Ухвала
від 12.06.2012 по справі 19/39-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "12" червня 2012 р. Справа № 19/39-Б

За заявою: Радомишльського районного центру зайнятості (м.Радомишль)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с.Леніне Радомишльського району)

про визнання банкрутом

Суддя Макаревич В.А.

В засіданні суду прийняли участь:

- від кредиторів: ОСОБА_1 - предст. Житомирське обласне відділення ФССзТВП, дов. №07-4 від 02.02.2012р.

- від боржника: Терещук О.В. - ліквідатор

В провадженні господарського суду Житомирської області знаходиться справа № 19/39-Б за заявою Радомишльського районного центру зайнятості про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський".

Ухвалою господарського суду від 02.08.2010 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Селекційно-насінневий центр "Поліський" за правилами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду від 17.01.2011 р. ТОВ "Селекційно-насінневий центр "Поліський" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Терещука О.В.

Ухвалою господарського суду від 17.05.2012р. було проміжний звіт ліквідатора прийнято до відома та долучено до матеріалів справи, відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Хліб України-Полісся" (м.Житомир) про визнання грошових вимог до боржника на суму 134 053, 75 грн. та їх включенні до реєстру вимог кредиторів, зобов'язано ліквідатора вчинити певні дії, повторно зобов'язано ДПІ в Радомишльському районі та УПФУ в Радомишльському районі Житомирської області вчинити певні дії по справі та надати витребувані судом документи. Крім того, судом було направлено копію ухвали від 17.05.2012 р. державному реєстратору Радомишльської районної державної адміністрації для вчинення відповідних дій. А також, господарським судом було направлено запит до Радомишльського районного суду.

18. 05.2012р. до суду від ліквідатора боржника надійшов звіт про проведення ліквідаційної процедури боржника, станом на 18.05.2012р.

11.06.2012р. від державного реєстратора Радомишльської районної державної адміністрації надійшов лист №274 від 05.06.2012р., відповідно до якого повідомляється, що державний реєстратор не має можливості внести відомості щодо ліквідатора в АРМі ЄДР (ЕПЦ), оскільки відсутня графа щодо запису наявності чи відсутності прав вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи в т.ч. підписувати договори. У зв'язку з цим державний реєстратор не може внести зазначені в ухвалі суду відомості.

Дослідивши матеріали справи та викладену у вищезазначеному листі інформацію, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно до ч.2 вищезазначеної статті Закону, в Єдиному державному реєстрі містяться відомості щодо юридичної особи, зокрема, прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) та реєстраційні номери облікових карток платників податків, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Як зазначалося вище, постановою господарського суду від 17.01.2011р. ТОВ "Селекційно-насінневий центр "Поліський" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" ( с. Леніне, Радомишльського району, Житомирської області) призначено арбітражного керуючого Терещука Олександра Володимировича ( ідентифікаційний код НОМЕР_1), який має ліцензію на право провадження діяльності арбітражного керуючого НОМЕР_2 від 27.11.2006р. та мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Як вбачається з матеріалів справи зазаначена постанова від 17.01.2011р. направлена (рекомендованим з повідомденням про вручення), в тому числі державному реєстратору Радомишльської РДА та отримана уповноваженою особою 25.01.2011.

Відповідно до ч.2 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

Статтею 25 вказаного вище Закону передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, серед яких зокрема, виконання повноважень керівника (органів управління) банкрута.

Згідно абз. 2 ч. 2 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута.

Вищезазначена постанова суду була направлена державному реєстратору Радомишльської РДА для внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

З наявного в матеріалах справи витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 24.04.2012р. (а.с. 67-68, том 3) наданого ліквідатором боржника Терещуком О.В., вбачається, що державним реєстратором до ЄДР були внесені відомості, щодо стану юридичної особи, а саме: "в стані припинення підприємницької діяльності" та відомості про комісію з припинення - "Терещук Олександр Володимирович (голова комісії)".

Разом з тим, в ЄДР залишились незмінними відомості щодо керівника юридичної особи та наявність обмежень щодо його повноважень: "ОСОБА_1" та прізвище, ім'я та по батькові осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи: "ОСОБА_1".

Відповідно до інформаційного листа Вищого господарського суду України №5-06/12/395 від 04.07.2008р. з моменту винесення господпрським судом постанови про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатора, керівником юридичної особи-банкрута стає ліквідатор, який наділений всіма повноваженнями щодо управління та розпорядження майном банкрута, а до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців мають бути внесені відповідні відомості про заміну керівника банкрута на керуючого санацією чи ліквідатора за його заявою на підставі ухвали (постанови) господарського суду.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне зобов'язати ліквідатора боржника Терещука О.В. звернутися з відповідною заявою до державного реєстратора Радомишльської райдержадміністрації для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про ліквідатора банкрута Терещука Олександра Володимировича, як керівника юридичної особи, особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами та особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори.

12.04.2012р. до суду від ДПІ в Радомишльському районі надійшли витяги про реєстрацію у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна (реєстрація вилучення запису).

Ліквідатор боржника в засіданні суду надав проміжний звіт про проведену роботу в ході ліквідаційної процедури боржника, станом на 11.06.2012р.

В своєму звіті ліквідатор зазначив, що співробітниками РВ УМВС України Радомишльського району Житомирської області роз'яснено, що при проведенні повторної перевірки фактів, зазначених у скарзі ліквідатора, винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю ознак злочину в діях керівника ТОВ "Селекційно-насіннєвий центр "Поліський" ОСОБА_3

На запит ліквідатора до ГУДКУ у Житомирській області МФО 31103 отримано довідку від 28.05.2012р. №18-08/4760 про закриття рахунків боржника.

Ліквідатор зазначає, що в Радомишльському відділенні РУ Приватбанку йому повідомили, що боржником відкрито лише 1 розрахунковий рахунок НОМЕР_3, залишок коштів на якому становить 57грн. 73коп. разом з тим, ліквідатор повідомляє, що отримання довідки про залишок коштів є неможливим у зв'язку з відсутністю печатки боржника. Документів, які могли бути доказом наявності заборгованості боржника перед працівниками на дату порушення провадження у справі не має. У звітному періоді майна боржника не виявлено.

Крім того, ліквідатор боржника в засіданні суду надав реєстр вимог кредиторів боржника.

Як вбачається з матеріалів справи, господарським судом Житомирської області було направлено запит до Радомишльського районного суду Житомирської області з метою отримання інформації стосовно наявності/відсутності судових рішень або проваджень за позовами працівників до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с. Леніне Радомишльського району) про стягнення заборгованості по заробітній платі, аліментам, відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, моральної шкоди.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, відповідь на вищезазначений запит суду, станом на день судового розгляду справи не надійшла.

З врахуванням викладеного, суд вважає за необхідне відкласти розгляд питання щодо затвердження реєстру вимог кредиторів боржника, з метою встановлення наявності/відсутності заборгованості боржника по заробітній платі.

Також, ліквідатор боржника в засіданні суду надав клопотання №103/39 від 12.06.2012р., відповідно до якого повідомляє, що він звернувся до Ленінської сільської ради з проханням надати інформацію про наявність на обліку сільської ради нерухомого майна боржника із зазначенням адреси його розташування, у тому числі: зерносховище (АВМ), два жилих будинки (54000х2), склад міндобрив. Разом з тим, ліквідатор зазначає, що відповідь на зазначений запит ліквідатором не отримана, у зв'язку з чим просить суд витребувати у Ленінської сільської ради вищезазначену інформацію.

Суд розглянувши вищезазначене клопотання, вважає за необхідне його задовольнити.

Окрім того, ліквідатор боржника в засіданні суду повідомив, що з усних пояснень співробітників Радомишльського РВ УМВС України в Житомирській області йому стало відомо, що при проведенні повторної перевірки фактів зазначених у заяві про незаконні дії керівника боржника винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю ознак злочину в діях керівника ТОВ "Селекційно-насіннєвий центр "Поліський" ОСОБА_3, разом з тим, будь-яких письмових документів на підтвердження вказаного ліквідатор не отримав, у зв'язку з чим просить суд направити запит до Радомишльського РВ УМВС України в Житомирській області, з метою отримання інформації щодо розгляду вищезазначеного звернення ліквідатора.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши ліквідатора боржника, вважає за необхідне задовольнити вказане вище клопотання ліквідатора.

Також, ліквідатор боржника в засіданні суду надав письмове клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та повноважень ліквідатора до з 18.07.2012р. по 16.09.2012р.

Враховуючи наявність об'єктивних обставин, що перешкоджають ухваленню судом рішення про затвердження звіту ліквідатора, ліквідацію банкрута та припинення провадження у цій справі, господарський суд прийшов до висновку продовжити строк ліквідаційної процедури до 16.09.2012р. включно, про що зазначити у резолютивній частині ухвали суду.

В свою чергу, у ч. 3 статті 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зазначено, що ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим законом та іншими нормативно - правовими актами.

Таким чином, зміст ч. 2 ст.22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у взаємозв'язку, взаємозумовленості та взаємозалежності із ч.3 статті 24 цього Закону чітко і недвозначно вказує на те, що ліквідатор боржника здійснює свої повноваження в межах строку процедури ліквідації.

Відповідно, чинність повноважень ліквідатора та строк процедури ліквідації поняття взаємопов'язані, взаємозумовлені та взаємозалежні.

Тому, з врахуванням конкретних обставин цієї справи, з метою недопущення правової невизначеності для учасників провадження у справі про банкрутство, третіх осіб, на права та обов'язки яких впливають чи можуть вплинути судові рішення у справі у про банкрутство чи інші обставини, пов'язані з банкрутством боржника, господарський суд прийшов до висновку продовжити повноваження ліквідатора Терещука О.В. до 16.09.2012 р. включно, про що зазначити в резолютивній частині ухвали суду.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне проміжний звіт ліквідатора взяти до відома, відкласти розгляд справи та призначити наступне засідання суду з врахуванням Графіку відпусток на 2012р. суддів та працівників господарського суду Житомирської області.

Керуючись ст. ст. 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 77, 86 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора Терещука О.В. по 16.09.2012р. включно.

2. Проміжний звіт ліквідатора прийняти до відома та долучити до матеріалів справи.

3. Відкласти розгляд справи та розгляд питання щодо затвердження реєстру вимог кредиторів боржника.

4. Призначити наступне засідання суду на "28" серпня 2012 р. об 15:00 в приміщенні господарського суду Житомирської області за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, кім. № 409.

5. Зобов'язати ліквідатора:

- надати проміжний звіт про хід ліквідаційної процедури з підтверджуючими документами;

- надати реєстр вимог кредиторів, складений з врахуванням вимог ст. 31 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та відповідно до методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів, затверджених наказом Міністерства економіки України № 788 від 02.07.2010 р.;

- надати докази наявності/відсутності у банкрута заборгованості по заробітній платі перед найманими працівниками (з зазначенням сум боргу в розрізі кожного працівника та документів, які їх підтверджують, в тому числі відповідно довідки про кредиторську заборгованість із заробітної плати на суму 37454,89 грн. за період 2004 року);

- надати докази припинення трудових відносин підприємства-банкрута з найманими працівниками відповідно до законодавства України про працю;

- надати докази закриття рахунків банкрута у банківських установах, виявлених при проведенні ліквідаційної процедури за винятком основного рахунку боржника;

- виявити документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов'язковому зберіганню;

- надати докази про вжиті заходи та результати розшуку майна банкрута (згідно довідки УДАІ 15 одиниць техніки знято з реєстрації умовно);

- звернутися з відповідною заявою до державного реєстратора Радомишльської райдержадміністрації для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про ліквідатора банкрута Терещука Олександра Володимировича, як керівника юридичної особи, особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами та особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори; відповідний витяг з ЄДР надати суду;

- надати докази на підтвердження викладених у звіті ліквідатора обставин, а саме, щодо винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю ознак злочину в діях керівника ТОВ "Селекційно-насіннєвий центр "Поліський" ОСОБА_3;

- надати відповідь на звернення до Ленінської сільської ради стосовно наявності (відсутності) на обліку сільської ради нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с. Леніне Радомишльського району) ;

- за результатами проведеної роботи, згідно зі ст. 32 зазначеного Закону, подати ліквідаційний баланс, звіт про проведену роботу та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків (докази, що свідчать про відсутність ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з зазначенням сум, які є неможливими до погашення).

6. Повторно направити запит до Радомишльського районного суду щодо надання інформації про наявність/відсутність судових рішень або проваджень за позовами працівників до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с. Леніне Радомишльського району) про стягнення заборгованості по заробітній платі.

7. Направити запит до Ленінської сільської ради стосовно наявності (відсутності) на обліку сільської ради нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с. Леніне Радомишльського району), в тому числі: зерносховища, 2 житлових будинків, складу міндобрив.

8. Направити запит до Радомишльського РВ УМВС України в Житомирській області стосовно повідомлення інформації про результати перевірки фактів, викладених у заяві ліквідатора боржника Терещука О.В. №281/39 від 06.07.2011р., про вчинення незаконних дії колишнім керівником боржника ТОВ "Селекційно-насінневий центр "Поліський" ОСОБА_4

9. Повторно зобов'язати УПФУ в Радомишльському районі Житомирської області надати інформацію щодо наявності/відсутності заборгованості по заробітній платі у боржника за останній звітний період та надати завірену належним чином копію звітних даних ТОВ "Селекційно-насінневий центр "Поліський" за вересень 2009 року.

10. Направити дану ухвалу державному реєстратору Радомишльської РДА для внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців після подання відповідної заяви ліквідатора Терещука О.В. про заміну керівника банкрута на ліквідатора на підставі постанови господарського суду Житомирської області від 17.01.2011р. про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Селекційно-насінневий центр "Поліський" (с. Леніне Радомишльського району) банкрутом.

В судове засідання викликати ліквідатора та уповноважених представників кредиторів.

Суддя Макаревич В.А.

1 - до справи,

2 - ініціюючому кредитору,

3 - ліквідатору,- реком. або наручно з підписом в журналі

4 - ВВД ФСС від НВВ та ПЗУ в Радомишльському районі

5 - ВД ЖОВ ФСС з ТВП,

6 - УПФУ в Радомишльському районі - рек. з пов.

7 - Радомишльський РЦЗ

8 .- держ. реєстратору Радомишльської район. держ. адміністр. - рек. з пов .

9-Радомишльський районний суд разом з запитом (реком. з повід.);

10-Радомишльський РВ УМВС України в Житомир. області разом з запитом (реком. з повід.)

11-Ленінська сільська рада разом з запитом (реком. з повід.)

-

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення12.06.2012
Оприлюднено20.06.2012
Номер документу24756255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/39-б

Ухвала від 02.08.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 11.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Постанова від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні