Рішення
від 09.07.2008 по справі 32/297
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

32/297

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  32/297

09.07.08

За позовом     Закритого акціонерного товариства  „Топаз-Електронікс”

                        Товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін - Інвест”          

До                    1.  Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської    

                        міської ради (Київської міської державної адміністрації)

                        2.  Київської міської ради

Про                  укладення договору оренди

                                                                                                        Суддя  Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від позивачів                    Бондаренко П.А. –предст.,

Від відповідача-1          Яроцька Е.М. –заст.нач.юр.упр.,

Від відповідача-2          не з'явилися,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивачі звернулись до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до відповідачів та просять внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004                       № 91-6-00352, вважаючи укладеною угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 за № 91-6-00352 в редакції, яка підписана акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс”  та товариством з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” на умовах, визначених угодою; зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, укладену між Орендодавцем –Київською міською радою та акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариством з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест”, у встановленому порядку.

Відповідач-1 надав відзив на позовну відповідно до якого Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) позов не визнає та просить суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог в повному обсязі зазначаючи, що позивач не звертався з приводу державної реєстрації зазначеної вище угоди до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Відповідача-2 відзиву на позовну заяву не надав, повноважні представники відповідача-2 у судове засідання не з'явилися, про причини неявки представників суду не повідомили.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

                              

                                                  

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до частини 1 статті 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з частиною 5 статті 16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 18.03.2004 № 139/1349 акціонерному товариству закритого типу „Топаз-Електронікс”  передано в оренду земельну ділянку для будівництва житлового будинку на вул. Дмитрівська, 106  у Шевченківському районі м. Києва.

На підставі зазначеного рішення між Київською міською радою та акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс” був укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,2096 га на 5 років для будівництва житлового будинку на вул. Дмитрівській, 106 у Шевченківському районі м. Києва, що був зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів 21.10.2004 за № 91-6-00352.

18.12.2007 між акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариством з обмеженою відповідальністю „Паладін–Інвест” було укладено Договір девелопменту земельної ділянки по вулиці Дмитрівська, 106.

У пункті 11.1 договору оренди земельної ділянки вказано, що „всі зміни та/або доповнення до цього договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку”.

Відповідно до частини другої статті 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

Пропозиція про необхідність внесення змін до договору від 21.10.2004 № 91-6-00352 надіслана до Київської міської ради від акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін–Інвест” (лист № 07 від 17.03.2008, доручення Київського міського голови № 10643 від 17.03.2008).

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі статтею 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що  акціонерне товариство закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариство з обмеженою відповідальністю „Паладін–Інвест” звернулись до Київради з клопотанням (лист № 07 від 17.03.2008, доручення Київського міського голови № 10643 від 17.03.2008) внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, та надіслали разом із клопотанням угоду (договір про внесення змін) до Договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, підписану зі сторони акціонерного товариства закритого типу „Топаз – Електронікс” та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест”.

У відповідності до п. 4 Угоди (договір про внесення змін) до Договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352: „Всі права та обов'язки за Договором переходять від акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” до товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” з дня державної реєстрації Угоди”. Також  пунктом 2 Угоди (договір про внесення змін) до Договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352 визначена нова редакція п. 3.1  Договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, а саме: „Договір укладено на 10 років”.

Також відповідно до частини третьої статті 188 Господарського кодексу  визначено, що сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Судом встановлено, що з боку акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” вжито всі необхідні дії по внесенню змін до договору, а Київрада до теперішнього моменту не вирішила дане питання.

Відповідно до частини п'ятої ст. 46 закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше, ніж один раз на місяць.

 Таким чином, Київська міська рада порушила терміни розгляду питання  про внесення змін до договору оренди від 21.10.2004 за № 91-6-00352, що призводить до порушення прав акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” у внесенні змін до Договору, укладеного на 5 років для будівництва житлового будинку на  вул. Дмитрівській, 106 у Шевченківському  районі м. Києва.

Щодо Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), слід зазначити, що відповідно до ст. 33 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 № 182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідачів покладаються витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу порівну.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1.           Позов задовольнити повністю.

2.           Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, вважаючи укладеною угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 за № 91-6-00352 в редакції, яка підписана акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс” та товариством з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” на умовах, визначених угодою:

„Угода (договір про внесення змін)

до Договору оренди земельної ділянки

від 21.10.2004 №91-6-00352

Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) - далі  у тексті – “Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ - з однієї сторони, та Акціонерне товариство  закритого типу „Топаз-Електронікс” (код ЄДРПОУ 25202319, м.Київ, вул.Басейна, 5-б, зареєстроване Печерською районною державною адміністрацію 09.10.1997 р. за № 20228), в особі генерального директора Старченка Віктора Юрійовича, який діє на підставі Статуту цього товариства, далі у тексті –„Орендар-1”, і Товариство з обмеженою відповідальністю ”Паладін-Інвест” (код 35647525, м.Київ, вул. Велика Житомирська, 20-А, зареєстроване Шевченківською районною державною адміністрацію 17.12.2007 р. за №1 074 102 0000 028178), - в особі директора Возвишаєва Михайла Івановича, який діє на підставі Статуту цього товариства та протоколу №1 загальних зборів учасників товариства від 30.11.2007 р., далі у тексті –„Орендар” –з другої сторони, керуючись статтею 30 та 33 Закону України „Про оренду землі”, домовились внести зміни до договору оренди земельної ділянки, укладеного між сторонами („Орендодавцем” та „Орендарем-1”), зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 21.10.2004 за №91-6-00352 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Договір) та уклали цю угоду (договір про внесення змін) (далі у тексті - Угода) про таке:

1.          Викласти преамбулу Договору в такій редакції:

„ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) –далі у тексті –„Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” –з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю ”Паладін-Інвест” (код 35647525, м.Київ, вул. Велика Житомирська , 20-А, зареєстроване Шевченківською районною державною адміністрацію 17.12.2007 р. за №1 074 102 0000 028178), - далі у тексті „Орендар”, в особі директора Возвишаєва Михайла Івановича, який діє на підставі Статуту цього товариства та Протоколу №1 загальних зборів учасників товариства від 30.11.2007 р., - з другої сторони,  уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті –Договір) про нижченаведене”:

2.          Викласти пункт 3.1 Договору в наступній редакції «Договір укладено на 10 (десять) років».

3.          Умови Договору залишаються без змін, окрім сторони Договору –Орендаря та терміну оренди земельної ділянки.

4.          Всі права та обов'язки за Договором переходять від Акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” до Товариства з обмеженою відповідальністю ”Паладін-Інвест” з дня державної реєстрації Угоди.

5.          Дана угода набуває чинності з дня її державної реєстрації.

6.          Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угоди.

7.          Ця Угода є невід'ємною частиною Договору і складена у трьох примірниках. Один примірник для Орендодавця, один –для Орендаря  - 1, один –для Орендаря.  

Орендодавець: Київська міська рада  

Орендарі:

Акціонерне товариство закритого типу „Топаз-Електронікс”

Товариство з обмеженою відповідальністю ”Паладін - Інвест”

3.           Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 21.10.2004 № 91-6-00352, укладену між Орендодавцем –Київською міською радою та акціонерним товариством закритого типу „Топаз-Електронікс” (м. Київ, вул. Басейна, 5-б, код 25202319) та товариством з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 20-А, код 35647525), у встановленому порядку.

4.           Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код 22883141) на користь акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” (м. Київ, вул. Басейна, 5-б, код 25202319) та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 20-А, код 35647525) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.           Стягнути з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) на користь акціонерного товариства закритого типу „Топаз-Електронікс” (м. Київ, вул. Басейна, 5-б, код 25202319) та товариства з обмеженою відповідальністю „Паладін-Інвест” (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 20-А, код 35647525) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення вступає в законну силу після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого у відповідності до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                                                                                          О.О.Хрипун

Дата підписання рішення:10.07.2008

Дата ухвалення рішення09.07.2008
Оприлюднено10.12.2008
Номер документу2462876
СудочинствоГосподарське
Суть                 укладення договору оренди                                                                                                        &nbsp

Судовий реєстр по справі —32/297

Постанова від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 27.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Постанова від 02.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Рішення від 09.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 12.12.2006

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 19.09.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв О.Ю.

Ухвала від 21.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв О.Ю.

Ухвала від 31.08.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв О.Ю.

Постанова від 13.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні