Рішення
від 17.03.2009 по справі 30/137
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/137 17.03.09

За позовом Малого приватного підприємства «Гр аніт»

до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «УТП»(далі відповідач- 1)

Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної

інвентаризац ії та реєстрації права власн ості на об' єкти нерухомого

майна»(далі в ідповідач-2)

про визнання права власності та зобов' я зання зареєструвати право

власності

суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача Духовна О.В. - представни к за довіреністю № б/н від 10.11.08

Від відповідача-1 Кості н К.М. - представник за дові реністю № б/н від 19.12.08

Від відповідача-2 Трофім ов О.Ю. - представник за дов іреністю № 1732 від 22.01.07

Відповідно до ст. 77 Господ арського процесуального код ексу України в судовому засі данні 12.03.08. оголошувалась пере рва.

СУТЬ СПОРУ:

На розгляд Господарськог о суду міста Києва передані п озовні вимоги Малого приватн ого підприємства «Граніт»до Товариства з обмеженою відп овідальністю «УТП»та Комуна льного підприємства «Київ ське міське бюро технічної інвентаризації та реєстраці ї права власності на об' єкт и нерухомого майна»про визна ння права власності на групу приміщень № 68 загальною площе ю 66,90 кв. м. літера «А1», що розташ ована за адресою м. Київ, бульв . Лепсе Івана, 29 та про зобов' я зання КП «Київське міськ е бюро технічної інвентариза ції та реєстрації права влас ності на об'єкти нерухомого м айна»зареєструвати право вл асності позивача на зазначен е приміщення.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.03.09. було пор ушено провадження у справі № 30/137 та призначено її до розгля ду на 12.03.09. о 16:30.

Відповідач-1 у письмовому ві дзиві на позов поданому в суд овому засіданні 12.03.09. проти поз ову заперечує, оскільки вваж ає, що доводи позивача не від повідають дійсності. Зазнача є, що саме відповідачем-1 фінан сувалось будівництво групи п риміщень № 768 літ «А1»за адресо ю м. Київ, бульв. Івана Лепсе, 29, п ісля будівництва відповідач -1 довгий час використовував ї ї для власної торгівельної д іяльності, сплачував земельн ий податок та інші платежі дл я утримання прилеглої терито рії., а тому саме відповідач-1 є власником згаданих приміщен ь.

В судовому засіданні 12.03.09. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу Укра їни було оголошено перерву д о 17.03.09. на 9:00.

Представник позивача в усн ій формі просить суд покласт и судові витрати на Мале прив атне підприємство «Граніт».

Відповідач-2 у письмовому ві дзиві на позов, поданому в суд овому засіданні 17.03.09., проти поз ову заперечує та просить суд відмовити позивачу в задово ленні його позовних вимог з о гляду на наступне. Перелік пр авовстановлюючих документі в, на підставі яких проводить ся державна реєстрація права власності визначений ст. 19 За кону України «Про державну р еєстрацію речових прав на не рухоме майно та їх обмежень» . У позивача відсутній правов становлюючий документ, перед бачений цією статтею. Згідно ст. 1 Господарського процесуа льного кодексу України, підп риємства, установи, організа ції мають право звертатись д о господарського суду за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів. Вважає, щ о жодним чином Бюро не поруши ло прав та охоронюваних зако ном інтересів позивача, а том у відсутні правові підстави для зобов' язання провести д ержавну реєстрації права вла сності на вказану групу прим іщень № 68.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України в судовому засіда нні 17.03.09., за згодою представник ів сторін, було оголошено вст упну та резолютивну частині рішення.

Розглянувши матеріали с прави та заслухавши поясненн я представників сторін, Госп одарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарськ ого суду міста Києва від 26.09.07. у справі № 47/244, яке набрало закон ної силит, було визнано за Мал им приватним підприємством « Граніт»право власності на не жиле приміщення № 66 загальною площею 512,10 кв. м., що знаходиться за адресою м. Київ, бульвар Ів ана Лепсе, 29 (в літера «А»), як на окремий об' 1єкт нерухомост і.

Згідно з реєстраційного по свідчення № 036166 Київським міським бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна здійснено реєст рацію права власності позива ча на вказане приміщення та з аписано в реєстрову книгу за № 14/9-п від 25.10.07.

Як свідчать матеріали спра ви позивачем була здійснена прибудова до вказаного нежил ого приміщення у вигляді гру пи приміщень за адресою: м. Киї в, бул. Івана Лепсе, 29. Довід кою вих. № 0902/03-01 від 03.02.09. встановле но те, що вказана група приміщ ень знаходиться на балансі п озивача.

Земельна ділянка (код ділян ки 69:091:001) за адресою: бульвар Іва на Лепсе, буд. 29 проінвентариз ована за позивачем та знаход иться на стадії оформлення. Д овідкою № Ю-07859/2001 вих. № 612 від 03.07.01. п ідтверджується, що позивачем була здійснена грошова оцін ка частки земельної ділянки (кадастровий № 690901001), яка знаход иться за адресою: бульвар І. Ле псе, 29.

Відповідно до матеріалів с прави, за замовленням позива ча Київським міським бюр о технічної інвентаризації т а реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майн а було виготовлено План за по верхами на будівлю літер «А1» по бул. Лепсе, № 29 у м. Києві.

Згідно з Журналом внутрішн іх обмірів та розрахунків пл ощ приміщень по бульвару Леп се Івана, № 29, літ «А1», загальна площа приміщень (група примі щень № 68) складає 66,90 кв.м, в тому ч ислі основною площею - 39,30 кв. м , та допоміжною площею - 27,60 кв. м.

Пунктом 1 статті 4 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю речових прав на майно та їх о бмежень»передбачена обов'яз кова державна реєстрація реч ових прав на нерухоме майно ю ридичних осіб, що знаходитьс я на території України.

В силу п. 4 ст. 5 Закону держав на реєстрація прав проводить ся місцевими органами держав ної реєстрації прав виключно за місцезнаходженням нерухо мого майна, а саме: в містах Ки єві та Севастополі, місті обл асного підпорядкування, райо ні. Місцевими органами держа вної реєстрації, у відповідн ості зі ст. 7 Закону є відділеннями державної г оспрозрахункової юридичної особи з консолідованим балансом (центром державног о земельного кадастру).

У відповідності з п. 5 Прикін цевих положень зазначеного З акону, до створення єдиної си стеми органів реєстрації пра в, а також до формування держа вного реєстру прав у складі д ержавного земельного кадаст ру реєстрація об'єктів нерух омості проводиться комуналь ними підприємствами бюро тех нічної інвентаризації. Повно важення бюро технічної інвен таризації щодо реєстрації пр ав власності на нерухоме май но також визначені п. 1.3. Тимчас ового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно (далі - Положен ня), затвердженого наказом Мі ністерства юстиції України в ід 07.02.02. №7/5.

Державна реєстрація прав власності на нерухоме майно - це внесення запису до Реєстр у прав власності на нерухоме майно у зв' язку з виникненн ям, існуванням або припиненн ям права власності на нерухо ме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об' єк тів нерухомого майна на підс таві правовстановлювальних документів коштом особи, що з вернулася до БТІ (п. 1.4. Положенн я).

У своїх діях реєстратор кер ується виключно чинним закон одавством України (п. 3.1. Положе ння).

Пунктом 3.4. Положення встано влено, що БТІ зобов' язане ро зглянути заяву та прийняти р ішення щодо реєстрації права власності або відмову в реєс трації. Про відмову в реєстра ції реєстратор письмово пові домляє заявника.

У листопаді 2008 року позивач з вернувся до Комунального під приємства «Київське міс ьке бюро технічної інвентари зації та реєстрації права вл асності на об'єкти нерухомог о майна»з проханням зареєстр увати право власності на гру пу приміщень № 68 літ. «А1», які з находяться за адресою: м. Київ , бул. Івана Лепсе, 29, яке бул о залишено без відповіді.

Відповідно до ч.1 ст. 331 Цивіль ного кодексу України, право в ласності на нову річ, яка виго товлена (створена) особою, наб увається нею, якщо інше не вст ановлено договором або закон ом. Особа, яка виготовила (ство рила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власн иком цієї речі. Право власнос ті на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будів лі, споруди тощо) виникає з мом енту завершення будівництва (створення майна). Згідно з ча стиною другою вказаної статт і, право власності на новоств орене нерухоме майно (житлов і будинки, будівлі, споруди, то що) виникає з моменту заверше ння будівництва (створення м айна).

Отже, враховуючи те, що мате ріали справи свідчать, що спі рний об' єкт є нерухомим май ном, який збудований позивач ем, останній є власником цьог о майна.

Відповідно до ч.1 ст. 319 Цивіль ного кодексу України, власни к володіє, користується, розп оряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до статті 392 Циві льного кодексу України, влас ник майна може пред'явити по зов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втра ти ним документа, який засвід чує його право власності.

Як свідчать матеріали спра ви 04.11.08. до позивача звернуло ся Товариство з обмеженою ві дповідальністю «УТП», з вимо гою про виселення з групи при міщень, що знаходиться за адр есою: м. Київ, бул. Івана Лепс е, 29. Свої вимоги відповідач- 1 мотивує тим, що він довгий ча с використовує частину цієї групи приміщень для власної торгівельної діяльності, зді йснював фінансування будівн ицтва вищезазначеної групи п риміщень, здійснює утримання території, що є прилеглою до в казаної групи приміщень, а то му саме відповідачу-1 належит ь право власності на вищезга дану групу приміщень.

Тобто право власності пози вача на групу приміщень № 68 лі т. «А1», які знаходяться за адр есою: м. Київ, бул. Івана Лепс е, 29, оспорюється.

Відповідно до вимог статті 321 Цивільного кодексу України , право власності є непорушни м. Ніхто не може бути позбавле ний цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі ст. 3 Цивільного ко дексу України, загальними за садами цивільного зако нодавства є неприпустимість позбавлення прав власності, свобода підприємницької дія льності, яка не заборонена за коном, судових захист цивіль ного права та інтересу.

Стаття 15 Цивільного кодексу України передбачено право к ожної особи (в тому числі юрид ичної) на захист свого цивіль ного права у разі його невизн ання та право на захист свого інтересу, який не суперечить засадам чинного законодавст ва. Кожна особа має право звер нутися до суду за захистом св ого особистого права та інте ресу одним із наступних спос обів: визнання права, примусо ве виконання обов'язку в нату рі, визнання незаконними дії чи бездіяльність органу міс цевого самоврядування. В той же час суд може захистити цив ільне право або інтерес інши м способом, що встановлений д оговором або законом (ст. 16 ЦК У країни).

Враховуючи викладене, поз овні вимоги Малого приватног о підприємства «Граніт»обґр унтовані та підлягають задов оленню повністю.

Судові витрати у відповідн ості до усного клопотання по зивача покладаються на Мале приватне підприємство «Гран іт».

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Укр аїни,-

В И Р І Ш И В:

1. Позов Малого приватн ого підприємства «Граніт»за довольнити повністю.

2. Визнати за Малим приватни м підприємством «Граніт» (м. К иїв, бул. І.Лепсе, 29, код 1912979 4) право власності на групу при міщень № 68 загальною площею 66,90 кв. м. літера «А1», що розташова на за адресою м. Київ, бульв. Ле псе Івана, 29.

3. Зобов' язати Комунальне п ідприємство «Київське м іське бюро технічної інвента ризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухом ого майна»(01001 м. Київ, вул. Трьох святительська, 4, код ЄДРПОУ 03359 836) зареєструвати право власно сті Малого приватного підпри ємства «Граніт» (м. Київ, бул . І.Лепсе, 29, код 19129794) на групу приміщень № 68 загальною площе ю 66,90 кв. м. літера «А1», що розташ ована за адресою м. Київ, бульв . Лепсе Івана, 29.

4. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

5. Рішення вступає в законну силу після десятиденного те рміну з дня його прийняття, оф ормленого у відповідності до вимог ст. 84 ГПК України.

Суддя Т.М.Ващенко

Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5250531
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та зобов' я зання зареєструвати право власності

Судовий реєстр по справі —30/137

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 22.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Рішення від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Постанова від 30.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні