Рішення
від 25.04.2012 по справі 12/5025/1693/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" квітня 2012 р.Справа № 12/5025/1693/11 За позовом Прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області смт. Летичів

до Митковецької сільської ради с. Митківці Летичівського району

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ -Агро" м.Волочиськ

про 1. визнання договору оренди земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94 грн. від 01.06.2011, укладеного між Митковецькою сільською радою з ТОВ "Волочиськ Агро" недійсним;

2. звільнення земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від користування ТОВ "Волочиськ -Агро" та передачу Летичівській райдержадміністрації

Суддя Шпак В.О.

Представники сторін

Позивача: не з'явився

Відповідача 1: не з'явився

Відповідача 2: не з'явився

За участю Гончар І.О. -помічника прокурора області

Суть спору:

Прокурор Летичівського району смт. Летичів звернувся з позовом в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області смт. Летичів до Митковецької сільської ради с. Митківці Летичівського району, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ -Агро" м.Волочиськ про 1. визнання договору оренди земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94 грн. від 01.06.2011, укладеного між Митковецькою сільською радою з ТОВ "Волочиськ Агро" недійсним;

2. звільнення земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від користування ТОВ "Волочиськ -Агро" та передачу Летичівській райдержадміністрації.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що проведеною прокуратурою району перевіркою встановлено, що службовими особами Митковецької сільської ради допускаються порушення вимог Земельного кодексу України.

Згідно ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земльних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до п. 12 розділу 10 „Перехідні Положення" Земельного кодексу України, до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці другому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Згідно ст. 16 Закону України „Про оренду землі", укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом.

Відповідно до ст. 17 Закону України „Про оренду землі" передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Згідно ст. 20 Закону України „Про оренду землі", укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

Всупереч наведеним статтям Митковецькою сільською заключений договір оренди земельної ділянки площею 75,36га з ТОВ „Волочиськ Агро", яка знаходиться за межами населеного пункту та відповідно до закону нею розпоряджається Летичівська РДА.

На усунення вказаних порушень, прокуратурою району внесено подання, яке розглянуто, задоволено та землевпорядника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, однак договір оренди продовжує діяти.

Позивач -Летичівська районна державна адміністрація листом від17.04.2012р. повідомив, що позовні вимоги підтримує, просить суд розглянути справу без участі його представника.

Відповідач -Митковецька сільська рада заявою від 24.04.2012р. повідомив, що позовні вимоги прокуратури підтримує в повному обсязі та просить суд розглянути справу без участі його представника.

Відповідач -ТОВ „Волочиськ-Агро" у відзиві на позовну заяву повідомив, що договір який є предметом спору, закінчив свою дію 31.12.2011р. Відповідно дана земельна ділянка повернута власнику і з цього часу не використовується, що підтверджується листом до інженера-землевпорядника ТОВ „Волочиськ-агро" від 19.04.2012р.

19.03.2012 р. розпорядженням голови Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області № 151/2012-р ТОВ „Волочиськ -агро" ВП АПФ „Оріана -2008" надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право оренди земель приватної власності громадян (нерозподілені та невитребувані частки (паї), які знаходяться за межами населених пунктів на території Митковецької сільської ради загальною площею 70,2200 га.

На виконання даного розпорядження, 28.03.2012р. ТОВ „Волочиськ-агро" укладено договір №16 з ТОВ „Геоекспертсервіс" на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться за межами населених пунктів на території Митковецької сільської ради загальною площею 70,2200 га.

На даний час роботи по виготовленню вказаних документів тривають.

Щодо різниці між площами земельних ділянок вказаними в позовній заяві та розпорядженні голови Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області № 151/2012-р, повідомив, що на дану різницю було видано Державні акти на право власності на земельні ділянки приватної власності фізичним особам.

На підставі вищевказаного вважає, що позовні вимоги на даний час не підлягають до задоволення.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Рішенням сьомої сесії сільської ради шостого скликання від 27.05.2011р. №02-01/2011р. „Про надання дозволу сільському голові на укладання договору оренди земель на витребуваних паїв єдиним масивом" надано дозвіл сільському голові на укладання договору з ВПА „Оріяна-2008" на використання землі на умовах оренди в тимчасове користування земель не витребуваних паїв - 36 чол. єдиним масивом загальною площею - 75,36 га терміном на дев'ять місяців, що знаходяться в урочищі: „Біля пасіки".

Пунктом 2 даного рішення вирішено встановити орендну плату за користування земельною ділянкою на умовах оренди ВПА „Оріяна-2008" в розмірі 3% від вартості нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.

На виконання вказаного рішення між Митковецькою сільською радою (орендодавець) та ТОВ „Волочиськ-Агро" (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки площею 75,36 га (що знаходиться за межами населеного пункту).

Пунктом 8 даного договору передбачено, що договір укладено строком на 6 місяців.

ВПА "Оріяна-2008" на даний час є структурним підрозділам товариства без права юридичної особи, оскільки товариство є правонаступником прав та обов'язків ПП "Оріяна-2008" (місцезнаходження: 29000, м. Хмельницький, вул. Водопровідна, будинок 43, квартира 39, код ЄДРПОУ 35703233).

Статутом товариства у п.п. 7.8, 7.9, якого зазначено, що вкладом до статутного капіталу Товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, земельні ділянки відповідно до Земельного кодексу України, права користування водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті. Грошова оцінка вкладу учасника Товариства здійснюється за згодою учасників Товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці. Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника у статутному капіталі Товариства.

Формування статутного капіталу Товариства здійснюється грошовими коштами, шляхом перерахунку на банківський рахунок Товариства, майном отриманим Товариством у якості внеску згідно рішення учасників Товариства та майном отриманим Товариством у якості правонаступника за передаточним актом та балансом від підприємств: в тому числі ПП "Оріяна-2008" (місцезнаходження: м. Хмельницький, вул.. Водопровідна, будинок 43, квартира 39. ідентифікаційний код 35703233) правонаступником яких є Товариство.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 12.12.2011р. по справі №22/5025/1857/11 задоволено позов прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області до Митковецької сільської ради за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ-Агро, м. Волочиськ" про скасування рішення сесії сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р.

Скасовано рішення сьомої сесії Митковецької сільської ради шостого скликання №02-01/2011 від 27.05.2011р. „Про надання дозволу сільському голові на укладання договору оренди земель на витребуваних паїв єдиним масивом".

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 22.02.2012р. рішення господарського суду Хмельницької області від 12.12.2011р. по справі №22/5025/1857/11 залишено без змін.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши доводи представників сторін, суд дійшов до наступних висновків.

Статтею 124 Земельного кодексу України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Пунктом 12 розділу 10 „Перехідні положення" Земельного кодексу України встановлено, що до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці другому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ст.16, ст.17 Закону України „Про оренду землі" укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону. Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Статтею 20 вказаного Закону встановлено, що укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Договір, згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, є основною підставою виникнення цивільних прав та обов'язків. Договір за своєю правовою природою є правочином, який відповідно до ст. 202 Цивільного кодексу України є дією особи, спрямованою на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Загальні підстави визнання недійсними угод і настання відповідних наслідків встановлені статтями 215, 216 ЦК України.

Так, відповідно до частин 1 та 3 ст.215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою -третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу, відповідно до яких, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним; правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

За приписами статті 203 Цивільного кодексу України ( 435-15 ) передбачено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу ( 435-15 ), іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

На час прийняття рішення по справі рішення сьомої сесії Митковецької сільської ради шостого скликання №02-01/2011 від 27.05.2011р. „Про надання дозволу сільському голові на укладання договору оренди земель на витребуваних паїв єдиним масивом" визнано недійсним.

Таким чином, договір оренди земельної ділянки площею 75,36 га головою Митковецької сільської ради було укладено з перевищенням повноважень.

Стосовно того, що договір від 01.06.2011р., який є предметом спору, припинив свою дію 31.12.2011р. суд виходить з наступного.

Згідно з частиною першою статті 236 Цивільного кодексу України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Зазначена норма означає, що нікчемний правочин є недійсним з моменту його вчинення в силу закону, а рішення суду про визнання оспорюваного правочину недійсним має зворотну силу в часі.

Частина друга статті 236 ЦК України, згідно з якою якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх у майбутньому припиняється, не встановлює винятків із правил частини першої статті 236 ЦК України. Натомість частина друга статті 236 ЦК України конкретизує норму абзацу першого частини першої статті 216 ЦК України, згідно з якою недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. Саме, частина друга статті 236 ЦК України встановлює, що за нікчемним правочином та за правочином, визнаним судом недійсним, не виникають не тільки ті права та обов'язки, настання яких сторони передбачали з моменту укладення правочину, а й ті, виникнення яких передбачалося лише в майбутньому.

Виходячи із вищенаведеного, позов Прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області смт. Летичів до Митковецької сільської ради с. Митківці Летичівського району, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ -Агро" м.Волочиськ про визнання договору оренди земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94 грн. від 01.06.2011, укладеного між Митковецькою сільською радою з ТОВ "Волочиськ Агро" недійсним є обґрунтованим, підтвердженим належними доказами та таким, що підлягає задоволенню.

У позові в частині звільнення земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від користування ТОВ "Волочиськ -Агро" та передачу Летичівській райдержадміністрації належить відмовити, оскільки в матеріалах справи відсутні докази про її використання ТОВ "Волочиськ -Агро" на час прийняття рішення.

У відповідності із ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у справі належить покласти пропорційно на відповідачів.

Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

Позов Прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області смт. Летичів до Митковецької сільської ради с. Митківці Летичівського району, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ -Агро" м.Волочиськ про 1. визнання договору оренди земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94 грн. від 01.06.2011, укладеного між Митковецькою сільською радою з ТОВ "Волочиськ Агро" недійсним; 2. звільнення земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від користування ТОВ "Волочиськ -Агро" та передачу Летичівській райдержадміністрації задоволити частково.

Визнати недійсним договір оренди землі від 01.06.2011р., укладений між Митковецькою сільською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю „Волочиськ-Агро".

У позові в частині звільнення земельної ділянки площею 75,36 га, нормативна грошова оцінка, якої становить 913827,94грн. від користування ТОВ "Волочиськ -Агро" та передачу Летичівській райдержадміністрації відмовити.

Стягнути з Митковецької сільської ради с. Митківці Летичівського району (код 21313772) в дохід державного бюджету по коду класифікації доходів 22030001, р/р 31218206783002 УДКСУ у м. Хмельницькому, код отримувача 38045529, банк одержувача ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013 судовий збір у розмірі 536,50грн. (п'ятсот тридцять шість гривень 50коп.).

Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Волочиськ-Агро" м. Волочиськ, вул. Фридрихівська, буд.40 (код 33007668) в дохід державного бюджету по коду класифікації доходів 22030001, р/р 31218206783002 УДКСУ у м. Хмельницькому, код отримувача 38045529, банк одержувача ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013 судовий збір у розмірі 536,50грн. (п'ятсот тридцять шість гривень 50коп.).

Видати наказ.

Повне рішення складено 03.05.2012р.

Суддя В.О. Шпак

Віддруковано 6 примірників:

1 - до справи;

2 - позивачу - смт . Летичів , вул. Горького, 2 - рекомендованим з повідомленням;

3 - відповідачу 1 - с.Митківці Летичівського району - рекомендованим з повідомленням;

4 - відповідачу 2 - м. Волочиськ, вул. Фрідрихівська , 40 - рекомендованим з повідомленням;

5 - прокуратурі Летичівського району - смт . Летичів , вул. Панасюка , 3 - рекомендованим з повідомленням;

6 - прокуратурі Хмельницької області.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2012
Оприлюднено10.05.2012
Номер документу23863680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/5025/1693/11

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 22.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Постанова від 19.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Постанова від 25.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні