Ухвала
від 28.05.2019 по справі 552/959/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/959/19

Провадження № 1-кс/552/2171/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.05.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про накладення арешту на майно, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про накладення арешту на майно, а саме на суму ліміту ПДВ на спеціальному рахунку ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821) в системі електронного адміністрування ПДВ ДФС України та зобов`язання зупинення реєстрації виписаних податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних ДФС України.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до відомостей Єдиного реєстру досудових розслідувань групою невстановлених осіб, на території м. Кременчука протягом 2017-2019 років, шляхом відображення у податковій звітності безтоварних операцій з використанням реквізитів суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» надавались та надаються послуги зі штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток для підприємств реального сектору економіки, що призвело до ненадходження до державного бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

Загальна сума ухилення від сплати податку на додану вартість СГД реального сектору економіки за рахунок проведення по бухгалтерському та податковому обліку фінансово господарських взаємовідносин з підприємствами з ознаками «фіктивності» становить понад 80 млн. грн., що є особливо великим розміром.

Таким чином, в діях осіб, яким підконтрольні підприємства з ознаками «фіктивності», вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, тобто пособництво в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах.

Серед підприємств, які входять до транзитно-конвертаційної групи підприємств, до складу якої входять СГД з ознаками «фіктивності» та використовуються для надання послуг з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки є ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821). Вказані підприємства є платником ПДВ та перебувають на податковому обліку в ГУ ДФС у Кіровоградській області.

На спеціальних рахунках вказаних підприємств в СЕА ПДВ ДФС України на даний час можуть знаходитися суми ліміту ПДВ, які відповідно до ст. 98 КПК України набуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення та визнані у кримінальному провадженні речовим доказом.

В досудового слідства є достатні підстави вважати, що у разі не зупинення реєстрації податкових накладних ТОВ «Айсфиш», ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС», ТОВ «Вейгела-С», ТОВ «ТД Форінт» в Єдиному реєстрі податкових накладних, суми ліміту ПДВ, що знаходяться на спеціальному рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ ДФС України на даний час, які є майном, на яке було спрямоване кримінальне правопорушення, будуть виведені з зазначеного рахунку, а тому слідчий на цій підставі просить накласти арешт на суму ліміту ПДВ на спеціальних рахунках вказаних підприємств в системі електронного адміністрування ПДВ ДФС України.

За клопотанням слідчого, з метою недопущення виведення суми ліміту ПДВ з рахунку підприємства, тобто зміни чи знищення доказів, на підставі ч.2 ст.172 КПК України дане клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

Заслухавши слідчого, який клопотання підтримав, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до наступних висновків.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 10 статті 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч.11 ст.170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існує обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Так, згідно даних, внесених до ЄРДР, є достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення.

Враховуючи дані рапорту заступника начальника першого оперативного відділу ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_6 , дані податкових накладних та інші матеріали додані до клопотання в їх сукупності, є достатні підстави вважати, що ТОВ «Айсфиш», ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС», ТОВ «Вейгела-С», ТОВ «ТД Форінт» мають ознаки «фіктивності», а сума ліміту ПДВ на спеціальному рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ ДФС України є об`єктами кримінально протиправних дій і мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні.

З метою зупинення реєстрації податкових накладних ТОВ «Айсфиш», ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС», ТОВ «Вейгела-С», ТОВ «ТД Форінт» у Єдиному реєстрі податкових накладних, а також з метою недопущення виведення суми ліміту ПДВ з рахунку, які є майном, на яке було спрямоване кримінальне правопорушення, тобто зміни чи знищення доказів, слідчий суддя приходить до висновку, що у поданому до суду клопотанні наведено достатньо підстав для накладення арешту на суму ліміту ПДВ та зупинення реєстрації податкових накладних, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170, 173 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821) на яку вказані платники мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки корегування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зобов`язати ДФС України зупинити реєстрацію виписаних податкових накладних на ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821) в Єдиному реєстрі податкових накладних ДФС України на дату та час отримання ухвали.

Зобов`язати ДФС України надати старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області довідку про суму ліміту ПДВ, яка знаходиться на рахунках ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821) в системі електронного адміністрування ПДВ ДФС України на дату та час отримання ухвали.

Арешт діє до його скасування у встановленому КПК України порядку.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —552/959/19

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні