Рішення
від 21.05.2009 по справі 30/165
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30/165

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  30/165

21.05.09

За позовом    Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»

До                      Народно-демократичної партії

Про                       стягнення 278 291,36 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача            Жидейкіна Н.Д. - представник за довіреністю № 155/1/11-01

                                від 08.01.09.

Від відповідача          не з'явились

          

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»до Народно-демократичної партії про стягнення з відповідача на користь позивача 278 291,36 грн. заборгованості.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.03.09. порушено провадження у справі № 30/165, розгляд справи було призначено на 23.04.09. о 16-00.

Представник відповідача в судове засідання 23.04.09. не з'явився, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 30/165 від 23.03.09. не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомлений, про  поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.04.09. розгляд справи № 30/165 на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України було відкладено на 21.05.09. о 15-50.

Представник відповідача в засідання суду 21.05.09. не з'явився, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 30/165 від 23.03.09. та ухвалі від 23.04.09. не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомлений, про  поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні 21.05.09. за згодою представника позивача було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Відповідно до п. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від  імені  та в  інтересах  територіальних  громад  права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Рішенням Київської міської ради №  34/91 від 28.09.06. «Про затвердження Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади міста Києва, Типового договору про оренду майна територіальної громади міста Києва»затверджено Порядок передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду (далі - Порядок).

Згідно п. 2 за даним Порядком орендодавцями є - підприємства, установи, в господарському віданні та в оперативному управлінні яких перебуває майно територіальної громади міста Києва (будівлі, споруди, приміщення; окреме індивідуально визначене майно), в даному випадку КП «Київжитлоспецексплуатація».

Пункт 2.2.5 Статуту Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»одним з предметів діяльності позивача визначає передачу нежитлового фонду в користування на договірних засадах з дозволу власника або уповноваженого ним органу, здійснення контролю за виконанням договорів оренди нежилих приміщень.

Відповідно до п. 10 Порядку підставою для укладення основного договору оренди майна є рішення Київської міської ради.

26.06.07. між Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація»(Орендодавець) та Народно-демократичною партією (Орендар) було укладено договір № 01/2888 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 26.06.07. № 934/1595 передає, а Орендар приймає в оренду нежиле приміщення, далі - об'єкт оренди, за адресою вул. Горького, буд. № 107, літ. А для розміщення політичної партії.

Згідно п. 2.1. Договору об'єктом оренди є нежитлові приміщення загальною площею 676,90 кв. м. (на 1-3 поверхах).

Відповідно до п. 4.1. договору передбачено, що Орендодавець зобов'язаний протягом 30 календарних днів з моменту підписання цього Договору з додатками передати, а Орендар прийняти по акту приймання-передачі об'єкт оренди.

З акту приймання-передачі приміщення від 26.06.07. вбачається, що Орендодавець передав, а Орендар прийняв нежитлове приміщення площею 676,90 кв. м., розташоване за адресою вул. Горького, 107 літ. А.

У відповідності до приписів ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»термін, на який укладається договір оренди є істотною умовою договору оренди.

Частина 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»визначає, що термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Відповідно до ч.1 ст. 763 Цивільного кодексу України договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Пунктом 9.1. Договору строк дії договору встановлений сторонами з 26.06.07 до завершення приватизації але не більше ніж 1 рік –до 26..06.08.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України, не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо  у  зобов'язанні  встановлений  строк  (термін)  його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 3 статті 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Частина 5 ст. 762 Цивільного кодексу України визначає, що плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно п. 3.1 Договору за користування об'єктом оренди Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату, місячний розмір якої згідно з розрахунками орендної плати на дату підписання Договору становить 56 857,13 грн.

Відповідно до п. 3.2. Договору розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Згідно з п. 3.4. Договору додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується Орендарем разом з орендною платою.

Пунктами 3.5., 3.6. Договору встановлено, що орендна плата сплачується Орендарем, починаючи з дати підписання акту приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акту приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди Орендодавцеві. Орендна плата сплачується  орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря щомісячно не пізніше 10 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця.

Згідно з п. 4.14. Договору обов'язком Орендаря є протягом 30 календарних днів після припинення дії Договору оренди та у разі відмови у продовженні договору оренди передати майно по акту приймання-передачі Орендодавцю.

В матеріалах справи наявний лист позивача № 155/1/05-3540 від 02.07.08., в якому Орендар повідомив відповідача про закінчення дії договору оренди № 01/3888 від 26.06.07. на нежитлове приміщення по вул. Горького, 107 літ. А у м. Києві і дія його припиняється та просив в разі ненадання розпорядчих документів для укладення договору оренди звільнити вказане приміщення.

Пунктом 7.5. Договору встановлено, що у разі закінчення строку Договору або його розірванні Орендар зобов'язаний за актом приймання-передачі повернути об'єкт оренди Орендодавцеві…

Вважаючи на те, що відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами, а тому підтвердженням виконання Орендарем свого обов'язку щодо передачі об'єкта оренди позивачу є підписаний обома сторонами акт приймання-передачі орендованого приміщення. В матеріалах справи такий акт відсутній.

Отже, відповідач користується житловим приміщенням загальною площею 676,90 кв. м. у будинку № 107 літ. А на вул. Горького у м. Києві, однак всупереч вищеназваному договірному зобов'язанню відповідач не виконав своїх обов'язків у частинні внесення плати за період фактичного користування приміщенням, в результаті чого виникла заборгованість з листопада 2008 року по січень 2009 року, що становить 278 291,36 грн.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»однією із істотних умов договору оренди та основним обов'язком орендаря є сплата орендних платежів з урахуванням індексу інфляції.

Статтею 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»визначається, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

У відповідності ст. 762 Цивільного кодексу України з наймача справляється плата, за користування майном, розмір, якої встановлюється договором оренди.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається (ст. 525 Цивільного кодексу України), якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, відповідач у зазначений період фактично користувався житловим приміщенням, а тому зобов'язаний згідно Договору та ч. 5. ст. 762 Цивільного кодексу України, сплачувати за таке користування оренду плату.  

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 ГПК України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Враховуючи наведене та керуючись  ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» задовольнити повністю.

2. Стягнути з Народно-демократичної партії (м. Київ, Горького, 107-А, код ЄДРПОУ 00013267) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»(м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, код ЄДРПОУ 03366500) 278 291 (двісті сімдесят вісім тисяч двісті дев'яносто одну) грн. 36 коп. боргу, 2 782 (дві тисячі сімсот вісімдесят дві) грн. 92 коп. витрат по сплаті держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

4. Рішення вступає в законну силу після десятиденного терміну з дня його прийняття, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                             Ващенко Т.М.

Дата підписання

рішення 01.06.09.

Дата ухвалення рішення21.05.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3803279
СудочинствоГосподарське
Суть                      стягнення 278 291,36 грн

Судовий реєстр по справі —30/165

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 07.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 17.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Рішення від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні