Ухвала
від 03.07.2012 по справі 5020-5/071-4/270
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

03 липня 2012 року справа № 5020-5/071-4/270

За заявою ліквідатора про спонукання Кримської філії «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України виконати рішення суду по справі №5020-5/071-4/270

за заявою Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» (ідентифікаційний код 34047020, 01133, м. Київ, вул. Щорса, 36-Б)

до боржника Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1)

про визнання боржника банкрутом.

Суддя О.С. Погребняк

Представники:

Ініціюючий кредитор (ПАТ "Дельта Банк") - Алейніков Д.В., довіреність № б/н від 23.09.2010;

Боржник (ФОП ОСОБА_1.) - не з'явився;

Ліквідатор (арбітражний керуючий Кирилін М.В.) - Кирилін М.В., паспорт серії НОМЕР_2 від 04.05.2001, виданий Ленінським РВ УМВС України в м. Севастополі;

Кримська філія "Інформаційного центру" Міністерства Юстиції України -не з'явився.

Суть спору:

АКІБ „УкрСиббанк", найменування якого в процесі розгляду справи змінилося на Публічне акціонерне товариство „УкрСиббанк", звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1.

Ухвалою від 11.02.2008 порушено провадження по справі, призначено дату проведення підготовчого засідання, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою суду від 14.04.20008 введена процедура розпорядження майном боржника, визнані грошові вимоги АКІБ „УкрСиббанк" в особі Севастопольського управління АКІБ „УкрСиббанк" в розмірі 232992,74 грн., призначено розпорядником майна - Майницького М.І.

Ухвалою суду від 14.08.2008 затверджено реєстр вимог кредиторів.

Постановою суду від 13.11.2008 ФОП ОСОБА_1. визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура, призначений ліквідатор -арбітражний керуючий Майницький М.І.

Ухвалою суду від 20.12.2010 звільнено арбітражного керуючого Майницького М.І. від виконання обов'язків ліквідатора ФОП ОСОБА_1. та призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Бондаря Олександра Анатолійовича (ліцензія АВ в„–499192 ); зобов'язано ліквідатора здійснити заходи, передбачені статтею 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою суду від 22.11.2011 звільнено арбітражного керуючого Бондаря О.А. від виконання обов'язків ліквідатора ФОП ОСОБА_1., ліквідатором призначено арбітражного керуючого Кириліна Михайла Володимировича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії АВ в„–470329 від 29.03.2010; адреса: АДРЕСА_2), зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до закону.

Ухвалою суду від 14.02.2012 було замінено ініціюючого кредитора - Публічне акціонерне товариство „УкрСиббанк" його правонаступником - Публічним акціонерним товариством «Дельта Банк»(ідентифікаційний код 34047020, 01133, м. Київ, вул. Щорса, 36-Б) .

Ухвалою від 13.03.2012 було продовжено строк ліквідаційної процедури, надання суду ліквідаційного балансу та звіту на шість місяців.

Ухвалою суду від 27.03.2012 зобов'язано фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 передати ліквідатору в управління належне боржнику нерухоме майно - 1/3 частку квартири АДРЕСА_1 вилучено матеріальні та інші цінності фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, які відповідно до вимог статті 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»включаються в склад ліквідаційної маси, бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи - за адресою його реєстрації (АДРЕСА_1).

07.06.2012 на адресу суду надійшла заява ліквідатора про спонукання Кримської філії «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна записи про обтяження нерухомого майна ФОП ОСОБА_1

Ухвалою від 15.06.2012 розгляд заяви було призначено на 03.07.2012.

Боржник у судове засідання 03.07.2012 не з'явився, явку уповноважених представників не забезпечив, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлений належним чином та своєчасно, про причини нез'явлення не сповістив.

У судове засідання 03.07.2012 Кримська філія "Інформаційного центру" Міністерства Юстиції України явку уповноважених представників у судове засідання 03.07.2012 не забезпечила, до його початку надала клопотання про відкладення розгляду заяви у зв'язку з неможливістю забезпечити явку уповноваженого представника.

Ліквідатор у судовому засіданні 03.07.2012 наполягав на розгляду заяви у відсутність представника Кримської філії «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України.

Представник ПАТ «Дельта Банк»вважає можливим розглядати заяву у відсутність представника Кримської філії «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України.

Згідно зі статтею 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін -це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Оскільки явка учасників процесу обов'язковою не визнавалась, суд визнав за можливе розглянути заяву у відсутності представника Кримської філії "Інформаційного центру" Міністерства Юстиції України.

Ліквідатор у судовому засіданні 03.07.2012 виклав зміст заяви, просив її задовольнити з підстав, вказаних у ній.

Представник ПАТ «Дельта Банк»проти задоволення заяви ліквідатора не заперечував.

Вивчивши матеріали заяви, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення ліквідатора, суд визнав заяву такої, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до частини 2 статті 41 Господарського процесуального кодексу України , провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , норми якого, як спеціальні норми права, переважають у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України .

Як вбачається із матеріалів справи, постановою суду від 13.11.2008 ФОП ОСОБА_1. визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.

За приписами абзацу шостого частини першої статті 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, господарський суд компетентний скасувати арешти на майно боржника чи інші обтяження його майна, накладені іншими органами у випадку введення ліквідаційної процедури боржника та включення майна боржника до складу ліквідаційної маси в ході провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до вимог статті 25 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством.

Статтями 26, 30 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси; майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута, ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута .

Слід зазначити, що перебування майна, яке входить до складу ліквідаційної маси банкрута, в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна чи Державному реєстрі іпотек у процедурі банкрутства робить неможливим виконання ліквідатором банкрута обов'язків, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , та суперечить приписам ч.1 статті 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо зняття арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута .

Тобто майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обмежень, адже воно підлягає продажу, оскільки законодавство про банкрутство містить спеціальні норми, які мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України, відтак, обмеження щодо розпорядження майном банкрута підлягають скасуванню, а особа реєстратора вилучає та знімає арешти, заборони та обтяження з відповідних реєстрів.

Згідно статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" , обтяженням є заборона розпоряджатися та/або користуватися нерухомим майном, яка встановлена або законом, або актами уповноважених на це органів державної влади, їх посадових осіб або яка виникає на підставі договорів.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно , розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право власності на нерухоме майно; право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека ; довірче управління майном; інші речові права відповідно до закону; податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження .

Частинами 2, 3 статті 6 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що держателем Державного реєстру прав є спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації прав - Міністерство юстиції України, а адміністратором Державного реєстру прав є державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України, здійснює заходи із створення та супроводження програмного забезпечення Державного реєстру прав та відповідає за технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, що містяться у Державному реєстрі прав .

Пунктом 5 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що підставами для здійснення державної реєстрації обтяжень є встановлена законом заборона користування та/або розпорядження нерухомим майном; рішення судів, що набрали законної сили .

Статтею 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Записи скасовуються, якщо підстави, за яких вони були внесені, визнані судом недійсними. Записи про обтяження погашаються на підставі актів (рішень) уповноважених на це органів або посадових осіб.

Згідно з Положенням "Про єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна", затвердженого Наказом МЮ України №31/5 від 09.06.1999р. (у редакції Наказу МЮ України від 18.08.2004) передбачено, що однією з підстав для внесення до Реєстру заборон відомостей про накладення (зняття) заборон та арештів на об'єкти нерухомого майна є заява про реєстрацію (вилучення) обтяження об'єкта нерухомого майна (додатки 1-3), що подається судами (крім третейських судів) і слідчими органами у зв'язку з накладенням ними арешту на об'єкти нерухомого майна (звільнення з-під арешту).

Відповідно до частини 4 статті 43 Закону України "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", відомості про припинення обтяження реєструються держателем або реєстратором Державного реєстру на підставі рішення суду або заяви обтяжувача, в якій зазначаються реєстраційний номер запису, найменування боржника, ідентифікаційний код боржника в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України чи індивідуальний ідентифікаційний номер боржника в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та інформація про припинення обтяження.

З огляду на те, що на даній час існують обтяження нерухомого майна боржника у вигляді накладеного арешту, керуючись статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, статтями 23- 26 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтею 43 Закону України "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 Кириліна М.В.-задовольнити.

2. Зобов'язати Кримську філію «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України (95000, м. Сімферополь, вул. К. Маркса, 28, вул. Желябова, 10) вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна наступні записи:

№ ТипДата таРеєстраторПідставаОб'єктВласник, обтяженняномер обтяження,адреса реєстрації адреса 1. арешт 20.12.2005ПершаУхвалаБудинок, м.ОСОБА_1 нерухомого 12:03:10 засевастопольськаБалаклавськогоСевастополь, вул.ОСОБА_1 майна№2715439ДержавнарайонногоАДРЕСА_3і.н.НОМЕР_1 нотаріальнасуду м. контораСевастополя б/н від 19.12.2005 2. арешт 20.12.2005ПершаУхвалаЗемельнаОСОБА_1 нерухомого 12:04:45 засевастопольськаБалаклавськогоділянка, м.ОСОБА_1 майна№2715454ДержавнарайонногоСевастополь, вул.і.н.НОМЕР_1 нотаріальнасуду м.АДРЕСА_3 контораСевастополя б/н від 19.12.2005 3. арешт 20.12.2005ПершаУхвалаКвартира, 1/3ОСОБА_1 нерухомого 12:06:55 засевастопольськаБалаклавськогочастка, м.ОСОБА_1 майна№2715474ДержавнарайонногоСевастополь, вул.і.н. НОМЕР_1 нотаріальнасуду м.АДРЕСА_1 контораСевастополя б/н від 19.12.2005 4. арешт 21.03.2006ПершаУхвалаКвартира, 1/4ОСОБА_1 нерухомого 12:04:45 засевастопольськаБалаклавськогочастка, м.ОСОБА_1 майна№2715454ДержавнарайонногоСевастополь, вул.і.н. НОМЕР_1 нотаріальнасуду м.АДРЕСА_1 контораСевастополя б/н від 13.03.2006

3. Копію ухвали направити на адресу Кримської філії «Інформаційного центру»Міністерства Юстиції України, ліквідатора, банкрута, державного органу з питань банкрутства

Суддя підпис О.С. Погребняк

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення03.07.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25159815
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-5/071-4/270

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Постанова від 06.08.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Фенько Тетяна Павлівна

Ухвала від 11.09.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 26.07.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Фенько Тетяна Павлівна

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні