Ухвала
від 20.05.2019 по справі 379/1320/18
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 379/1320/18

2-з/379/72/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2019 року Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Зінкіна В.І.,

з участю секретаря судового засідання Бакал О.А.,

розглянувши заяву генерального директора товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест Тертичного О.В. про забезпечення позову, подану у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест до ОСОБА_1 , сільськогосподарського підприємства Дубівське про визнання недійсним договору оренди та поновлення договору оренди земельної ділянки на новий строк,

ВСТАНОВИВ:

13.05.2019 генеральний директор товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест Тертичний О.В. звернувся до суду із заявою про забезпечення позову. Просить суд, до набрання чинності рішенням у справі, заборонити відповідачам звертатися до реєстраторів та здійснювати будь-які дії по внесенню змін в єдиний державний реєстр речових прав відносно земельної ділянки, що належить ОСОБА_1 кадастровий НОМЕР_1 НОМЕР_2 , площею 4,7546 га, що розташована в адміністративних межах Калиновецької (раніше Чапаєвської) сільської ради Таращанського району Київської області та заборонити всім державним реєстраторам та нотаріусам у розумінні ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти проведення будь-яких реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Обґрунтовуючи причини необхідності вжиття заходів для забезпечення позову зазначає, що в аналогічних справах, поданих до суду, відповідачі, з метою унеможливлення фактичного виконання рішення суду у майбутньому, розпочали припиняти договори оренди земельних ділянок, що діяли на момент звернення позивача до суду з вказаним позовом та укладати нові договори емфітевзису, щодо тих самих ділянок, які є предметом спору та реєструвати інші речові права (користування) на них.

Враховуючи таку практику відповідачів, позивач вважає, що є термінова необхідність до набуття рішенням суду законної сили, заборонити відповідачам звертатися до реєстраторів щодо вчинення будь-яких реєстраційних дій відносно земельної ділянки.

Крім того, забезпечення позову шляхом заборони проводити реєстрацію будь-яких змін щодо реєстрації речових прав не завдасть шкоди відповідачам, оскільки не несе заборони щодо використання земельної ділянки відповідно до її цільового призначення (отримання прибутку), яка знаходиться у користуванні відповідача № 2.

Суд, розглянувши заяву про забезпечення позову, матеріали справи, вважає, що заява про забезпечення позову підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

В провадженні Таращанського районного суду Київської області перебуває цивільна справа № 379/1320/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест до ОСОБА_1 , сільськогосподарського підприємства Дубівське про визнання недійсним договору оренди та поновлення договору оренди земельної ділянки на новий строк.

Статтею 149 ЦПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно ч. 1 ст. 151 ЦПК України заява про забезпечення позову повинна містити: предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 151 ЦПК України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Положеннями п. 2, 4 ч. 1 ст. 150 ЦПК України передбачено, що позов забезпечується: забороною вчиняти певні дії або забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору.

Інститут забезпечення позову являє собою сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо у них існують побоювання, що виконання ухваленого у справі рішення виявиться у майбутньому утрудненим чи неможливим.

Отже, умовою застосування заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може утруднити або унеможливити виконання рішення по суті позовних вимог.

Як вбачається із додатків, доданих до заяви про забезпечення позову, що у аналогічних справах за позовами ТОВ Інтерагроінвест поданих до суду за захистом свого першочергового права оренди, склалася така практика, що відповідачі, розпочали припиняти договори оренди земельних ділянок, що діяли на момент звернення позивача до суду з вказаним позовом та укладати нові договори емфітевзису, щодо тих самих земельних ділянок, право користування якими є предметом спору та реєструвати інші речові права (користування) на них. Такі дії призвели до зміни позивачем предмету позову та необхідності уточнювати позовні вимоги або готувати нові позови (справи № 379/1354/18, 379/1296/18, 379/1297/18).

Таким чином існує обґрунтований ризик, що відповідачі можуть спробувати здійснити інші реєстраційні дії і щодо земельної діляни, яка належить ОСОБА_1 кадастровий НОМЕР_1 НОМЕР_2 , площею 4,7546 га, що розташована в адміністративних межах Калиновецької (раніше Чапаєвської) Таращанського району Київської області, а право користування вказаними земельним ділянками є предметом позову у даній справі, що, в свою чергу, може унеможливити чи утруднити виконання рішення суду у разі задоволенні позовних вимог.

Аналогічна позиція висловлена Апеляційним судом Київської області в ухвалі № 378/596/16-ц від 27.06.2017.

Крім того, забезпечення позову шляхом заборони проводити реєстрацію будь-яких змін щодо реєстрації речових прав не завдасть шкоди відповідачам, оскільки не несе заборони щодо використання земельної ділянки відповідно до її цільового призначення (отримання прибутку), яка знаходиться у користуванні СП Дубівське .

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява про забезпечення позову є обґрунтованою та підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 149-153, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву генерального директора товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест Тертичного О.В. про забезпечення позову - задовольнити частково.

Заборонити сільськогосподарському підприємству Дубівське ідентифікаційний код юридичної особи 04529536 с. Дубівка Таращанського району Київської області, вул. Фізкультурна, 1, до набрання законної сили рішенням у даній справі, звертатися до реєстраторів та здійснювати будь-які дії по внесенню змін в єдиний державний реєстр речових прав відносно земельної ділянки, що належить ОСОБА_1 кадастровий НОМЕР_1 НОМЕР_2 , площею 4,7546 га, що розташована в адміністративних межах Калиновецької (раніше Чапаєвської) Таращанського району Київської області.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п. 15 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції, яка набрала чинності з 15.12.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через Таращанський районний суд Київської області.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Головуючий:В. І. Зінкін

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено22.05.2019
Номер документу81876486
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди та поновлення договору оренди земельної ділянки на новий строк

Судовий реєстр по справі —379/1320/18

Постанова від 17.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Рішення від 20.01.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Рішення від 20.01.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Іванченко Микола Миколайович

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 20.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Іванченко Микола Миколайович

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Іванченко Микола Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні