Вирок
від 28.08.2009 по справі 1-73-09
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №1-73-09

Вирок

Іменем України

28 серпня 2009 року Горохівський районний суд

Волинської області

в складі:

головуючого: Чонки В.В.

при секретарі: Грищук Г.Г.,

за участю прокурора: Сасюка Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Горохові справу про обвинувачення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Ковпин, Бродівського району Львівської області, українця, гр. України, з середньою спеціальною освітою, не одруженого, військовозобовязаного, раніше не судимого, не працюючого, мешканця АДРЕСА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 309 ч.1, 263 ч.1 КК України, -

встановив:

18 травня 2009 року в обідню пору, підсудний ОСОБА_1. незаконно перевозив в рейсовому автобусі сполученням Львів-Луцьк подрібнену речовину рослинного походження, а також скляну пляшку ємкістю 1 літр, з рідиною коричневого кольору, без мети збуту.

Згідно висновку фізико-хімічної експертизи за №262-737 від 12 червня 2009 року вилучена у підсудного ОСОБА_1. подрібнену речовина рослинного походження являє собою макову солому вага якої становить 925,68 грама, рідина коричневого кольору являє собою концентрат з макової соломи (опій екстракційний), маса якого в перерахунку на суху речовину складає 3,27 грама.

Окрім цього в цей же день при огляді особистих речей підсудного ОСОБА_1. було вилучено металевий предмет еліпсоподібної форми, який згідно висновку експерта являє собою ручну оборонну осколкову гранату Ф-1, яка до бойових припасів не відноситься, проте споряджене вибуховою речовиною на основі тротилу маса якого становить 50-56 грам та яка придатна до використання за призначенням.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_1. свою вину в інкримінованих йому злочинах визнав, суду пояснив, що він в минулому вживав наркотичні засоби. По місцю мешкання з того часу залишилася подрібнена макова солома просочена розчинником, а також відвар з макової соломи в скляній пляшці. Наркотичні засоби наміру збувати не мав. 18 травня 2009 року був затриманий правоохоронцям де в нього були і вилученні макова солома та опій екстракційний. При зважуванні макової соломи присутнім не був. Про вагу макової соломи стало відомо при ознайомленні з експертизою наркотичних засобів. Окрім цього в парку м. Берестечко біля дерева знайшов осколкову гранату, яку вирішив взяти з собою, як предмет, що нагадував про Велику Вітчизняну війну. В минулому проходив строкову службу у інженерних військах Збройних Силах України, а тому знав, що це за предмет, який був ним знайдений. Вилучені речі (предмети) у нього, наміру збувати не мав. В скоєних злочинах щиро розкаюється, просить суворо не карати.

Крім повного визнання вини підсудним, факт скоєння ним злочинів стверджується показаннями свідків, висновками експертиз, даними відтворення обстановки та обставин події з його участю та іншими матеріалами справи.

Так, свідок ОСОБА_2. в судовому засіданні показав, що 18 травня 2009 року біля 14-ї години на запрошення слідчого був присутнім при вилученні у підсудного ОСОБА_1. поліетиленового пакету в якому на час огляду знаходилась речовина рослинного походження з характерним запахом розчинника, скляна пляшка ємкістю 1л. з рідиною бурого кольору.

Також в картонній коробці знаходився предмет за зовнішніми ознаками схожий на ручну осколкову гранату. Підсудний ОСОБА_1. ствердив, що всі ці речі належать йому. В його присутності ніякого тиску чи примусу на дачу пояснень з боку працівників міліції на ОСОБА_1 не здійснювалось.

Свідок ОСОБА_3. в судовому засіданні будучи допитаним в якості свідка пояснив, що 18 травня 2009 року разом зі старшим оперативним працівником відділення сектору карного розшуку ОСОБА_4 проводили відпрацювання в м. Берестеко згідно операції «Зброя та вибухівка». На автобусній станції ними був затриманий підсудний ОСОБА_1 у нього були вилучені наркотичні засоби та осколочна граната Ф-1. При зясуванні обставин їх придбання підсудний пояснив, що наркотичні засоби зберігав у себе дома по місцю мешкання, а вибуховий пристрій знайшов у парку міста неподалік автобусної станції.

Аналогічні показання показанням свідків ОСОБА_3 дав на досудовому слідстві і свідок ОСОБА_4.

З протоколу огляду місця події від 18.05.2009 року (а.с.9-10) та фотознімками до нього вбачається, що підсудний ОСОБА_1 був затриманий на автобусній зупинці м. Берестечко.

Актом зважування від 18.05.2009 року (а.с.11) стверджується, що вага наркотичного засобу вилученого у підсудного ОСОБА_1 у переводі на суху речовину складає 925,68 грам.

Протоколом відтворення обстановки та обставин події з фотознімками до нього ( а. с. 22-25) встановлено, що підсудний на місці розповів та показав де мав намір викинути наркотичні засоби, а згодом знайшов і вибуховий пристрій.

Висновками судової експертизи наркотичних засобів (а.с.36-37) встановлено, що подана на експертизу речовина рослинного походження являє собою особливо небезпечний наркотичний засіб обіг якого заборонено макову солому. Маса її в перерахунку на суху речовину складає 925,68 грам.

Рідина коричневого кольору являє собою особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено концентрат з макової соломи (опій екстракційний). Вага його в перерахунку на суху речовину складає 3,27 грама.

Висновками судової експертизи вибухових речовин (а.с.42-44) встановлено, що на представлених на дослідження предметах виявлено сліди речовини, що може бути віднесена до продуктів вибухового перетворювання ВР на основі тротилу.

Висновками судової вибухотехнічної експертизи (а.с.48-51) встановлено, що представлений на дослідження металевий обєкт еліпсоподібної форми, який було виявлено та вилучено 18.05.2009 року, під час огляду особистих речей ОСОБА_1. жителя АДРЕСА_1 на території АС Берестечко є ручною оборонною осколковою гранатою Ф-1. Дана граната до бойових припасів не відноситься. Вона споряджена вибуховою речовиною на основі тротилу, масою 50-56 грама. Вибухова речовина придатна до використання за призначенням.

Постановами про визнання та прилучення до справи речових доказів (а.с.а.с.61-62;63-64;65-66) стверджується, що наркотичні засоби зберігаються у камері схову речових доказів УМВС у Волинській області, а осколки гранати Ф-1 після її знищення знаходяться у СВ Горохівського РВ УМВС.

Аналізуючи матеріали справи досліджені в суді, в їх сукупності, суд вважає, що досудовим слідством зібрано достатньо доказів які стверджують факт вчинення злочинів підсудним і кваліфікує його дії за ст., ст. 309 ч.1, 263 ч.1 КК України як незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання та перевезення наркотичних засобів без мети збуту, а також незаконне носіння, зберігання вибухових речовин, без передбаченого законом дозволу.

Обираючи покарання підсудному, суд враховує характер та ступінь суспільної небезпечності скоєних злочинів, всі обставини справи, його особу.

Злочини скоєні підсудним відносяться до середнього ступеня тяжкості, проте суд звертає увагу і на те, що ОСОБА_1. раніше не судимий, до кримінальної відповідальності притягується вперше характеризується по місцю мешкання позитивно, в скоєному щиро кається, сприяв розкриттю злочинів, а тому суд обирає йому покарання не повязане з позбавленням волі, яке буде достатнім для його виправлення та перевихованням з застосуванням ст. 75 КК України.

До обставин, що помякшують його покарання суд відносить його каяття у вчиненому та сприяння у розкритті злочинів.

Обставин, що обтяжують його покарання суд не вбачає.

Керуючись ст.ст.323; 324 КПК України, суд, -

засудив:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 309 ч.1, 263 ч.1 КК України та призначити йому покарання: за ст.. 309 ч.1КК України - 2 (два) роки обмеження волі;

за ст. 263 ч.1 КК України 3 (три) роки позбавлення волі.

На підставі ст.. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно обрати підсудному ОСОБА_1. покарання у вигляді 3(трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити засудженого від відбуття призначеного покарання, якщо він протягом трьохрічного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обовязки:

не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

повідомляти ці органи про зміну місця проживання, роботи або навчання;

періодично зявлятися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

Стягнути з засудженого в користь держави 345 (триста сорок пять) гривень 18 копійок за проведення судової експертизи наркотичних засобів, 891 (вісімсот девяносто одну) гривню 84 копійки за проведену судову експертизу вибухових речовин та 6840 (шість тисяч вісімсот сорок) гривень 94 копійки за проведену судову вибухотехнічну експертизу.

Речові докази по справі (а.с.62,66) макову солому, осколки гранати Ф-1 - знищити.

Міру запобіжного заходу засудженому до вступу вироку в законну силу залишити попередню підписку про не виїзд.

Вирок суду може бути оскаржено до судової палати у кримінальних справах Апеляційної суду Волинської області через Горохівський районний суд протягом 15-ти діб з моменту його проголошення.

Головуючий: В.В.Чонка

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.08.2009
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу6551029
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-73-09

Вирок від 06.05.2009

Кримінальне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Божко Л.А.

Вирок від 06.05.2009

Кримінальне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Божко Л.А.

Вирок від 13.03.2009

Кримінальне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Любов Володимирівна

Вирок від 18.01.2010

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Богдан Васильович

Вирок від 18.01.2010

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Богдан Васильович

Вирок від 28.08.2009

Кримінальне

Горохівський районний суд Волинської області

Чонка Володимир Васильович

Вирок від 28.08.2009

Кримінальне

Горохівський районний суд Волинської області

Чонка Володимир Васильович

Вирок від 22.09.2009

Кримінальне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Н.І.

Вирок від 07.05.2009

Кримінальне

Першотравневий районний суд Донецької області

Топузова Н.М.

Вирок від 07.05.2009

Кримінальне

Першотравневий районний суд Донецької області

Топузова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні