Ухвала
від 11.04.2013 по справі 12/74-б-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


У Х В А Л А

"11" квітня 2013 р. Справа № 12/74-Б-10

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ситюка В.Г., при секретарі Мальцевій О.В., розглянувши скаргу голови комітету кредиторів та ліквідатора ТзОВ "Петропласт" на дії учасника ліквідаційної процедури у справі

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Південьенергопром", м. Херсон

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Петропласт", м. Каховка Херсонської області

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредиторів: ТзОВ "Південьенергопром" - Павліш П.В., представник, дов. у справі,

- ПАТ "Укрексімбанк" - Голінько Л.І., керівник юр. служби, дов. у справі, Тригубенко Ю.П., провідний ю/к, дов. у справі,

- ДП ТзОВ "Петропласт" - ОСОБА_9, представник, дов. у справі,

- ОСОБА_5 - ОСОБА_9, представник, дов. у справі,

- ПП ОСОБА_6 - ОСОБА_9, представник, дов. у справі,

ліквідатор - арбітражний керуючий Косенко С.Г., ОСОБА_8, представник, дов. у справі

в с т а н о в и в:

Постановою господарського суду від 06.12.2012 р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру і призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Косенка С.Г., якого зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру і подати до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

Головою комітету кредиторів та ліквідатором ТзОВ "Петропласт" подано до суду скаргу на дії учасника ліквідаційної процедури ПАТ "Укрексімбанк".

Ухвалою господарського суду від 18.03.2013 р. для розгляду скарги призначено судове засідання та зобов'язано ліквідатора подати до суду витяг з Державного реєстру речових прав, дані щодо звернення до кредитора з вимогами про зняття обтяжень та заборони відчуження нерухомого майна, кредитора - ПАТ "Укрексімбанк" - пояснення по суті скарги.

В судовому засіданні 02.04.2013 р., у зв'язку з необхідністю надання кредитором до суду даних щодо результатів розгляду звернень ліквідатора та даних щодо прийнятого кредитним комітетом рішення, оголошено перерву до 10 год. 30 хв. 11.04.2013 р.

Ліквідатором подано до суду свідоцтво про право власності на нерухоме майно, державний акт на землю, виписку з реєстру прав власності, дані щодо звернення до державного реєстратора. Скаргу на дії учасника ліквідаційної процедури кредитора ПАТ "Укрексімбанк" підтримано з підстав зазначених у скарзі, посилаючись на незняття кредитором з дня прийняття постанови суду про визнання боржника банкрутом, обтяжень та заборони відчуження нерухомого майна. Просить визнати незаконними дії кредитора та зобов'язати відділ державної реєстрації зняти арешт та заборону на відчуження майна.

Головою комітету кредиторів та представниками кредиторів підтримано скаргу з підстав зазначених у скарзі з посиланням на незняття кредитором ПАТ "Укрексімбанк" заборони відчуження майна, що є перешкодою у проведенні ліквідаційної процедури.

Кредитором ПАТ "Укрексімбанк" подано до суду пояснення по суті скарги та додаткові матеріали, скарга ліквідатора та голови комітету кредиторів не визнається з посиланням на оскарження дій ліквідатора та розгляд банком питання скасування обмежень та заборон. Представниками кредитора зазначено на неперерахування ліквідатором коштів отриманих від продажу майна, оскарження дій ліквідатора та неприйняття на цей час кредитним комітетом банку відповідного рішення щодо зняття обтяжень.

Заслухавши ліквідатора, представників кредиторів, розглянувши та дослідивши матеріали справи, скаргу, суд вважає скаргу такою, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у ліквідаційній процедурі господарський суд: розглядає скарги на дії учасників ліквідаційної процедури; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ст. 1 цього Закону, учасниками провадження у справі про банкрутство, є сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю. Сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута і виконує повноваження керівника банкрута; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Речі, визначені родовими ознаками, що належать банкруту на праві володіння або користування, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя.

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Постановою господарського суду від 06.12.2012 р. боржника - товариство з обмеженою відповідальністю "Петропласт" визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Косенка С.Г., якого зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру і подати до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

Як вбачається з матеріалів справи та звіту ліквідатора, останнім на виконання вимог закону та постанови суду проведено роботу по ліквідації банкрута, а саме, проведено інвентаризацію майна банкрута та сформовано ліквідаційну масу, проведено оцінку та реалізацію майна банкрута.

Зазначені обставини підтверджуються звітом ліквідатора, матеріалами справи, актами інвентаризації, висновками про оцінку майна, протоколами біржових торгів.

Проте, відповідно до витягу № 28434964 з Державного реєстру іпотек та витягу № 28434971 з Державного реєстру обтяжень рухомого майна (арк. спр. 39 - 54, т. 5) на майно боржника накладено обтяження і станом на день розгляду справи іпотекодержателем кредитором ПАТ "Укрексімбанк" не виконано вимоги ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і не знято обтяження та заборони на відчуження майна боржника, що не заперечується кредитором та вбачається з листа нотаріуса (арк. спр. 141, т. 14).

Листи ліквідатора до кредитора щодо зняття обтяжень та заборон відчуження (арк. спр. 186 - 194, т. 14), кредитором залишені без реагування.

Перебування майна, яке входить до складу ліквідаційної маси банкрута в Державному реєстрі іпотек чи Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, робить неможливим виконання ліквідатором банкрута у ліквідаційній процедурі обов'язків, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та суперечить приписам ч. 1 ст. 23 цього Закону стосовно зняття арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута, оскільки під час здійснення ліквідатором покладених на нього обов'язків щодо задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, майнові активи боржника, визнаного банкрутом, мають бути вільними від будь-яких обмежень щодо розпорядження ними, так як одним із завдань ліквідаційної процедури є продаж майна боржника з метою задоволення визнаних вимог кредиторів.

При цьому, зняття заборон та арештів із майна боржника у порядку ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб.

За таких обставин, скарга ліквідатора та голови комітету кредиторів на дії кредитора ПАТ "Укрексімбанк", який є стороною у справі і учасником ліквідаційної процедури, обґрунтована і підлягає задоволенню.

При цьому, провадження у скарзі в частині вимоги щодо зобов'язання відділу державної реєстрації Каховського міськрайуправління юстиції зняти арешт та заборону судом припиняється, оскільки відділ не є учасником провадження у справі про банкрутство (учасником ліквідаційної процедури) і відповідно до ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розгляд вказаної вимоги не віднесено до повноважень суду в ліквідаційній процедурі та не підлягає розгляду господарським судом в межах провадження у справі про банкрутство.

Посилання кредитора на оскарження дій ліквідатора судом до уваги не приймається, оскільки зняття заборон та обтяжень на майно банкрута не ставиться в залежність від дій ліквідатора і пов'язане з прийняттям судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

у х в а л и в:

1.Скаргу задовольнити частково.

2.Зобов'язати кредитора ПАТ "Укрексімбанк" вжити заходи по зняттю обтяжень та заборони відчуження майна боржника ТзОВ "Петропласт" (Херсонська область, м. Каховка, вул. Мелітопольська, 7-а, ідентифікаційний код 31947354) і виключенню записів з Державних реєстрів іпотек та обтяжень.

3.Провадження у скарзі в частині вимог щодо зобов'язання відділу державної реєстрації Каховського міськрайуправління юстиції зняти арешт та заборону відчуження майна боржника припинити.

Повний текст ухвали складено 11.04.2013 р.

Суддя В.Г. Ситюк

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення11.04.2013
Оприлюднено15.04.2013
Номер документу30601601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/74-б-10

Ухвала від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні