Постанова
від 28.11.2012 по справі 46/145-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2012 р. Справа№ 46/145-б

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пантелієнка В.О.

суддів: Гарник Л.Л.

Доманської М.Л.

за участю секретаря Корінної А.О.,

та представників:

ліквідатор - не з'явився,

від ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС - не з'явився,

від кредиторів і боржника - не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва Державної податкової служби (далі - ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС)

на ухвалу

господарського суду м.Києва

від 15.10.2012р.

у справі №46/145-б (суддя Омельченко Л.В.)

за заявою Фізичної особи - підприємця (далі - ФОП) ОСОБА_2

до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ)

"Івіс Авто"

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду м.Києва від 15.10.2012р. у справі №46/145-б затверджено звіт ліквідатора; затверджено ліквідаційний баланс; ліквідовано банкрута; провадження у справі припинено.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу суду скасувати і передати справу до суду першої інстанції.

Відзиви на апеляційну скаргу не надходили, хоча всі учасники судового розгляду про час і місце повідомлялися належним чином.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, Київський апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 2 статті 41 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до вимог ч.2 ст.101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

ФОП ОСОБА_2 звернувся до господарського суду м.Києва із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Івіс Авто" у зв'язку з неспроможністю підприємства сплатити прострочену заборгованість у розмірі 24 590 грн. та його відсутністю за місцезнаходженням.

Ухвалою господарського суду міста Києва №46/145-б від 05.09.2011р. було порушено провадження у справі за вказаною заявою, яку призначено до розгляду на 19.09.2011р.

19.09.2011р. у справі № 46/45-б було винесено постанову господарського суду міста Києва про визнання банкрутом ТОВ "Івіс Авто", відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 за згодою останнього, якого зобов'язано подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується та повідомлення їх (кредиторів) про визнання зазначеного боржника банкрутом, надати докази такої публікації, а також у строк, встановлений Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" -ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора.

У зв'язку з надходженням до місцевого суду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ "Івіс Авто", ухвалою господарського суду міста Києва від 27.08.2012р. справу № 46/145-б було призначено до розгляду в судовому засіданні на 14.09.2012р.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 14.09.2012р. було продовжено строк ліквідаційної процедури, повторно зобов'язано ліквідатора банкрута надати відповідні докази та відкладено розгляд справи на 15.10.2012 р.

Як вбачається зі звіту ліквідатора, поданих ним місцевому суду документів та наданих пояснень, відповідно до вимог ч. 1 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором, з метою розшуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, вжиття заходів щодо захисту майна боржника, здійснення нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника, забезпечення збереження та ефективного використання майнових активів та формування ліквідаційної маси було направлено запити до Комунального підприємства "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна", Управління Державної автомобільної інспекції м. Києва, Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва, Печерського районного центру зайнятості, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Інспекції державного технічного нагляду, Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг, Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті, Державної авіаційної служби України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Києві, Державної митної служби України, Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва, Державної виконавчої служби України, Міністерства внутрішніх справ України.

На запити ліквідатором були отримані наступні відповіді від:

- Управління Державної автомобільної інспекції м. Києва про відсутність зареєстрованих за Товариством з обмеженою відповідальністю "Івіс Авто" транспортних засобів (відмітка за підписом уповноваженої особи від 15.02.2011 р. вміщена на запиті ліквідатора);

- Комунального підприємства "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" №15381 (И-2011) від 22.03.2011 р. щодо відсутності станом на 31.03.2011 р. зареєстрованого за боржником на праві власності нерухомого майна;

- Управління Пенсійного фонду України у Печерському районі м. Києва № 8051/07 від 25.05.2012 р. про те, що у боржника станом на 24.05.2012 р. заборгованість перед фондом відсутня;

- Печерського районного центру зайнятості № 06-3384 від 22.05.2012 р. про відсутність заборгованості у боржника перед фондом;

- Державної авіаційної служби України № 20.19-10043 від 03.10.2012 р. про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Івіс Авто" в Державному реєстрі серед власників цивільних повітряних суден України не зареєстроване;

- Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті № 3362-4/9.2.2/46-12 від 02.10.2012 р. про відсутність в Державному судовому реєстрі та Судновій книзі України, що ведеться по місту Києву записів щодо суден, власником або судновласником яких є боржник;

- Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації № 07-387/26931 від 06.09.2012 р. про відсутність зареєстрованих за боржником земельних ділянок;

- Інспекції державного технічного нагляду Київської міської державної адміністрації № 078-3618 від 18.09.2012 р. про те, що товариство не реєструвало за собою тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів.

Вбачається, що ліквідатором банкрута арбітражним керуючим ОСОБА_2 не було надано на запит ухвалою місцевого суду від 14.09.2012р. даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців про внесення запису про ліквідатора банкрута.

Публікація оголошення про визнання ТОВ "Івіс Авто" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відбулася 27.03.2012 р. в газеті "Урядовий кур'єр" № 55 (4699).

Вбачається, що після публікації вказаного оголошення на адресу місцевого суду та ліквідатора надійшла заява Акціонерного комерційного банку "Європейський" на суму 202 019 671,33 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.04.2012р. було зобов'язано ліквідатора банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 у строк до 10.05.2012р. надати місцевому суду докази розгляду заяви Акціонерного комерційного банку "Європейський", мотивовані письмові пояснення з приводу визнання або відхилення заявлених до боржника грошових вимог та докази повідомлення кредитора про наслідки розгляду його вимог. Вбачається, що даних вимог місцевого суду ліквідатор банкрута арбітражний керуючий ОСОБА_2 не виконав, а місцевий суд на цю обставину уваги не звернув.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатором банкрута було визнано заборгованість ТОВ "Івіс Авто" перед вказаною особою у повному обсязі.

Інших заяв з грошовим вимогами до боржника на адресу місцевого суду не надходило.

Зі звіту ліквідатора та даних ліквідаційного балансу вбачається, що у ТОВ "Івіс Авто" відсутні грошові кошти та майнові активи.

Наявними у матеріалах справи доказами, а саме: витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, стверджується факт відсутності у підприємства-банкрута рухомого та нерухомого майна, яке обтяжене.

У зв'язку з тим, що майно банкрута не виявлене, відповідно до ч.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується в першу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 цього Закону, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» неплатоспроможність - це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Неплатоспроможність повинна бути обов'язково доведена перед судом заявником (кредитором) шляхом подання доказів, що засвідчують відсутність коштів на рахунках або відсутності активів боржника.

До функцій органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Крім того, податкові органи контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених Податковим кодексом України та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п.78.1.7. ст.78 Податкового кодексу України - «Порядок проведення документальних позапланових перевірок», названа перевірка проводиться тоді, коли: розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Згідно п.11.3 розділу ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010р. №979, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.2010р. №1439/18734 у разі отримання документів згідно з пунктом 11.2 цього розділу та/або якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків, органом державної податкової служби приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі.

На наведені обставини місцевий суд, виносячи оскаржувану ухвалу, уваги не звернув і затвердив ліквідаційний баланс боржника, хоча ліквідатор виконав не всі вимоги ухвали місцевого суду від 14.09.2012р.

За таких обставин, Київський апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду м.Києва від 15.10.2012р. у справі №46/145-б - скасуванню з направленням справи для подальшого розгляду до господарського суду м.Києва.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 106 ГПК України, ст.ст.1, 6, 7, 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС задовольнити, ухвалу господарського суду м.Києва від 15.10.2012р. у справі №46/145-б скасувати.

Справу №46/145-б скерувати до господарського суду м.Києва для подальшого розгляду.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів з дня її прийняття.

Головуючий суддя Пантелієнко В.О.

Судді Гарник Л.Л.

Доманська М.Л.

Дата ухвалення рішення28.11.2012
Оприлюднено30.11.2012
Номер документу27723745
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —46/145-б

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Постанова від 28.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 15.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 14.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 06.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Постанова від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні