Рішення
від 16.12.2009 по справі 2-2992/09
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2992/09 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2009 року

Чугуївський міський суд Х арківської області у скл аді:

головуючого - судді Бонда р С.Б.,

за участю секретаря судо вого засідання - Горюшко А.І .,

розглянувши у відкритому попередньому судовому засід анні в залі суду м. Чугуєва Ха рківської області цивільну с праву за позовною заявою О СОБА_1 до Чугуївської міськ ої ради Харківської області, товариства з обмеженою відп овідальністю «Торговельний будинок «Чугуїв», про визнан ня права власності на нерухо ме майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суд у із зазначеним позовом, поси лаючись на те, що 27 квітня 2005 р оку між товариством з обмеже ною відповідальністю «Торго вельний будинок «Чугуїв», в о собі ОСОБА_2, та Чугуївськ ої міської радою, в особі місь кого голови - ОСОБА_3, був складений договір оренди зе мельної ділянки, кадастровий номер 6312000000:02:001:0045, яка знаходиться по бульвару Комарова, 1 Г в міс ті Чугуєві Харківської облас ті, з метою обслуговування ма газину. Зі згоди користувача земельний ділянці, він своїм и силами та за власні кошти зд ійснив, у відповідності до пр оекту, будівництво складськи х приміщень до магазину, що по значені у технічному паспорт і літерою А1-6, які в подальшому вирішив узаконити і з цього п риводу звернувся до Комуналь ного підприємства «Чугуївсь ке міжміське бюро технічної інвентаризації» про надання технічної документації під уже збудовані будівлі, де йом у було запропоновано звернут ися до суду, однак видати техн ічну документацію не відмови лися, тому він був вимушений, з підстав, передбачених части нами 1, 2 ст. 331, ч. 3 ст. 376 ЦК України , звернутися за захистом свої х прав власника з позовом до с уду про визнання за ним права власності на вищезазначене, закінчене будівництвом, нов остворене нерухоме майно.

У попереднє судове засідан ня від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відс утності, позивач підтримав в имоги, викладені в позовній з аяві, представники відповіда чів позов визнали та не запер ечували проти його задоволен ня.

Відповідно до ч. 4 ст. 130 ЦПК Укр аїни, при визнанні позову ухв алюється судове рішення в по рядку, встановленому ст. 174 цьо го ж Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст.174 ЦПК України , у разі визнання відповідаче м позову, суд, за наявності для того законних підстав, ухвал ює рішення про задоволення п озову.

Перевіривши письмові дока зи, суд приходить до наступно го.

Судом встановлені такі фак ти та відповідні їм правовід носини.

Матеріалами справи устано влено, підтверджується наявн ими у справі доказами і не зап еречується сторонами, що між відповідачами був складений договір оренди земельної ді лянки, кадастровий номер 6312000000:0 2:001:0045, що знаходиться по бульвар у Комарова, 1 Г в місті Чугуєві Харківської області, з метою обслуговування магазину, пр о що свідчить договір оренди землі від 27 квітня 2005 року (а.с.5-12 ).

На підставі рішення викона вчого комітету Чугуївської м іської ради Харківської обла сті від 17 січня 2007 року, товарис тву з обмеженою відповідальн істю «Торговельний будинок «Чугуїв», згідно свідоцтва п ро право власності від 26 січня 1998 року та акту обстеження ком ісії на предмет можливості б удівництва, наданий дозвіл н а будівництво прибудови до б удівлі магазину за вказаною адресою, з обладнанням в ній п ідсобних приміщень (а.с.13-27). Скл адські приміщення до будівлі магазину, що позначені у техн ічному паспорті літерою А1-6, б ули збудовані позивачем за в ласні кошті, що не заперечуєт ься ТОВ «Торговельний будино к «Чугуїв» (а.с.39). Комунальним п ідприємством «Чугуївське бю ро технічної інвентаризації » на закінчені будівництвом вказані приміщення у грудні 2009 року виготовлений технічн ий паспорт (а.с.29-35).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 376 Ц К України, житловий будинок, б удівля, споруда, інше нерухом е майно вважаються самочинни м будівництвом, якщо вони збу довані або будуються на земе льній ділянці, що не була відв едена для цієї мети, або без на лежного дозволу чи належно з атвердженого проекту, або з і стотними порушеннями будіве льних норм і правил. Враховую чи ту обставину, що власник і к ористувач земельної ділянки не заперечують проти визнан ня за позивачем права власно сті на самочинне будівництво складських приміщень до буд івлі магазину, розташованому по бульвару Комарова, 1 Г в мі сті Чугуєві Харківської обла сті, що позначені у технічном у паспорті літерою А1-6, суд ви знає за ОСОБА_1 право влас ності на зазначене нерухоме майно, що не суперечить вимог ам ч. 4 ст. 376 ЦК України, не порушу є права інших осіб, не супереч ить суспільним інтересам та відповідає вимогам будівель них норм.

У відповідності до вимог ч. 1, 2 ст. 331 ЦК України, якими встано влено, що право власності на н ову річ, яка виготовлена (ство рена) особою, набувається нею , якщо інше не встановлено дог овором або законом, право вла сності на новостворене нерух оме майно (житлові будинки, бу дівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівниц тва (створенного майна). Згідн о статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може п ред' явити позов про визнанн я права власності, якщо це пра во не оспорюється або не визн ається іншою особою.

Відповідно до ст. 328 ЦК Україн и, право власності набуваєть ся на підставах, що не заборон ені законом, зокрема, правочи нів.

Право власності вважаєтьс я набутим правомірно, якщо ін ше прямо не впливає з закону а бо неправомірність набуття п рава власності не встановлен а судом.

Враховуючи викладене вище , всебічно і повно з' ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтуються позовні вимо ги, об' єктивно оцінивши док ази, які мають юридичне значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, суд дійш ов висновку про те, що позов пі длягає задоволенню, як такий , що знайшов своє підтверджен ня в ході попереднього судов ого засідання. Визнання відп овідачами пред' явленого по зову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інт ереси інших осіб.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 10, 11, 60, 130, 174, 209, 212, 214, 215, 223 Ц ПК України, ст. ст. 16, 316, 328, 331, 376, 392 ЦК У країни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 д о Чугуївської міської ради Х арківської області, товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Торговельний будинок « Чугуїв» про визнання права в ласності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на закінчені буді вництвом прибудові до магази ну по бульвару Комарова, 1-Г в м істі Чугуєві Харківської обл асті - складські приміщення: л іт. А 1, літ. А2, літ. А3, літ. А4, літ. А 5, літ. А6, які вважати такими , що прийняти в експлуатацію т а зобов' язати Комунальне пі дприємство «Чугуївське міжм іське бюро технічної інвента ризації» зареєструвати за по зивачем право власності на з азначене нерухоме майно за в казаною адресою.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до с удової палати у цивільних сп равах апеляційного суду Харк івської області через Чугуїв ський міський суд Харківсько ї області шляхом подачі в 10-де нний строк, з дня проголошенн я рішення, заяви про апеляцій не оскарження і поданням піс ля цього протягом 20 днів апеля ційної скарги, або в порядку ч . 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя: С.Б. Бондар

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.12.2009
Оприлюднено22.12.2009
Номер документу7120938
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2992/09

Рішення від 16.12.2009

Цивільне

Київський районний суд м.Донецька

Бурлаченко Олег Олександрович

Рішення від 26.02.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ярош С.В.

Рішення від 20.07.2009

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сорока К.М.

Ухвала від 13.04.2009

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазурик О.Ф.

Ухвала від 28.01.2009

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В.О.

Рішення від 20.07.2009

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сорока К.М.

Рішення від 06.10.2009

Цивільне

Київський районний суд м. Сімферополя

Кагітіна Ірина Володимирівна

Рішення від 17.02.2010

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Марченко Олександр Миколайович

Рішення від 19.11.2009

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Черновськой Геннадій В'ячеславович

Ухвала від 30.07.2009

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Маслов Микола Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні