Рішення
від 22.12.2009 по справі 2-2014/09
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-2014

2009 рік

РІШЕННЯ

Іменем України

   22 грудня 2009 року                                                                                             місто Вінниця

    Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

       головуючого судді: Бондаренко О.І.

       при секретарі :  Волощук І.О.

      за участю позивача: ОСОБА_1

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Степанівської сільської ради Вінницького району, Вінницької районної державної адміністрації, Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Степанівської сільської ради Вінницького району, Вінницької районної державної адміністрації, Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на земельну ділянку, посилаючись на те, що згідно розпорядження Вінницької районної державної адміністрації від 12 квітня 2002 року за №216 було затверджено технічну документацію проекту організації території земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право приватної власності на землю власникам сертифікатів на земельну частку (пай) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району.

    На підставі вище зазначеного розпорядження Вінницької районної державної адміністрації позивачці 24.05.2004 року було видано державний акт Серії ІІ-ВН № 050281  на право приватної власності на земельну ділянкою площею 2,24 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в межах згідно з планом, яка розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району.

Однак, даний державний акт на право приватної власності на землю було видано з помилкою, а саме: в ньому невірно зазначено прізвище та ім'я позивачки, де замість прізвища «Волошина», записано - «Волошин», а замість ім'я «Зінаїда», записано - «Зіна». В даний час позивачка має намір відчужити належну їй на праві власності земельну ділянку і в зв'язку з цим вона звернулася до нотаріуса. Однак, нотаріус пояснила позивачці, що навіть при наявності рішення суду про встановлення факту належності державного акту вона не зможе оформити договір дарування земельної ділянки, або іншим способом відчужити її, тим більше, що державний акт на землю старого зразка.    

Позивачці було роз’яснено, що для отримання нового державного акта на право власності на земельну ділянку без помилок необхідно визнати недійсним державний

акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 050281 у судовому порядку, оскільки іншого механізму переоформлення правовстановлюючого документа на земельну ділянку не існує.

Помилка, допущена в державному акті на право приватної власності на землю, виданому на ім'я позивачки має істотне значення, так як вона не має можливості розпорядитися належною їй земельною ділянкою.

За наведених обставин позивачка просить суд визнати недійсним та скасувати державний акт на право приватної власності на земельну ділянку Серії ІІ-ВН № 050281 від 24 травня 2004 року, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 455, площею 2,24 гектара для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в межах згідно з планом, яка розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району, виданий на ім'я ОСОБА_1.

    В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, аргументуючи їх мотивами викладеними у позовній заяві, просила  їх задоволити.  

Представник Степанівської сільської ради Вінницького району в судове засідання не з’явився, попередньо надав суду письмову заяву, якою просить розглянути справу без участі представника відповідача, оскільки позов ОСОБА_1 сільська рада визнає.  

    Представник Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області в судове засідання не з’явився, надав суду письмову заяву, якою просить розглянути справу без участі представника відповідача, оскільки позов ОСОБА_1  Вінницька районна державна адміністрація визнає.  

    Представник Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» в судове засідання також не з’явився, надав суду письмові пояснення, згідно яких позовні вимоги ОСОБА_1 визнає в повному обсязі, просить розглянути справу без участі представника відповідача.

    Заслухавши пояснення позивачки ОСОБА_1, дослідивши матеріали справи, суд приходить до слідуючого висновку.

Як встановлено по справі, згідно розпорядження Вінницької районної державної адміністрації від 12 квітня 2002 року за №216 було затверджено технічну документацію проекту організації території земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право приватної власності на землю власникам сертифікатів на земельну частку (пай) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району (а.с.10).

    На підставі вище зазначеного розпорядження Вінницької районної державної адміністрації позивачці ОСОБА_1 24.05.2004 року було видано державний акт на право приватної власності на землю Серії ІІ-ВН № 050281, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 455, а саме: на земельну ділянку площею 2,24 гектарів в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району (а.с.13).

Однак, даний державний акт на право приватної власності на землю було видано з помилкою, а саме: в ньому невірно зазначено прізвище та ім'я позивачки, де замість прізвища «Волошина», записано - «Волошин», а замість ім'я «Зінаїда», записано - «Зіна».

Доказом того, що саме позивачка являється власником земельної ділянки розміром 2,24 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка

розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району є

довідка виконавчого комітету Степанівської сільської ради Вінницького району

№644 від 05.11.2009 року, а також матеріали технічної документації по передачі земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право приватної власності на землю власникам сертифікатів на земельну частку (пай) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району (а.с.8,11,12).

Розробником зазначеної вище технічної документації по передачі земельних часток (паїв) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району являлось Державне підприємство «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Разом з тим, під час виготовлення державного акта на право приватної власності на землю Серії ІІ-ВН № 050281 було допущено помилку.

Допущені помилки при складанні державного акту на право приватної власності на землю тягнуть за собою правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки.

Так, згідно ч. 1 ст. 229 ЦК України, якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

Помилка, допущена в державному акті на право приватної власності на землю, виданому на ім'я позивачки має істотне значення, так як вона не має можливості розпорядитися належною їй земельною ділянкою.

Відповідно до частини 1 статті 126 ЗК України, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою   цієї статті.

Частиною 1 статті 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно частини 1 статті 393 ЦК України правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Таким чином, в зв’язку з помилковим зазначенням в державному акті прізвища та ім'я позивачки, вона позбавлена можливості розпорядитися своєю власністю, що є порушенням її прав.

Відповідно до частини 2 статті 152 ЗК України, власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, а відповідно до п. «д» частини 3 ст. 152 ЗК України, захист прав на земельну ділянку може здійснюватись з застосуванням передбачених законом способів.

    З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.  229, 392, 393 ЦК України, ст. ст. 126, 152 ЗК України, ст.ст. 10, 11, 15, 59, 60, 209, 212, 213-215 ЦПК України, суд ,-

ВИРІШИВ :

   

Позов ОСОБА_2 задоволити.

Визнати недійсним та скасувати державний акт на право приватної власності на земельну ділянку Серії ІІ-ВН № 050281 від 24 травня 2004 року, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 455, площею 2,24 гектарів в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району, виданий на ім'я ОСОБА_1.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Вінницької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням  після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя:

згідно розпорядження Вінницької районної державної адміністрації від 12 квітня 2002 року за №216 було затверджено технічну документацію проекту організації території земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право приватної власності на землю власникам сертифікатів на земельну частку (пай) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району.

    На підставі вище зазначеного розпорядження Вінницької районної державної адміністрації позивачці 24.05.2004 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 050281, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 455 площею 2,24 гектара для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в межах згідно з планом, яка розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району.

Однак, даний державний акт на право приватної власності на землю було видано з помилкою, а саме, в ньому невірно зазначено прізвище та ім'я позивачки : замість прізвища «Волошина», записано - «Волошин», а замість ім'я «Зінаїда», записано - «Зіна». В даний час позивачка має намір відчужити належну їй на праві власності земельну ділянку і в зв'язку з цим вона звернулася до нотаріуса. Однак, нотаріус пояснила позивачці, що навіть при наявності рішення суду про встановлення факту належності державного акту вона не зможе оформити договір дарування земельної ділянки, або іншим способом відчужити її, тим більше, що державний акт на землю старого зразка.    

Позивачці було роз’яснено, що для отримання нового державного акта на право власності на земельну ділянку без помилок, необхідно визнати недійсним державний

акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 050281

 у судовому порядку, оскільки іншого механізму переоформлення

правовстановлюючого документа на земельну ділянку не існує.

Доказом того, що саме позивачка являється власником земельної ділянки розміром 2,24 гектара для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка

розташована на території Степанівської сільської ради Вінницького району є

довідка виконавчого комітету Степанівської сільської ради Вінницького району

№644 від 05.11.2009 року, а також матеріали технічної документації по передачі земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право

приватної власності на землю власникам сертифікатів на земельну частку (пай) в

межах Степанівської сільської ради Вінницького району.

Розробником зазначеної вище технічної документації по передачі земельних часток (паїв) в межах Степанівської сільської ради Вінницького району являлось Державне підприємство «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Під час виготовлення державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 050281, було допущено помилку.

Допущені помилки при складанні державного акта на право приватної власності на землю тягнуть за собою правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки. Так, згідно ч. 1 ст. 229 ЦК України, якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

Помилка, допущена в державному акті на право приватної власності на землю, виданому на ім'я позивачки має істотне значення, так як вона не має можливості розпорядитися належною їй земельною ділянкою.

Відповідно до частини 1 статті 126 ЗК України, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою   цієї статті.

Частиною 1 статті 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно частини 1 статті 393 ЦК України правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Таким чином, в зв’язку з помилковим зазначенням в державному акті прізвища та ім'я позивачки, вона позбавлена можливості розпорядитися своєю власністю, що є порушенням її прав.

Відповідно до частини 2 статті 152 ЗК України, власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, а відповідно до п. «д» частини 3 ст. 152 ЗК України, захист прав на земельну ділянку може здійснюватись з застосуванням передбачених законом способів.

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.12.2009
Оприлюднено18.01.2010
Номер документу7416571
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2014/09

Рішення від 15.10.2009

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 21.05.2009

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Рішення від 01.06.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Завгородній Є.П.

Рішення від 23.11.2009

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кісілевич Петро Іванович

Рішення від 12.03.2009

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кислий М.М.

Рішення від 12.03.2010

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський Володимир Євгенович

Рішення від 27.02.2008

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н.П.

Рішення від 03.12.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Нікітіна Світлана Йосипівна

Рішення від 22.12.2009

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко Оксана Іванівна

Рішення від 18.09.2009

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Рукас Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні