали подані учасниками процесу, заслухавши пояснення представників сторін та з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги і заперечення, оцінивши докази, які мають значення для справи, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Імпреза” (Позивач), згідно Закону України «Про оренду державного та комунального майна»від 10 квітня 1992 року N 2269-XII (із змінами та доповненнями) та на підставі договору оренди нежитлового приміщення, є орендарем нежилого приміщення з №1 по №16 (група приміщень №131), в літ.А загальною площею 150,2 кв.м., що розташоване  за адресою: м. Київ, пр-т. Науки, 17/15. Позивач орендує Приміщення з 1992 року.

На даний момент Позивач виступає орендарем Приміщення згідно договору оренди нежитлового приміщення від 01 квітня 2004 року між Голосіївською районною у місті Києві Радою та ТОВ «Імпреза»та додаткової угоди до договору оренди нежитлового приміщення за №131-04 від 01.04.2004 р.

Відповідно до рішення Київради від 27.12.2001 р. за №208/1642 з питань формування комунальної власності міста Києва та рішення Київради про внесення змін до рішення Київради від 27.12.2001 р. №208/1642 за №264/321 від 12.12.2006 р., а саме: додатку 2 до рішення (таблиця 7, розділ 1.1. а позиції 1022, Приміщення передано до комунальної власності територіальної громади Голосіївського району м. Києва.      

В липні 2005 року Позивач, на підставі сі. 51 Закону України «Про державну програму приватизації»направив на адресу Голосіївської районної ради (Третя особа) листа з проханням дозволити приватизацію орендованого приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, пр-т. Науки, 17/15 (далі - Приміщення) шляхом викупу та розпочати відповідні приватизаційні процедури. Згідно ст.4 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», продавцем Приміщення виступає Фонд приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (Відповідач), який є виконавчим органом (органом приватизації) Голосіївської районної ради.

Окрім того, 14 лютого 2006 року в Фонд приватизації комунального майна відповідно до вимог п. 4 ст. 7 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»підприємством подана заява про приватизацію приміщення шляхом викупу.

Зазначені дії слід вважати направленням пропозиції ТОВ «Імпреза»укласти договір купівлі-продажу зазначеного приміщення, що, відповідно до ч.2 ст. 638 Цивільного кодексу України, є передумовою для укладання такого договору.

Направлена пропозиція має бути прийнята іншою стороною (акцептована). У статті 640 ЦК України закріплено, що договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції, а якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

Керуючись Законом України «Про державну програму приватизації», п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»та з метою сприяння здійснення я Україні економічних реформ, забезпечення соціально-економічного розвитку, встановлення ринкових відносин, надходження запланованих коштів до бюджету району в 2005 році, Голосіївська районна рада в м. Києві Рішенням 44 сесії IV скликання за № 44/19 від 02.03.2006 р. «Про перелік об'єктів комунальної власності Голосіївського району м. Києва, які підлягають приватизації»включила Приміщення до переліку об'єктів комунальної власності Голосіївського району м. Києва, які підлягають приватизації.      

Вищезазначеним Рішенням Голосіївська районна в м. Києві рада доручила Відповідачу здійснити приватизацію приміщення (п. 4 Рішення), тобто, виконати низку дій та укласти договір купівлі-продажу Приміщення.

Отже, на заяву Позивача щодо приватизації Приміщення та укладання договору купівлі-продажу була отримана згода від власника Приміщення, що закріплена рішенням Голосіївської районної в м. Києві Ради №44/19 віл 02.03.2006р.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»з моменту прийнятій рішення про приватизацію підприємства здійснюється його підготовка до приватизації. Згідно з ч. 2 зазначеної ст. 8 строк підготовки об'єкта малої приватизації до продажу не повинен перевищувати двох місяців з дня прийняття рішення про включення його до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

У квітні 2008 року на адресу Відповідача було надіслано заяву з вимогою провести оцінку нежилого приміщення, яке підлягає приватизації шляхом викупу. Оцінка була проведена експертом-оцінщиком, який був призначений Відповідачем.

Отже, виходячи з норм ст. 642 ЦК України, зазначені дії з боку Відповідача слід розглядати як дії, що підтверджують акцептування оферти Позивача, адже ч.2 зазначеної статті передбачає, що якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору, яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Стаття 638 ЦК України (наголошує на визнанні договору укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Стаття 656 ЦК України визначає предмет договору купівлі-продажу як товар, який є у продавця на момент укладення договору.

Отже, є досягнення згоди з усіх істотних умов договору купівлі-продажу, а саме: - предмету (ст.656 ЦК України), яким є Приміщення зі всіма визначеними родовими ознаками;

-  ціни договору, яка визначена оцінщиком, призначеним Відповідачем;

- згоди власника Приміщення відчужити спірне Приміщення саме Позивачу.

У зв'язку із обов'язковістю укладання договору купівлі-продажу нерухомого майна у письмовій формі та його обов'язкового нотаріального посвідчення (ст. 657 ЦК України), 24.04.2008 р. до Фонду приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва було направлено підписаний з боку ТОВ «Імпреза»договір купівлі-продажу для його підписання іншою стороною, разом із супроводжувальним листом.

Однак, Відповідач не надав жодної відповіді та ніяким чином не проінформував Позивача щодо готовності укласти договір  купівлі - продажу, що свідчить про ухилення Відповідача від укладання договору купівлі-продажу та його нотаріального посвідчення, оферта на укладання якого була акцептована Відповідачем.

Отже, з вищенаведеного випливає, що Відповідач, який є органом приватизації та виступає продавцем за договором купівлі-продажу Приміщення, порушив законодавчо закріплені строки підготовки до продажу Приміщення та ухиляється від укладання договору купівлі-продажу Приміщення, що є перешкодою для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу та його подальшої державної реєстрації, яка відповідно до ст.ст. 334, 657 Цивільного кодексу України є обов'язковою передумовою набранням договором чинності та переходу права власності до Позивача, тобто завершенню процесу приватизації.

При прийнятті рішення судом взято до уваги ст. 51 Закону України «Про державну програму приватизації», ч. 4 ст. 334, ст. 657 Цивільного кодексу України, п. 4 ст. 7. ст. 8 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст.25,26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Судові витрати покласти на відповідача, відповідно до ст.49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 33, 49, п.4.ст.80, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Імпреза” задовольнити частково.

           Визнати     договір     купівлі-продажу     Приміщення     між     Фондом     приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м.Київ, вул..Червоноармійська,98, код  ЄДРПОУ 26077543) та ТОВ „Імпреза” (01011, м.Київ, Узвіз Печерський,15) укладеним у наступній редакції:

ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ

нежилого приміщення

Місто Київ, двадцять четвертого квітня дві тисячі восьмого року.

  

Фонд приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, код  ЄДРПОУ 22933301 що діє від імені ГОЛОСІЇВСЬКОЇ РАЙОННОЇ в м. КИЄВІ РАДИ, код  ЄДРПОУ 26077543 ("Положення про Фонд приватизації комуналь ного майна Голосіївського рай о ну м. Киє ва"(нова редакція) затверджене рішенням сесії Голосіївської районної в м. Києві Ради № 5/22 від 16.11.2006 р., юри дична адреса: м. Київ, вул. Чер во но ар мійська, 98), в осо бі Голови Фонду Кириченка Костянтина Володимировича, який діє на підставі Положення, та іменується надалі "ПРОДА ВЕЦЬ", з однієї сто рони, та юридична особа –Товариство з обмеженою відповідальністю «Імпреза», ідентифікаційний код заявника за ЗКПО 16291643, юридична адреса: місто Київ, вулиця Печерський узвіз, 15, Свідоцтво про державну реєстрацію серії А00 №025229 видане Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією, дата проведення державної реєстрації 02.11.1993 р. за №1 070 120 0000 001217, в особі директора Гаранжа Дмитра Анатолійовича, який діє на підставі Статуту, що іменується надалі «ПОКУПЕЦЬ», з другої сторони, уклали цей договір про таке:

1. «ПРОДАВЕЦЬ»- Фонд приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, код  ЄДРПОУ 22933301 що діє від імені ГОЛОСІЇВСЬКОЇ РАЙОННОЇ в м. КИЄВІ РАДИ, зобов'язується передати майно - нежиле приміщення за адресою: пр-т Науки, 17/15 (літера А), площею 150,2 кв.м  у власність «ПОКУПЦЯ», а «ПОКУПЕЦЬ»- юридична особа –Товариство з обмеженою відповідальністю «Імпреза», зобов'язується прийняти у власність майно - нежилі приміщення за адресою: пр-т Науки, 17/15 (літера А), площею 150,2 кв.м, що орендуються ним.

Відчужуване нежиле приміщення належить Територіальній громаді Голосіївського району міста Києва на підставі Рішення Київради від 27.12.2001 №208/1642 з питань формування комунальної власності міста Києва та Рішення Київради від 12.12.2006 р. №264/321 Про внесення змін до Рішення Київради від 27.12.2001 №208/1642 з питань формування комунальної власності міста Києва.

Відчужуються нежилі приміщення з №1 по №16 (групи приміщень №131), в літ.А загальною площею 150,20 кв.м,  залишкова вартість яких становить 36 949 (тридцять шість тисяч дев'ятсот сорок дев'ять) гривень 00 коп. згідно довідки балансоутримувача.      

Згідно Рішення  № 44/19 від  02.03. 2006  року  44 сесії ІV скликання Голосіївської районної в м. Києві ради  зазначені нежилі приміщення підлягають приватизації шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю «ІМПРЕЗА».

Згідно з Рішенням № 44/19 від 2 березня 2006 року 44 сесії IV скликання Голосіївської районної у місті Києві Ради «Про перелік об'єктів комунальної власності Голосіївського району міста Києва, які підлягають приватизації», зазначене нежиле приміщення, підлягає приватизації шляхом його викупу ТОВ «Імпреза».

2.  Згідно Наказу №21 від  „10” квітня 2008 р. Фонду приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, "Про затвердження оцінки нежилих приміщень, орендованих ТОВ «ІМПРЕЗА»за адресою: пр..Науки,17/15(літ. А)”    вар тість нежилих приміщень згідно незалежної оцінки ста но вить 791 810 (сімсот дев'яносто одна тисяча вісімсот десять)гривень 00 коп., ПДВ складає 158 362 (сто п'ятдесят вісім тисяч триста шістдесят дві) гривні 00 коп., всього 950 172 (дев'ятсот п'ятдесят тисяч сто сімдесят дві) гривні 00 коп.

3. Вказані в цьому Договорі нежилі  приміщення продані за ціну 950 172 (дев'ятсот п'ятдесят тисяч сто сімдесят дві) гривні 00 коп., яка складається з вартості об'єкта 791 810 (сімсот дев'яносто одна тисяча вісімсот десять)гривень 00 коп. та ПДВ 158 362 (сто п'ятдесят вісім тисяч триста шістдесят дві) гривні 00 коп.

4. “Покупець” зобов'язаний сплатити 950 172 (дев'ятсот п'ятдесят тисяч сто сімдесят дві) гривні 00 коп. за придбаний об'єкт протягом 30 календарних днів з моменту укладення цього Договору. Термін сплати ціни продажу може бути продовжено ще на 30 календарних днів за умови сплати покупцем  не менш як 50 відсотків ціни продажу об'єкту. Плата за об'єкт вноситься на підставі цього договору купівлі-продажу. За власним бажанням «ПОКУПЕЦЬ» має право здійснити попередню оплату за даним Договором.

5. Розрахунки між «ПРОДАВЦЕМ»та «ПОКУПЦЕМ»здійснюються таким чином: сума 950 172 (дев'ятсот п'ятдесят тисяч сто сімдесят дві) гривні 00 коп. - з поточного рахунку «ПОКУПЦЯ»№26003153, ідентифікаційний номер 16291643, в ВАТ «Родовід Банк», МФО 321712, перераховуються шляхом безготівкового переказу на рахунок «ПРОДАВЦЯ»№37185006001501; код ЄДРПОУ  22933301, в ГУДК Голосіївського району міста Києва, МФО 820019, вулиця Володимирська 69-а.

6. У разі порушення строку сплати ціни продажу нежилих приміщень "ПОКУПЕЦЬ" перераховує пеню на рахунок "ПРО ДАВ ЦЯ" у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку від несплаченої частки ціни продажу за кожний день прострочення терміну, зазначеного у п.5.

7. У разі, якщо "ПОКУПЕЦЬ" протягом 60 днів з моменту укладання цього Договору не сплатить встановлену в Договорі ціну або відмовиться прийняти придбаний об`єкт, "ПРОДАВЕЦЬ" має право вимагати прийняття придбаного об`єкта, сплати ціни і пені відповідно до п.7.

8. Право власності на відчужувані приміщення переходить до "ПОКУПЦЯ" після укладання цього Договору купівлі-продажу з моменту повної сплати ціни продажу об'єкта приватизації та його державної реєстрації.

9. "ПРОДАВЕЦЬ" зобов`язаний передати приміщення "ПОКУПЦЮ" у 3-денний тер мін після сплати повної ціни об'єкта приватизації та, у разі порушення терміну сплати пені, відповідно до п.7 за цим Договором. Передача і прийняття об'єкта пос від чується актом прийому-передачі, який підписується сторонами.

10. Ризик випадкової загибелі об`єкту приватизації несе "ПОКУ ПЕ ЦЬ" з моменту укладання цього  Договору  купівлі-продажу.

11. «ПОКУПЕЦЬ»повинен укласти угоду про спільне користування  будинком та прибудинковою територією з іншими співкористувачами нежилих приміщень будинку за адресою пр.Науки,17/15.

12. "ПРОДАВЕЦЬ" гарантує, що об`єкт приватизації не входить до переліку об`єктів, які не підлягають приватизації, не є проданим, переданим, заставленим, не знаходиться під арештом, судового спору щодо нього немає, а також немає інших співвласників відчужуваного майна.

13. Витрати, пов`язані з укладанням цього договору, ре єст рацією та виконанням, бере на себе "ПОКУПЕЦЬ".

14. При продажу придбаного приміщення виконання умов цього Договору поширюється на наступного власника.

15. Всі спори, що виникають при виконанні умов цього Договору, або у зв`язку з тлума чен ням його положень, вирішуються шляхом переговорів. Якщо сторони протягом місяця не досягли домовленості, то спір передається на розгляд судових органів у порядку, встановленому чинним законодавством. Зміна умов Договору або внесення доповнень до нього можливі за згодою сторін.

16. У разі невиконання однією з сторін умов цього Договору він може бути змінений, або розірваний на вимогу іншої сторони згідно чинного законодавства.

17. Цей договір підлягає реєстрації в відповідних органах місцевих Рад депутатів.

18. Договір укладено в 2-х примірниках, по одному для кожної із Сторін.

Фонд приватизації комунального майна                               ТОВ «ІМПРЕЗА»

Голосіївського р-ну м. Києва                                                   в особі директора

в особі Голови


К.В.Кириченко                              
Д.А. Гаранжа  (підпис)                                                                      (підпис)

2. Зобов'язати Фонд    приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м.Київ, вул..Червоноармійська,98, код  ЄДРПОУ 26077543) підписати Акт приймання-передачі приміщення загальною площею 150,2 кв.м., що розташоване за адресою: м.Київ, пр-т Науки,17/15 з Товариством з обмеженою відповідальністю „Імпреза”(м. Київ, вулиця Печерський узвіз, 15, код 16291643).

3.Стягнути з Фонду    приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м.Київ, вул..Червоноармійська,98, код  ЄДРПОУ 26077543) на користь  Товариства з обмеженою відповідальністю „Імпреза”(м. Київ, вулиця Печерський узвіз, 15, код 16291643)85грн.00коп. державного мита та 118 грн.00коп витрат на інформаційно.

Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

4.          В частині позову  про зобов'язання провести державну реєстрацію   

договору   купівлі-продажу нежилого приміщення провадження у справі припинити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання

     Суддя                                                                                                     І.І.Борисенко

 

     Рішення підписано: 29.07.2008р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.07.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2365830
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/298

Судовий наказ від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 21.06.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов О.М.

Рішення від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Постанова від 28.12.2007

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні