Рішення
від 15.07.2009 по справі 14/234
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 14/234 15.07.09

Господарський суд міста Києва у складі судді Нарольс ького М.М.,

розглянувши матеріали спр ави № 14/234

за позовом Відкритого акціонерного т овариства "Овруцька реалізац ійна база хлібопродуктів"

до Державного комітету Украї ни з державного матеріальног о резерву

про стягнення 32963,58 грн.

за участю представників ст орін

від позивача Попов А.С.

від відповідача Глузманова М.П.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне т овариство "Овруцька реалізац ійна база хлібопродуктів" (на далі - ВАТ "Овруцька реаліза ційна база хлібопродуктів") з вернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Державного комітету України з державного матеріального резерву (надалі - Комітет) про стягнення 32963,58 грн.

Позовні вимоги заявлені пр о стягнення 32963,58 грн. заборгова ності за фактичні витрати на зберігання матеріальних цін ностей державного резерву за період з березня 2006 року по бер езень 2009 року.

Відповідач проти позовних вимог заперечує та просить в ідмовити у позові з підстав з азначених у відзиві.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 27.05.2009 р. поруш ено провадження у справі, роз гляд справи призначено у суд овому засіданні, зобов' язан о сторони виконати певні дії .

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 03.07.2009 р. розгл яд справи відкладався.

Позивач 14.07.2009 р. подав заяву пр о уточнення позовних вимог, в якій просить суд стягнути з в ідповідача заборгованість з а фактичні витрати на зберіг ання матеріальних цінностей державного резерву за періо д з травня 2006 року по травень 2009 року.

Позивач 15.07.2009 р. подав до суду з аперечення проти відзиву на позовну заяву, відповідно до якого просить суд задовольн ити позовні вимоги з урахува нням уточнення заяви про поз овних вимог, з підстав зазнач ених у запереченні.

Розглянувши надані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення повноваж них представників, всебічно та повно з' ясувавши обстави ни, на яких ґрунтуються позов ні вимоги і заперечення, об' єктивно оцінивши в сукупност і докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, 03 січня 1999 р. між ВА Т "Овруцька реалізаційна баз а хлібопродуктів" в особі Вол инської філії та Комітетом у кладено договір відповідал ьного зберігання матеріальн их цінностей мобілізаційног о резерву (надалі - Договір).

Згідно пункту 2.2 Договору Ко мітет передає, а зберігач при ймає на відповідальне зберіг ання цінності згідно з інстр укцією про порядок приймання продукції виробничо-технічн ого призначення і товарів на родного споживання.

Відповідно до п. 4.3 Договору к омітет відшкодовує витрати п о зберіганню, виходячи із роз рахунку - 2,5 грн.

Строк оплати за договором в становлений не був.

Таким чином, між сторонами в иникли правовідносини по збе ріганню матеріальних ціннос тей державного матеріальног о резерву, врегульовані глав ою 36 Цивільного кодексу УРСР, главою 66 ЦК України, Законом У країни «Про державний матері альний резерв».

Закон України "Про державн ий матеріальний резерв" від 24. 01.1997 № 51/97-ВР (із змінами та доповн еннями), надалі - Закон, "Поряд ок формування, розміщення та проведення операцій з матер іальними цінностями", затвер джений постановою Кабінету М іністрів України від 08.10.1997 № 1129 (і з змінами та доповненнями), на далі - Порядок, та Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.1998 р. № 100-03 "Положення про ос обливості формування, розміщ ення та проведення операцій з матеріальними цінностями", надалі - Положення, регулює правовідносини щодо відпові дального зберігання матеріа льних цінностей державного м атеріального резерву.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 417 Ц К УРСР, ч. 3. ст. 947 ЦК України при б езоплатному зберіганні покл ажодавець зобов' язаний від шкодувати зберігачеві здійс нені ним витрати на зберіган ня речі, якщо інше не встановл ено договором або законом.

Згідно п. 2 постанови Кабіне ту Міністрів України від 12 кві тня 2002 р. № 532 «Про порядок відшко дування підприємствам, устан овам та організаціям витрат, пов'язаних з відповідальним зберіганням матеріальних ці нностей державного резерву» передбачено Державному комі тетові з державного матеріал ьного резерву спрямовувати н а відшкодування витрат відпо відальних зберігачів матері альних цінностей державного резерву кошти, одержувані як плату (відсотки) за запозичен ня товарно-матеріальних цінн остей.

У п. 7 Порядку відшкодування підприємствам, установам та організаціям витрат, пов'яза них з відповідальним зберіга нням матеріальних цінностей державного резерву, затверд женого вищезгаданою постано вою Кабінету Міністрів Украї ни передбачено, що відшкодув ання витрат, пов'язаних із збе ріганням матеріальних цінно стей державного резерву, зді йснюється виключно на підста ві договору, укладеного між Д ержкомрезервом та відповіда льним зберігачем за встановл еною формою за рахунок асигн увань державного бюджету та інших джерел, визначених зак онодавством.

Таким чином, фінансування в итрат підприємств-зберігачі в здійснюється як з державно го бюджету, так і з інших джере л.

Строк дії договору відпові дно до умов п. 9.1. договору встан овлений з моменту його підпи сання і діє до видання Коміте том розпоряджень-нарядів на відпуск матеріальних цінно стей державного резерву, що з берігаються в повному обсязі .

ВАТ "Овруцька реалізаційн а база хлібопродуктів" здійс нює відповідальне зберіганн я матеріальних цінностей моб ілізаційного резерву Держав ного комітету України з держ авного матеріального резерв у протягом березня 2006 - берез ень 2008 років та поніс витрати н а їх зберігання в розмірі 32963,58 г рн. Підтвердженням здійсненн я зберігання матеріальних ці нностей мобрезерву є надання зберігачем приймальних акті в на утримання матеріальних цінностей, листуванням тощо.

Доказів належної оплати за договором суду не надано.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про державний матер іальний резерв" поставка мат еріальних цінностей до держа вного резерву і розміщення з амовлень на їх поставку на пі дприємствах, в установах і ор ганізаціях незалежно від фор м власності здійснюється в о сновному на підставі замовле нь на поставку продукції для державних потреб з наступни м відшкодуванням усіх витрат відповідальних зберігачів. Для підприємств, установ і ор ганізацій, заснованих повніс тю або частково на державній власності (державні підприє мства, установи і організаці ї, акціонерні товариства, у ст атутному фонді яких контроль ний пакет акцій належить дер жаві, орендні підприємства, з асновані на державній власно сті), а також для суб'єктів гос подарської діяльності всіх ф орм власності, визнаних відп овідно до законодавства Укра їни монополістами, державне замовлення на поставку проду кції є обов'язковим, якщо вико нання його не завдає їм збитк ів.

Згідно з пунктом 1 статті 7, пунктом 5 статті 11 Закону Укра їни "Про державний матеріаль ний резерв", особа, яка здійсню є відповідальне зберігання м атеріальних цінностей держа вного резерву, має право на ві дшкодування витрат, пов' яза них з відповідальним зберіга нням.

Пункт 1 статті 8 Закону Украї ни "Про державний матеріальн ий резерв" передбачає відшко дування усіх витрат відповід альних зберігачів.

У пункті 5 статті 11 Закону Укр аїни "Про державний матеріал ьний резерв" визначено, що від шкодування витрат підприємс твам, установам і організаці ям, що виконують відповідаль не зберігання матеріальних ц інностей державного резерву , провадиться у порядку, встан овленому Кабінетом Міністрі в України.

Згідно пункту 5 Порядку ві дшкодування підприємствам, у становам та організаціям вит рат, пов' язаних з відповіда льним зберіганням матеріаль них цінностей державного рез ерву, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 12.04.2002 № 532, середній розмір в итрат за відповідальне збері гання матеріальних цінносте й повинен визначати Держкомр езерв.

Згідно п. 2 постанови Кабіне ту Міністрів України від 12 кві тня 2002 р. № 532 «Про порядок відшко дування підприємствам, устан овам та організаціям витрат, пов'язаних з відповідальним зберіганням матеріальних ці нностей державного резерву» передбачено Державному комі тетові з державного матеріал ьного резерву спрямовувати н а відшкодування витрат відпо відальних зберігачів матері альних цінностей державного резерву кошти, одержувані як плату (відсотки) за запозичен ня товарно-матеріальних цінн остей.

Відповідно до акту від 13.06.200 7 р. про результати перевірки н аявності, якісного стану умо в зберігання, обліку та звітн ості матеріальних цінностей мобрезерву, які знаходяться на відповідальному зберіган ні ВАТ "Овруцька реалізаційн а база хлібопродуктів" були з афіксовані висновки про те, щ о правила та умови зберіганн я не порушуються, кількісне з берігання матеріальних цінн остей забезпечується, якісни й стан зерна відповідає діюч им стандартам.

Вищезазначений акт був під писаний головним спеціаліст ом контрольно-аналітичного в ідділу контрольно-ревізійно го департаменту Держкомрезе рву України Травіним В.В., керівником ВАТ "Овруцька реа лізаційна база хлібопродукт ів" Єфименко В.С., головним бухгалтером Денисюком Л.В. та відповідальним за робот у з держрезервом Ващенко А. Є.

З наданих представником по зивача пояснень слідує, що по зивач виконуючи взяте на себ е зобов' язання щодо зберіга ння матеріальних цінностей у період з березня 2006 р. по бере зень 2009 р. за рахунок власних ко штів зберігав цінності мобіл ізаційного резерву і, таким ч ином, поніс витрати на їх утри мання та зберігання, тоді як в ідповідач йому вищезазначен і витрати не відшкодував.

За таких обставин, приймаюч и до уваги вищевикладене, вра ховуючи строк позовної давно сті передбачений ст. 257 ЦК Укра їни, суд визнає обґрунтовани ми позовні вимоги про стягне ння основного боргу в сумі 32963,5 8 грн. витрат, понесених позива чем на зберігання матеріальн их цінностей державного резе рву за період з травня 2006 р. по т равень 2009 р.

Згідно зі статтею 33 ГПК Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються судом на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 82-85 ГПК України, с уд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Державного ко мітету України з державного матеріального резерву (01601, м. К иїв, вул. Пушкінська, 28, код 00034016) н а користь Відкритого акціоне рного товариства "Овруцька р еалізаційна база хлібопроду ктів" (11101, Житомирська обл., м. Жи томир, вул. Леніна, 72, код 00953987) з бу дь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під ча с виконання судового рішення , 32963,58 грн. основного боргу, 329,64 грн . державного мита, 312,50 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його пі дписання.

Суддя М.М. Нарольський

Дата підписання рішення: 27.07. 2009 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.07.2009
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу5303015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/234

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 14.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 04.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 18.04.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Рішення від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні