Рішення
від 20.08.2008 по справі 50/182
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

50/182

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  50/182

20.08.08

За позовом     відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

до                     товариства з обмеженою відповідальністю "Паритет"

про                    стягнення 345,09грн.

Суддя  Головатюк Л.Д.

Представники:

Від позивачаСидоренко О.В. –предст. по довір. б/н від 08.04.2008

Від відповідачане з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          На розгляд господарського суду м. Києва передані вимоги відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 345,09 грн. за невиконання зобов'язання за договорами про надання послуг електрозв'язку від 22.04.2002                               № 7700125903., від 01.04.2004 № 5503004274, від 04.08.2003 № 4400123783, від 04.08.2003 № 2200037896(яким було присвоєно індекс 20125800)

Ухвалою суду від 30.07.2008 було порушено провадження у справі № 50/182 та призначено її до розгляду на 20.08.2008.

20.08.2008 в судовому засіданні позивач надав додаткові докази та дав пояснення по справі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не направив своїх повноважних представників, письмових доказів, відзив на позовну заяву не надав, позовну вимогу по суті  у будь-який інший процесуальний спосіб не заперечив.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (див. Роз'яснення Президії ВАСУ від 18.09.1997 № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

Відповідач клопотань про відкладення розгляду справи та наявності у нього поважних причин щодо неявки у судове засідання не повідомив, що дає підстави визначити причини його неявки до суду неповажними.

Представник позивача заявив клопотання, відповідно до ст.75 ГПК України, про розгляд справи у відсутності відповідача, посилаючись на неявку його до суду з метою ухилення від проведення розрахунків.

Керуючись ст. 75 ГПК України суд визнав клопотання позивача обґрунтованим, задовольнив його та вважає за можливе розглянути справу без участі представників відповідача за наявними у справі доказами та матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

22.04.2002, 01.04.2004 та 04.08.2003 між відкритим акціонерним товариством “Укртелеком” в особі інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (далі - підприємство зв'язку) та товариством з обмеженою відповідальністю «Паритет»(далі - споживач) були укладені договори № 7700125903, № 5503004274, № 4400123783 та № 2200037896 про надання послуг електрозв'язку, за умовами яких позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги телекомунікаційного зв'язку, а відповідач прийняти надані послуги та сплатити їх вартість відповідно до діючих тарифів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконав своїх зобов'язань за укладеними договорами щодо оплати наданих позивачем послуг, чим порушив норми чинного законодавства України та укладеного договору.

Відповідно до пункту 2.1.1 договорів підприємство зв'язку зобов'язано забезпечувати безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а згідно з  пунктом 3.2.8 договору споживач зобов'язаний своєчасно вносити плату за користування телефоном, за міжміські, та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит телеграми та інші послуги, надані по телефону.

Пунктом 4.3 договорів передбачено, що споживач повинен своєчасно оплачувати надані послуги. Розрахунок абонплати за користування місцевим телефонним зв'язком здійснюється за сталою (без почасової оплати) або за змінною (з почасовою) величиною, якщо остання передбачена технічними можливостями обладнання АТС.

Пунктом 4.5 договорів встановлено, що розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць проводяться споживачем протягом десяти днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до пункту 4.6 договорів у разі застосування авансової системи оплати споживач для одержання послуг електрозв'язку проводить щомісячно, до 20 числа поточного місяця, попередню оплату їх вартості в розмірі не менше суми послуг, наданих у попередньому розрахунковому періоді з подальшим перерахунком (до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) виходячи з фактично наданих послуг.

Згідно з пунктом 4.9 договорів нарахування плати за користування телефоном та іншими абонентськими пристроями здійснюється з дня їх включення.

У разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня (пункт 5.8 Договорів).

На виконання вказаних договорів позивач надавав відповідачу послуги електрозв'язку, проте останній їх своєчасно не оплачував. За відповідачем обліковується перед позивачем заборгованість за надані телекомунікаційні послуги за період з серпня 2007 року по січень 2008 року в сумі 307,52 грн., що підтверджується карткою особового рахунку відповідача.

14.02.2008 позивачем була направлена відповідачу претензія № 32-18-3217/85 з вимогою погасити суму заборгованості з нарахуванням пені в розмірі 310,70грн. Однак зазначена претензія відповідачем залишена без відповіді та задоволення.

До спірних правовідносин сторін судом застосовуються положення Закону України “Про телекомунікації”, що набрав чинності 23.12.2003.

Частиною 1 статті 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідач у встановлений договором строк свого зобов'язання щодо оплати вартості телекомунікаційних послуг не виконав.

Станом на момент розгляду справи, заборгованість у сумі 307,52грн. відповідачем не була сплачена.

Згідно з статтями 525, 526 ЦК України, статтею 193 ГК України зобов'язання мають виконуватися належним чином, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Враховуючи вищенаведене, позов у частині стягнення 307,52грн. боргу є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) є порушенням цього зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають наслідки, передбачені договором або законом.

Також позивач в своїй позовній заяві просив застосувати до відповідача штрафні санкції  так як дії відповідача є порушенням грошового зобов'язання.

Статтею 36 Закону встановлена відповідальність споживачів телекомунікаційних послуг, згідно якої споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього Закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно чинного законодавства боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З огляду на вищевикладене та наявність заборгованості у відповідача перед позивачем у розмірі 307,52грн., суд погоджується з розрахунком суми боргу,  з урахуванням встановленого індексу інфляції за період з  серпня  2007р. по січень 2008 р. у розмірі 24,83 грн., з розрахунком 3% річних у розмірі 2,36 грн. та пені –10,38 грн., наданими позивачем і вважає його обґрунтованим.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства та організації мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. відповідач відзиву, пояснень та доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, суду не надав.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що  факт наявності боргу у відповідача перед позивачем в сумі 345,09грн. належним чином доведений, документально підтверджений та відповідачем не спростований,   а відтак, позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 345,09грн. визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у відповідності до наданого позивачем розрахунку.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, з відповідача на користь позивача стягуються понесені позивачем витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, статтями 15, 253, 254, 525, 526, 530, 549, 610, 611, 612 ЦК України, статтею 193 ГК України, суд –

ВИРІШИВ:

          1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРИТЕТ» (03186, м. Київ, вул..Урицького,45 кім.708, МОФ 320984, ЗКПО 30400379)  на користь відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1; код 01189910) в 307 (триста сім) грн. 52 коп. суми основного боргу, пеню в сумі 10(десять) грн. 38 коп., 2 (дві)грн. 36коп. 3% річних, 24(двадцять чотири)грн. 83коп. інфляційних витрат, державне мито в сумі 102 (сто дві) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп.

3. Видати наказ.

4.Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                        Головатюк Л.Д.

                                                                                              Рішення підписане 26.08.2008

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.08.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2366928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/182

Постанова від 02.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Ухвала від 16.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Рішення від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 03.09.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куровський С.В.

Рішення від 15.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Рішення від 20.08.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні