Рішення
від 23.06.2009 по справі 31/76
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.06.09 С права № 31/76

Господарський суд Львівс ької області, розглянувши ма теріали справи

за позовом: Львівського міжрайонного природоохоронного прокурор а в інтересах держави в особі Управління з контролю за вик ористанням та охороною земел ь у Львівській області, м. Льві в

до відповідача: Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1, с. Пісочна Микол аївського району Львівської області

про: звільнення самовільно за йнятої земельної ділянки

Суддя: Артимович В.М. Артимович В.М.

При секретарі: Митник М.Б. Митник М.Б.

Представники

від прокуратури:

від позивача: не з' явився;

не з' явився;

від відповідача: ОСОБА_1 - підприємець.

Відповідачу роз' яснено права і обов' язки, передбач ені ст.ст. 20, 22 ГПК України, в тому числі право заявляти відвод и. У відповідності до ст. 81-1 ГПК України технічна фіксація с удового процесу не здійснюва лась, про що відповідач подав відповідне клопотання.

Суть спору: На розгляд Господарського суду Львівсь кої області подано позов Льв івського міжрайонного приро доохоронного прокурора в інт ересах держави в особі Управ ління з контролю за використ анням та охороною земель у Ль вівській області, м. Львів, над алі - позивач, до фізичної осо би - підприємця ОСОБА_1, с . Пісочна Миколаївського рай ону Львівської області, нада лі - відповідач, про зобов' яз ання відповідача повернути с амовільно зайняту земельну д ілянку площею 0,3 га, котра вико ристовується для обслуговув ання пилорами в АДРЕСА_1 н а землях сільськогосподарсь кого призначення та привести дану земельну ділянку у прид атний для використання стан.

Ухвалою Господарського су ду Львівської області від 25.05.20 09 р. справу прийнято судом до п ровадження та призначено її розгляд на 10.06.2009 р.

В судове засідання 10.06.2009 року представник прокуратури та позивач не з' явилися, хоча н алежним чином були повідомле ні про дату, час і місце розгля ду справи, вимог ухвали суду п ро порушення провадження у с праві не виконали.

Для надання можливості сто ронам виконати вимоги ухвали суду про порушення провадже ння у справі розгляд справи с удом відкладено на 23.06.2009 р.

В судове засідання 23.06.2009 року представник прокуратури та позивач повторно не з' явили ся, хоча належним чином були п овідомлені про дату, час і міс це розгляду справи, вимог ухв ал суду не виконали. Відповід ач у судове засідання з' яви вся, позов заперечив повніст ю, надавши суду відповідні по яснення та письмові докази.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за наявними в ні й матеріалами згідно вимог с т. 75 ГПК України.

В судовому засіданні за зго дою відповідача оголошено вс тупну і резолютивну частину рішення. Повний текст рішенн я виготовлений, оформлений і підписаний 30.06.2009 р.

Розглянувши документи і ма теріали справи, подані сторо нами, з' ясувавши фактичні о бставини справи, на яких ґрун туються позовні вимоги і зап еречення, оцінивши докази, як і мають значення для справи, в їх сукупності, суд встановив наступне:

Згідно акту перевірки від 12 .11.2008 р., проведеної позивачем у с . Пісочна Миколаївського рай ону Львівської області, вста новлено, що відповідачем сам овільно зайнято земельну діл янку сільськогосподарськог о призначення площею 0,3 га, що з находиться в АДРЕСА_1, над алі - земельна ділянка, яка вик ористовується ним для обслуг овування пилорами, що, на думк у позивача, є порушенням вимо г ст.ст. 124 - 126 Земельного кодек су України.

За вказане порушення відпо відача було притягнено до ад міністративної відповідаль ності згідно вимог ст. 53-1 Кодек су України про адміністратив ні правопорушення.

Окрім того, відповідачу вид ано припис про повернення са мовільно зайнятої земельної ділянки та нараховані збитк и в сумі 227,60 грн.

Проте, відповідач припис не виконав, земельну ділянку не звільнив, що було встановлен о повторної перевіркою, у від повідності до якої складено акт від 16.12.2008 р.

За наслідками проведення п овторної перевірки відповід ача знову було притягнено до адміністративної відповіда льності у вигляді штрафу та в идано припис про повернення самовільно зайнятої земельн ої ділянки.

Як зазначено у позові, незва жаючи на прийняті позивачем міри, відповідач продовжує с амовільно використовувати з емельну ділянку, що стало під ставою для звернення до суду з даним позовом, в якому проку ратура просить постановити р ішення про зобов' язання від повідача повернути самовіль но зайняту земельну ділянку та привести її у придатний дл я використання стан.

Відповідач проти вимог, вик ладених у позовній заяві зап еречує, просить суд у позові в ідмовити повністю, посилаючи сь при цьому на те, що на земел ьній ділянці знаходиться нер ухоме майно, яке належить йом у на праві власності, внаслід ок чого саме він має право на к ористування цією земельною д ілянкою, а також вказує, що йог о право на користування земе льною ділянкою на даний час р еалізовується у відповіднос ті до чинного законодавства, оскільки Пісочанська сільсь ка рада, яка діє від імені влас ника земельної ділянки - гро мади с. Пісочна, прийняла ріше ння, яким погодила відповіда чу виготовлення проекту відв едення земельної ділянки.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення відпо відача щодо заперечення заяв лених позовних вимог, оцінив ши наявні докази в їх сукупно сті, господарський суд прийш ов до висновку про те, що позов не підлягає до задоволення, в иходячи з наступного.

Згідно рішення Миколаївсь кого районного суду Львівськ ої області від 01.09.2008 р. у справі № 2-1039 2008 р. відповідача визнано вл асником будівлі пилорами, що розташовані за адресою: Льві вська обл., Миколаївський рай он, АДРЕСА_1.

Як підтверджується матері алами справи, на виконання зг аданого рішення суду Комунал ьне підприємство Львівської обласної ради «Стрийська мі жрайонне бюро технічної інве нтаризації»зареєструвало з а відповідачем право власнос ті на нерухоме майно, що підтв ерджується витягом про реєст рацію права власності на нер ухоме майно від 28.11.2008 р. за № 21087310.

Положеннями ч. 1 ст. 120 Земельн ого кодексу України передбач ено, що при переході права вла сності на будівлю і споруду п раво власності на земельну д ілянку або її частину може пе реходити на підставі цивільн о-правових угод, а право корис тування - на підставі догово ру оренди.

Згідно ч. 1 ст. 377 Цивіль ного кодексу України до особ и, яка придбала житловий буди нок, будівлю або споруду пере ходить право власності на зе мельну ділянку, на якій вони р озміщені, без зміни її цільов ого призначення, у розмірах, в становлених договором. Якщо договором про відчуження жит лового будинку, будівлі або с поруди розмір земельної діля нки не визначений, до набувач а переходить право власності на ту частину земельної діля нки, яка зайнята житловим буд инком, будівлею або спорудою , та на частину земельної діля нки, яка є необхідною для їх об слуговування.

Частиною 2 ст. 377 Цивільн ого кодексу України встановл ено, що якщо житловий будинок , будівля або споруда розміще ні на земельній ділянці, нада ній у користування, то у разі ї х відчуження до набувача пер еходить право користування т ією частиною земельної ділян ки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхі дна для їх обслуговування.

Виходячи з аналізу на ведених правових норм, можна дійти висновку про те, що неру хоме майно і земельна ділянк а, на якій воно побудоване, є є диним об'єктом нерухомості, і штучний поділ його на два об'є кти не відповідає принципам законотворення, а тому, у разі відчуження нерухомого майна , відповідна сільська рада чи райдержадміністрація, зобов ' язані прийняти рішення щод о оформлення права відповіда ча власності чи користування відповідача на земельну діл янку.

Такої ж позиції дотри мується Вищий господарський суд України, який у своєму роз ' ясненні № 02-5/743 від 27.06.2001 р. «Про д еякі питання практики виріше ння спорів, пов' язаних із за хистом права власності на зе млю і землекористування»заз начив, що відповідні ради зоб ов' язані оформити право на земельну ділянку, якщо воно в иникло у зв' язку з переходо м права на будівлю і спору ду, приватизацією об' єктів незавершеного будівництва а бо внаслідок укладення перед бачених законом цивільно-пра вових угод (міна, дарування, ку півля-продаж). У разі ухилення ради від оформлення права на земельну ділянку заінтересо вана особа у відповідності д о статей 74 і 77 Закону України «П ро місцеве самоврядування в Україні»вправі звернутися д о господарського суду з заяв ою про спонукання ради видат и державний акт чи укласти ві дповідну угоду.

З метою приватизації спір ної земельною ділянки, керую чись вищенаведеними нормами законодавства, відповідач з вернувся до Пісочнянської сі льської ради з відповідною з аявою.

Розглянувши заяву відпові дача, Пісочнянська сільська рада 17.12.2008 р. прийняла рішення № 424, яким погодила відповідачу складання проекту відведенн я земельної ділянки загально ю площею 0,3341 га під столярний ц ех, що знаходиться по вул. Забо лотній, 35а в с. Пісочна.

На виконання рішення Пісоч нянської сільської ради відп овідач звернувся до відповід них інстанцій для погодження місця розташування земельно ї ділянки. На ці звернення він отримав позитивні висновки, а саме: Управління охорони ку льтурної спадщини надало вис новок № 10/147, яким погодило місц е розташування земельної діл янки; Управління земельних р есурсів у Миколаївському рай оні листом № 37 від 27.01.2009 р. погоди ло місце розташування земель ної ділянки; згідно акту обст еження земельної ділянки № 14 в ід 30.01.2009 р. комісією Пісочнянськ ої сільської ради погоджено її місце розташування; Відді лом регуляторної політики в землекористуванні і експлуа тації надр 18.02.2009 р. видано висно вок, яким погоджено матеріал и щодо вибору земельної діля нки; у відповідності до висно вку державної санітарно - еп ідеміологічної експертизи в ід 05.03.2009 р. № 32/06 земельна ділянка м оже бути використана для обс луговування столярного цеху .

Судом встановлено, що з врах уванням позитивних висновкі в відповідних служб головою Миколаївської районної держ авної адміністрації 12.03.2009 р. вин есено розпорядження № 126 про з атвердження відповідачу мат еріалів вибору місця розташу вання земельної ділянки площ ею 0,3341 га для обслуговування ст олярного цеху в АДРЕСА_1 т а надано дозвіл відповідачу на складання проекту відведе ння земельної ділянки площею 0,3341 га для обслуговування стол ярного цеху в АДРЕСА_1.

Відповідно до ст.ст. 33, 34, 43 ГПК У країни судочинство у господа рських судах здійснюється на засадах змагальності, сторо ни та інші особи, які беруть уч асть у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення по даними суду доказами. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень. Господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви. Обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

У зв' язку з вищевикладени м, враховуючи, що наявними у сп раві доказами спростовуютьс я доводи прокурора про самов ільне зайняття відповідачем земельної ділянки, суд прийш ов до висновку, що позов не під лягає до задоволення.

У відповідності до вимог ст . 49 ГПК України судові витрати не підлягають стягненню зі с торін.

Враховуючи наведене, керую чись ст.ст. 1, 12, 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволені поз ову відмовити повністю.

Суддя Артимович В.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.06.2009
Оприлюднено22.07.2010
Номер документу5878376
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/76

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Рішення від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Судовий наказ від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Постанова від 07.09.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський П.П.

Рішення від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні