Постанова
від 19.10.2009 по справі 9/37-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

9/37-09

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" жовтня 2009 р.                                                           Справа № 9/37-09  

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя , суддя , суддя ,

при секретарі Криворученко О.І.

за участю представників:

прокурора - не з'явився

позивача - Семесенко І.М. (довіреність у справі)

відповідача -  Алфімов В.В. (довіреність у справі)

першої третьої особи - Олійник С.В. (голова)

другої третьої особи - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського  апеляційного господарського суду апеляційне подання заступника прокурора Сумської області (вх. № 1015 С/1-11) на рішення господарського суду Сумської області від 20.03.09 р. по справі № 9/37-09

за позовом Прокурора Недригайлівського району Сумської області в інтересах держави в особі Недригайлівської районної державної адміністрації, смт. Недригайлів, Сумської області

до  Фермерського господарства "Колімб-А", с. Іваниця, Недригайлівського району, Сумської області  

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - 1. Іваницька сільська рада, с. Іваниця, Недригайлівського району, Сумської області

2. Роменська міжрайонна податкова інспекція, м. Ромни, Сумської області  

про стягнення 10 487,86 грн., -

встановила:

Прокурор Недригайлівського району Сумської області в інтересах держави в особі Недригайлівської районної державної адміністрації звернувся до господарського суду Сумської області з позовом, в якому просив суд стягнути з відповідача на користь Недригайлівської районної державної адміністрації заборгованість по сплаті за оренду земельних ділянок в розмірі 10 487,86 грн.

Рішенням господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі №9/37-09 (суддя Лущик М.С.) у позові відмовлено.

Заступник прокурора Сумської області із рішенням місцевого господарського суду не погодився, вніс до апеляційного господарського суду апеляційне подання, в якому, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі № 9/37-09 скасувати та прийняти нове рішення, яким позов прокурора Недригайлівського району Сумської області задовольнити.

Позивач, Недригайлівська районна державна адміністрація, надав відзив на апеляційне подання прокурора, в якому підтримує вимоги, викладені в апеляційному поданні прокурора та просить скасувати рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі № 9/37-09 та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги прокурора.

Роменська міжрайонна податкова інспекція надала відзив на апеляційне подання прокурора, в якому виклала свою позицію по справі та зазначила, що для вирішення справи необхідна звірка розрахунків між Недригайлівською районною державною адміністрацією та ФГ "Колімб-А" та складення відповідного акту.

Іваницька сільська рада надала відзив на апеляційне подання прокурора, в якому підтримує апеляційне подання прокурора повністю, просить скасувати рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі №9/37-09.

Відповідач, ФГ "Колімб-А", надав заперечення на апеляційне подання прокурора, в якому просить рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі № 9/37-09 залишити без змін, а апеляційне подання прокурора - без задоволення.

Прокурор Недригайлівського району Сумської області надав письмові пояснення про розмір заборгованості по орендній платі по договорам оренди від 18.08.2005 р. та від 29.07.2005 р., укладених між Недригайлівською районною державною адміністрацією та ФГ "Колімб-А" на території Іваницької сільської ради.

Відповідач надав письмові пояснення, в яких зазначив, що  ФГ "Колімб-А" не може провести звірку розрахунків з позивачем по сплаті орендної плати за користування земельними ділянками згідно договорів оренди від 18.05.2005 р. та від 29.07.2005 р., з підстав відсутності у позивача бухгалтерського обліку сплати орендної плати за передані в оренду земельні ділянки державної власності.

Позивач на виконання ухвал Харківського апеляційного господарського суду від 16.06.2009 р. та від 03.09.2009 р. повідомив, що відповідач не з'явився до районної державної адміністрації з усіма первинними документами в підтвердження сплати орендної плати для проведення взаємозвірки розрахунків. Крім того, позивач надав підписаний ним акт взаємозвірки сплати орендної плати по договорах оренди землі від 29.07.2005 р. та від 18.08.2005 р. між Недригайлівською РДА та ФГ "Колімб-А" від 12 жовтня 2009 року.

Колегія суддів розглянула апеляційне подання заступника прокурора Сумської області, перевірила матеріали справи, заслухала присутніх у судовому засіданні представників позивача, відповідача та першої третьої особи і встановила наступне.

Прокурор та Роменська міжрайонна податкова інспекція, будучи належним чином ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 03.09.2009 р. повідомлені про місце та час розгляду справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень (т. 2 а. с. 39, 41, 42) своїх представників у судове засідання не направили, про неможливість прибуття у судове засідання з поважних причин суд не повідомили, а колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду справи без участі прокурора та представника другої третьої особи за наявними у справі документами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Як вбачається із матеріалів справи, 29 липня 2005 року між Недригайлівською районною державною адміністрацією (орендодавець) та ФГ "Колімб-А" (орендар) було укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого позивач передав відповідачу земельну ділянку площею 100 га, терміном на 10 років (т. 1 а. с. 18, 19).

По акту приймання-передачі від 29.07.2005 р. земельна ділянка була передана відповідачу (т. 1 а. с. 21).

Розмір орендної плати за згодою сторін було визначено в сумі 7 694 грн. (п. 9 договору), яка згідно п. 11 договору повинна сплачуватись до 30.12. кожного року.

Крім того, 18 серпня 2005 року між Недригайлівською районною державною адміністрацією (орендодавець) та ФГ "Колімб-А" (орендар) було укладено договір оренди землі, згідно якого відповідачу надана в оренду земельна ділянка площею 355,8 га, в тому числі 271 га рілля та 84,8 га сіножаті, терміном до 29.07.2015 р. (т.1 а. с. 14, 15).

Відповідно до п. 9 зазначеного договору розмір орендної плати складає 22594 грн., яка повинна сплачуватись до 30.12. кожного року (п. 11 договору).

По акту приймання-передачі від 29.07.2005 р. земельна ділянка була передана відповідачу (т. 1 а. с. 16).

Слід зазначити, що акти приймання-передачі земельних ділянок площею 100 га та 355,8 га підписані головою ФГ "Колімб-А" Косаковою Л.І. та скріплені печаткою відповідача.

Згідно з п. "ж" договорів оренди орендар зобов'язаний своєчасно сплачувати орендну плату за орендовану земельну ділянку впродовж усього періоду оренди у розмірах і відповідності до строків, передбачених договором.

Відповідно до статті 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки зобов'язаний приступати до використання земельної ділянки в строки встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку. Відповідно має сплачуватись орендна плата за користування земельними ділянками з моменту отримання земельної ділянки згідно актів прийому-передачі та державної реєстрації договорів оренди землі і згідно статті 13 Закону України "Про плату за землю" підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності є договір оренди такої земельної ділянки.

Згідно зі статтею 24 Закону України "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що відповідачем не сплачена заборгованість по орендній платі за 2005 рік по договорах оренди землі від 29.07.2005 р. та від 18.08.2005 р. в розмірі 10 487,86 грн., що підтверджується актом № 07-21/7 від 01.08.2008 р. ревізії фінансово-господарської діяльності Іваницької сільської ради, складеного контрольно-ревізійним відділом в Недригайлівському районі.  

При цьому прокурор вказує, що Недригайлівська райдержадміністрація є органом виконавчої влади, а тому, невиконання відповідачем своїх договірних зобов'язань щодо своєчасності сплати оренди за користування землею, яка знаходиться в державній власності, ослаблює економічні основи місцевого самоврядування, а тому порушуються інтереси держави.

Колегія суддів дійшла висновку, що апеляційне подання заступника прокурора Сумської області підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Приймаючи оскаржуване рішення про відмову у задоволенні позовних вимог прокурора місцевий господарський суд виходив з того, що в 2005 році земельні ділянки ФГ „Колімб-А" не використовувались, оскільки перебували в оренді ТОВ „Іваницьке" згідно договору оренди заключного між Недригайлівською РДА та ТОВ „Іваницьке" 19 січня 2004 року. А позивач, укладаючи договори оренди землі від 29 липня 2005 року та від 18 серпня 2005 року, в порушення приписів частини 5 статті 116 Земельного кодексу України, не вилучив земельні ділянки у попереднього орендаря - ТОВ „Іваницьке", чим зробив неможливим користування відповідачем земельними ділянками у 2005 році для проведення підприємницької діяльності. Крім того, суд першої інстанції дійшов висновку, що прокурор Недригайлівського району Сумської області звернувся до господарського суду з позовом про стягнення заборгованості по сплаті за оренду земельних ділянок 22 січня 2009 року, тобто з пропуском встановленого законом трирічного строку позовної давності.

Колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що статтею 15 Закону України "Про плату за землю" передбачено, що власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Згідно з частиною 1 статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та іншої діяльності.

Право користування земельними ділянками площею 455,8 га ФГ „Колімб-А" набуло 29.07.2005 р. та 18.08.2005 р., оскільки відповідно до статей 17, 18 Закону України "Про оренду землі" договори оренди землі набули чинності після їх державної реєстрації. В свою чергу орендодавець передав земельні ділянки орендарю, про що складені відповідні акти приймання-передачі, підписані головою ФГ "Колімб-А" Косаковою Л.І. та скріплені печаткою відповідача.

В актах приймання-передачі об'єктів оренди від 29.07.2005 р. зазначено, що земельні ділянки площею 100 га та 355,8 га знаходяться у задовільному стані і придатні для використання за цільовим призначенням. У зв'язку з цим, на момент укладення договорів оренди землі ніяких претензій чи звернень щодо неможливості використання земельних ділянок зі сторони орендаря не надходило. До суду з приводу усунення перешкод в користуванні земельними ділянками відповідач не звертався, договори оренди землі ним не оспорювались і є чинними. Крім того, жодних доказів про те, що земельні ділянки не використовувались протягом 2005 року ФГ "Колімб-А" не надано.  

Відповідно до листа Недригайлівського районного реєстраційного відділу СРФ ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України по земельних ресурсах" від 29.10.2008 р. (т. 1 а. с. 22), крім ФГ "Колімб-А" ніхто не набував права користування земельними ділянками площею 100 га та 355,8 га із земель запасу на території Іваницької сільської ради за межами населеного пункту.

Таким чином, орендар у відповідності до статті 15 Закону України "Про плату за землю" повинен сплатити орендну плату за користування земельними ділянками з моменту отримання земельних ділянок в оренду згідно актів прийому-передачі, на підставі договорів оренди земельних ділянок, незалежно від їх використовування.

Крім того, колегія суддів зазначає, що ухвалами Харківського апеляційного господарського суду у сторін, зокрема, у відповідача, неодноразово витребувались докази сплати орендної плати по договорах оренди землі від 29.07.2005 р. та від 18.08.2005 р. за 2005 рік, сторони зобов'язувались провести взаємозвірку розрахунків по сплаті заборгованості, а акти взаємозвірки подати до суду.

Однак сторони вимог ухвал від 26.05.2009 р., від 16.06.2009 р. та від 03.09.2009 р. належним чином не виконали, взаємозвірку розміру заборгованості до суду не надали.

Зокрема, відповідачем не надані належні докази сплати заборгованості по орендній платі за 2005 рік, а саме платіжні доручення чи інші документи в підтвердження сплати заборгованості.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що вимоги прокурора про стягнення з відповідача заборгованості по сплаті орендної плати за землю в розмірі 10 487,86 грн. є обґрунтованими.

Посилання відповідача на пропущення прокурором строку позовної давності щодо стягнення заборгованості по сплаті за оренду земельних ділянок, не приймаються до уваги, оскільки факт несплати орендної плати орендарем за 2005 рік, на підставі чого і було прокурором заявлено позов, встановлено лише після проведення ревізії фінансово-господарської діяльності Іваницької сільської ради контрольно-ревізійним відділом в Недригайлівському районі, що підтверджується актом № 07-21/7 від 01.08.2008 р. (т. 1 а. с. 9-12).

З урахуванням зазначеного, колегія суддів дійшла висновку, що рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі № 9/37-09  прийняте при неповному з`ясуванні обставин, що мають значення для справи та з порушенням норм матеріального і процесуального права, у зв'язку з чим підлягає скасуванню, а апеляційне подання заступника прокурора Сумської області  підлягає задоволенню.

Крім того, задовольняючи апеляційне подання, колегія суддів вважає за доцільне покласти судові витрати, пов'язані з розглядом справи на відповідача відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 49, 99, 101, пунктом 2 статті 103, пунктами 1, 4 частини 1 статті 104, статтею 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -  

постановила:

Апеляційне подання заступника прокурора Сумської області задовольнити.

Рішення господарського суду Сумської області від 20.03.2009 р. по справі №9/37-09 скасувати та прийняти нове судове рішення, яким позовні вимоги прокурора Недригайлівського району Сумської області задовольнити.

Стягнути з Фермерського господарства "Колімб-А" (42120, Сумська область, Недригайлівський район, с. Іваниця, р/р 2600910579 в СОД ВАТ "Райффайзен банк Аваль", МФО 337483, код ЄДРПОУ 32807499) на користь Недригайлівської районної державної адміністрації (42100, Сумська область, смт. Недригайлів, вул. Леніна, 4, код 04057882) 10 487,86 грн. заборгованості по орендній платі.

Стягнути з Фермерського господарства "Колімб-А" (42120, Сумська область, Недригайлівський район, с. Іваниця, р/р 2600910579 в СОД ВАТ "Райффайзен банк Аваль", МФО 337483, код ЄДРПОУ 32807499) на користь державного бюджету України (відділення державного казначейства м. Харкова, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок 31110095700002 в Управління державного казначейства у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності 095) 157,32 грн. державного мита.

Стягнути з Фермерського господарства "Колімб-А" (42120, Сумська область, Недригайлівський район, с. Іваниця, р/р 2600910579 в СОД ВАТ "Райффайзен банк Аваль", МФО 337483, код ЄДРПОУ 32807499) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - УДК у м. Харкові, № рахунку 31110095700002 код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській області, МФО 851011) 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Зобов'язати господарський суд Сумської області видати відповідні накази.

         Головуючий суддя                                                                      

                                 Суддя                                                                     

                                 Суддя                                                                    

Дата ухвалення рішення19.10.2009
Оприлюднено22.10.2009
Номер документу5071840
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/37-09

Рішення від 28.04.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

Постанова від 19.10.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Постанова від 07.05.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 28.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 20.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Рішення від 23.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Рішення від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні