Ухвала
від 24.01.2013 по справі 17/140-б-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


У Х В А Л А

"24" січня 2013 р. Справа № 17/140-Б-10

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Джафаровій М.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: фізичної особи ОСОБА_1, м.Херсон

до боржника: фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, м.Херсон про визнання банкрутом

за участю представників сторін

від заявника: не прибув

від кредитора ПАТ "ФІДОБАНК": Казанцева С.А., довіреність №250 від 23.07.2012 р.;

від кредитора УПФУ в м. Херсоні: Лихошапко Д. М., представник за довіреністю № 132/12 від 03.01.2013 р.;

за участю ліквідатора боржника Тетерич Н. В. (ліцензія від 07.09.2010р. АВ №547756).

в с т а н о в и в:

Провадження у справі про банкрутство фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, м. Херсон порушено ухвалою господарського суду Херсонської області від 16.09.2010р.

Постановою від 17.05.2011р. у справі №17/140-Б-10 боржника фізичну особу-підприємця ОСОБА_2, м. Херсон визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців; ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Тетерич Н. В., яку зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст. 25-32, 47-49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В подальшому строк ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора боржника продовжено, про що винесено відповідні ухвали господарського суду.

10.01.2013р. ліквідатор боржника арбітражний керуючий Тетерич Н.В. звернулась до суду з клопотанням про зняття обтяжень з нерухомого майна банкрута у справі про банкрутство фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

Ухвалою від 11.01.2013р. для розгляду даного клопотання призначено судове засідання на 24.01.2013р. із викликом представників учасників провадження.

23.01.2013р. ліквідатором подано уточнення до клопотання про зняття обтяжень з нерухомого майна боржника.

В судовому засіданні ліквідатор арбітражний керуючий Тетерич Н.В. підтримала своє клопотання з урахуванням його уточнення та просить зняти обтяжень з об'єкту нерухомого майна, що належить боржникові, а саме однокімнатної квартири НОМЕР_2 та трикімнатної квартири АДРЕСА_3, зобов'язати Реєстраційну службу Суворовського районного управління юстиції зняти заборони та вилучити обтяження відносно вищезазначеної нерухомості, що містяться в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек.

Представник кредитора ПАТ "Фідобанк" проти клопотання ліквідатора заперечує та просить відмовити в його задоволенні. Зазначила, що ліквідатор вже звертався до суду зі скаргою на дії (бездіяльність) іпотекодержателів, за результатами розгляду якої суд, ухвалою від 15.03.2012р., зобов'язав, крім іншого, ПАТ "СЕБ Банк" (правонаступником якого є ПАТ "Фідобанк") вжити заходів щодо зняття обтяжень з вищезазначених об'єктів нерухомості та вилучити записи з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек. В теперішній час дана ухвала перебуває на примусовому виконанні. Крім цього, зазначила, що на сьогоднішній день чинним законодавством України не визначено орган, який має право знімати заборони та вилучати обтяження із Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, а ліквідатором не доведено чому саме на Реєстраційну службу районного управління юстиції має бути покладено судом цей обов'язок.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши присутніх в судовому засіданні учасників провадження, суд дійшов наступних висновків.

Статтею 4-1 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Постановою господарського суду Херсонської області від 17.05.2011р. у справі №17/140-Б-10 боржника фізичну особу-підприємця ОСОБА_2, м. Херсон визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців; ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Тетерич Н. В., яку зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст. 25-32, 47-49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з вимогами статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

За приписами статті 4-5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя у справах про банкрутство шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал та постанов.

Відповідно до статей 22, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" постанова про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора у справі про банкрутство набуває чинності з дня її прийняття.

Відповідно до приписів статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута тощо згідно з законодавством.

Статтею 26 вказаного Закону про банкрутство передбачено, що усі види майнових активів ( майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси.

Частина 2 статті 26 Закону встановлює, що майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя.

Відповідно до вимог ст.575 Цивільного кодексу України, іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Відповідно до приписів статті 51 Цивільного кодексу України до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Згідно ж статті 52 цього Кодексу фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

У відповідності до статті 47 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі визнання громадянина-підприємця банкрутом, до складу ліквідаційної маси не включається майно громадянина-підприємця, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення ( в редакції, яка діяла на момент винесення постанови).

Стаття 48 цього ж Закону (в редакції, яка діяла на момент винесення постанови) зазначає, що продажу підлягає все майно громадянина-підприємця, за винятком майна, що не включається до складу ліквідаційної маси.

Крім того, чинним законодавством не розділяється майно фізичної особи як громадянина та майно фізичної особи як підприємця, тому в ліквідаційній процедурі після визнання боржника банкрутом виявленню та продажу підлягають усі майнові активи, які належать боржнику - банкруту, окрім майна, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення; за рахунок цього майна підлягають погашенню у встановленому законом порядку вимоги кредиторів. При цьому, слід зазначити, як встановлено статтею 26 Закону, майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя.

Отже, виходячи з аналізу вказаних норм, предмет іпотеки, у даному випадку, має бути включений до складу ліквідаційної маси.

Згідно приписів статті 30 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута, ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

Частиною 1 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, у порядку, встановленому цією статтею, при цьому, у першу чергу задовольняються вимоги, забезпечені заставою.

Як вбачається із наведених норм, забезпечення пріоритету прав іпотекодержателя перед іншими кредиторами в нормах Закону про банкрутство закріплено у статтях 26 та 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так ліквідатором Тетерич Н.В. на виконання вимог Закону було проведено інвентаризацію майна боржника та складено відповідні акти щодо включення майна до ліквідаційної маси (т.5 а.с.35-36). Рішенням комітету кредиторів від 27.07.2011р. (протокол №2 від 27.07.2011р. т.5 а.с.21-29) вирішено питання щодо реалізації майна банкрута, погоджено порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна банкрута, а також затверджено спеціальні правила на проведення біржових торгів.

Рішенням комітету кредиторів від 24.11.2011р. (протокол №3 від 24.11.2011р. т.5 а.с.30-34) доручено ліквідатору укласти з ПП КПЦ "Унікон" договір на оцінку майна, включеного до ліквідаційної маси. На виконання рішення комітету кредиторів №3 від 24.11.2011р. ліквідатором 30.01.2012р. з ПП КПЦ "Унікон" укладено договір на оцінку майна (т.5 а.с.48-49).

Як вбачається з матеріалів справи (т.11 а.с.75-81) на майно боржника фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 були накладені обмеження, що зареєстровані:

1. В Державному реєстрі іпотек:

- 23.09.2008р. за №7958156; тип обтяження - іпотека, зареєстровано приватним нотаріусом ОСОБА_6 (АДРЕСА_1); підстава обтяження - договір іпотеки, 3441, 23.09.2008р.; об'єкт обтяження - квартира, однокімнатна, АДРЕСА_2; квартира трикімнатна, АДРЕСА_3; іпотекодержатель - АБ "Факторіал-Банк" (код 14350784, м.Харків, вул.Римарська, 32), іпотекодавець - ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4); додано іпотекодержателя - ВАТ "СЕБ Банк" (код 14351016, м.Київ, вул.Червоноармійська, буд.10);

2. В Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна:

- 23.09.2008р. за №7959704 тип обтяження - заборона на нерухоме майно; зареєстровано - реєстратором приватним нотаріусом ОСОБА_6 (АДРЕСА_1); підстава обтяження - договір іпотеки, 3441, 23.09.2008р.; об'єкт обтяження - квартира, однокімнатна, АДРЕСА_2; власник - ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4);

- 23.09.2008р. за №7959974; зареєстровано - реєстратором приватним нотаріусом ОСОБА_6 (АДРЕСА_1); підстава обтяження - договір іпотеки, 3441, 23.09.2008р.; об'єкт обтяження квартира, трикімнатна, АДРЕСА_3; власник - ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4);

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 15.03.2012р. у справі №17/140-Б-10 було задоволено скаргу ліквідатора боржника арбітражного керуючого Тетерич Н.В. на дії (бездіяльність) іпотекодержателів, в тому числі ПАТ "СЕБ Банк", та зобов'язано останнього вжити заходів щодо зняття обтяжень з вищезазначених об'єктів нерухомості та вилучити записи з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек.

Станом на день розгляду справи іпотекодержателем не виконано вимог ухвали господарського суду від 15.03.2012р., що також підтверджено рішенням Реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції від 22.01.2013р. про відмову у наданні інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в якому зазначено, що у Державному реєстрі іпотек зареєстрована іпотека (зміна обтяження) №7958156, а у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна зареєстровані заборони за №7959704, №7959974.

З огляду на викладене суд зауважує, що перебування майна, яке входить до складу ліквідаційної маси банкрута, в Державному реєстрі іпотек чи Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, у процедурі банкрутства робить неможливим виконання ліквідатором банкрута обов'язків, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та суперечить приписам частини 1 статті 23 зазначеного Закону щодо зняття арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута.

Таким чином, під час здійснення ліквідатором покладених на нього обов'язків щодо задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, майнові активи боржника, визнаного банкрутом, мають бути вільними від будь-яких обмежень щодо розпорядження ними, оскільки одним із завдань ліквідаційної процедури є продаж майна боржника з метою задоволення визнаних вимог кредиторів.

Зняття заборони на відчуження майна, що знаходиться в іпотеці, права іпотеко- держателя не порушує, оскільки його вимоги задовольняються переважно перед іншими кредиторами за рахунок даного майна під час проведення ліквідаційної процедури боржника.

Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено правові, економічні та організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав, які підлягають реєстрації за цим Законом, та їх обтяжень.

За приписами статті 6 Закону функції з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у тому числі на земельні ділянки, виконує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації прав - Міністерство юстиції та його територіальні управління юстиції.

Від імені Міністерства юстиції ці функції покладено на Державну реєстраційну службу України та її структурні територіальні підрозділи.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження" Державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяження, про відмову в державній реєстрації, про їх зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав.

Наведеним спростовується твердження кредитора ПАТ "Фідобанк" щодо невизначеності особи, яку має бути зобов'язано вилучити обтяження та зняти заборони відносно нерухомого майна банкрута.

Суд враховує, що з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

При цьому, зняття заборон та арештів із майна боржника у порядку статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що клопотання ліквідатора боржника про зняття обтяжень з нерухомого майна банкрута фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 є обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 5, 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.86 ГПК України, суд -

у х в а л и в:

1. Клопотання ліквідатора фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 арбітражного керуючого Тетерич Н.В. щодо зняття обтяжень з нерухомого майна банкрута задовольнити.

2. Зняти обтяження з об'єктів нерухомого майна, яке належить ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_4), а саме - квартира однокімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_2, квартира трикімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_3.

3. Зобов'язати Реєстраційну службу Суворовського районного управління юстиції в м.Херсоні зняти заборони та вилучити обтяження:

- заборона на нерухоме майно: квартира однокімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_2, що належить ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4), що була накладена на підставі договору іпотеки № 3441 від 23.09.2008 року та зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна 23.09.2008 року за № 7959704; реєстратор (заявник): приватний нотаріус ОСОБА_6, 73000, АДРЕСА_1.

- заборона на нерухоме майно: квартира трикімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_3, що належить ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4), що була накладена на підставі договору іпотеки № 3441 від 23.09.2008 року та зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна 23.09.2008 року за № 7959974, реєстратор (заявник): приватний нотаріус ОСОБА_6, 73000, АДРЕСА_1.

- іпотека нерухомого майна, а саме: квартира однокімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_2 та квартира трикімнатна, що розташована за адресою АДРЕСА_3, що належать ОСОБА_2 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_4), яка була накладена на підставі договору іпотеки № 3441 від 23.09.2008 року та зареєстрована в Державному реєстрі іпотек 23.09.2008 року за № 7958156.

4. Ухвалу надіслати ліквідатору, кредиторам, Реєстраційній службі Суворовського районного управління юстиції в м.Херсоні.

5. Вручення ухвали Реєстраційній службі Суворовського районного управління юстиції в м.Херсоні доручити ліквідатору боржника арбітражному керуючому Тетерич Н.В.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.01.2013
Оприлюднено28.01.2013
Номер документу28826056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/140-б-10

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

Ухвала від 01.03.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 18.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні