Ухвала
від 28.05.2019 по справі 552/959/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/959/19

Провадження № 1-кс/552/2170/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.05.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про накладення арешту на майно, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про накладення арешту на майно, а саме на грошові кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189).

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до відомостей Єдиного реєстру досудових розслідувань групою невстановлених осіб, на території м. Кременчука протягом 2017-2019 років, шляхом відображення у податковій звітності безтоварних операцій з використанням реквізитів суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» надавались та надаються послуги зі штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток для підприємств реального сектору економіки, що призвело до ненадходження до державного бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянами групою осіб на території м. Кременчука протягом 2017-2019 років надаються послуги по штучному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток, використовуючи при цьому створену ними транзитно-конвертаційну групу підприємств, до складу якої входять СГД з ознаками «фіктивності», серед яких ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), ТОВ «Легіон СВ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 40953761), ТОВ «Вейгела-С» (код ЄДРПОУ 42739022), ТОВ «ТД Форінт» (код ЄДРПОУ 42749821).

Загальна сума ухилення від сплати податку на додану вартість вищевказаними СГД за рахунок проведення по бухгалтерському та податковому обліку фінансово господарських взаємовідносин з підприємствами з ознаками «фіктивності», становить понад 80 млн. грн., що є особливо великим розміром.

Таким чином вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, тобто пособництво в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах.

Відповідно до відомостей аналітично-інфрмаційної системи ДФС України «Податковий блок» в АТ «Комерційний Індустріальний Банк» (МФО 322540, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, б. 6) - відкрито розрахунковий рахунок одного з підприємств з ознаками фіктивності, яке входить до транзитно конвертаційної групи, а саме ТОВ «Айсфиш» (код ЄДРПОУ 42736189), а саме: № НОМЕР_1 (українська гривня).

Грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках вказаного підприємства, являються об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин ухилення від сплати податків, а також інших кримінальних правопорушень, а тому на цій підставі слідчий просить накласти арешт на вказані рахунки з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків ТОВ «Айсфиш»» (код ЄДРПОУ 42736189), визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За клопотанням слідчого, з метою попередження завчасного зняття грошових коштів з рахунків на підставі ч.2 ст.172 КПК України дане клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

Заслухавши слідчого, який клопотання підтримав, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до наступних висновків.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 10 статті 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч.11 ст.170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існує обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно ст.59 Закону України «Про банки і банківську діяльність» арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Зупинення власних видаткових операцій банку за його рахунками, а також видаткових операцій за рахунками юридичних або фізичних осіб здійснюється лише в разі накладення арешту відповідно до частини першої цієї статті, крім випадків, передбачених Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму». Зупинення видаткових операцій здійснюється в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Так, згідно даних, внесених до ЄРДР, є достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення.

Враховуючи дані рапорту заступника начальника першого оперативного відділу ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_6 , дані податкових накладних та інші матеріали додані до клопотання в їх сукупності, є достатні підстави вважати, що ТОВ «Айсфиш»» (код ЄДРПОУ 42736189), має ознаки «фіктивності», а грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Айсфиш»» (код ЄДРПОУ 42736189), є об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин ухилення від сплати податків та мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні.

З метою аналізу руху коштів по рахунках, а також встановлення джерел походження грошових коштів, які на них надходили та підтвердження фактів проведених операцій по взаємовідносинам між підприємствами та документального підтвердження руху коштів по рахунках підприємств, з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків ТОВ «Айсфиш»» (код ЄДРПОУ 42736189), визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, слідчий суддя приходить до висновку, що у поданому до суду клопотанні наведено достатньо підстав для накладення арешту на грошові кошти, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170, 173 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Айсфиш»» (код ЄДРПОУ 42736189) № НОМЕР_1 (українська гривня), який відкрито в АТ «Комерційний Індустріальний Банк» (МФО 322540, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, б. 6, без встановлення суми коштів та зупинити проведення всіх видаткових операцій по ньому, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів.

Арештовані кошти на вказаному рахунку передати на відповідальне зберігання службовим особам АТ «Комерційний Індустріальний Банк» (МФО 322540).

Зобов`язати службових осіб АТ «Комерційний Індустріальний Банк» (МФО 322540) надати слідчому управлінню фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області виписку банку про залишок коштів арештованих на рахунках на момент оголошення ухвали слідчого судді про накладення арешту та у подальшому письмово у 3-х денний термін повідомляти слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Європейська, б. 4, про факти надходження коштів на вищезазначені розрахункові рахунки за весь час існування арешту.

Арешт діє до його скасування у встановленому КПК України порядку.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —552/959/19

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні