Рішення
від 19.08.2009 по справі 37/434
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

37/434

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  37/434

19.08.09

За позовомВідкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазцентрал»

Простягнення 1 200, 00 грн.

                                                                                                  Суддя  Гавриловська І.О.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

Від позивача : Янкевич Л.Д., предст. за дов. № 10-12 від 05.01.09 р.          

Від відповідача : не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазцентрал»про стягнення 1 200, 00 грн. основного боргу у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем зобов'язань щодо проведення семінару-тренінгу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.07.09 р. було порушено провадження у справі № 37/434, розгляд справи призначено на  19.08.09 р.

У судовому засіданні 19.08.09 р. представник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов не надав, хоча був повідомлений про призначене судове засідання належним чином.

Враховуючи, що матеріали справи містять докази належного повідомлення відповідача про час та місце судового засідання та про наслідки ненадання ним відзиву на позов і витребуваних судом документів, то за таких обставин суд приходить до висновку про можливість розгляду справи на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними матеріалами без участі вищезазначеного учасника судового процесу.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -  

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Нафтогазцентрал»виставило Відкритому акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»рахунок-фактуру № 10 від 28.03.2008 р., за яким зобов'язалося надати послуги щодо проведення семінару-тренінгу «Управління фінансовими аспектами підприємств нафтогазової галузі України». Зазначений рахунок позивач оплатив платіжним дорученням № 1534 від 02.04.2008 р.

Відповідно до частини 1 статті 181 Господарського кодексу України, господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Таким чином, суд дійшов висновку про укладення між сторонами господарського договору у спрощеній формі.

Умови зазначеного договору свідчать про те, що за своєю правовою природою він є договором про надання послуг.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Судом встановлено, що позивач оплату послуг провів належним чином, тоді як відповідач ці послуги не надав.

Позивач повідомив, що він втратив інтерес до виконання відповідачем зобов'язання щодо надання послуг.

У відповідності до частини 3 статті 612 Цивільного кодексу України, якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов'язання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодування збитків.

Згідно з частиною 1 статті 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до частини 2 статті 906 Цивільного кодексу України збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Листом № 10-661 від 10.03.2009 р. Відкритим акціонерним товариством «Рівнегаз»було направлено відповідачу вимогу про повернення суми попередньої оплати, але кошти повернуті не були, внаслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість на суму 1 200, 00 грн.

 Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача   підлягають задоволенню з наступних підстав.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання  та  інші  учасники  господарських відносин  повинні  виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону,  інших правових актів,  договору, а за відсутності   конкретних   вимог  щодо  виконання  зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських   договорів   застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей  525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Згідно частини 1 статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Таким чином, враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, а відповідач в установленому законом порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував та не довів суду належними і допустимими доказами належного виконання ним своїх зобов'язань, то позов Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазцентрал»боргу у розмірі 1, 200 грн. визнається судом таким, що підлягає задоволенню.

Таким чином, позов Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»підлягає задоволенню повністю.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 525, 526, 625, 901, 903 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, –         

                    

В И Р І Ш И В:

1.          Позов  задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогазцентрал»(01000, вул. Артема, 1-5, к. 602, м. Київ, код ЄДРПОУ 31753846) на користь Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз»(33027, вул. Білякова, 4, м. Рівне, код ЄДРПОУ 03366701) 1 200 (одну тисячу двісті) грн. 00 коп. боргу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 315 (триста п'ятнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.   Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

4.  Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття і може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

                               Суддя                Гавриловська І.О.

                                                                      

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4855801
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/434

Ухвала від 18.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Рішення від 14.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Постанова від 23.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Рішення від 22.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Рішення від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Постанова від 31.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Рішення від 19.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Рішення від 02.10.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кондратова І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні