Постанова
від 06.12.2012 по справі 12/74-б-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" грудня 2012 р. Справа № 12/74-Б-10

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ситюка В.Г., при секретарі Мальцевій О.В., розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Південьенергопром", м. Херсон

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Петропласт", м. Каховка Херсонської області

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредиторів: ТзОВ "Південьенергопром" - Павліш П.В., представник, дов. у справі,

- ПАТ "Укрексімбанк" - Голінько Л.І., керівник юр. служби, дов. у справі,

- ДП ТзОВ "Петропласт" - ОСОБА_4, представник, дов. у справі,

- ОСОБА_5 - ОСОБА_4, представник, дов. у справі,

- ПП ОСОБА_6 - ОСОБА_4, представник, дов. у справі,

від боржника: керуючий санацією арбітражний керуючий Косенко С.Г., Долгополов О.В., представник, дов. у справі

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду від 20.03.2012 р. затверджено реєстр вимог кредиторів, розпорядника майна зобов'язано скликати і провести перші загальні збори кредиторів, яким утворити комітет кредиторів і визначитися щодо подальшої процедури банкрутства боржника; рішення комітету кредиторів, протоколи зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів, аналіз фінансового становища боржника розпорядника майна зобов'язано подати до суду, призначено судове засідання для розгляду питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17.04.2012 р. ухвалу господарського суду Херсонської області від 20.03.2012 р. в частині включення до реєстру вимог кредиторів вимоги ПАТ "ОТП Банк" в сумі 21817140,75 грн. скасовано.

Постановою Вищого господарського суду України від 10.07.2012 р. касаційну скаргу ПАТ "ОТП Банк" залишено без задоволення, постанову Одеського апеляційного господарського суду від 17.04.2012 р. залишено без змін.

Ухвалою господарського суду від 14.09.2012 р. відкрито процедуру санації боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Петропласт" та призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Косенка С.Г., якого зобов'язано у трьохмісячний строк розробити і подати комітету кредиторів план санації боржника та забезпечити виконання обов'язків, передбачених ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; комітету кредиторів розглянути поданий керуючим санацією план та прийняти рішення щодо схвалення плану чи його відхилення; план санації та відповідне рішення комітету кредиторів (протокол засідання) керуючому санацією в п'ятиденний строк з дня проведення засідання комітету кредиторів подати до суду.

Керуючим санацією подано до суду протокол засідання комітету кредиторів та клопотання про дострокове припинення процедури санації та відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора банкрута.

Ухвалою господарського суду від 27.11.2012 р. для розгляду клопотання та звіту керуючого санацією призначено судове засідання та зобов'язано керуючого санацією подати звіт про свою діяльність.

Керуючим санацією подано до суду звіт про свою діяльність, дані щодо майнового та фінансового становища боржника, баланс підприємства та повідомлено про відмову інвестора в участі у санації боржника і неможливість у зв'язку з цим складання плану санації та проведення процедури санації боржника взагалі, про що було повідомлено комітет кредиторів та запропоновано комітету визначитися щодо подальшої процедури банкрутства. Також, зазначено на розгляд комітетом кредиторів на засіданні комітету кредиторів 21.11.2012 р. інформації керуючого санацією та питання подальшої процедури банкрутства і прийняття комітетом кредиторів рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Косенка С.Г. Окрім того, керуючим санацією та представником боржника повідомлено про нездійснення боржником господарської діяльності, відсутності на підприємстві працівників та зазначено на незадовільне фінансове становище боржника, яке носить ознаки стабільної неплатоспроможності і неможливості проведення санації і відновлення платоспроможності боржника без участі інвестора.

Представником кредитора ТзОВ "Південьенергопром" повідомлено про відмову фінансового партнера в інвестуванні та неможливості самостійної участі підприємства у санації боржника, про що було повідомлено керуючого санацією та комітет кредиторів на засіданні комітету 21.11.2012 р.

Представниками кредиторів ТзОВ "Південьенергопром", ДП ТзОВ "Петропласт", ОСОБА_5, ПП ОСОБА_6 підтримано рішення комітету кредиторів щодо визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з посиланням на неможливість проведення санації боржника у зв'язку з відмовою інвестора в участі у санації та можливість погашення боргу не інакше як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури .

Представником кредитора ПАТ "Укрексімбанк" рішення комітету кредиторів не підтримано та зазначено на відхилення комітетом кредиторів на засіданні комітету пропозиції щодо необхідності пошуку інвестора для участі в санації боржника.

Заслухавши керуючого санацією, представників кредиторів та боржника, розглянувши матеріали справи, звіт керуючого санацією, суд вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" на час дії процедури банкрутства збори кредиторів обирають комітет кредиторів у складі не більше семи осіб.

Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів зокрема належить прийняття рішення про: внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном чи санації боржника; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом трьох місяців з дня винесення ухвали про санацію боржника керуючий санацією зобов'язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника, крім випадків передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. ч. 1, 5 ст. 21 цього Закону, за п'ятнадцять днів до закінчення санації, а також за наявності підстав для дострокового припинення санації керуючий санацією зобов'язаний надати комітету кредиторів письмовий звіт і повідомити членів комітету кредиторів про час і місце проведення засідання комітету кредиторів. За наслідками розгляду звіту керуючого санацією комітет кредиторів приймає рішення про звернення до господарського суду з клопотанням щодо: припинення процедури санації у зв'язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника; продовження встановленого строку процедури санації; припинення процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; припинення процедури санації і укладення мирової угоди. У разі виникнення обставин, що є підставою для припинення процедури санації, комітет кредиторів може прийняти відповідне рішення за відсутності звіту керуючого санацією.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду від 14.09.2012 р. відкрито процедуру санації боржника, призначено керуючого санацією, якого зобов'язано в трьохмісячний строк розробити і подати комітету кредиторів план санації боржника.

На цей час план санації не розроблено у зв'язку з відсутністю інвестицій і відмовою інвестора в участі у процедурі санації боржника.

Комітетом кредиторів на засіданні комітету 21.11.2012 р. розглянуто вказані обставини та питання подальшої процедури банкрутства боржника і, з урахуванням відмови інвестора в участі у процедурі санації боржника, прийнято рішення про припинення процедури санації, відкриття процедури ліквідації та погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Косенка С.Г. на призначення ліквідатором боржника, - протокол засідання комітету кредиторів від 21.11.12 р.

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів, за винятком кредитора ПАТ "Укрексімбанк", підтримали клопотання комітету кредиторів, посилаючись на неможливість проведення санації боржника без участі інвестора та можливість погашення боргу, за таких обставин, не інакше як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Відповідно до аналізу фінансового стану боржника (а. с. 132-180 т. 9), фінансовий стан боржника незадовільний, характеризується як стабільний неплатоспроможний.

Відповідно до балансу боржника станом на 30.09.2012 р. залишкова вартість основних засобів становить 23,979 млн. грн., дебіторська заборгованість близько 8,9 млн. грн.

Кредиторська заборгованість боржника згідно реєстру вимог кредиторів становить близько 48,895 млн. грн.

Таким чином, у зв'язку з відмовою інвестора в участі у процедурі санації боржника, склалися обставини, які свідчать про неможливість досягнення мети процедури санації після її введення судом.

За таких обставин, суд, враховуючи фінансове становище боржника, факт нездійснення боржником господарської діяльності та рішення комітету кредиторів щодо припинення процедури санації та відкриття ліквідаційної процедури, визнає боржника банкрутом і відкриває щодо нього ліквідаційну процедуру, оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Ліквідатором банкрута суд за клопотанням комітету кредиторів призначає арбітражного керуючого Косенка С.Г., який до цього виконував повноваження керуючого санацією боржника, що відповідає положенням абз. 2 ч. 1 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відповідно до якого одна і та ж особа може виконувати функції арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 16-18, 21, 22, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

п о с т а н о в и в:

1.Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Петропласт", м. Каховка Херсонської області, ідентифікаційний код 31947354 банкрутом.

2.Відкрити ліквідаційну процедуру і призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Косенка Сергія Георгійовича, ліцензія АВ № 470260 від 16.03.10 р.

3.Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст. ст. 25-32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Звіт і ліквідаційний баланс подати до суду.

Суддя В.Г. Ситюк

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.12.2012
Оприлюднено10.12.2012
Номер документу27893376
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/74-б-10

Ухвала від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні