Ухвала
від 21.11.2017 по справі 11/37
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21.11.2017Справа № 11/37 За позовом Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа Сіті Груп"

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1. Національна юридична академія України ім. Я.Мудрого

2. Міністерство освіти і науки України

3. Кабінет міністрів України

про визнання недійсним договору № УГВ 7461/12/3-07 купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва від 18.12.2007р., -

За розглядом скарги Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування"

на дії та бездіяльність Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби м. Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві, -

Головуючий суддя Морозов С.М.

судді Ярмак О.М., Смирнова Ю.М.

За участю представників учасників судового процесу:

від позивача (скаржника): Зубар О.В. (представник за довіреністю № 2-111д від 08.12.2016р.);

від відповідача: не з'явились;

від третіх осіб: не з'явились;

від ВДВС: не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарського суду міста Києва (головуючий суддя Хрипун О.О., судді Смирнова Ю.М., Самсін Р.І.) від 25.05.2009р. у справі № 11/37 позов Дочірньої компанії "Укргазвидобування" "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" задоволено та визнано недійсним з моменту укладення договір № УГВ7461/12/3-07 купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва від 18.12.2007, укладений між Дочірньою компанією "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Альфа Сіті Груп", стягнуто з відповідача на користь позивача 85,00 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

08.04.2010р. на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва видано накази.

Ухвалою суду від 29.01.2013р. замінено стягувача у справі № 11/37, а саме Дочірню компанію "Укргазвидобування" Національної компанії "Нафтогаз України" її правонаступником - Публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування", у зв'язку з реорганізацією.

19.10.2017р. до суду від позивача (стягувача) надійшла скарга на дії та бездіяльність Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби м. Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо виконання наказу суду по справі №11/37 про стягнення з відповідача на користь позивача 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Відповідно до протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 19.10.2017р. у зв'язку зі звільненням суддів Хрипуна О.О. та Самсіна Р.І. вказану скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючий суддя Морозов С.М., судді Ярмак О.М., Смирнова Ю.М.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.10.2017р. справу № 11/37 прийнято до свого провадження колегією суддів для розгляду скарги Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування", поновлено Публічному акціонерному товариству "Укргазвидобування" строк для подачі скарги та призначено її до розгляду на 21.11.2017р.

В судове засідання 21.11.2017р. представники відповідача, третіх осіб та органу виконання судових рішень не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлялись належним чином та їх неявка відповідно до ст. 121-2 ГПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Розглянувши подану позивачем скаргу, заслухавши пояснення представника позивача у відкритому судовому засіданні, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються скарга, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для її розгляду, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення скарги з огляду на наступне.

Відповідно ст. 129 Конституції України та ст. 115 ГПК України рішення господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом (стаття 116 ГПК України).

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного суду України "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження" № 14 від 26.12.03р. стягувач, боржник або прокурор мають право оскаржити дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів тільки до господарського суду, який розглянув відповідну справу по першій інстанції.

Згідно статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції станом на дату винесення постанови державним виконавцем про відкриття виконавчого провадження) виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

Згідно з положеннями Закону України "Про виконавче провадження" юридичним оформленням сукупності дій уповноваженої особи, направлених на виконання рішення суду є постанова державного виконавця.

Державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного в статті 17 цього закону (стаття 19 закону України "Про виконавче провадження").

Відповідно до ст. 25 закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби. Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня стягувачу та боржникові.

Як видно з матеріалів справи, 08.06.2016р. державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №51290616 з примусового виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі щодо стягнення з відповідача 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

30.01.2017р. державним виконавцем на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 закону України Про виконавче провадження винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу ВП №51290616.

У своїй скарзі позивач вказує на те, що в порушення вимог ст. ст. 27, 32, 52, 57 закону України Про виконавче провадження в період з моменту відкриття виконавчого провадження (з 08.06.2016р.) до винесення постанови про повернення виконавчого документу стягувачу ВП №51290616 від 30.01.2017р. державним виконавцем не вчинено жодної виконавчої дії та не вжито жодного заходу примусового виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі, про що свідчать матеріали виконавчого провадження, у зв'язку з чим просить суд визнати бездіяльність органу виконання судових рішень незаконною, визнати дії державного виконавця з повернення виконавчого документу незаконними, визнати недійсною постанову про повернення виконавчого документу стягувачу ВП №51290616 від 30.01.2017р. та зобов'язати орган виконання судових рішень здійснити виконавчі дії з виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі відповідно до закону України Про виконавче провадження .

При цьому, суд зауважує, що ані скаржником, ані органом виконання судових рішень не надано до матеріалів справи належним чином засвідчених копій матеріалів виконавчого провадження з примусового виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі, в тому числі й на виконання ухвали суду, відтак суд позбавлений можливості перевірити які саме виконавчі дії було вчинено державним виконавцем при виконанні вказаного вище наказу.

Разом з тим, зі змісту постанови державного виконавця про повернення виконавчого документу стягувачу ВП №51290616 від 30.01.2017р. вбачається, що державним виконавцем за адресою, вказаною у виконавчому документі, майна боржника не розшукано, транспортні засоби, нерухомого майна за боржником не зареєстровано, на майно боржника накладено арешт, а згідно відповіді ДФС рахунки у банківських установах у боржника відсутні.

Відповідно до ст. 6 закону України "Про виконавче провадження" (в редакції станом на дату відкриття виконавчого провадження) державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Статтею 11 закону України "Про виконавче провадження" (в редакції станом на дату відкриття виконавчого провадження) встановлено, що державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Суд, за відсутності в матеріалах справи документального підтвердження не вчинення державним виконавцем виконавчих дій та не вжиття заходів примусового виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі, визнає необґрунтованими посилання скаржника на порушення органом виконання судових рішень положень ст. ст. 27, 32, 52, 57 закону України Про виконавче провадження .

05.10.2016р. набрав законної сили Закон України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 № 1404-VІІІ, відповідно до п. п. 6, 7 Прикінцевих та перехідних положень якого рішення, які виконувалися органами державної виконавчої служби до набрання чинності цим Законом, продовжують виконуватися цими органами до настання підстав для завершення виконавчого провадження. Виконавчі дії, здійснення яких розпочато до набрання чинності цим Законом, завершуються у порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом. Після набрання чинності цим Законом виконавчі дії здійснюються відповідно до цього Закону.

Таким чином, до вказаних правовідносин застосовуються норми Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016р. № 1404-VІІІ.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" (у чинній редакції) виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Виконавець зобов'язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

З підстав викладених вище (відсутність у матеріалах справи документального підтвердження не вчинення державним виконавцем виконавчих дій та не вжиття заходів примусового виконання наказу суду від 08.04.2010р. у даній справі), суд також не приймає доводів скаржника щодо порушення останнім ст. ст. 18, 36, 48, 56 закону України Про виконавче провадження (у чинній редакції).

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 37 закону України "Про виконавче провадження" (чинна редакція) виконавчий документ повертається стягувачу, якщо у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Як зазначалось вище, при винесенні постанови державного виконавця про повернення виконавчого документу стягувачу ВП №51290616 від 30.01.2017р. державний виконавець керувався тим, що за адресою, вказаною у виконавчому документі, майна боржника не розшукано, транспортні засоби, нерухомого майна за боржником не зареєстровано, на майно боржника накладено арешт, а згідно відповіді ДФС рахунки у банківських установах у боржника відсутні та скаржником не доведено суду протилежного.

У відповідності до п. 9.13. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 жовтня 2012 року №9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

Відповідно до ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судом визнано неправомірними доводи скаржника, наведені у скарзі, у зв'язку з чим суд відмовляє в її задоволенні.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні скарги Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" на дії та бездіяльність Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби м. Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві у справі № 11/37 відмовити.

2. Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст. 91, 93 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Морозов С.М.

Суддя Ярмак О.М.

Суддя Смирнова Ю.М.

Дата ухвалення рішення21.11.2017
Оприлюднено28.11.2017
Номер документу70516411
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору № УГВ 7461/12/3-07 купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва від 18.12.2007р., - За розглядом скарги Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" на дії та бездіяльність Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби м. Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві, - Головуючий

Судовий реєстр по справі —11/37

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 10.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 08.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 20.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні